ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ1 ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΙΤΤΑΡΑ


0
(0)

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Καλή σας ημέρα κύριε Γενικέ Γραμματέα, ευχαριστούμε που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας. Τον κύριο Κουτσούμπα τον καλέσαμε για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο, γιατί από χτες κ. Κουτσούμπα κουβαλάτε ένα πάρα πολύ βαρύ φορτίο και έχετε αναλάβει και μια μεγάλη υπόσχεση. Αναφερόμαστε στην επιστολή του Μ. Θεοδωράκη που έχει φτάσει στα χέρια του κ. Κουτσούμπα εδώ κι ένα χρόνο, από πέρυσι τον Οκτώβριο του 2020. Σ’ αυτή την επιστολή ο Μίκης Θεοδωράκης ζητάει απ’ τον αγαπητό σύντροφο Δημήτρη, όπως αναφέρει στην αρχή αυτής της επιστολής: “Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών σβήνουν από το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα μεγάλα μεγέθη, έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω απ’ τη σημαία του ΚΚΕ, για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτό τον κόσμο σαν κομμουνιστής. Θα ήθελα λοιπόν να σε παρακαλέσω εκείνη την ώρα να επιληφθείς εσύ προσωπικά ώστε να γίνει σεβαστή όχι μονάδα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει σε συνεννόηση με τη γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μικη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη”.

Κύριε Κουτσούμπα νομίζω ότι κουβαλάτε πραγματικά ένα πολύ βαρύ φορτίο και ο Μίκης Θεοδωράκης σας έχει ορκίσει ουσιαστικά να διαφυλάξετε την πολιτική και όχι μόνο, παρακαταθήκη του.

Ο Μίκης νομίζω με αυτή του την επιστολή, ουσιαστικά πολιτική διαθήκη, τα λέει όλα. Έχει σβήσει τις “λεπτομέρειες”, έχει κρατήσει τα “μεγάλα μεγέθη”, θέλει να φύγει απ’ αυτό τον κόσμο σαν κομμουνιστής και βεβαίως βάζει το βαρύ καθήκον στο ΚΚΕ και σε μένα προσωπικά, που το εκπροσωπώ ως Γενικός Γραμματέας, να επιληφθώ, ώστε να τηρηθούν όλα αυτά, να σεβαστούν όλη τη μνήμη του, την ιδεολογία του, την κομμουνιστική ιδεολογία του και τους αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων. Αυτό νομίζω πρέπει να κάνουμε και πρέπει να συμβάλουμε όλοι σε αυτό. Υποσχέθηκα στον Μίκη Θεοδωράκη γιατί εκτός απ’ την επιστολή είχαμε και προσωπική επαφή…

Πότε είχατε επαφή για τελευταία φορά;

Η τελευταία φυσικά, λόγω πανδημίας ήταν τηλεφωνική, γιατί ο ίδιος ήταν επιβαρυμένος και οι επισκέψεις δεν μπορούσαν να γίνουν στο σπίτι του, ούτε μπορούσε να μετακινηθεί. Στο σπίτι του την τελευταία φορά που φάγαμε μαζί ήταν δύο τρία χρόνια πριν, πριν την πανδημία. Ήταν μια ωραία συνάντηση, οι δυο μας, απ’ τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, ξεκινήσαμε με ρακές και συνεχίσαμε με κρασί και παϊδάκια και με μια συζήτηση για την ιστορία του τόπου μας, για την παγκόσμια ιστορία, για την τέχνη, για τη μουσική του, σκέψεις για το μέλλον.

Απ’ αυτή την συνάντηση τι σας έχει μείνει;

Ήταν μεγάλη προσωπικότητα ο Μίκης Θεοδωράκης. Πραγματικά ευχαριστιόσουν -ακόμα και με τη δυσκολία που είχε στο λόγο λόγω των προβλημάτων υγείας ορισμένες φορές- χαιρόσουν πραγματικά να συζητάς μαζί του, να ανταλλάσσεις απόψεις, ιδέες, σκέψεις.

Απ’ αυτή τη συνάντηση την τελευταία δια ζώσης ή αργότερα τα όσα είχατε πει στο τηλέφωνο, σας είχε πει για αυτή του την επιθυμία;

Ναι, βεβαίως. Καταρχήν, ο ίδιος -και γι’ αυτό είπα ότι η ίδια η επιστολή του τα λέει όλα- μου είχε πει ότι οι λεπτομέρειες, οι διαφορετικές απόψεις, όλα αυτά τα ζητήματα τα αφήνω στην άκρη, γιατί μετράω ακριβώς και έχω εκτιμήσει τα “μεγάλα μεγέθη”. Αναγνώριζε όχι μόνο τον ιστορικό αλλά και τον σύγχρονο ρόλο του ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία, για το καλό του λαού μας, για το καλό του τόπου μας. Μάλιστα, ακόμα και ζητήματα επιμέρους διαφωνιών ή διαφορετικής στάσης τα συζητούσαμε ανοιχτά. Για παράδειγμα, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία εμείς είχαμε καταψηφίσει στη Βουλή, όχι όμως απ’ τη σκοπιά την αντιδραστική, συντηρητική, εθνικιστική που κάποιες δυνάμεις προβάλαν. Αλλά απ’ τη σκοπιά που είχαμε πει ανοιχτά στον ελληνικό λαό, δηλαδή ότι ουσιαστικά αυτή η συμφωνία με τον επείγοντα τρόπο που μπήκε απ’ την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, άρα αυτός ήταν ο μοναδικός στόχος και γι’ αυτό γίνονταν και υποχωρήσεις, όπως δεν επαλείφονταν ζητήματα στο Σύνταγμα και προβλήματα που ακόμα υπάρχουν φυσικά και φαίνονται.  Φυσικά ο Μίκης είχε επιλέξει να πάει τότε σε αυτό το συλλαλητήριο, του είχα εκφράσει την αντίθεσή μου, γιατί το χαρακτηριστικό ήταν ότι ήταν ακροδεξιές, φασιστικές, αντιδραστικές δυνάμεις -εκτός από ένα κόσμο φυσικά, δεν ήταν όλοι τέτοιοι- αλλά λέω το στίγμα που έδιναν, το είδε και ο ίδιος. Τρεις επιστολές είχαμε ανταλλάξει, του έγραφα, μου έγραφε, γιατί δεν μπορούσαμε και διά ζώσης να τα πούμε εκείνη την περίοδο.

Είδαμε μαζί και βλέπουμε και τώρα μία φωτογραφία, το είδατε κι εσείς και είδα να χαμογελάτε αυτό το στιγμιότυπο το χαρακτηριστικό απ’ το μακρινό ’89 και τα όσα είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κι αυτός, μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα, τον οποίο επίσης τον είχε τιμήσει η ΚΕ του ΚΚΕ σε μια μεγάλη εκδήλωση πριν 15 χρόνια, ήταν ΓΓ η συντρόφισσα η Αλέκα Παπαρήγα .

Εσείς τα ζήσατε από κοντά εκείνα τα γεγονότα κι ήταν και έντονες πολιτικές στιγμές και άλλες εποχές τέλος πάντων και γενικά εκείνη την εποχή φαινόταν σαν να μην μπορεί ο κόσμος να καταλάβει τον Μίκη Θεοδωράκη στις πολιτικές του επιλογές. Ο ίδιος βέβαια έδινε μια εξήγηση πολύ συγκεκριμένη, μιλούσε διαρκώς για την εθνική συμφιλίωση και την εθνική συναίνεση, λέξεις που είναι επίκαιρες.

 Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη τα λέει όλα. Δίνει και το πολιτικό του στίγμα και την επαφή του με την κοινωνική πραγματικότητα, τη βιωματική σχέση με τους αγώνες του λαού μας, με τα δεινά που πέρασε αυτός ο τόπος και πάντα προβάλει το δίκιο του αδικημένου, του καταπιεσμένου, του κατατρεγμένου. Γι’ αυτό και η μουσική του έχει διεθνή διάσταση, έχει παγκόσμια διάσταση, τον ακούνε εξίσου και τον τραγουδάνε και χορεύουν με τα τραγούδια του και στη Λατινική Αμερική και στη Βόρεια Αμερική, σε όλη την Ευρώπη, στην Αφρική, στη Ρωσία, στην Ασία και εδώ στη γειτονιά μας στην Τουρκία, στην Κύπρο, στη Μέση Ανατολή. Έχει μια διεθνή διάσταση γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, γιατί εκφράζει τους πόθους, τους καημούς, τα προβλήματα, τους αγώνες και τη θέληση των λαών για ένα καλύτερο κόσμο για ένα δίκαιο κόσμο.

Τώρα απ’ αυτή την επιθυμία του που σας την είχε εκφράσει και διά ζώσης και με αυτή την επιστολή υπάρχει κάτι άλλο το οποίο ήθελε να κάνει ή είχε ως επιθυμία, ως απωθημένο;

 Δεν νομίζω, είχε ζήσει μια ολοκληρωμένη ζωή, μια γεμάτη ζωή, τον ταλαιπωρούσαν τα προβλήματα υγείας του γιατί ήταν άνθρωπος ζωντανός, γεμάτος, ήθελε να είναι μέσα στη δράση. Νομίζω ότι όχι μόνο φεύγει τιμημένος, αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης μπορεί να έφυγε απ’ τη ζωή ως υλική οντότητα να το πω έτσι, όμως είναι ζωντανός, είναι αθάνατος. Θα τον έχουμε στα τραγούδια, στις σκέψεις, σ’ αυτή την παρακαταθήκη που άφησε και στη χώρα μας και παγκόσμια και βέβαια οι μελλοντικές γενιές θα εξακολουθούν να τον τραγουδάνε, να τον ακούνε, να χορεύουν στα γλέντια με τα τραγούδια του και κυρίως να περπατάνε κάτω απ’ τις σημαίες του αγώνα για να “ανθρωπέψει” πραγματικά ο άνθρωπος.

Αυτό είναι σίγουρο. Εμείς ένα παράπονο έχουμε ακούσει μόνο με όσους έχουμε συνομιλήσει και είχαν την τύχη να βρεθούν μαζί του και επί σκηνής και να συνεργαστούν, ότι δεν είχε γίνει ευρέως γνωστό το μεγάλο συμφωνικό του έργο και αυτό ήταν ένα παράπονο που του άφηνε μια μικρή πικρία αλλά μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση όλα θα γίνουν γνωστά και οι μελλοντικές γενιές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον όγκο της δουλειάς που έχει αφήσει, γιατί άφησε και πράγματα που εμείς δεν έχουμε ακούσει καν.

 Βέβαια κι αυτά θα υπάρχουν στο μέλλον. Άλλωστε γενικότερα η συμφωνική μουσική, αυτού του είδους η μουσική, θέλει ακόμα περισσότερα χρόνια, δεν φτάνουν 50 χρόνια ή 70 χρόνια πορείας για να γίνει κτήμα ευρύτερων δυνάμεων ή να παίζονται στις συναυλίες, προτιμούνται συνήθως τα έντεχνα, τα λαϊκά τραγούδια, φυσικά μεγάλα τραγούδια, μεγάλη μουσική και μεγάλη ποίηση, γιατί με τον Μίκη ποίηση, μουσική, λαός έγιναν ένα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Τώρα με την ευκαιρία που σας έχουμε θα ήθελα να σας ρωτήσω και ένα δύο ερωτήματα για τα θέματα της επικαιρότητας, αν μου επιτρέπετε. Καταρχήν, για το θέμα που μας απασχολεί και απασχολεί πολύ και τους υγειονομικούς και έχει να κάνει με την αναστολή εργασίας. Εχθές υπήρξε μία χαραμάδα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που δίνει έτσι ένα περιθώριο συνεννόησης στους υγειονομικούς, τους λέει ουσιαστικά ότι αν πάει κάποιος και κλείσει το ραντεβού του τώρα για να εμβολιαστεί θα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο. Αυτό πιστεύετε μπορεί να ομαλοποιήσει κάπως την κατάσταση;

 Όπως ξέρετε από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ως ΚΚΕ, ότι δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι η πανδημία και η αναγκαιότητα, έτσι κι αλλιώς του εμβολιασμού, για επίθεση ενάντια σε εργαζόμενους, για απολύσεις, για αναστολή εργασίας, δηλαδή να μην ανοίξει παράθυρο καταπάτησης στοιχειωδών, δημοκρατικών ακόμη και συνταγματικών δικαιωμάτων. Γιατί αν θέλετε αυτό που τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, η υποχρεωτικότητα έχει προϋποθέσεις. Δηλαδή χρειάζεται εξαντλητική, προσωποποιημένη ενημέρωση γι’ αυτά, χρειάζεται προληπτικός έλεγχος για πιθανές εξαιρέσεις από τα εμβόλια, γιατί υπάρχει, επιστημονικά φυσικά. Χρειάζεται η υγειονομική επιτήρηση του εμβολιασμού, που δεν γίνεται ολοκληρωμένα. Χρειάζεται, επίσης, επιστημονική παρακολούθηση, καταγραφή όλων των αποτελεσμάτων των εμβολιασμένων. Άρα, λοιπόν, όλα αυτά τα ζητήματα είναι κρίσιμα θέματα. Επίσης είχαμε τονίσει ότι οι λύσεις που δίνει η κυβέρνηση σήμερα με αναπλήρωση των κενών που θα δημιουργούνταν από αυτές τις αναστολές εργασίας, με μετακινήσεις ή με άρση των αδειών σημαίνει εγκληματική ευθύνη, οδηγεί σε εξουθένωση των εργαζομένων. Ήδη οι γιατροί-νοσηλευτές είναι εξουθενωμένοι από αυτήν την κατάσταση αυτά τα δύο χρόνια, πόσο μάλλον να κάνουν και περισσότερες βάρδιες, περισσότερες ώρες δουλειάς κλπ. Άρα, χρειάζονται μαζικές προσλήψεις γιατρών, μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών και μία σειρά τέτοια ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει. Άρα, όλο αυτό το πλέγμα πρέπει να δούμε.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Κάτι τελευταίο. Είναι σε εκκρεμότητα η τοποθέτηση του προσώπου για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Δεν ξέρω αν έχετε κάτι κατά νου εσείς. Νομίζω σήμερα αύριο θα έχουμε και την τελική επιλογή, το τελικό όνομα. Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για συναίνεση γι’ αυτό το πρόσωπο.

Λίγη σημασία έχουν τα ονόματα ή τα πρόσωπα. Είδαμε και τη συναίνεση για τον κύριο Αποστολάκη. Τη μία στιγμή η ΝΔ τον ανακοινώνει ως “ικανό” και “τολμηρό” που μπορεί να λύσει αποφασιστικά ζητήματα πολιτικής προστασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι “είναι εξαγορασμένος αποστάτης”. Ο κύριος Αποστολάκης εξαιτίας αυτού παραιτείται. Η ΝΔ απαντά ότι “τώρα είναι δειλός και αποδεικνύεται ανίκανος” και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει “ζήτω είναι ο μεγάλος, ο θαρραλέος, ο ικανός, ο άξιος”. Αυτό είναι τραγικό. Δεν θέλω να πω για τη γελοιότητα του ζητήματος, ακόμη και για το πόσο εύκολα λένε και εκφέρουν τέτοιο πολιτικό λόγο τα δύο βασικά κόμματα του πολιτικού συστήματος, που έχουν κυβερνήσει ή που κυβερνάνε. Όμως δείχνει και κάτι άλλο. Αυτό που είπε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα στη Βουλή: “Ένα τσιγάρο δρόμος είναι η μετακίνηση από το ένα κόμμα στο άλλο” και για τη συναίνεση τους. Άλλωστε, ο κύριος Τσίπρας είχε προτείνει υπουργό Υγείας την κυρία Λινού, ζητούσε να συμφωνήσει η ΝΔ, είχε προτείνει επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας με κοινή συναίνεση και μένουν τώρα στα διαδικαστικά. Άρα, η δυνατότητα μετακίνησης στα πλαίσια αυτών των δύο κομμάτων, γιατί -κατά την άποψή μας και την ανάλυσή μας και αποδεικνύεται ότι έχουμε δίκαιο και στο συγκεκριμένο- είναι στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση. Δεν έχουν σημασία οι διαφορές, φυσικά έχουν διαφορές. Δε λέμε ότι ταυτίζονται, έχουν επιμέρους διαφορές. Αλλά στα βασικά ζητήματα είναι στην ίδια γραμμή, στην ίδια κατεύθυνση, γι’ αυτό και ψηφίζουν πάρα πολλούς νόμους ο ένας μετά τον άλλον είτε πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Ψηφίζουν αντίστοιχους αντιλαϊκούς νόμους σε όλα τα πεδία και στο συγκεκριμένο, που συζητάμε. Τώρα, ένας υπουργός θα βρεθεί και μπορεί να είναι ικανός και να είναι ικανότερος από τον προηγούμενο. Αυτά υπάρχουν, αλλά μη δείχνουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, για να καίγεται το δάσος τελικά, εξαιτίας αυτού. Γιατί όταν βλέπεις ένα πρόσωπο με όποιες ελλείψεις, με τις αδυναμίες του κλπ, που μπορεί να έχει παρουσιάσει στη δράση του, χάνεις την εγκληματική πολιτική που ακολουθεί συνολικά το σύστημα, το κράτος, η κυβέρνηση η οποία έχει αναλάβει τις ευθύνες αυτού του τόπου για τις αδυναμίες και τις ελλείψεις και το μη σχέδιο για την αντιπυρική προστασία της χώρας, για την δασοπροστασία ή για άλλα τέτοια ζητήματα που αφορούν την ίδια τη ζωή και τις περιουσίες των συνανθρώπων μας.

Κύριες Γραμματέα σας ευχαριστώ για τη συνομιλία. Κι εγώ θα το ξαναπώ κουβαλάτε ένα βαρύ φορτίο από χθες.

Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα

ΑΘΗΝΑ 03/09/2021                                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ

Η ΚΕ του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Θόδωρο Ιγνατιάδη, μέλος της Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφερειακό Σύμβουλο, ο οποίος έφυγε πρόωρα σήμερα από τη ζωή.

Ο σύντροφος Θόδωρος γεννήθηκε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης το 1964 από φτωχή αγροτική οικογένεια. Σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ακολούθησε το επάγγελμα του κτηνίατρου.

Εντάχθηκε στις γραμμές της ΚΝΕ το 1983 και το 1985 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1991 πέρασε αποκλειστικά στη δουλειά του Κόμματος αναλαμβάνοντας διάφορες χρεώσεις. Από το 2004 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης και από το 2011 μέχρι και σήμερα μέλος της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας. Διετέλεσε γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Ανατολικής Υπαίθρου.

Ο σ. Θόδωρος Ιγνατιάδης ξεχώρισε με τη δράση του στους μαζικούς φορείς αλλά και στις αιρετές θέσεις στις οποίες είχε εκλεγεί. Από το 2002 μέχρι και το 2014 ήταν Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θέρμης και από το 2014 μέχρι και σήμερα Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. Από το 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 υπήρξε βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Συμμετείχε επίσης στον Κτηνιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και για πολλά χρόνια ήταν αντιπρόσωπος στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και στο ΓΕΩΤΕΕ.

Ο σύντροφος Θόδωρος, σύντροφος συνεπής, εργατικός και ακούραστος σε όλη την κομματική ζωή του υπερασπίστηκε με σταθερότητα την πολιτική του ΚΚΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στη σύζυγο του σ. Βίκυ, στα δύο του παιδιά, σ. Γιάννη και Χρήστο, καθώς και σε όλους τους οικείους του.

Η κηδεία του συντρόφου Θόδωρου θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 17:00 στη Θέρμη.

 

ΑΘΗΝΑ 03/09/2021

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΒΕΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ

Συγχαρητήρια στον Θανάση Γκαβέλα που μαζί με τον συνοδό Σωτήρη Γκαραγκάνη πρώτευσαν στον τελικό τον 100 μ. της κατηγορίας Τ11 και μάλιστα με νέο παγκόσμιο ρεκόρ έδωσαν στη χώρα μας το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το 8ο μετάλλιο συνολικά με τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη,Στράτο Νικολαΐδη, Δημήτρη Μπακοχρήστο, Παναγιώτη Τριανταφύλλου, Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη, Θανάση Κωνσταντινίδη, Αντώνη Τσαπατάκη να έχουν ανέβει στο βάθρο των νικητών μέχρι τώρα. Συγχαρητήρια και στους υπόλοιπους αθλητές που συμμετείχαν μέχρι τώρα ανεξάρτητα από την κατάταξή τους. Καλή δύναμη με υγεία σε όλους.

ΑΘΗΝΑ 03/09/2021                                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΛΗ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής συναντήθηκε την Πέμπτη 2/9/21 με εκπρόσωπους των φοιτητών του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση”, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Είχε προηγηθεί αίτημα για συνάντηση εκ μέρους των μεταπτυχιακών φοιτητών, προκειμένου να αναδείξουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη νέα υπουργική απόφαση του ΥΠΑΙΘ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 3777-13.08.2021.

Η απόφαση αφορά την αυθαίρετη αύξηση των ωρών της απλήρωτης πρακτικής άσκησης των φοιτητών κατά 300 ώρες δια ζώσης, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην έγκαιρη απόκτηση του πτυχίου τους και οδηγεί πολλούς φοιτητές σε παραίτηση.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, συζητήθηκαν τα αιτήματα των φοιτητών και επιδόθηκε, στον Γιάννη Δελή, επιστολή που έχουν συντάξει και υπογράφουν εκατοντάδες φοιτητές. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, από την πλευρά του, δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος και ενημέρωσε τους φοιτητές για την επερώτηση που έχει ήδη καταθέσει το ΚΚΕ στην Κυβέρνηση για το ζήτημα, καθώς και την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ προκειμένου να καταδικαστεί η νέα αντιδραστική αλλαγή που επιδιώκει να εφαρμόσει το ΥΠΑΙΘ. Παράλληλα, τόνισε ότι το ΚΚΕ θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες στη Βουλή ώστε να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών.

 

ΑΘΗΝΑ 03/09/2021                                        ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

 

Το νέο κύμα ακρίβειας κι ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”, ούτε ένα “πρόσκαιρο φαινόμενο”, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Είναι το αντίτιμο που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, μαζί με τους τσακισμένους μισθούς και τη συνεχιζόμενη φοροληστεία, για την επιστροφή στην πολυδιαφημιζόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Απ’ αυτήν την άποψη, η κυβέρνηση της ΝΔ κοροϊδεύει και προκαλεί το λαό με τις δηλώσεις για “παρατηρητήρια καταναλωτή” κι “αντισταθμιστικά”, τη στιγμή που κλιμακώνει την πολιτική επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα.

Είναι στο χέρι του λαού να δυναμώσει τον αγώνα του, για να μην πληρώσει ξανά για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

ΑΘΗΝΑ 03/09/2021                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με την ανακοίνωση των πρωτόκολλων λειτουργίας των σχολείων, αυτό που καταλαβαίνει η καθεμία και ο καθένας είναι το εξής: η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, λόγω των τεράστιων μορφωτικών κενών και των ψυχοσωματικών επιπτώσεων στα παιδιά και στους νέους, “παίζεται στα ζάρια” πρωτοκόλλων-λάστιχο, που θα ακούγονταν ακόμα και αστεία, αν δεν ήταν τόσο σοβαρό ζήτημα η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των λαϊκών οικογενειών.

Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα που αφορούν την αραίωση των τάξεων, με 15 μαθητές ανά τάξη, αρνείται να καλύψει τα τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς. Κρύβει τις ευθύνες της για το γεγονός ότι ακόμα και η συμμετοχή στο αναγκαίο πρόγραμμα εμβολιασμού γίνεται ατομική υπόθεση, χωρίς να υπάρχει σοβαρή και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημερωτική εμβολιαστική εκστρατεία.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο!

  • Εδώ και τώρα μέτρα για να μην υπάρξει καμία χαμένη σχολική χρονιά. Καμιά διδακτική ώρα χαμένη.
  • Εδώ και τώρα σχέδιο αντιμετώπισης των μεγάλων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που όξυνε η πανδημία.
  • Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεμένα µε τα σχολεία.
  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

 

 

ΑΘΗΝΑ 03/09/2021                                               ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”

Να πάρει πίσω την απόφασή της η κυβέρνηση για την κατάργηση του προγράμματος «Άθληση για Όλους» που κοινοποίησε με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Αθλητισμού προς όλους τους δήμους, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης με επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, παρά τον ανταποδοτικό χαρακτήρα που είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, στα 40 συνολικά της λειτουργίας του, λόγω των συνεχόμενων περικοπών από όλες τις κυβερνήσεις, εξυπηρετούσε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που είχαν πρόσβαση στον αθλητισμό. Τώρα με την απόφαση της κυβέρνησης, να αποχωρήσει από τη χρηματοδότηση του προγράμματος η ΓΓ Αθλητισμού, ουσιαστικά το πρόγραμμα καταργείται αφήνοντας στον αέρα εκτός από τους αθλούμενους και τους εκατοντάδες γυμναστές που απασχολούνται σε αυτό, επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης.

Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης στρέφεται ενάντια στο κοινωνικό δικαίωμα της άθλησης των δημοτών και φαλκιδεύει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, πρόσθεσε.

Με δεδομένες τις αντιδράσεις ωφελουμένων και εργαζομένων στο πρόγραμμα, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την διατήρηση και αναβάθμισή του, όπως να καταργηθεί ο ανταποδοτικός του χαρακτήρας, να εφαρμοστεί 100% κρατική χρηματοδότηση, να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα σε 9 – 10 μήνες ετησίως και όχι 6 που είναι σήμερα, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες σύγχρονες υποδομές, να δοθεί σύγχρονος εξοπλισμός και τέλος να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι.

Να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο επιχείρησε από την πλευρά του ο υπ. Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης δηλώνοντας προκλητικά ότι η κυβέρνηση δεν καταργεί το πρόγραμμα, αλλά σκοπεύει να το αναμορφώσει, χωρίς πάντως να παίρνει πίσω την απόφασή της για την διακοπή της χρηματοδότησής του, που τελικά σημαίνει κατάργηση του προγράμματος. Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της προκλητικής απόφασής του, αναφέροντας ότι το πρόγραμμα έχει εγγενείς αδυναμίες, χαμηλή συμμετοχή των δήμων σε αυτό και έλλειψη διαφάνειας. Παρέπεμψε γενικά και αόριστα, στο νέο σχέδιο νόμου που πρόκειται να φέρει σύντομα στη βουλή η κυβέρνηση αλλά και σε μια ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με το θέμα.

Η κυβέρνηση αντί να λάβει μέτρα ενίσχυσής του και αντιμετώπισης των εγγενών αδυναμιών του ακολουθεί την πολιτική «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» επισήμανε στη δευτεροελογία του ο Μ. Συντυχάκης και καταργεί το πρόγραμμα γιατί στόχο έχει να ανοίξει το δρόμο σε επιχειρηματικά συμφέροντα για μπίζνες ενώ στέλνει τον κόσμο στους ιδιώτες.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.