ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΜΕΡΤΖΑΝΗ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 25 Ιανουαρίου 2021 by manos (seo)-admin

Οι διερευνητικές επαφές, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επανεκινούνται αύριο. Θεωρείται ότι, θα υπάρξει αποτέλεσμα;

Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία μας για τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή μας και την πορεία των ελληνοτουρκικών. Θα συνυπάρχει η ένταση, η όξυνση, μαζί με την προσπάθεια συμβιβαστικής λύσης. Η Τουρκία επιδιώκει μια συζήτηση για όλα, από τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο, τις «γκρίζες ζώνες» μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση ότι συζητάει μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Οι προσδοκίες που καλλιεργούν η ΝΔ και άλλα κόμματα ότι η προεδρία Μπάιντεν θα βάλει φρένο στην τουρκική επιθετικότητα είναι άνευ αντικειμένου, όχι μόνο γιατί η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή έχει συνέχεια και υπαγορεύεται μόνο από τα δικά τους συμφέροντα, αλλά και γιατί αυτό που τους “καίει” είναι κρατήσουν την Τουρκία στο ευρωαντλαντικό στρατόπεδο μακριά από τη Ρωσία, με όποιο αντάλλαγμα, να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Μόνο που η συνεκμετάλλευση η οποία “μαγειρεύεται” δεν αποτρέπει τα χειρότερα, αντίθετα τα προετοιμάζει, γιατί η μοιρασιά πάει να γίνει ανάμεσα σε ενεργειακούς ομίλους που σφάζονται για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της περιοχής. Ούτε βέβαια η προσφυγή στη Χάγη είναι λύση, αφού η προσφυγή προϋποθέτει συνυποσχετικό, που θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεών της.

            Η κυβερνητική πλειοψηφία και τα υπόλοιπα κόμματα, εμφανίζουν ένα επίπεδο συναίνεσης, όταν πρόκειται για νομοθετήματα που αφορούν στα εθνικά θέματα, όπως πρόσφατα η αγορά των Rafale. Το ΚΚΕ, απέχει ή ψηφίζει αρνητικά. Γιατί;

            Το ΚΚΕ καταψήφισε την προμήθεια των Rafale γιατί κριτήριο για εμάς είναι “τι εξοπλισμοί, για ποιες ανάγκες και για ποιο σκοπό”. Ο λαός μας -τη στιγμή που του λείπουν πάρα πολλά στην υγεία, στο εισόδημα κ.α- πληρώνει 2,5 δισ. για εξοπλισμούς που αφορούν πρωτίστως το στόχο του ΝΑΤΟ να εξοπλίζει τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του για να ανακόψει την κινέζικη και ρώσικη “επιρροή”, για να οργανώνει τις επικίνδυνες επιθετικές του επιχειρήσεις κατά λαών και χωρών.

Εμείς θέσαμε και στη Βουλή ορισμένα ερωτήματα: Τι σόι σύμμαχοι είναι όλοι αυτοί που πουλάνε όπλα και στην Ελλάδα και την Τουρκία; Πως εξηγείται ότι μία ΝΑΤΟϊκή χώρα, η Γαλλία, να εξοπλίζει μία άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα, την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει υποτίθεται μία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία; Ποια συμφέροντα του λαού διακυβεύονται στην Σαουδική Αραβία, όπου θα σταλούν Πάτριοτ, τους οποίους επίσης χρυσοπλήρωσε ο λαός; Το ΚΚΕ δεν θα χορέψει ποτέ στον χαβά των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών που χορεύουν τα άλλα κόμματα, βάζοντας σε κίνδυνο το λαό μας.

            Η διαχείριση της πανδημίας, από την κυβέρνηση, κυρίως κατά το το 2ο κύμα, κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκής, από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα αποτελέσματα, αυτής της ανεπάρκειας στην οικονομία και στην κοινωνία;

            Όταν μιλάμε για τις κυβερνητικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας δεν μιλάμε απλά για μία ανεπάρκεια ή για κάποια ανικανότητα, αλλά κυρίως για την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να βάλει πάνω απ’ όλα τις ανάγκες του κεφαλαίου, που τις ονομάζει ψευδεπίγραφα “αντοχές της οικονομίας”. Σ’ αυτές τις “αντοχές” χωράνε επιδοτήσεις και άλλες διευκολύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν χωράνε όμως προσλήψεις στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, που τώρα θα χρειαστεί να βγάλουν πέρα και το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού. Δεν χωράνε ανοιχτά σχολεία με λιγότερους μαθητές στην τάξη και περισσότερους εκπαιδευτικούς, ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς, έλεγχοι στους χώρους δουλειάς για την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Δεν χώρεσε ούτε το έκτακτο επίπεδο 600 ευρώ, που πρότεινε το ΚΚΕ για όλους τους ανέργους, ούτε τα μέτρα ανακούφισης για βιοπαλαιστές αγρότες και ΕΒΕ, που περιείχε η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Αυτή η περιπέτεια κάποια στιγμή θα τελειώσει. Θα αφήσει όμως πίσω τις νέες σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης, ακόμη πιο ευέλικτη και φθηνή εργασία, επέκταση της τηλεργασίας, της απλήρωτης δουλειάς, κατασταλτικά μέτρα. Θα φανερώσει την επιδείνωση των όρων ζωής, ακόμα και την καταστροφή χιλιάδων μικροεπιχειρηματιών, αλλά και φτωχών αγροτών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ που φορτώνει τα βάρη της πανδημίας και της κρίσης στο λαό.

            Πόσο υπαρκτό είναι το σενάριο, της διαφυγής δια της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές από την κυβέρνηση;

            Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, ακόμα και αυτό των πρόωρων εκλογών. Όμως, αυτή η συζήτηση είναι και λίγο αποπροσανατολιστική. Γιατί την ώρα που ετοιμάζονται οι “ανατροπές του αιώνα”, δεν μπορούμε να συζητάμε για το αν και πότε ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να πάει σε εκλογές. Τώρα πρέπει μέσα στους εργαζόμενους, στο λαό, να οργανωθεί ο αγώνας για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη δημόσια και δωρεάν, μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού. Για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι. Για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και άνεργοι αξιοπρεπές εισόδημα, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών. Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτά. Και το ΚΚΕ σ’ αυτό τον αγώνα πρωτοστατεί, σηκώνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα επιτελεία του, την ίδια ώρα που είναι βολική η δήθεν αντιπολίτευση των άλλων κομμάτων, τα οποία προσπαθούν να επισκευάσουν τη σκουριασμένη παγίδα της “προοδευτικής διακυβέρνησης” για να εγκλωβίσουν ξανά το λαό μας.

            Η υπογραφή κοινού κειμένου διαμαρτυρίας, με τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς, για όσα συνέβησαν στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, θα έχει και συνέχεια;

Το κείμενο υπογραφών ενάντια στην απαράδεκτη αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης με πρόσχημα την πανδημία, να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων, έτυχε πλατιάς αποδοχής κυρίως από ανθρώπους που συμμετέχουν στο εργατικό λαϊκό κίνημα, αλλά και από βουλευτές – με εξαίρεση τους βουλευτές της ΝΔ, της Ελλ. Λύσης και του ΚΙΝΑΛ. Αν ως “συνέχεια” εννοείτε πολιτική συνεργασία ανάμεσα στο ΚΚΕ και στα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να υπάρξει, δεν είναι ρεαλιστικό, δεν είναι στους στόχους του ΚΚΕ. Συνέχεια, όμως, έχουν οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ μέσα στα σωματεία, τους συλλόγους, στους μαζικούς φορείς, στους δήμους και περιφέρειες, στη Βουλή και Ευρωβουλή, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των λαϊκών ελευθεριών που έχουν μπει στο στόχαστρο. Και εκεί πραγματικά μπορούμε να συναντηθούμε και να βαδίσουμε μαζί με τους ψηφοφόρους όλων, ανεξαίρετα, των κομμάτων.

Παρέμβαση της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ στον τ/σ της ΕΡΤ

Το ΚΚΕ έχει απαιτήσει από την πρώτη στιγμή, ο λαός να έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια που έχουν κριθεί ασφαλή, σημείωσε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ1.

Σημείωσε το γεγονός ότι τα συμβόλαια της ΕΕ με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων, παραμένουν απόρρητα και υπογράμμισε ότι ο ρόλος της ΕΕ ουσιαστικά εμποδίζει την κάθε χώρα από το να διαπραγματευτεί και να προμηθευτεί τα εμβόλια που χρειάζεται.

Συλλυπητήρια του ΚΚΕ για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τόσο η κυβέρνηση, που “ωραιοποιεί” την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όσο και άλλες αστικές δυνάμεις, που τις απορρίπτουν συλλήβδην ή αυτές που επιδίδονται σε “ευχές”, έχουν ως κοινό στοιχείο ότι δεν αμφισβητούν -αντίθετα επιζητούν- την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, δηλαδή εκείνων που ευθύνονται για την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή, τη δημιουργία τετελεσμένων και την ανοχή στην τουρκική επιθετικότητα.

Όλες οι πλευρές εμπλέκουν επικίνδυνα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο συνολικότερο φάσμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή. Έτσι καταλήγουν να είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της πιο βαθιάς εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που οδηγούν σε μεγάλους κινδύνους την ειρήνη, την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΑΘΗΝΑ 25/1/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.