ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ “ΚΟΝΤRΑ NEWS”


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 3 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

  1. Πώς βλέπετε το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων; Πιστεύετε πως πρέπει να ανοίξουν σχολεία και εκκλησίες;

            Η κυβέρνηση, όπως με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, έτσι και τώρα με την άρση τους, μεταθέτει την ευθύνη στο λαό. Όμως η θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας είναι δική της ευθύνη. Η επιβολή μέτρων προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, στα γραφεία, στα σούπερ μάρκετ, στα νοσοκομεία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εκπαίδευσης είναι δική της ευθύνη. Τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να στηρίξει τη λειτουργία, την υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή των σχολείων, αλλά πάνω απ’ όλα το έμψυχο δυναμικό των εκπαιδευτικών δομών. Οι ανακοινώσεις της για το άνοιγμα των σχολείων μόνο ανησυχία προκαλούν. Γιατί δεν ακούσαμε τίποτα για δωρεάν μέσα υγιεινής, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, για απολυμάνσεις, ακόμα και για μαζικά τεστ για τον κορονοϊό. Όσο για τις εκκλησίες, τα μέτρα προστασίας πρέπει να παίρνουν υπόψη ότι μιλάμε για κατά κύριο λόγο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες.

  1. Πώς αποτιμάτε την κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης; Ποια η γνώμη σας για τους Τσιόδρα και Χαρδαλιά;

Η αντιμετώπιση της πανδημίας με κριτήριο “να μην πιεστεί το σύστημα υγείας” αποτελεί ομολογία χρεοκοπίας της πολιτικής που υποβάθμισε και εμπορευματοποίησε το δημόσιο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και η απόδειξη πως το σημερινό σύστημα τελικά υπονομεύει τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα έχουμε στην Ελλάδα τα ίδια τραγικά αποτελέσματα που είχαν άλλες χώρες, απλά σε μεγαλύτερο διάστημα. Γι’ αυτό τώρα χρειάζονται προσλήψεις υγειονομικών, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Η επιστημοσύνη και οι ευαισθησίες του κ. Τσιόδρα, τις οποίες δεν αμφισβητούμε, δυστυχώς συγκρούονται με την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Ο κ. Χαρδαλιάς είναι η κυβερνητική φωνή της “ατομικής ευθύνης”, που όμως για να εμπεδωθεί πρέπει να συμβαδίζει με την ευθύνη του κράτους να προστατέψει την υγεία, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

  1. Ανησυχείτε για την επόμενη μέρα; Βλέπετε να έρχονται δύσκολα μέτρα για τον λαό;

Όλος ο κόσμος ανησυχεί γιατί βλέπει τι έρχεται. Βλέπει πως κυβερνήσεις, μεγάλο κεφάλαιο, ΕΕ, ετοιμάζουν ξανά να φορτώσουν τη νέα κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Η αντιπαράθεση στους κόλπους της ΕΕ για το πώς, πότε και με ποιους όρους θα προέλθουν τα νέα δάνεια για να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί και οι τράπεζες, έχει σαν δεδομένο ότι αυτοί που θα πληρώσουν ξανά θα είναι οι λαοί. Σε αυτήν την λογική είναι και η “κόντρα” μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Για να μείνει όρθιος ο λαός σημαίνει ότι θα πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο. Κάτι που απορρίπτεται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο είμαστε και αισιόδοξοι. Έχει συσσωρευτεί πολύτιμη πείρα τα τελευταία χρόνια που επιβεβαιώνει πως διέξοδος υπέρ του λαού από το σύστημα των κρίσεων & της φτώχειας υπάρχει μόνο στην σύγκρουση, στους αγώνες με σημαία την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες για να ζήσει ο λαός μας με ευημερία και σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα. Η πανδημία έφερε στον αφρό τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής οικονομίας. Απέδειξε παράλληλα πως οι απαραίτητοι για μία κοινωνία είναι οι εργάτες και όχι οι βιομήχανοι, οι γιατροί και οι νοσηλευτές και όχι οι κλινικάρχες, οι διανομείς και όχι οι μεγαλέμποροι. Η κοινωνία μπορεί να πάει μπροστά και χωρίς εκμεταλλευτές. Την επόμενη μέρα πρέπει να ακουστεί δυνατά το μήνυμα “πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά”.

  1. Θεωρείτε πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών; Με βάση την απλή αναλογική, θα μπορούσατε να συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Θεωρώ πιθανό ότι η κυβέρνηση θα πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες με βασικό στόχο να νομιμοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Ο λαός μας έχει γνωρίσει τις κυβερνήσεις συνεργασίας, πιθανές και απίθανες, κεντροδεξιές, δήθεν αριστερές, προοδευτικές. Κυβερνήσεις συνεργασίας του φόρτωσαν όχι ένα, αλλά τρία μνημόνια. Οι αστικές κυβερνήσεις συνεργασίας τον έμπλεξαν ακόμα πιο βαθιά στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τώρα ξανασερβίρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η ξινισμένη σούπα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Αν κι αυτό το κάλεσμα απευθύνεται στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Βέβαια το ερώτημα είναι τι σχέση έχουν αυτές  οι δυνάμεις που έχουν αμαρτωλό, μνημονιακό αντιλαϊκό παρελθόν με την πρόοδο; Η κυβέρνηση που χρειάζεται ο λαός μας είναι αυτή που θα ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες και θα προκύψει από τη δική του απόφαση να φέρει τα πάνω – κάτω, να πάρει αυτός πραγματικά την εξουσία.

  1. Πώς σχολιάζετε την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς;

Η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς,  ήταν  προσχηματική, γιατί μέσα σε μια βδομάδα ούτε η πανδημία μπορεί να τελειώσει, ούτε η θεραπεία και το εμβόλιο να ανακαλυφτεί. Άλλωστε οι εικόνες από τις συμβολικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε όλη την Ελλάδα, με τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκα, γάντια και με αποστάσεις μεταξύ τους, μιλούν από μόνες τους. Ζητούν μέτρα προστασίας της υγείας, αλλά και της ζωής των εργαζομένων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν ξανά τα σπασμένα αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.