ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ MEGA MAG

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 19 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

 Καλημέρα κύριε Γενικέ. Σας βρίσκουμε στον Περισσό ή στο σπίτι;

Καλημέρα, στον Περισσό.

Τηρείτε τα μέτρα ασφαλείας; Πόσοι άνθρωποι είστε εκεί τώρα;

Βεβαίως, το κόμμα μας αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με αίσθημα ευθύνης από την αρχή και πριν εξαγγελθούν τα κυβερνητικά μέτρα, έχουμε κάνει προσαρμογές στη λειτουργία μας και τη δράση μας ακριβώς λόγω της επιδημίας, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε και με τους κατάλληλους τρόπους και τη συλλογικότητα και την επικοινωνία με τα στελέχη μας, τα μέλη, τους οπαδούς του κόμματος. Επιδιώκουμε να διατηρούμε τις δυνάμεις μας μάχιμες, γιατί αυτό είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ σήμερα. Δεν υποστέλλουμε τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις , την προώθηση αιτημάτων, την προστασία της ζωής, των ίδιων των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

Φοβάστε ότι κάποιοι, ενδεχομένως επιχειρήσεις ή κάποιοι άλλοι μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίση  και να προβούν σε απολύσεις, σε μειώσεις προσωπικού

Η ίδια η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε ότι μέσα σ’ αυτό το μήνα, το Μάρτιο, μέσα στην επιδημία δηλαδή, έγιναν 40 χιλιάδες απολύσεις στη χώρα μας. Αυτές, με νόμο λέμε εμείς, πρέπει να θεωρηθούν άκυρες και όχι από δω και πέρα, αλλά αναδρομικά, για τις τελευταίες τουλάχιστον 15 ημέρες, για όλο το Μάρτιο δηλαδή. Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες πρωταρχικά και κύρια πρέπει να προστατευτούν και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μισθωτούς του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους.

 

Ειπώθηκε πάντως ότι θα είναι άκυρες οι όποιες απολύσεις γίνουν στο διάστημα το οποίο αναφερόμαστε. Ή όποιες επιχειρήσεις προβούν σε τέτοιες ενέργειες θα έχουν μεγάλες κυρώσεις

Αυτό που ειπώθηκε είναι πως από δω και πέρα θα είναι άκυρες, από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά αυτές που έγιναν αυτή την εβδομάδα, την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα στον Μάρτη που ήταν ήδη σε έξαρση ο κορωναϊός, που ήδη υπήρχαν και είχαν ληφθεί  μέτρα προστασίας του πληθυσμού, επιχειρήσεις πρόλαβαν και απέλυσαν εργαζόμενους και αυτοί είναι για όλη τη χώρα 40 χιλιάδες. Αυτές οι απολύσεις λοιπόν, όπως και οι επόμενες που δεν πρέπει να γίνουν θα πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν.

 

Κύριε Κουτσούμπα το θέσατε αυτό στη συνομιλία που είχατε με τον Πρωθυπουργό;

Του έθεσα όλα αυτά τα προβλήματα, όπως επίσης του έθεσα και το ζήτημα να μην επιβάλλει αστυνομικά μέτρα παραπέρα καραντίνας. Ο ίδιος στη συνομιλία που είχαμε με διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να επιβάλλει αστυνομική καραντίνα, ενώ χθες όμως ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις  άνω των 10 ατόμων.

 

Αυτό πως το εισπράξατε εσείς;

Μα με ποια λογική επιχειρεί αυτούς τους περιορισμούς στην κυκλοφορία σε ανοιχτούς χώρους, όταν αντικειμενικά υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη συνάθροιση με πάνω από 10-15 άτομα σε εργασιακούς χώρους παραγωγής, στα σούπερ μάρκετ, σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Εφαρμόζει τέτοιους περιορισμούς στην ίδια τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού που ελέγχει η κυβέρνηση; Στις αστυνομικές δυνάμεις; Δεν τις εφαρμόζει. Πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ανεκτό από το λαό μας, από το κίνημα, να τεθούν εμπόδια στη λειτουργία σωματείων, κομματικών οργανώσεων, που θα δράσουν ενάντια στην όποια εργοδοτική αυθαιρεσία; Φοβόμαστε ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για καταπάτηση λαϊκών δικαιωμάτων και αποτελεί η επιδημία μόνο το πρόσχημα αυτή τη στιγμή. Η προστασία της δημόσιας υγείας, της ζωής του λαού μας θέλει άλλα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Θέλει ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει βρεθεί σε διάλυση με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, γιατί έκλεισαν νοσοκομεία, έκλεισαν κέντρα υγείας, δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις σε νοσηλευτικό και  ιατρικό προσωπικό, έχουν μείνει κλειστές εκατοντάδες ΜΕΘ στην Ελλάδα, απ’ τις λίγες που υπάρχουν, ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον για άλλες επιδημίες απλές, τις εποχικές γρίπες, 3000 ΜΕΘ για παράδειγμα, εδώ ούτε 550 δεν υπάρχουν. Εχουμε συνανθρώπους μας που αύριο και όταν οξυνθεί το πρόβλημα, γιατί αυτή είναι η εκτίμηση των επιστημόνων, όσο κι αν ελεγχθεί, έχει διασπαρεί ο ιος , πιθανόν θα είναι περισσότερα τα θύματα. Και για τα συγκεκριμένα μέτρα που με ρωτήσατε, εμείς τα θεωρούμε ανεπαρκή. Βεβαίως στηρίζουν διαφορους επιχειρηματικούς ομίλους, δε στηρίζουν όμως τους εργαζόμενους. Είναι –να σας το πω και με οικονομικούς όρους- μια αναγκαία κρατική παρέμβαση αυτό που κάνει η κυβέρνηση, όπως κάνουν και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ εν αναμονή και του προβλήματος του κορωναϊου, αλλά κυρίως μιας νέας οικονομικής κρίσης που δε θα προκύψει λόγω μόνο του κορωναΪου, αλλά που θα την επιταχύνει.

 

Κύριε Γενικέ να κλείσουμε με μια ανθρώπινη ερώτηση. Εσείς είστε χρόνια στους δρόμους, στις επάλξεις, πως είναι τώρα που αναγκάζεστε να έχετε την ίδια αγωνιστική διάθεση εντός των τεσσάρων τοίχων του γραφείου σας;

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες, μπορούν να γίνουν συλλογικές διαδικασίες. Οι συνεδριάσεις του ΠΓ, της ΚΕ γίνονται, ευτυχώς βοηθούν οι νέες τεχνολογίες, αλλά να σας πω ότι σε συνθήκες ακόμη και πολιτικών απαγορεύσεων παλιότερα, το ΚΚΕ πάντα δρούσε με τη συνεργασία, μπορεί να γίνονται δια περιφοράς μεταφορά κειμένων, ανακοινώσεων, αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν πάντα όχι αυστηρά για το κομματικό συμφέρον, όπως λένε διάφοροι, αλλά κυρίως λόγω του ότι πρέπει να προασπίσουμε -και γι’ αυτό είμαστε εδώ- τα λαϊκά συμφέροντα, τη ζωή του λαού μας, την υγεία του, αλλά και όλα τα δικαιώματά του που δυστυχώς καταπατούνται βάναυσα με αφορμή και εξ αιτίας δήθεν του κορωναϊου.

 ΑΘΗΝΑ 19/3/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.