Συνεδριάζουν οι υπ. Ενέργειας της ΕΕ – Διαφωνίες για το πλαφόν


Τελευταία ενημέρωση 9 Σεπτεμβρίου 2022 by manos (ceo)-admin

Οι υπ. Ενέργειας συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή και να παρακάμψουν όσες διαφωνίες υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ

Με ένα δύσκολο χειμώνα να βρίσκεται προ των οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να καταφέρουν να υψώσουν ασπίδα άμυνας απέναντι στις απειλές του Ρώσου προέδρου Πούτιν που απειλεί να «παγώσει» την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν, αποκλειστικά, στην τιμή του ρωσικού αερίου και μόνο. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση από τον Ρώσο πρόεδρο γιατί η Ευρώπη δεν βάζει πλαφόν και στο αμερικανικό LNG.

Θεωρώντας πως το μέτρο ισοδυναμεί με παραβίαση της ενεργειακής συμφωνίας απειλεί την Ευρώπη με οριστικό ενεργειακό μπλακ άουτ.

Συνεπώς οι υπ. Ενέργειας συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή και να παρακάμψουν όσες διαφωνίες υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ.

Τα μέτρα που εισηγείται η Κομισιόν
Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε πέντε «άμεσες» κινήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης:

-Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
-Υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
-Ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές χαμηλού κόστους με τα “απροσδόκητα κέρδη” να επιστρέφουν στους καταναλωτές
-Φόρο αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη
-Διευκόλυνση της υποστήριξης των προβληματικών εταιρειών κοινής ωφέλειας

Η Αθήνα διαφωνεί σε πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο

Πάντως, όπως έγραψε χθες το iefimerida.gr, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι λάθος η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο και αυτή τη θέση αναμένεται να υποστηρίξει στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, χωρίς όμως να την μπλοκάρει αν καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία.

«Η θέση για πλαφόν είναι σωστή», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «εμείς, όμως, λέμε ότι θα πρέπει να αφορά την αγορά TTF», διευκρινίζουν.

Η Γερμανία έχει δηλώσει «επιφυλακτική», η Ουγγαρία, που είναι και ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, αντιτίθεται, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον άλλες δύο χώρες, ανέφεραν οι διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.

Άλλα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένων της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν να πάει ακόμη παραπέρα η Κομισιόν και να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Νορβηγία, που είναι ο μεγαλύτερος πλέον προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, έχει δηλώσει ανοικτή σε ένα πλαφόν, αλλά παραμένουν ερωτηματικά αναφορικά με την αντίδραση των ΗΠΑ, όπου οι Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν τις δύσκολες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.