Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 15 Οκτωβρίου 2020 by energinews (admin)

Με τηλεδιάσκεψη λόγω έκτακτων μέτρων που ισχύουν στην  Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με   μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Κρήτης .

Στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν αναλυτικά θεσμικοί φορείς όπως το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος αλλά και συνδικαλιστικοί φορείς καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Περιφέρεια και οι οποίοι απέστειλαν τις απόψεις τους επί της τροποποίησης του κανονισμού σύμφωνα με την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αναλυτικά τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των Περιφερειακών παρατάξεων όπως και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που εξέφρασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του νέου κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης .

Σύμφωνα με τον εισηγητή εντεταλμένο σύμβουλο Ζαχαρία Δοξαστάκη, ο ισχύον Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας ( ΠΔ 149/2010), ο οποίος συντάχθηκε στο πλαίσιο του « Προγράμματος Καλλικράτης» ( Ν 3852/2010), εκτός κάποιων αλλαγών που έχει δεχθεί είτε απ’ ευθείας με νόμους, είτε λόγω προσαρμογής σε δικαστικές αποφάσεις ,ο κύριος κορμός του παραμένει αμετάβλητος.

Η ανάδειξη της Περιφέρειας Κρήτης σε φορέα αναπτυξιακό και παροχής  τοπικών δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών αποτελεί ,  βασικό στρατηγικό στόχο του σχεδιασμού  και ταυτόχρονα για την επίτευξη του , προβάλλει η αναγκαιότητα της πραγμάτωσης του δομικού εξορθολογισμού των διοικητικών μονάδων της. Απαιτείται, η με επιστημονικό τρόπο αντιμετώπιση των προβλημάτων της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας της Περιφέρειας.

Η σύγχρονη οργάνωση της Περιφέρειας και ειδικότερα η οργάνωση των υπηρεσιών της, πρέπει να εξυπηρετεί:

  1. Τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη διεύρυνση του αναπτυξιακού ρόλου της περιφέρειας, μέσω της βελτίωσης της ικανότητας της να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και να τα εντάσσει σε διαδικασία χρηματοδότησης προγραμμάτων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  2. Την αναβάθμιση λειτουργίας των πολιτικών οργάνων διοίκησης και των υπηρεσιών με τη δημιουργία υπηρεσιών διοικητικής , νομικής υποστήριξης και ιδίως επιτελικών υπηρεσιών για την επιστημονική- τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων.
  3. Τη βελτίωση του βαθμού εξυπηρέτησης των πολιτών , της ποιότητας, της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με την αναδιοργάνωση των δομών , τον ανασχεδιασμό της διαδικασίας λειτουργίας της και τον προσανατολισμό της σε στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.
  4. Την αναβάθμιση της θέσης των εργαζομένων και του ρόλου των εργαζομένων, με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επιμόρφωση του προσωπικού.
  5. Την αύξηση του βαθμού συνεργασίας και το συντονισμό μεταξύ των εσωτερικών υπηρεσιών, αλλά και μεταξύ των υπηρεσιών και των πολιτικών οργάνων.
  6. Την ενίσχυση της συνεργασίας της περιφέρειας με άλλους δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς και την ανάπτυξη διαδικασιών συμμετοχής του πολίτη , όχι μόνο ως χρήστη υπηρεσιών , αλλά και ως ενεργού πολίτη.

Ο νέος κανονισμός εσωτερικής υπηρεσίας της Περιφέρειας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο  Περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ψήφιση του νέου κανονισμού και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Ομάδα Διοίκησης Έργου με επικεφαλής  τον εντεταλμένο Σύμβουλο Διοίκησης Ζαχαρία Δοξαστάκη , η οποία συστάθηκε για την επεξεργασία του ισχύοντος ΟΕΥ και την κατάθεση σχετικής πρότασης για την τροποποίησή του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της με αποτέλεσμα  η πρότασή της να συμπυκνώνει όλες τις  αρχές και κατευθύνσεις της σύγχρονης και αποτελεσματικής διοίκησης.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης ευχαρίστησε τους επικεφαλής και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την συμμετοχή τους στην συνεδρίαση και το υψηλό επίπεδο της συνεδρίασης, την ανταλλαγή προτάσεων  έτσι ώστε η Περιφέρεια Κρήτης να λειτουργήσει με ένα νέο σύγχρονο και αποτελεσματικό οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας .

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.