ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψης της πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος στην Κύπρο, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη.

Κατά το καλωσόρισμα της αντιπροσωπείας από τον κ. Συλλούρη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε:

“Είναι πολύ αξιόλογη αυτή η περιοδεία, μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή κατά την άποψή μας, εδώ στην Κύπρο. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλα τα πολιτικά κόμματα και μαζικούς φορείς.

Είναι γεγονός ότι είμαστε σε μια φάση που, καθώς αυξάνεται η τούρκικη επιθετικότητα, η προκλητικότητα στην περιοχή, χρειάζεται συντονισμός δράσεων των λαϊκών κινημάτων, όλων των λαϊκών δυνάμεων και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά θα έλεγα και σε άλλες χώρες και λαούς της περιοχής, έτσι ώστε να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη, η φιλία, κυρίως η αντιιμπεριαλιστική δράση. Γιατί, δυστυχώς, είμαστε σε μια αναβαθμισμένη γεωστρατηγικά περιοχή, με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και με πολύ οξυμένους ανταγωνισμούς και περιφερειακών δυνάμεων εδώ, αλλά και διεθνώς, με ισχυρούς παίκτες.

Και δυστυχώς η ιστορική πείρα, αλλά και η σημερινή πραγματικότητα μας δείχνει ότι όπου ανταγωνίζονται και συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα την πληρώνουν συνήθως οι μικροί, οι πιο αδύναμοι, οι λαοί δηλαδή. Κι απ’ αυτή τη σκοπιά εμείς θεωρούμε ότι είναι και έκφραση αλληλεγγύης -άσχετα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ιδεολογικές, πολιτικές, που έχει η κάθε πολιτική δύναμη και το δικό μας το κόμμα- ότι σε αυτά τα ζητήματα μπορούμε να παλέψουμε ενωμένα, γιατί έχουμε ένα ισχυρό αντίπαλο, που λέγεται ιμπεριαλισμός και που δεν είναι βέβαια τα θύματα αυτών των δυνάμεων, κατά την άποψή μας, που είναι τα θύματα των πολέμων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης.

Κι από αυτή τη σκοπιά είναι πάρα πολύ χρήσιμη η συνάντηση και βεβαίως θα ήθελα για ακόμη μία φορά να εκφράσω τη θέση του κόμματός μας ότι χρειάζεται να επιλυθεί επιτέλους το Κυπριακό ζήτημα. Είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, εξακολουθούμε να μένουμε σε αυτή τη θέση, διότι τίποτα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας. Και βεβαίως να παλέψουμε, όσο μπορούμε, για μια Κύπρο ενιαία, ένα κράτος κι όχι δυο κράτη, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων – Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυητές, ξένους προστάτες, βάσεις, χωρίς ΝΑΤΟποίηση, που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα κατά την άποψή μας, παρά επιλύουν».

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS & ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ

Αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορά της εμφανίζεται η χώρα μας, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν εκεί, πιθανότατα με τις “ευλογίες” του Ερντογάν. Πώς μπορεί κατά τη γνώμη σας να το κάνει αυτό, έχοντας απέναντί της απελπισμένους ανθρώπους;

            Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αθλιότητα από το να βάζεις μπροστά ξεριζωμένους, βασανισμένους ανθρώπους για τις δικές σου επιδιώξεις, όπως κάνει ο Ερντογάν, ο οποίος εκβιάζει για μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην επέμβασή του στη Βόρεια Συρία, αλλά και στα υπόλοιπα σχέδιά του. Γι’ αυτό και η αναγκαία φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί ούτε να ενοχοποιεί τους πρόσφυγες ούτε να αθωώνει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που ξεριζώνουν λαούς και έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο, παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι του Ερντογάν. Ούτε βέβαια μπορεί να αξιοποιείται για να ξεθαρρεύουν και τελικά να αποθρασύνονται αντιδραστικές, ρατσιστικές φωνές.

            Φοβάστε ότι η κατάσταση μπορεί να “ξεφύγει”, είτε στον Έβρο είτε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου; Και τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Για να μην ξεφύγει παραπέρα η κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους -και για τους κατοίκους των περιοχών και για τους πρόσφυγες και μετανάστες- πρέπει να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου και οι Συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας. Μάλιστα, εμείς έχουμε προτείνει η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτοί, λοιπόν, που συμμετείχαν στη δημιουργία του προβλήματος, αναφέρομαι στην ΕΕ, να το λύσουν με ισοκατανομή των προσφύγων στα κράτη – μέλη. Αυτά τα αιτήματα είναι στις σημερινές συνθήκες περισσότερο από αναγκαία.

            Ο πρωθυπουργός κοινοποιεί όπως μπορεί το πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Θεωρείτε ότι μία κοινή ευρωπαϊκή στάση και η ανάλογη πίεση στον Τούρκο Πρόεδρο, μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημα;

Δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνουν όλες οι απαραίτητες κοινοποιήσεις, οι διπλωματικές κινήσεις κ.λπ. Όμως, το πρόβλημα είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών, ενώ κλείνει το μάτι στον Ερντογάν, στην εισβολή του στη Συρία, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παίζει παιχνίδια με τους πρόσφυγες. Αντί, λοιπόν, ο κυβερνητικός “τσαμπουκάς” να στρέφει τα βέλη του στους πρόσφυγες και τους νησιώτες που αντιδρούν, ας τα στρέψει στους ευρωατλαντικούς εταίρους του και στην πολιτική, τους που την έχει εικόνισμα, όπως και ο προκάτοχός του, κ. Τσίπρας.

            Στην Ελλάδα, θα είχε νόημα η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών;

            Το να καταλήξει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για μια ακόμα φορά σε κάποια γενικά ευχολόγια δεν λύνει το πρόβλημα, αφού είναι δεδομένη η ταύτιση των άλλων κομμάτων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δηλαδή με αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τελευταία εμφανίστηκε πιο Μητσοτάκης και από τον κ. Μητσοτάκη.

            Υπάρχει κατά τη γνώμη σας κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία;

            Με την επιθετικότητα της Τουρκίας να κλιμακώνεται τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μάλιστα, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στα σύνορα μεγαλώνουν αυτόν τον κίνδυνο. Βέβαια, τα σενάρια συνδιαχείρισης του Αιγαίου, που προωθούνται από το ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους, αλλά και κύκλους των κυβερνώντων δεν εξαλείφουν, αντίθετα μεγαλώνουν τον κίνδυνο ακόμα πιο σκληρής σύγκρουσης, αφού η συνδιαχείριση δε γίνεται ανάμεσα σε λαούς φιλικών κρατών, αλλά σε μονοπωλιακούς ενεργειακούς κολοσσούς σκληρά ανταγωνιζόμενους μεταξύ τους.

            Κατηγορείτε την κυβέρνηση για “καταστολή”, με αφορμή και την μεταφορά ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πέραν της επιλογής της αυτής, είστε υπέρ των κλειστών δομών; Θεωρείτε ότι θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος στα νησιά;

            Ούτε οι κλειστές δομές, που μετατρέπουν τα νησιά μας σε φυλακές της ΕΕ, ούτε οι ανοιχτές δομές, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στη χώρα μας, είναι λύση. Γρήγορες διαδικασίες ασύλου και ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους. Άλλωστε, αυτό είναι που ζητάνε οι νησιώτες, γι’ αυτό αντέδρασαν μαζικά στο κυβερνητικό σχέδιο, αλλά και στην ωμή καταστολή που επιστρατεύτηκε για να το επιβάλει.

            Την ίδια ώρα, στο “κόκκινο” είναι ο φόβος των πολιτών εξαιτίας των κρουσμάτων κορωνοϊού και στη χώρα μας και την πιθανότητα επιδημίας. Φοβάστε τυχόν εκμετάλλευση της ανησυχίας του κόσμου για κερδοσκοπικούς λόγους ή ακόμα και εξελίξεις στην Οικονομία, με θύματα για άλλη μία φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

            Λογικό είναι να υπάρχει φόβος, όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και με ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το λιγότερο που μπορούμε να ζητήσουμε είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφτούν τα κενά. Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -πρόσφατο είναι το παράδειγμα με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων- να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους πληγούν, μαζί βέβαια με τα μέτρα που εμείς έχουμε προτείνει για να απαλλαγούν από τα χρέη τους και να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις.

            Χαρακτηρίσατε το νέο Ασφαλιστικό ως «Νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση», υπονοώντας πως τα δύο μεγάλα κόμματα είναι στην ίδια γραμμή. Αν αυτό ισχύει, πώς θα μπορούσε να αλλάξει κάτι ριζικά υπέρ των πολιτών;

            Η γραμμή να χτυπηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης ήταν ενιαία σε όλες τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Απλώς ο νόμος της ΝΔ, ενσωματώνοντας τις βασικές κατευθύνσεις του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο Βρούτσης στη Βουλή, έδωσε τη χαριστική βολή στην κοινωνική ασφάλιση. Ακριβώς επειδή το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, η οποία για τις νεότερες γενιές θα αποτελεί άγνωστη έννοια, είναι και η υγεία, η πρόνοια, η μητρότητα, τα επιδόματα αναπηρίας, οι εργαζόμενοι, τα νέα παιδιά, τα νέα ζευγάρια μία επιλογή έχουν: Να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ασφάλειας. Οι προτάσεις του ΚΚΕ και για το ασφαλιστικό με σαφήνεια κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

            Γιατί αντιδράτε τόσο έντονα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις; Φοβάστε προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος να διαδηλώνει κανείς;

Κάθε προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να αντιδράσει, ώστε να αχρηστευτεί, να μείνει στα χαρτιά ο νόμος της ΝΔ, που δυνητικά βάζει στο στόχαστρο κάθε διαδήλωση, ενώ ταυτόχρονα επιφυλάσσει βαριές ποινές, με ιδιώνυμο αδίκημα, σε όσους δεν συμμορφωθούν “προς τας υποδείξεις”.

            Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, αλλά και στην προανακριτική στη Βουλή για τον κ. Παπαγγελόπουλο;

            Είχαμε προειδοποιήσει για το φιάσκο που τελικά ζήσαμε και σ’ αυτήν την προανακριτική. Αυτό θα συμβαίνει όσο η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων και η αναζήτηση της αλήθειας υποτάσσεται κάθε φορά στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς. Χώρια που κανένα από τα κόμματα δεν αγγίζει την ουσία της υπόθεσης, που είναι η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και τα παιχνίδια που παίζονται από μονοπώλια του κλάδου. 

            Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της Προέδρου της Δημοκρατίας από την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Τι περιμένετε από την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

            Δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο ίδιος ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και να επικυρώνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Κι αυτό βέβαια δεν εξαρτάται από το πρόσωπο ούτε από το φύλο του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, να ευχηθώ στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας “καλή δύναμη”. Παράλληλα λόγω της σημερινής επετείου της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας να ευχηθώ κυρίως “καλή δύναμη” στις εργαζόμενες σκληρά γυναίκες και μέσα στην παραγωγή και μέσα στην κοινωνία και στο σπίτι ως μητέρες, σύζυγοι, αγωνίστριες της ζωής.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

 

Σας μεταφέρω τον αγωνιστικό, αδερφικό χαιρετισμό του Κόμματός μας. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον ΓΓ του σ. Άνδρο Κυπριανού.

Νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά κάθε φορά που βρισκόμαστε σε εκδηλώσεις των Κομματικών Οργανώσεων του εξωτερικού. Κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε, να συζητήσουμε με Έλληνες μετανάστες εργαζόμενους, επιστήμονες, όπως και με νέα παιδιά που ζουν, δουλεύουν ή σπουδάζουν μακριά από τη χώρα τους, την οικογένειά τους.

Νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κάθε φορά που συναντιόμαστε με τους συντρόφους μας που ζουν, παλεύουν σε άλλες χώρες, με συντρόφους που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τον ίδιο στόχο, την πάλη για τον σοσιαλισμό!

Φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Η μέρα αυτή είναι ενταγμένη στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή.

Εδώ και ένα αιώνα, αναδείξαμε ότι βάση για την κατάργηση των ανισότιμων σχέσεων μεταξύ άνδρα και γυναίκας είναι η συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική εργασία, με ουσιαστικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, στήριξης της οικογένειας.

Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε την ασίγαστη προσπάθεια για την ανάδειξη γυναικών αγωνιστριών στον τόπο εργασίας, στο σχολείο, στο σωματείο, στη γειτονιά, στο χωριό, στα όργανα του Κόμματος, του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στη Βουλή, στους Δήμους και Περιφέρειες.

Διδασκόμαστε από τις λαμπρές σελίδες της γυναικείας συμμετοχής στην αντίσταση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, που ήταν αποτέλεσμα και της ιδιαίτερης ιδεολογικής πολιτικής, οργανωτικής προσπάθειας του ΚΚΕ, σε όλες τις φάσεις και τις περιόδους ύπαρξής του.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της αυτοματοποίησης, γεννά νέα αδιέξοδα, αλλά προβάλει και νέες δυνατότητες για την κοινωνική θέση της γυναίκας.

Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να καρπίσουν, αν απαλλαγεί η ανθρωπότητα από το βραχνά του καπιταλιστικού κέρδους, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Γυναίκες και άνδρες ας σηκώσουμε το δικό μας ανάστημα απέναντι στο σύστημα της βαρβαρότητας, της φτώχειας και των πολέμων, για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά!

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

 

Η σημερινή εκδήλωση έρχεται να σφραγίσει την τριήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κόμματος εδώ, στο νησί της Κύπρου, ύστερα από πρόσκληση του ΑΚΕΛ.

Επίσκεψη που μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται εδώ στην περιοχή, όπου κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και το μέλλον των λαών της περιοχής. Αλλά και να αναδείξουμε τη μόνη προοπτική για τους λαούς, την πάλη της απεμπλοκής από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για να πάρουν οι λαοί την πραγματική εξουσία και να βάλουν οριστικά τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η επίσκεψή μας στην Κύπρο, μας έδωσε την ευκαιρία να επαναλάβουμε την αλληλεγγύη μας στον Κυπριακό λαό και να επιβεβαιώσουμε για ακόμη μια φορά τη σταθερή θέση του Κόμματός μας για το Κυπριακό ζήτημα, το οποίο αποτελεί διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη θέση για Κύπρο ενιαία, ένα και όχι δύο κράτη, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Από αυτή τη σκοπιά, εκφράσαμε για άλλη μια φορά τις ανησυχίες μας για τις εξελίξεις και αντιτασσόμαστε και τις κάθε μορφής παρεμβάσεις που αποσκοπούν σε διχοτομικές, συνομοσπονδιακές λύσεις που νομιμοποιούν την εισβολή και την κατοχή του Βόρειου τμήματος της Κύπρου.

 

Φίλες και φίλοι

 

Τα όσα ζούμε τις τελευταίες μέρες με τα αυξημένα κύματα προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου η Τουρκία αξιοποιεί το προσφυγικό, για να αποσπάσει μεγαλύτερη στήριξη από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην επέμβασή της στη Βόρεια Συρία, αποδεικνύει, ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όχι μόνο δεν αποτελεί ασπίδα προστασίας, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς.

Αυτά βέβαια τα κύματα προσφύγων, δεν προέκυψαν από το πουθενά, είναι αποτέλεσμα της διάλυσης κρατών, της αλλαγής συνόρων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που έχουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σε όλα αυτά έχουν βάλει το χεράκι τους όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για λογαριασμό της αστικής τάξης, καθώς συμμετέχουν ενεργά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Μετατρέποντας τη χώρα απ’ άκρη σε άκρη, σε πολεμικό ορμητήριο ξένων στρατιωτικών βάσεων, στέλνοντας ελληνικά στρατεύματα εκτός συνόρων.

Μάλιστα πρόσφατα, οι αποφάσεις για δύο νέες αποστολές στη Σαουδική Αραβία και στα Στενά του Ορμούζ, έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες.

Είναι μεγάλη υποκρισία να λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμιά ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων», ενώ η χώρα έχει στηρίξει με τη Σούδα και άλλες στρατιωτικές υποδομές, όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική που δημιούργησαν κύματα ξεριζωμένων.

Ούτε βέβαια ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά, σε ολόκληρη τη χώρα, προέκυψε από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ, που στήριξαν και υλοποίησαν, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή της ΝΔ.

Αυτή την πολιτική προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με την καταστολή, τόσο απέναντι στους πρόσφυγες, όσο και απέναντι στους νησιώτες που δεν θέλουν να μετατραπούν τα νησιά τους σε φυλακές της ΕΕ.

Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες φυσικά που της έχει προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • υπακούει στον κανονισμό του Δουβλίνο,
  • υλοποιεί τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας η οποία έχει ήδη χρεοκοπήσει,
  • δεν προχωρά στον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά,
  • δεν πιέζει την ΕΕ για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους,
  • δεν ενεργεί δραστήρια και αποφασιστικά για να υπάρξει δίκαιη κατανομή προσφύγων στα κράτη – μέλη, τόσο θα οξύνεται και θα χειροτερεύει η κατάσταση.

Τα πρόσφατα γεγονότα όχι μόνο δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν, αλλά το αντίθετο. Επιβάλλουν να δούμε με πιο καθαρό μάτι, όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, στην περιοχή μας, στον κόσμο.

Ο αμερικανοΝΑΤΟϊκός ιμπεριαλισμός απλώνει τα δίκτυα των συμφερόντων του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, στον Περσικό Κόλπο, στην Ασία, στον Ειρηνικό.

Η εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και η κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και τη Συρία, αυξάνουν τον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης.

Ο κίνδυνος αυτός μεγάλωσε μετά και τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού στο αεροδρόμιο του Ιράκ από τους Αμερικάνους, ενώ το αμερικανικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, όχι μόνο δεν κατοχυρώνει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, αλλά διαιωνίζει και θωρακίζει την ισραηλινή κατοχή.

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ βήμα το βήμα, επιταχύνει την πολεμική προετοιμασία και περικύκλωση της Ρωσίας.

Εδώ, λοιπόν, στην περιοχή μας, έχουν πέσει πάνω, σφάζονται μεταξύ τους για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τους ενεργειακούς αγωγούς, τους θαλάσσιους δρόμους οι ΗΠΑ, η Κίνα, η ΕΕ, η Ρωσία και γύρω τους δεκάδες καπιταλιστικά κράτη, ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας είναι χωμένη μέχρι το λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των επεμβάσεων και πολέμων.

Γι’ αυτό υλοποιεί τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια, τα σχέδια της ΕΕ στην περιοχή των Βαλκανίων, στην ευρύτερη περιοχή, όπως έδειξε η συμφωνία των Πρεσπών.

Ανταγωνίζεται με την Τουρκική αστική τάξη για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, η οποία κλιμακώνει την επιθετικότητά της, αμφισβητεί και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, έχει γκριζάρει το Αιγαίο, αμφισβητεί την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ.

Το Τουρκικό αστικό κράτος διεκδικεί “ζωτικό χώρο” στην περιοχή και έχει συγκεκριμένους στόχους.

Δημιουργεί συνεχώς τετελεσμένα, κάνει επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία και τη Λιβύη.

Τα όσα υποκριτικά λένε χρόνια τώρα, πως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, δήθεν αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, έχουν καταρρεύσει παταγωδώς.

Όλοι αυτοί κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα, καίγονται για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα κέρδη της Exxon Mobil, της Total, της ENI και των άλλων μεγαθηρίων.

Μπροστά στα μάτια τους τα πλωτά γεωτρύπανα “Πορθητής’ και “Γιαβούζ” τρυπάνε στην κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα.

Μέσα σε αυτό το τοπίο επιχειρείται η συνέχιση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

Φοβούμαστε ότι η λύση που προωθείται δεν είναι δίκαιη, αλλά άδικη, δεν είναι λύση με κριτήριο τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, έχει τη σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης.

Η διχοτομική λύση των “δύο συνιστώντων κρατών”, διαιωνίζει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

Με ευθύνη των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει ήδη τεθεί το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης του Αιγαίου και των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου.

Κι αυτό, όχι μόνο θα οδηγήσει σε καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά θα περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση στην περιοχή, με οδυνηρές συνέπειες για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς.

Γιατί η συνεκμετάλλευση, που ήδη συζητιέται και από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αποτρέπει την πολεμική εμπλοκή, αλλά αντίθετα την προετοιμάζει.

Γιατί η συνεκμετάλλευση δεν γίνεται ανάμεσα σε λαούς, αλλά σε ανταγωνιζόμενα μονοπωλιακά συμφέροντα και μάλιστα ισχυρών περιφερειακών και διεθνών παικτών.

Ούτε βέβαια και η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θυμίζουμε έχει αμαρτωλό παρελθόν, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, όταν νομιμοποίησε την επέμβαση και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, θα λύσει τα προβλήματα.

Αντίθετα, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, γιατί με την υπογραφή του συνυποσχετικού ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση, θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο.

Οι ιμπεριαλιστές είναι αδίστακτοι, γιατί το σύστημά τους γίνεται συνεχώς πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο.

Οι υπερασπιστές του, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, είναι εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα. Υπερασπίζονται ένα βάρβαρο σύστημα που έχει βάψει και βάφει τα χέρια του με το αίμα των λαών, για να πλουτίσουν, να θησαυρίσουν τα μονοπώλια και να γίνονται πιο επιθετικά.

Ο λαός μας, όπως και άλλοι γειτονικοί λαοί, πρέπει να πιστέψουν και να δείξουν τη δύναμή τους, να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, με την οριστική εξάλειψη των αιτιών που γεννούν τους πολέμους, την ανεργία, την προσφυγιά.

Μια νέα κοινωνία σοσιαλιστική είναι η λύση, αυτός είναι ο φάρος για την πάλη των λαών, για να οικοδομηθούν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, για την ειρήνη και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

 

Ξέρουμε ότι μαθαίνετε τα νέα από την Ελλάδα.

Ξέρουμε ότι ακούτε κι εσείς όσα κι εμείς ακούμε για την χώρα μας, όπως ότι “η Ελλάδα σταθεροποιεί την ανάπτυξή της”.

Ισχύει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, αλλά αυτή η ανάπτυξη αφορά αποκλειστικά τα κέρδη μία χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή η ανάπτυξη για να στεριώνει, απαιτεί καθηλωμένους μισθούς, απαιτεί σταθερά οι άνεργοι να προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο, απαιτεί όχι μόνο την διατήρηση των μνημονιακών νόμων των προηγούμενων χρόνων, αλλά και την ενίσχυσή τους.

Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε ένα νόμο έκτρωμα για το ασφαλιστικό. Έβαλε την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, ολοκληρώνοντας το έργο που είχαν κάνει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο πως ο πιο ακριβής προσδιορισμός για αυτό το νόμο ήταν “νόμος Βρούτση – Κατρούγκαλου”.

Ούτε είναι τυχαίο πως οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αντέδρασαν σε αυτόν τον νόμο με απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια σε όλη την χώρα.

Η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η λεγόμενη πολιτική της ενεργούς γήρανσης, που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα μπορείς να ζεις από την πενιχρή σύνταξη και θα αναγκάζεσαι να δουλεύεις μέχρι τα βαθιά γηρατειά, δεν είναι προϊόν απλά μίας κακής κυβέρνησης, αλλά η στρατηγική, ο στόχος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Γι’ αυτό ίδιες αλλαγές γίνονται ή έχουν ήδη γίνει σε όλην την ΕΕ.

Το κεφάλαιο θέλει να απαλλαγεί από όσα βαρίδια του έχουν μείνει για να θωρακίσει την κερδοφορία του.

Γιατί, για την καπιταλιστική ανάπτυξη είναι βαρίδια οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, το σταθερό ωράριο, τα συλλογικά κοινωνικά δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι προηγούμενες δεκαετίες, χάρη στους αποφασιστικούς αγώνες τους, αλλά και λόγω της πίεσης που ασκούσαν αντικειμενικά, υπέρ των εργαζομένων, οι σοσιαλιστικές χώρες.

Γι’ αυτό, όχι μόνο δεν ακυρώνονται αντιλαϊκοί νόμοι, αλλά θωρακίζονται και στην Ελλάδα, και στην Κύπρο, και στην Πορτογαλία και σε όλη την ΕΕ.

Στα πλαίσια αυτού του συστήματος, οι εργαζόμενοι και η λαϊκή πλειοψηφία, θα μετρούν απώλειες, θυσίες όσο δεν οργανώνουν την δική τους αντεπίθεση. Όσο δεν καταστρώνουν το δικό τους σχέδιο για να απαλλαγούν από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, για να αξιοποιείται ο παραγόμενος πλούτος με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Αυτή είναι η διέξοδος, όσο και αν σήμερα τα σκιάζει όλα η φοβέρα των πραγματικά, πολύ αρνητικών συσχετισμών.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για την οργάνωση της πάλης, της συλλογικής διεκδίκησης για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, τους εργαζόμενους, την νεολαία.

Από κάθε θέση και από κάθε πόστο, στεκόμαστε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου.

Ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι μαραθώνιος.

Κρινόμαστε και θα κριθούμε από την ικανότητά μας ως Κόμμα, με ετοιμότητα και με πράξεις, να βρισκόμαστε στη σωστή θέση κάθε στιγμή.

Εκφράζοντας τα συμφέροντα της εργατικής-λαϊκής πλειοψηφίας και έξω από την αγκαλιά της αστικής τάξης, στήνοντας εμπόδια στην ενσωμάτωση και στην παραπέρα συντηρητικοποίηση, την αντίδραση και την ακροδεξιά δημαγωγία.

Σήμερα πρόοδος σημαίνει, πάλη για την εργατική εξουσία, για τον σοσιαλισμό, ανοίγοντας δρόμο με την επαναστατική μας στρατηγική, τις επεξεργασίες και τις εκτιμήσεις μας, με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στις μαζικές οργανώσεις του λαού και της νεολαίας.

Η δράση μας σήμερα μπορεί να δημιουργεί ρωγμές.

Κανείς δεν πρέπει να το υποτιμά αυτό.

Αύριο, αυτή η δράση θα φέρει σεισμούς λυτρωτικούς. Γι’ αυτό είμαστε σίγουροι.

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες. Με ελπίδα και αισιοδοξία ότι δε θα είναι πολύ αργά η λαϊκή αφύπνιση που θα κάνει πράξη το όραμα τόσων και τόσων γενιών οριστικά και αμετάκλητα όμως αυτή τη φορά.

 

 

ΑΘΗΝΑ 8/3/2020                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.