Συνέντευξη του Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Εφημερίδα των Συντακτών και τη δημοσιογράφο κ. Νόρα Ράλλη

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 25 Αυγούστου 2019 by energinews (admin)

«Τα όσα προκλητικά ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας επιδιώκουν να κρύψουν τον πόθο των επιχειρηματικών ομίλων που είναι η πλήρης κατάργηση της αποζημίωσης». Αυτό είχε ανακοινώσει (και ορθά) το ΚΚΕ προ ημερών. Πιστεύετε πράγματι ότι η παρούσα κυβέρνηση ουσιαστικά προχωρεί ώστε να γίνει το «χατήρι» των βιομηχάνων/εργοδοτών, κάτι που θέλουν εδώ και χρόνια, που είναι η κατάργηση της αποζημίωσης; Πόσο εύκολο/δύσκολο θα είναι να πετύχει κάτι τέτοιο;

Είναι διακηρυγμένη απαίτηση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων η ελαχιστοποίηση ακόμα και η κατάργηση της αποζημίωσης, του “κόστους απόλυσης” όπως λένε, λες και κόστος από την απόλυση έχει ο καπιταλιστής και όχι ο εργαζόμενος που πετιέται στο δρόμο. Το κεφάλαιο δεν ανέχεται ούτε προσχηματικές διατάξεις όπως αυτή για τον βάσιμο λόγο απόλυσης. Και λέμε προσχηματικές γιατί μόνο το τελευταίο εξάμηνο έγιναν τόσες απολύσεις όσες σχεδόν και οι προσλήψεις φανερώνοντας την “ευελιξία” και τη βαρβαρότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Προεκλογικά οι ίδιοι οι βιομήχανοι καμάρωναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε το 62% των απαιτήσεών τους! Μετεκλογικά η Κομισιόν καλεί την ΝΔ να συνεχίσει την ίδια πολιτική και “να το κάνει όπως ο ΣΥΡΙΖΑ” όπως εύστοχα έλεγε με πρωτοσέλιδο της η ΕΦΣΥΝ.

Οι εργασιακές αλλαγές όσον αφορά κυρίως το δίκαιο της Εργασίας και των εργαζομένων ήταν από τα πρώτα «μελήματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πού αποσκοπούν πιστεύετε; Και πώς θα αντιδράσουν (ή θα ‘πρεπε) οι εργαζόμενοι;

Η ΝΔ ξεκίνησε με φόρα το γκρέμισμα των ελάχιστων δικαιωμάτων που κρατήθηκαν με σκληρούς αγώνες μέσα στην κρίση αξιοποιώντας την αντεργατική παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να ολοκληρώσει το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας και πλήρους ελευθερίας των μεγαλοεργοδοτών να ξεζουμίζουν χωρίς εμπόδια τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η “επιστροφή στην κανονικότητα”. Κι αυτή την “κανονικότητα” των επιχειρηματικών ομίλων ζουν τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Εξαντλητικά ωράρια, άθλιες συνθήκες εργασίας, μισθοί πείνας, εργοδοτική τρομοκρατία. Η κυβέρνηση με το δόγμα “νόμος και τάξη” θέλει να επιβάλλει τον συμβιβασμό με τα ψίχουλα, τη ζωή στην πρέσα των ματωμένων πλεονασμάτων, την υποταγή στις συνεχείς απώλειες στους μισθούς, τις συντάξεις. Αποστολή της είναι να θωρακίσει τα επιτεύγματα του κεφαλαίου για την ανάπτυξη των κερδών του. Να μην επιτρέψει “επιστροφή στις παθογένειες του παρελθόντος” όπως ονομάζει τα δικαιώματα που με βία αφαίρεσαν τα κόμματα του κεφαλαίου και των μνημονίων.
Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να πιστέψουν στη δύναμή τους, να την δοκιμάσουν να την οργανώσουν, να βάλουν μπροστά το δίκιο τους. Δεν είναι δυνατόν παραμονές του 2020 να μιλάμε για συνθήκες δουλειάς και ζωής του προηγούμενου αιώνα.
Το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί στο ακέραιο στη δέσμευσή του να πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, ανοίγοντας το δρόμο της πραγματικής διεξόδου. Γι αυτό απλώνει το χέρι, καλεί σε συμπόρευση σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια κάθε εργαζόμενο. Ήδη τα μέλη και οι φίλοι του έχουν πάρει την πρωτοβουλία μέσα στο κίνημα, τις μαζικές οργανώσεις, καλούν κάθε άνθρωπο που δεν συμβιβάζεται να οργανώσουμε την πάλη απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, χωρίς αναμονή, χωρίς πίστωση χρόνου στην αντιλαϊκή κυβέρνηση. Για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής και ενάντια στο σύνολο των αντεργατικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων. Για την αναζωογόνηση και την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος και τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας του εργαζόμενου λαού.

Για τον έλεγχο των συνδικάτων που στα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης πέρασε ως θετική είδηση για «όχι πια ηλεκτρονικό φακέλωμα».

Τα περί “δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων” του κ. Βρούτση δεν πείθουν κανέναν. Άλλωστε η αντεργατική υπουργική του θητεία δεν είναι και τόσο μακρινή: ΜΑΤ στη Χαλυβουργία, στην ΕΡΤ, κ.α. Τη στιγμή που καταργεί ακόμα και την προσχηματική διάταξη για την αιτιολόγηση της απόλυσης “για να μην φακελώνεται ο εργαζόμενος”, ανακοινώνει το ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικαλισμένων, ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης απεργίας προφανώς για να υπάρχει πλήρης φάκελος για τους συνδικαλισμένους εργάτες. Η κυβέρνηση δεν κρύβει την πρόθεσή της να βάλει σε γύψο τα συνδικάτα αξιοποιώντας και το νομοθετικό οπλοστάσιο που της παρέδωσε η κ. Αχτσιόγλου. Δεν είναι τυχαίο ότι ανακοίνωσε νέο συνδικαλιστικό νόμο. Νομίζουν ότι έτσι θα δέσουν τον γάιδαρό τους δηλαδή να αφοπλίσουν το οργανωμένο αγωνιστικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Γνωρίζουν καλά ότι υπάρχουν ζωντανές αγωνιστικές δυνάμεις, συνδικάτα και συνδικαλιστές που με προσωπικές θυσίες πρωτοστατούν στην οργάνωση των συναδέλφων τους, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, την αλληλεγγύη. Υπάρχουν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Δεν είναι όλοι όπως οι γνωστές απαξιωμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ που για χρόνια είναι το δεξί χέρι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Επιχειρεί να μετατρέψει τα σωματεία σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό κοινωνικού εταιρισμού χωρίς συλλογικές μαζικές διαδικασίες και ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι εν δυνάμει μπορούν να χειραφετούνται, να αλλάζουν τα πράγματα. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!

Για το συνταξιοδοτικό (ειδικά μετά τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Μηταράκη).

Ο στόχος είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπόβαθρο υπάρχει ήδη, από όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και τις κατευθύνσεις ΕΕ – ΟΟΣΑ, από τον κατάπτυστο νόμο Κατρούγκαλου, που νομιμοποίησε όλες τις μνημονιακές περικοπές και πήγε ένα βήμα πιο πέρα. Δηλαδή, θα ξέρεις τι δίνεις, άγνωστο τι παίρνεις!
Άλλωστε υπάρχει δραματική εμπειρία στην Ευρώπη, την Αμερική αλλά και στη χώρα μας με ιδιωτικά ασφαλιστικά μεγαθήρια που έσκασαν και οι ασφαλισμένοι έχασαν τα πάντα.
Η κυβέρνηση διαφημίζει ως «φιλεργατικό» μέτρο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα επιφέρει τάχα αύξηση του εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ο μισθός του εργαζόμενου, το ποσό που παρακρατείται για την υγεία και τη σύνταξή του. Αυτό είναι που θα μειωθεί. Ακόμα και από την εξαγγελλόμενη μείωση κατά 25%, το 16% θα το καρπωθεί απευθείας η εργοδοσία (από τη μείωση των «εργοδοτικών εισφορών»), ενώ μόνο το 9% συζητιέται αν θα επιστρέψει στον εργαζόμενο. Στον αντίποδα, το κόστος για τον ασφαλισμένο θα είναι τεράστιο.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΜΑΖΟΝΙΟ

Ο καβγάς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Αμαζόνιο και την κλιματική αλλαγή είναι υποκριτικός, γιατί και οι δυο έχουν βαρύτατες ευθύνες για μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που κόστισαν ανθρώπινες ζωές όπως η πυρκαγιά στο Μάτι, την Πελοπόννησο, ή την Εύβοια, όπου φέτος 25.000 στρέμματα δασικής γης προστέθηκαν στα 12.000 που κάηκαν πέρσι. Το ίδιο ισχύει και για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, την Κρήτη, κ.α. Δικό τους έργο είναι και η σχεδιασμένη εγκατάλειψη του Πάρκου Τρίτση με προφανή στόχευση να αναλάβουν δράση οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Όσο για την κυβέρνηση Μακρόν η δήθεν ευαισθησία της δεν αφορά την προστασία των οικοσυστημάτων στον Αμαζόνιο και την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης Μπολσονάρο στη Βραζιλία αλλά, μεταξύ άλλων, και την ενεργοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας ΕΕ – Mercosur για την οποία τα Γαλλικά μονοπώλια διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια από τους ανταγωνιστές τους. Το ίδιο κάλπικη είναι και η «ευαισθησία» των κυβερνήσεων των G7, όπου οι μεταξύ τους αντιθέσεις εκτός των άλλων αφορούν και την εκμετάλλευση του Αμαζονίου, η οποία αποτελεί μήλον της έριδος για τους μεγάλους ομίλους.

ΑΘΗΝΑ 24/8/2019 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.