Συνέντευξη του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής, Δημήτρη Βίτσα, στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 28 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Ερώτηση: Λένε οι Τούρκικες εφημερίδες ότι η Τουρκία μέσω της βάσης που έχει παραχωρήσει ο Ράμα στον Ερντογάν στην Αυλώνα της Αλβανίας , θα βγάλει Τουρκικά πολεμικά πλοία στο Ιόνιο. Σε συνδυασμό με την αεροπορική βάση που απέκτησε στην Λιβύη, φαίνεται ότι έχουμε κυκλωτικές κινήσεις. Απέκτησε προσβάσεις μέσω της παράνομης ΑΟΖ με την Λιβύη κλπ.

Εμείς, τι κάνουμε ως πολιτικό προσωπικό της χώρας;

Τι γνώμη έχετε γι αυτή την πολιορκητική κατάσταση που σοβεί;

Δ. Βίτσας: Δεν θεωρώ ότι ο μόνιμος πονοκέφαλος της Τουρκίας είναι το πώς θα περικυκλώσει την Ελλάδα. Η Τουρκία θέλει να λειτουργήσει σαν υπερδύναμη στην περιοχή και ο καθένας να περνά από το τραπέζι της για να κάνει το οτιδήποτε.

Εμείς θα πρέπει να περιφρουρήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και το σύνολο της κυριαρχίας μας, να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς μας προσβάσεις και τις διεθνείς συμμαχίες μας, να δυναμώσουμε τον ήδη δυνατό Ελληνικό στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις στο σύνολό τους και να συνεννοηθούμε και να αλληλοενημερωθούμε μεταξύ μας, ώστε να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο σε οποιαδήποτε επιβουλή . Άλλωστε η μόνη επιβουλή που έχουμε σήμερα είναι εξ ανατολών δηλαδή από την Τουρκία. Αυτό δεν το λέω επειδή έχω κάποιο ιδιαίτερο κακό συναίσθημα απέναντι στον Τούρκικο λαό, αλλά απλά βλέπω τις ενέργειες της Τούρκικης κυβέρνησης.

Αυτά θα πρέπει εμείς να κάνουμε, επιπρόσθετα δε , να διαμαρτυρηθούμε γιατί ακόμα και οι σύμμαχοί μας, πολλές φορές δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή αυτά που απορρέουν από μια συμμαχική σχέση.

Ερώτηση: Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε από εσάς έναν αριθμό μεταναστών και συνεχίζεται η προσέλευσή τους, αν και μειωμένος λόγω της εποχής. Φαίνεται όμως ότι θα υπάρξει έξαρση του φαινομένου στο επόμενο διάστημα. Πόσο θα “τραβήξει” αυτό κατά τη γνώμη σας;

Στις Καστανιές και στον Έβρο γενικότερα, φαίνεται ότι υπάρχει μια αναχαίτιση. Μπορεί όμως να υπάρξει αναχαίτιση στα νησιά;

ΔΒίτσας: Στις Καστανιές είχαμε ένα ιδιαίτερο ζήτημα. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία εργαλειοποίησε απολύτως το μεταναστευτικό, μετέφερε ορισμένους πονεμένους ανθρώπους και τους υποσχέθηκε ότι μπορούν να περάσουν από μια επίσημη είσοδο στην Ελλάδα.

Ορθώς λοιπόν αντισταθήκαμε σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι εχθροί μας. Αυτό που θα ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι είναι να μην είχαν αυτή την ιδιότητα δηλαδή του πρόσφυγα και του μετανάστη.

Το ζήτημα αυτό λοιπόν θα πρέπει να το λύσουμε όχι μόνοι μας αλλά σε συνεργασία με τις μεγάλες δυνάμεις, που πολλές φορές δημιουργούν πολέμους και επιτείνουν σε μια σειρά χώρες την φτώχεια.

Σε ότι αφορά το Αιγαίο, είμαι εξαιρετικά ανήσυχος μετά και από τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, αλλά και προηγούμενα του κ. Ερντογάν που λένε ότι μετά και από την περίοδο του κοροναϊού εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε κάποιον που θέλει να έρθει στην Ευρώπη.

Νομίζω ότι αυτό επί της ουσίας αποτελεί ένα μήνυμα προς τους διακινητές ανθρώπων να κάνουν μεγάλες επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Παίρνοντας υπόψη τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση του φαινομένου και μιλώντας για push backs και απωθήσεις, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε μπροστά στο τραγικό γεγονός , από τη μια μεριά να ωθούνται από τους διακινητές αλλά και από επίσημες δυνάμεις της Τουρκίας άνθρωποι προς τα νησιά, και από την άλλη να “αποκρούονται” και στο τέλος να έχουμε θύματα.

Η ανθρώπινη ζωή θα πρέπει να είναι πάντα σεβαστή.

Όμως εκτός από την ανάδειξη του προβλήματος , θα πρέπει να βρίσκουμε και λύσεις στην εξίσωση μια που δεν υπάρχει περίπτωση τα επόμενα χρόνια να σταματήσει το φαινόμενο.

Θα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες στην Ευρώπη , για να υπάρξει μια συνεννόηση της ΕΕ με την Τουρκία, με συγκεκριμένα ανταλλάγματα ώστε να τους συγκρατεί στα σύνορά της.

Παράλληλα θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας δίκαιος καταμερισμός του αντικειμενικού βάρους που φέρνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Με βάση τις προσομοιώσεις που έχουν γίνει όλα τα χρόνια από το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει maximum 35 χιλιάδες από τους αιτούντες άσυλο διερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες από τη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες.

Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου Α. Ξανθού κατέθεσαν 80 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα τους και η γραμματέας της Κ.O.του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασιλη με θέμα της τα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας και τις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου κ. Ανδρέα Ξανθού  κατέθεσαν 80 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα τους και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασιλη με θέμα της τα προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας και τις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα στο  Εθνικό  Σύστημα Υγείας.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν πως η ήπια πορεία της νόσου covid-19 ήταν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, μεταξύ άλλων και λόγω της σημαντικής ενίσχυσης του  ΕΣΥ με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να λησμονούν την εξαιρετική και υπεράνθρωπη συνδρομή των γιατρών και όλου του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού στην αξιόπιστη και αποτελεσματική φροντίδα των ασθενών.

Ενώ όμως η υγειονομική στρατηγική που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και υιοθέτησε η κυβέρνηση ήταν αποτελεσματική,

–          η ανεπάρκεια, λόγου χάρη, μέσων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού για μεγάλο διάστημα,

–          η μη εμπλοκή των δημόσιων δομών ΠΦΥ στο σχεδιασμό του Υπουργείου,

–          η  μη ανταπόκριση του συστήματος στην ανάγκη οργανωμένης  κατ’ οίκον παρακολούθησης και φροντίδας,

–          η περιορισμένη διαθεσιμότητα διαγνωστικών τεστ για μεγάλο διάστημα,

–          η έλλειψη μέτρων πρόληψης και αυξημένης υγειονομικής παρουσίας στις κλειστές δομές και στους πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας (πρόσφυγες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, ιδρύματα, ψυχιατρεία, φυλακές, άστεγοι κλπ),

–          οι πολύ χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την πανδημία ( βλ. στοιχεία ΠΟΥ Ευρώπης και Κομισιόν),

–          η αδιαφάνεια και έλλειψη δημόσιας λογοδοσίας (πχ μέσω Διακομματικής Επιτροπής ) για τις έκτακτες προμήθειες, προσλήψεις, επιχορηγήσεις.

–          οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές απαραίτητων υλικών, όπως αντισηπτικών

–          η άρνηση διατίμησης βασικών υλικών

ΔΕΝ δικαιολογούν την έπαρση της κυβέρνησης.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως ήταν προφανής έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για μια γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της πανδημίας για μια σοβαρή παρακαταθήκη στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας επειδή στην πραγματικότητα δεν το πιστεύει και δεν το θέλει.

Συγκεκριμένα:

–          Οι1500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού που είχαν ΠΥΣ από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσαν το 2019 δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμα,

–          οι 950 μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ που είχαν προκηρυχθεί το Μάιο του 2019 και «πάγωσαν» λόγω εκλογών, χρειάστηκαν 8 μήνες για να «ξεπαγώσουν»,

–          η προκήρυξη 2Κ/2019 με 1116 μόνιμους νοσηλευτές-παραϊατρικό προσωπικό έχει «κολλήσει» ,

–          οι κρίσεις για τις 454 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών-οδοντιάτρων  για τα Κέντρα Υγείας έχουν «βαλτώσει»,

–          η επαναπροκήρυξη για τις κενές θέσεις οικογενειακών γιατρών και άλλων υγειονομικών στις  ΤΟΜΥ δεν έγινε όπως είχε δεσμευτεί από τον Οκτώβριο του 2019 ο Υπουργός Υγείας

–          συμβάσεις επικουρικών γιατρών  που έληξαν τους προηγούμενους μήνες , δεν ανανεώθηκαν.

Κατά την περίοδο της πανδημίας το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε προσλήψεις κυρίως επικουρικού προσωπικού και πολύ λίγων επικουρικών γιατρών.

Ζητούν δε:

– Να προκηρυχθούν 4000 μόνιμες θέσεις γιατρών-νοσηλευτών-λοιπών εργαζομένων άμεσα

– Να προχωρήσουν σε ένα πλάνο 3.000 μόνιμων θέσεων το χρόνο για τα επόμενα χρόνια 3 χρόνια

-επιπλέον κίνητρα προσέλκυσης γιατρών, που θα ευνοήσουν την ανταπόκριση τους στις προκηρύξεις θέσεων στην επαρχία

Η Κυβέρνηση

Σε ότι αφορά το προσωπικό:

–          δε δεσμεύθηκε για την ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ  σε καθεστώς ΒΑΕ

–          για τη μισθολογική αναβάθμιση  των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία

–          για την αποπληρωμή των αναδρομικών στους γιατρούς ΕΣΥ

–          δε θεσμοθέτησε ενιαίο κλάδο νοσηλευτών ΕΣΥ

–          δε δρομολόγησε μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση:

–          Πρέπει να θέσει ως στόχο τη σύγκλιση των  δημόσιων δαπανών υγείας με το μέσο όρο της Ευρώπης (περίπου 7% του ΑΕΠ).  .

Σε ότι αφορά την ΠΦΥ:

–           εξήγγειλε καθυστερημένα , αλλά στην πράξη δεν υλοποίησε ποτέ , τη μετατροπή κάποιων  Κέντρων Υγείας του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης σε «μονάδες αναφοράς ΠΦΥ»  για τον κοροναϊό.

–          προχώρησε σε μετακινήσεις γενικών γιατρών από ΠΙ και ΚΥ προς τα νοσοκομείακαι μάλιστα για την πρωινή λειτουργία των ΤΕΠ, δηλαδή χωρίς να προκύπτει  καμιά ουσιαστική βοήθεια των επαρχιακών  νοσοκομείων αλλά αντίθετα αποδυνάμωση  των δημόσιων  δομών ΠΦΥ και του ρόλου τους .

–          πολέμησε λυσσαλέα τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τις 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

–          περιορισμένο δίκτυο των δημόσιων οδοντιατρείων λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν λειτούργησε.

–          Πρέπει να καθοριστούν – μέσω Υπουργικής Απόφασης –  από την κυβέρνηση οι υπηρεσίες των ιδιωτικών φαρμακείων που εντάσσονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σε ότι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους:

–          καθυστέρησε να ενσωματώσει στον σχεδιασμό του Δημόσιου τομέα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)

–          δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική κίνηση συνεργασίας με τα εργαστήρια των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων,

–          δεν έχει ακόμα προβεί στη συνταγογράφηση  με μηδενική συμμετοχή του ασθενή και στην αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια

–          πρέπει να ενισχύσει τα Δημόσια Εργαστήρια με επιπλέον προσωπικό, εξοπλισμό και συμπληρωματικές πιστώσεις, με αποκέντρωση και επιτάχυνση των διαγνωστικών ελέγχων σε περισσότερες δημόσιες δομές υγείας

Σε ότι αφορά τους ευάλωτους πληθυσμούς:

–          εφάρμοσε τακτική εκ των υστέρων παρέμβασης μόλις εκδηλωθεί κρούσμα, με σοβαρούς κινδύνους ανεξέλεγκτης διασποράς

–          αμεση προτεραιότητα παραμένει η οργανωμένη και ελεγχόμενη αποσυμφόρηση των ΚΥΤ στα νησιά και η πληθυσμιακή «αραίωση» των μεγάλων camps και δομών φιλοξενίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση της υγειονομικής φροντίδας στους χώρους αυτούς.

–          αγνοήθηκαν οι διεθνείς συστάσεις για την υγειονομική διαχείριση  της πανδημίας στους προσφυγικούς πληθυσμούς

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμα πως:

–          Ο σχεδιασμός του Υπουργείου για «κατ’ οίκον φροντίδα» περιορίζεται μόνο σε κινητά συνεργεία που κάνουν δειγματοληψίες για τον κοροναϊό.

–          Το κράτος οφείλει να μεριμνήσει ώστε να προσφέρει υπηρεσίες ψυχοκοινωνική στήριξης και τώρα και μετά το τέλος της δοκιμασίας λόγω της πανδημίας .

–          Εκκρεμεί επίσης η ενίσχυση και αναβάθμιση  του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας  Υγείας (ΚΕΔΥ) και των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας( ΠΕΔΥ) του ΕΟΔΥ, για τις εργαστηριακές ανάγκες προστασίας της Δημόσιας Υγείας .

Ζητούν Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις υποδομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ένα “Φιλόδημο για την Υγεία”, ξεκινώντας από τις προτεραιότητες που ανέδειξε με μεγαλύτερη ένταση η πανδημία( διαμόρφωση κατάλληλων χώρων για ΤΕΠ , ΜΕΘ , εργαστηρίων και κλινικών ειδικών προδιαγραφών, ανακαίνιση Κέντρων Υγείας κλπ) .

Και ζητούν τέλος την καθολική πρόσβαση όλων των χωρών και όλων των ανθρώπων στα νέα τεστ, φάρμακα και εμβόλια για τον SARSCoV-2 , όπως και για κάθε καινούργια  διασυνοριακή απειλή Δημόσιας Υγείας .

Κατόπιν των ανωτέρω επερωτάται ο Υπουργός Υγείας

1.       Ποιο είναι το πλάνο μακροπρόθεσμης ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και τι προτίθεται να κάνει για την χορήγηση ειδικών κινήτρων ώστε να καλυφθούν με το αναγκαίο προσωπικό οι δομές υγείας στις άγονες και νησιωτικές περιοχές;

2.       Συμφωνεί με το αίτημα μισθολογικής αναβάθμισης γιατρών και υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ και τι προτίθεται να κάνει;Τα φαινόμενα διοικητικής αυθαιρεσίας , ευνοιοκρατίας και ρεβανσισμού στο σύστημα υγείας , είναι αποδεκτά στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενός σκληρού πελατειακού κράτους ή συνιστούν «μεμονωμένες» πρακτικές που καταδικάζει ;

3.       Με δεδομένες τις μεταβαλλόμενες υγειονομικές συνθήκες και  την ανάγκη για ένα καθολικό  , ισότιμο και αποτελεσματικόΔημόσιο Σύστημα Υγείας , καθώς και με αδιαμφισβήτητη την ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση που απολαμβάνει αυτός ο στόχος , δεσμεύεται η κυβέρνηση για τη σταδιακή αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του συστήματοςμε στόχο να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνοντας παράλληλα τις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία;

4.       Έχει σχέδιο και πολιτική βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΠΦΥ, με έμφαση στον οικογενειακό γιατρό και στις ΤΟΜΥ, κάτι που αποτελεί υγειονομική αναγκαιότητα αλλά παράλληλα εθνικό μεταρρυθμιστικό στόχο  και δέσμευση της χώρας έναντι της ΕΕ; Πότε θα προχωρήσει το Υπουργείο σε νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ, όπως δημόσια έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο Υπουργός απαντώντας στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου;

5.       Σκοπεύει να ενεργοποιήσει τη συμφωνία μεταξύ της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας προκειμένου να αποτελέσει η προληπτική οδοντιατρική παρέμβαση στον σχολικό πληθυσμό της χώρας πραγματική επένδυση στη στοματική υγεία των επόμενων γενιών;

6.       Γιατί δεν έχουν τεθεί ενιαία διαγνωστικά κριτήρια αναφορικά με τα τεστ για SARS-CoV-2  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πότε θα ξεκινήσουν να  συνταγογραφούνται και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ;

 

7.       Προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αναδιοργάνωση και ενίσχυση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας,συγκροτώντας μεταξύ άλλων μόνιμο μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης κάθε μεταδιδόμενου νοσήματος και κάθε απειλής για τη Δημόσια Υγεία;

8.       Σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να αναπτύξει δίκτυο υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής φροντίδας με ενεργοποίηση, ανάπτυξη και ενιαίο συντονισμό των δημόσιων δομών ΠΦΥ και Ψυχικής Υγείας;

9.       Είναι διατεθειμένος να αξιοποιήσει δημόσιους πόρους (εθνικούς και ευρωπαϊκούς ) για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του ΕΣΥ ή θα επανενεργοποιήσει το σχέδιο εκχώρησης υποδομών και υπηρεσιών των νοσοκομείων  σε ιδιώτες επενδυτές , μέσω ΣΔΙΤ;

10.   Γιατί ενώ σύσσωμη σχεδόν η Αντιπολίτευση επέδειξε στάση συναίνεσης και ευθύνης στηδιάρκεια   της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για τον δημόσιο έλεγχο των έκτακτων δαπανών, προμηθειώνκαι προσλήψεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας  και στον ΕΟΔΥ ;

11.   Τι προετοιμασία έχει πραγματοποιηθεί και σε τι ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Υγείας  σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας μεταξύ  άλλων την «Πρωτοβουλία της Βαλέτα» , ώστε να εξασφαλίσει ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα αναμενόμενα φάρμακα ή εμβόλια  για τον SARS-CoV-2  θα είναι ευχερής, εγγυημένη και   σε προσιτές για το Σύστημα Υγείας τιμές ;

Αλ. Χαρίτσης: “Για την κυβέρνηση η κρίση γίνεται ευκαιρία αποδιάρθρωσης της εργασίας – Το ‘Μένουμε Όρθιοι’ απόδειξη ότι υπάρχει άλλη προοπτική”

“Για την κυβέρνηση η κρίση γίνεται ευκαιρία αποδιάρθρωσης της εργασίας  – Το ‘Μένουμε Όρθιοι’ απόδειξη ότι υπάρχει άλλη προοπτική”

 Απάντηση στην ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη μεροληψία της σε βάρος της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας”, αλλά και “υπενθύμιση ότι οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν ανάλογα τολμηρές πολιτικές αποφάσεις” χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι” ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα F&MVoice.

“Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι’ έχει ως κεντρικό άξονα την ανάγκη και τη δυνατότητα να προστατευτεί η εργασία και να θωρακιστεί η κοινωνική συνοχή”, επισημαίνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τους τρεις βασικούς πυλώνες του προγράμματος: “Η διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και η διασφάλιση των μισθών, η απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, ως αντίβαρο στην ‘ανοσία της αγέλης’ που επιδιώκει η κυβέρνηση”, και “η θεσμοθέτηση βασικού εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αλλά και τη μεσαία τάξη”.

Ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει χαρακτηριστικά ότι “η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξόδεψε τον πολύτιμο χρόνο σε επικοινωνιακές φιέστες και όταν τα πράγματα ζόρισαν, με κυνικό τρόπο, αναφώνησε ‘καπιταλισμό έχουμε, τι θέλετε;’. Η αποστροφή αυτή, συμπυκνώνει την οπτική της”. “Η κρίση γίνεται ξανά ευκαιρία. Ευκαιρία για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την εμπέδωση της ευέλικτης και μαύρης εργασίας, τη μείωση των μισθών, την εξαΰλωση των όσων κατάφερε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Η ανασφάλεια επιστρέφει στην Ελλάδα”, διαμηνύει ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύει “την επιλογή της κυβέρνησης και της συντριπτικής πλειονότητας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να αποσιωπήσουν το ‘Μένουμε Όρθιοι’”, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο “η ενημέρωση και η πληροφορία να ελέγχονται, προκειμένου οι επιλογές της κυβέρνησης να εμφανίζονται ως ένας αναγκαστικός μονόδρομος δίχως εναλλακτικές”.  “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί, με όποιον τρόπο χρειαστεί, την ποιότητα της Δημοκρατίας μας”, σημειώνει ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: “Το ‘Μένουμε Όρθιοι’ είναι ακριβώς η απόδειξη ότι υπάρχει μία άλλη προοπτική. Προτάσσουμε την υπεράσπιση της εργασίας, τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την κοινωνική αλληλεγγύη. Τη διασφάλιση της συλλογικής ευημερίας του λαού μας”.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.