Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΚ


0
(0)

Σημεία παρέμβασης της  Γραμματέως της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 καλημέρα Ελλάδα και στον Γ. Παπαδάκη

Για πρώτη φορά Αντιπολίτευση παρουσιάζει ολοκληρωμένη, κοστολογημένη πρόταση

Καλούμενη να δώσει το στίγμα του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Μένουμε Όρθιοι ΙΙ, επ’ ευκαιρία της χτεσινής παρουσίασής του, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε: «Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, είναι η επικαιροποίηση του προγράμματος το οποίο παρουσιάσαμε πριν δύο μήνες. Εκείνο είχε την έννοια της εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας για να ανασχεθεί κατά το δυνατόν η προσδοκώμενη ύφεση.

Δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις μας από την κυβέρνηση, η οποία κινείται στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» με αποτέλεσμα να αφήνει να βαθαίνει η ύφεση και η ανασφάλεια των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Χθες παρουσιάσαμε μία επικαιροποιημένη πρόταση. Να σημειώσουμε ότι σε συνέχεια και του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι Ι είναι η πρώτη φορά που αντιπολίτευση παρουσιάζει ολοκληρωμένη, κοστολογημένη πρόταση, ως οφείλει βεβαίως, διότι δεν υπάρχει μονόδρομος μπροστά μας. Η βαθιά ύφεση, μπορεί να ανασχεθεί.

Και καλούμε την κυβέρνηση, αυτή τη φορά, να μελετήσει το πρόγραμμά μας και να εισακούσει κατά το δυνατόν προτάσεις. Αυτό το πρόγραμμα έχει σειρά μέτρων τα οποία στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους, τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας με ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη προκειμένου να κρατηθεί για τους επόμενους 4 μήνες η ζήτηση και η προσφορά ζωντανή.

Το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην  ορθολογική  αντιμετώπιση της κρίσης- Τα περί αυτορρυθμιζόμενου καπιταλισμού της κυβέρνησης πάλι, όχι!

Αυτή είναι μια λογική η οποία ακολουθήθηκε και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, πρόκειται για μια ορθολογική αντιμετώπιση, δεν πρόκειται να λύσουμε εδώ ιδεολογικές διαφορές, ωστόσο το να ακούμε από κυβερνητικά χείλη ότι ο καπιταλισμός έτσι είναι και θα αυτορρυθμιστεί τελικά, διότι περί αυτού πρόκειται με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, νομίζουμε ότι αυτό θα μας εξωθήσει πάλι προς τα πίσω σε μια βαθιά ύφεση.

 Η ΝΔ διαθέτει επικίνδυνα επιλεκτική μνήμη για το 2014. Την προκαλούμε να θυμηθεί και το 2018 με την έξοδο από τα Μνημόνια, την ενίσχυση του ΕΣΥ και το μαξιλάρι των 37 δις.  

Στην προσπάθεια του βουλευτή της ΝΔ κ. Λαζαρίδη να αποδράσει της συζήτησης  δια της μηχανής του χρόνου με αναφορές στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και χαρακτηρισμούς  για το ΣΥΡΙΖΑ περί ανεύθυνης πλειοδοσίας και άγνοιας ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 4.150 προσλήψεις η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε λακωνικά: «Δεν έγιναν κ. Λαζαρίδη προσλήψεις»

Στην δε εμμονή του με το 2014 και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης το οποίο εξ απελπισίας συνέδεσε με το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι   η ΝΔ συνειδητά ξεχνάει τι έχει συμβεί τόσα χρόνια στη χώρα. Αναφέρεται συνεχώς στο 2014. Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλαπλές εκλογές – πράγμα το οποίο το παρακάμπτει βεβαίως-και επίσης έχει μεσολαβήσει και ένα πολύ σημαντικό γεγονός: ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση η οποία έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, με αδυναμία των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και παρέδωσε τη χώρα με γεμάτα ταμεία και το γνωστό πια «μαξιλάρι» των 37 δις. Αυτό το παρακάμπτουν λέγοντας ότι εδώ έχει έρθει η καταστροφή και ότι έχουμε φέρει ψέματα και δεν γνωρίζουμε πώς να λογαριάζουμε.

Ψέματα οι προσλήψεις στο ΕΣΥ-Παράξενη αριθμητική οι 1000 κλίνες ΜΕΘ

Θα σας πω ποιος δεν ξέρει τον λογαριασμό. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης που είχε θυμηθεί να μετανοήσει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την ανάγκη στήριξής του, και χθες ξαναθυμήθηκε την ιδιωτικοποίηση. Τόσο κράτησε το θαύμα.

Λένε ότι έγιναν προσλήψεις στην υγεία. Δεν έγιναν. Προκηρύχθηκαν θέσεις εργασίας οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί και δεν υπάρχει αυτό το νούμερο που λένε και επίσης δεν είναι μόνιμες θέσεις εργασίας, είναι επικουρικό προσωπικό.

Και μέσα στη πανδημία άφησαν να λήξουν συμβάσεις επικουρικών γιατρών και επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού, δεν υπάρχουν οι 1000 κλίνες στο ΕΣΥ και αυτό είναι μια αριθμητική παράξενη. Συνυπολογίζει τον ιδιωτικό τομέα, στρατιωτικά νοσοκομεία, μονάδες ημερήσιας φροντίδας οι οποίες μετατράπηκαν. Αυξήθηκαν ελαφρώς τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, αλλά δεν είναι 1000 στο ΕΣΥ.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% έχει εξαγγελθεί από τη κυβέρνησή μας. Αν είχαμε παραμείνει στη κυβέρνηση θα είχε ήδη συμβεί ενώ η ΝΔ δεν το εφάρμοσε.

Μπορώ να τα αποδομήσω όλα ένα προς ένα και ήδη αποδόμησα τη λογική αυτή. Αλλά ξέρετε υπάρχει μια στείρα λογική η οποία λέει το εξής: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τη χώρα ενώ αυτό δεν αποδεικνύεται πουθενά, το αντίθετο και που αν δεν είχε κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα η χώρα θα είχε καταρρεύσει εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης παίζει την ύφεση 1-2-Χ και την ανεργία την εμπιστεύεται …στον καπιταλισμό-Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει ξανά το πρόγραμμά του

Καλούμε ξανά τη κυβέρνηση να σκεφτεί σοβαρά και να αφήσει τις κορώνες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, έκανε προτάσεις σοβαρές, πρότεινε ένα πακέτο εμπροθοβαρές, το οποίο η κυβέρνηση λοιδόρησε και  για τούτο θα απολογηθεί στο τέλος. Διότι χθες είδαμε τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έπαιξε 1-2-Χ την ύφεση. Λέει θα είναι από 5 έως 10%, δεν ξέρει που θα πάει η ανεργία, αλλά εδώ  να πληρώσουν λίγο οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, διότι δεν γίνεται καπιταλισμό έχουμε. Αυτά μας είπε.

Έβρος: Ανησυχητικές οι διαδοχικές αντιφάσεις και αντικρουόμενες θέσεις από την κυβέρνηση

Μόνο τα γεγονότα των ημερών να παραθέσει κάποιος αντιλαμβάνεται αυτό που είναι το πολύ ανησυχητικό, δηλαδή οι αντιφατικές δηλώσεις των υπουργών, οι μεταξύ τους διαφωνίες. Το ότι στην αρχή δεν συνέβη τίποτε, στη συνέχεια ήταν fake news τα οποία η αντιπολίτευση ακούει, μετά ότι κάτι συνέβη και τελικά χθες ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι υπήρχε ένα θέμα με τον φράχτη στον Έβρο εμείς πήγαμε λίγο πιο μέσα  για να είμαστε σίγουροι, έγινε διάβημα το οποίο έγινε χωρίς να συμβεί κάτι -αυτά δεν γίνονται όπως αντιλαμβάνεστε-και το χειρότερο δεν είναι αυτό.

Έλλειμμα στρατηγικής στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

‘Ολες αυτές οι αντιφάσεις και οι αντικρουόμενες απαντήσεις που δόθηκαν αυτές τις μέρες δείχνουν έλλειμμα στρατηγικής από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Ένα έλλειμμα στρατηγικής με το οποίο αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα. Και σήμερα περιμένουμε να απαντηθεί -και αυτό είναι καίριο-με ποιους όρους έληξε το περιστατικό. Διότι υπήρξε περιστατικό αλλά η παραβίαση συνόρων σε καμία περίπτωση δεν λέγεται κινητικότητα.

Η ΝΔ καλύπτει τις δικές της αδυναμίες εφευρίσκοντας κάθε φορά κι από μία ταμπέλα για το ΣΥΡΙΖΑ

Την αναφορά του δημοσιογράφου στις κατηγορίες της ΝΔ περί υιοθέτησης ακροδεξιών επιχειρημάτων η Γραμματέας της Κ.Ο.  σχολίασε ως εξής:  Είναι τραγικό. Είναι τραγικό ξέρετε και επειδή ο κ. Δένδιας, ο οποίος είχε τη διαφορετική στάση σας θυμίζω στο Μακεδονικό από τη ΝΔ ως μετριοπαθής πολιτικός και ο οποίος δικαιώθηκε γιατί τελικά η ΝΔ δεν εννοούσε αυτό που έλεγε εκείνη την εποχή. Εκείνη την εποχή που σας θυμίζω ότι υποδαύλιζε ένα εθνικιστικό παραλήρημα προκειμένου να προκαλέσει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορώντας για τη ζημιά στη χώρα. Είναι τραγικό, ενώ απεδείχθη ότι υπήρχε περιστατικό τελικώς, να χρησιμοποιεί η ΝΔ κάθε φορά μια ταμπέλα για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καλύψει τις δικές της αδυναμίες.

Σε αιχμή δημοσιογράφου ότι η Αντιπολίτευση  υιοθέτησε μέρος της τουρκικής προπαγάνδας η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε ότι αυτά πρόκειται για βαριά καταγγελία και δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα. Η Αντιπολίτευση, ουδέποτε υιοθέτησε ξένα δημοσιεύματα ει μη μόνον ρώτησε την επόμενη ημέρα επισήμως την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις.

Τσάμπα το ρεσιτάλ λαϊκισμού του κ. Λαζαρίδη-Για τα ελλείμματα της κυβέρνησης στην εθνική στραγηγική,  έχει την ευθύνη η ίδια.

Εις ώτα μη ακουόντων αναλώθηκε το ρεσιτάλ λαϊκισμού του κ. Λαζαρίδη το οποίο κατά την κορύφωσή του κατέληξε με την εξαιρετικά πρωτότυπη φράση: «μαθήματα πατριωτισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχόμαστε προς Θεού». Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τον ενημέρωσε ότι αφ ενός πήγε χαμένο το ρεσιτάλ του και αφετέρου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδίδει μαθήματα πατριωτισμού. «Είμαστε μια πατριωτική δύναμη και το έχουμε αποδείξει και όλα αυτά τα οποία λέτε δεν τα ακούω στα αλήθεια. Για τα ελλείμματα της κυβέρνησης δεν θα έχει τις ευθύνες η αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση χαράζει εθνική στρατηγική για την τουρκική προκλητικότητα».

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Σ.Φάμελλου για τη διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα αγαθά νερού και ενέργειας

Την πλήρη απουσία προτάσεων και μέτρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη διασφάλιση πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων στα αγαθά της ενέργειας και του νερού ανέδειξε η χθεσινή επίκαιρη ερώτηση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ερώτηση απαντήθηκε από τον Υφυπουργό ΠΕΝ, Γεράσιμο Θωμά, καθώς ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, επέλεξε, για άλλη μία φορά, να μην προσέλθει στη Βουλή και να απουσιάζει από τη διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Στην ερώτηση του Σ. Φάμελλου σχετικά με το τι έκανε το ΥΠΕΝ ώστε να διασφαλίσει, την περίοδο της πανδημίας, ότι δεν θα γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε πολίτες που έμειναν στο σπίτι για να μείνουν ασφαλείς, ο κ.Θωμάς απάντησε: «Όσον αφορά τις διακοπές ρεύματος το πλαίσιο προστασίας παραμένει σε ισχύ και ενισχύεται. Καμία σύνδεση ενέργειας ή νερού δεν έχει διακοπεί από νοικοκυριά που είχαν να πληρώσουν», απάντηση που προκάλεσε την αντίδραση του Σ.Φάμελλου. «Δε ρωτάμε για τα νοικοκυριά που είχαν να πληρώσουν την περίοδο της πανδημίας, λέμε για αυτούς που σταμάτησε η δουλειά τους, που έκλεισαν δυο μήνες τα μαγαζιά τους, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για αυτές τις ομάδες σας ρωτάμε και για αυτές παρακαλώ να απαντήσετε. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν από τα Υπουργεία που έλειψαν από αυτήν τη μάχη».

«Είναι τραγικό να ζητάμε από τους ηλικιωμένους, να ζητάμε από τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να ζητάμε από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να μείνουν σπίτι και την ίδια ώρα, κύριε Υφυπουργέ, να έρχονται έγγραφα και από τη ΔΕΗ που να τους απειλούν ότι θα κοπεί το ρεύμα για οφειλές .Είναι τραγικό να υπάρχουν αυξήσεις 20% στην ενέργεια, πενταπλασιασμός του ενεργειακού κόστους για έναν τουριστικό ΟΤΑ, όπως επεσήμανε η Ένωση των ΔΕΥΑ, εξαιτίας μιας αδικαιολόγητης, άδικης και άσκοπης αύξησης της ενέργειας που κάνατε την 1η Σεπτεμβρίου -και έχετε πολιτική ευθύνη για αυτό- και να μην παίρνει μέτρα η πολιτεία, να δίνουμε όλοι μάχη για τη ζωή, όλη η κοινωνία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην ασκεί το καθήκον του».

Ο κ.Θωμάς στη συνέχεια, για να αποφύγει την ερώτηση, δήλωσε: «Η ΔΕΗ δεν έκοψε κανέναν λογαριασμό σε κανένα νοικοκυριό, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για το κόψιμο», όπως και ότι οι «κανένας ευάλωτος καταναλωτής ή καταναλωτής ο όποιος είχε λιγότερο από ενενήντα μέρες να πληρώσει δεν αποκόπηκε», ενώ είναι γνωστό ότι έγιναν δεκάδες αποκοπές και σε πελάτες της ΔΕΗ αλλά και σε επαγγελματίες, με οφειλή μόλις ενός ή δύο μηνών, από ιδιώτες εναλλακτικούς παρόχους.

Είναι τουλάχιστον υποκριτική, πρόσθεσε ο Σ.Φάμελλος, η κριτική προς τον προηγούμενο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία για τη σύσταση του Ταμείου Επανασυνδέσεων για τους πολίτες που έχουν πραγματική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των οφειλών τους στη ΔΕΗ, όπου στηρίχθηκαν, με 24,5 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 6.488 νοικοκυριά, ενώ μάλιστα με την απόφασή σας να συνεχίσετε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτετε μόλις 1.250 ευάλωτα νοικοκυριά και είναι δεδομένο ότι οι σημερινές ανάγκες της κοινωνίας είναι πολύ περισσότερες.

Σάς ρωτάμε τι κάνατε για να μην στερηθεί κάποιος συμπολίτης μας την πρόσβαση στο  νερό και στην ενέργεια εν μέσω πανδημίας, γιατί, δυστυχώς, υπάρχουν καταγγελίες ότι κοβόταν το ρεύμα, ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα, σε μακροχρόνια ανέργους, σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις και  ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της πολιτείας, υπογράμμισε στη συνέχεια.

Το δικαίωμα καθολικής πρόσβασης στα δημόσια αγαθά του νερού και της ενέργειας αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε, και για αυτό το λόγο προτείναμε να κατοχυρωθεί συνταγματικά στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, κάτι που απέρριψε η Νέα Δημοκρατία.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έλαβε, ως αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, στις 17 Μαρτίου με σκοπό να μεριμνήσει το ΥΠΕΝ για τη μη διακοπή πρόσβασης σε νερό και ενέργεια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας: «Στις 17 Μαρτίου, εν μέσω πανδημίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα προσωπικά με τον κύριο Χατζηδάκη, πρότεινα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και  νερού για ένα 6μηνο, καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2020, για όλους τους παρόχους, την παράταση εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για 6 μήνες και τη διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, από το Υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θα περιλαμβάνουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που έχασαν ή σταμάτησαν την εργασία τους. Πρόκειται για μέτρα που ενσωματώθηκαν στο κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» και, φυσικά, μέτρα που δεν αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Όπως όμως παρουσίασε στη συνέχεια, «λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν ανάλαβε ανάλογες πρωτοβουλίες, άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία και καταγγελίες για διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εν μέσω της πανδημίας. Δημοσίευμα του «energypress», στις 6 Απριλίου, με τίτλο «ο ΔΕΔΔΗΕ παίρνει τον «κόφτη» του»,  δεκάδες περιστατικά κομμένου ρεύματος στην Ηλεία, στις Σέρρες, στη Δράμα, στη Ροδόπη, στον Έβρο. Κομμένο ρεύμα σε επαγγελματίες που δεν είχαν οφειλές μέσα στο 2019, αλλά απέκτησαν μόνο τον Φεβρουάριο του 2020 σε ιδιώτες παρόχους. Έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης, όπως όφειλαν, με εντολή των Υπουργείων Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και τον Μάρτιο τους έκοψαν το ρεύμα, γιατί ήταν (ως όφειλαν) κλειστά. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δήλωσε δημόσια, στις 29 Απριλίου, ότι νίπτετε τας χείρας σας σε οτιδήποτε συμβαίνει στην ενεργειακή αγορά. Αυτή είναι η δική σας δημοσκόπηση στην κοινωνία, ότι νίπτετε τας χείρας σας, δηλαδή είστε απόντες».

Ο Σ.Φάμελλος ανέφερε ακόμη, περίπτωση οικογένειας,  ζευγαριού μακροχρόνια άνεργων, με πολύ χαμηλό εισόδημα, αποκλειστικά από κοινωφελές πρόγραμμα, με άτομο χρόνια πάσχοντα στο νοικοκυριό, που του έγινε αποκοπή ρεύματος προ πέντε (5) ημερών, και όταν ζήτησε από τη ΔΕΗ να ενταχθεί στο Ταμείο Επανασυνδέσεων,  το αντίστοιχο γραφείο της ΔΕΗ δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση, όπως είπε. «Άρα, μήπως έχετε ανακοινώσει κάτι, το οποίο τελικά δεν εφαρμόζεται;», σημείωσε κλείνοντας.

Απάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για το “Μένουμε Όρθιοι”

Αν ο κ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι το οικονομικό μας επιτελείο έπεσε σε πανικό με την τετρασέλιδη απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών: think again…

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την απάντηση του κ. Σταϊκούρα είναι ότι: 

Α) Η Κυβέρνηση έχει μειώσει το «αχρείαστο» μαξιλάρι που της παραδώσαμε τον Ιούλιο κατά 11 δις μέσα σε 10 μήνες. Σκέψου να ήταν και χρήσιμο δηλαδή. 

Β) Παράλληλα παραδέχτηκε άθελα του ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως εφαρμόσιμο. 

Αναλυτικά:

1. Ο κ. Σταικούρας στις 24/4 μας είχε ενημερώσει ότι παρέλαβε 43,3 δις από εμάς και ότι στις 31/3 ήταν 36,6 δις. Με βάση αυτή την πληροφορία κάναμε το πρόγραμμα μας. Σήμερα μας είπε ότι πλέον είναι 32 δις. 11 δις κάτω από όσο τα παρέλαβε. 

Επειδή ξέραμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συμβεί το πρόγραμμα μας εξακολουθεί να είναι απόλυτα εφικτό και με τα νέα δεδομένα. Παραδέχεται λοιπόν ότι υπάρχουν 13,7 δις διαθέσιμα.

2. Ο κ. Σταϊκούρας μας λέει ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί παντελώς τη μείωση των εσόδων του Κράτους από την ύφεση». Ξέραμε ότι δυσκολεύεται να διαβάσει πίνακες τώρα μαθαίνουμε ότι δυσκολεύεται να διαβάσει και κείμενα. Στο κεφάλαιο 3 στο σημείο 2 φαίνεται ότι έχουμε ενσωματώσει τους δικούς του υπολογισμούς για έλλειμμα 8,5 δις. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η μείωση εσόδων 4-5 δις που λέει ο κ. Σταϊκούρας. Βέβαια αν ακολουθηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η μείωση εσόδων θα είναι σαφώς μικρότερη. 

3. Μάλλον ο κ. Σταϊκούρας δεν κατάλαβε τι προτείνουμε. Προτείνουμε καταρχήν την εκτέλεση του ΠΔΕ καθώς το 2ο εξάμηνο του 2019 είχαμε αρνητικό ρεκόρ υποεκτέλεσης 20ετίας.

Προτείνουμε επιπλέον την αύξηση του ΠΔΕ φέτος στα 11 δις ή και περισσότερο (με αύξηση βεβαίως του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ) και όχι μόνο στα 8 δις που προτείνει ο κ. Σταικούρας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υπερδέσμευσης του ΕΣΠΑ. (μέθοδος που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και επί ΝΔ). Σκοπός αυτής της υπερδέσμευσης είναι να αξιοποιηθεί η ευελιξία που παρέχει η ΕΕ στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ λόγω πανδημίας και να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ σχεδόν όλες οι δράσεις στήριξης επιχειρήσεων – εργαζομένων-υγείας κλπ. Αυτή η πρόταση δεν επιβαρύνει τα δημοσιονομικά δεδομένα φέτος καθώς το ποσοστό συγχρηματοδότησης έχει ανέβει στο 100% με βάση πάλι απόφαση της ΕΕ. Επίσης η πρότασή μας αυτή πρέπει να συνοδευτεί με εμπροσθοβαρή ενεργοποίηση του επόμενου ΕΣΠΑ και οποιονδήποτε άλλων ευρωπαϊκών πόρων προστεθούν στη χώρα μας (πχ recovery plan Γαλλογερμανικής Πρότασης ή οτιδήποτε αντίστοιχο αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο).

Με απλά λόγια ζητάμε εμπροσθοβαρή απορρόφηση του ΕΣΠΑ με ένταξη σε αυτό σχεδόν όλων των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (πλην μειώσεων φόρων και αναστολών πληρωμών). Αυτή πρόταση είναι απόλυτα συμφέρουσα για την ελληνική οικονομία γιατί κάθε ευρώ που θα ξοδέψει το δημόσιο θα γυρίσει εντός του έτους πίσω από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αν ο φόβος του Υπουργείου Οικονομικών είναι ταμειακής φύσεως, τότε για οποιαδήποτε καθυστέρηση εκταμίευσης από την μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων, δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα καθώς είμαστε κάτω από το «ταβάνι».

Όμως ακόμη και να μην συμφωνεί με αυτή τη πρόταση ή ακόμη και αν τα χρήματα αυτά γίνουν αργότερα διαθέσιμα παραδέχεται ο κ. Σταϊκούρας ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν 4,5 δις ευρώ.

4. Δεν μας λέει τίποτα για τα 4,5 δις που προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ ούτε για το 1,5 δις του SURE (εκτός από το ότι αφήνει να εννοηθεί ότι κακώς τους ζητήσαμε να το αυξήσουν γιατί αυτό έχει ήδη γίνει – χωρίς να διευκρινίζει πόσο παραπάνω πήραμε είτε λόγο της ανεργίας της χώρας είτε λόγω της μεγαλύτερης πρόβλεψης για ύφεση στην Ευρώπη). 

5. Ο κ. Σταϊκούρας στην προσπάθεια του να υπολογίσει το χρηματοδοτικό κενό της πρότασης μας προσθέτει στα 13,4 δις που προτείνουμε και την ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Φαντάζομαι ότι γνωρίζει ότι οι εγγυήσεις εγγράφονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα όταν και αν καταπέσουν. Επίσης φαντάζομαι ότι γνωρίζει τα σχετικά ευρωπαϊκά εργαλεία. 

6. Όσο για την πρόσθεση των μέτρων του “Μένουμε Όρθιοι 1” στο “Μένουμε Όρθιοι 2” μάλλον ο κ. Σταϊκούρας δεν καταλαβαίνει ότι αν εάν είχε ακολουθήσει τα όσα του προτείναμε στο Μένουμε Όρθιοι 1 οι ανάγκες σήμερα θα ήταν μικρότερες. Δεν καταλαβαίνει ότι κάθε μέρα απραξίας κοστίζει στην χώρα και στην οικονομία. 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο κ. Σταϊκούρας παραδέχεται ότι υπάρχουν 13,7 δις διαθέσιμα, μπορούν να αξιοποιηθούν 4,5 δις από το ΕΣΠΑ, μπορούν να εισρεύσουν άλλα 4,5 δις από νέες εκδόσεις και 1,5 δις από το SURE. Σύνολο 24,2 δις.

Και ποιες μας λέει ότι είναι οι ανάγκες : 4-5 δις για την μείωση εσόδων (που αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα θα είναι μικρότερες) και 3,5 δις ευρώ για τις αναστολές (που επίσης είναι γενναιόδωρα υπολογισμένες.) Σύνολο 7,5-8,5 δις ευρώ.

Άρα πόσα μπορούν να διατεθούν για την στήριξη της οικονομίας; 

• Τουλάχιστον 15,7-16,7 δις ευρώ με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς (24,2 μείον 7,5 με 8,5).

• Αρά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει μέτρα 13,4 δις ευρώ είναι απόλυτα εφαρμόσιμο.

Όσο για τα λάθη που λέει ότι διορθώσαμε:

1) Για τις αναστολές φόρων και εισφορών αγνοεί την ανάγκη για διαφοροποίηση του μείγματος πολιτικής καθώς βαθαίνει η κρίση.

2) Για τα ANFAs/SMPs, αγνοεί ότι καταλάβαμε την απροθυμία της κυβέρνησης να προβεί με βάση την συγκυρία σε διεκδικήσεις προς όφελος του Ελληνικού Λαού, και έτσι εξακολουθούμε να της ζητάμε να το πράξει απλώς κρατάμε μικρότερο καλάθι.

3) Το να μας κατηγορεί η ΝΔ, επειδή σε ένα, όπως αποδείχθηκε υλοποιήσιμο πρόγραμμα, ζητάμε μειώσεις φόρων που η ίδια αρνείται να κάνει, είναι μια ακόμα ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Όσον αφορά τα νέα λάθη που μας κατηγορεί ότι κάνουμε: 

1) Η ΝΔ λέει στον εργοδότη να πληρώνει 50% μισθού και 100% εισφορών. Κι εμείς του λέμε να πληρώνει 60% μισθού και 60% εισφορών. Την στιγμή μάλιστα που του δίνουμε και μη επιστρεπτέα ενίσχυση και μεγαλύτερη μείωση της προκαταβολής φόρου. Και λέει ότι με το δικό μας σύστημα οι επιχειρήσεις θα κλείσουν ενώ με το δικό της θα μείνουν ανοιχτές; Οι Monty Python δεν θα μπορούσαν να το διατυπώσουν καλύτερα. 

2) Ο κ. Σταικούρας φαντάζομαι κατανοεί ότι όταν χρηματοδοτείς ένα μέτρο από τα ταμειακά σου διαθέσιμα αυτό δεν προστίθεται στο χρέος (αλλά μειώνει τα ταμειακά σου διαθέσιμα). Κατανοεί ακόμα φαντάζομαι ότι η ενίσχυση των επιχειρήσεων με μεταβιβάσεις και όχι με δανεικά και τις επιχειρήσεις θα έσωζε και την οικονομία θα ενίσχυε. Εκτός αν ο κ. Σταϊκούρας πιστεύει πράγματι ότι οι επιχειρήσεις έχουν κάποια «λεφτόδεντρα»

3) Δεν αγνοούμε την μείωση ενοικίου. Απλώς ο κ. Σταϊκούρας μάλλον αγνοεί ότι αυτή κατά τα 2/3 τουλάχιστον την χρεώνεται άλλος και όχι τα δημόσια ταμεία. 

Σε ότι αφορά τα παραδείγματα που παρουσίασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ :

Ο κ. Σταϊκούρας μας κατηγόρησε ότι σε αυτά παραχαράσσουμε ή αγνοούμε τις ελαφρύνσεις που έχουν ήδη γίνει καθώς και αυτά που θα γίνουν. (π.χ. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ,).

Μάλλον δεν πρόσεξε ότι η σύγκριση αφορά την από εδώ και πέρα περίοδο ούτε ότι γράφουμε ότι με την ΝΔ δεν υπάρχει «Καμία στήριξη του εργατικού κόστους της επιχείρησης, αφού για όσες ώρες ο εργαζόμενος εργάζεται ο επιχειρηματίας καλύπτει εξ ολοκλήρου τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων». Με άλλα λόγια ο κ. Σταϊκούρας αρνείται να καταλάβει ότι η επιλογή ενίσχυσης της ανεργίας ή της περικοπής μισθών είναι μια λανθασμένη επιλογή.

Χαίρομαι λοιπόν που επιβεβαιώνει και εκείνος ότι εκτός από το ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό και τα παραδείγματα είναι ορθά. Γιατί η μόνη αμφισβήτηση που έκανε είναι στο σκέλος της χρηματοδότησης. αμφισβήτηση που όπως είδαμε κατέρρευσε. 

Με απλά λόγια: Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα μας βγαίνει, και τα παραδείγματα μας αποτυπώνουν το τι θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις αν η κυβέρνηση ακολουθούσε την πολιτική μας. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τα μαξιλάρι που παραδώσαμε έχει ήδη μειωθεί κατά 11 δις και παρά το γεγονός σε όλους τους υπολογισμούς μας φροντίσαμε να είμαστε συντηρητικοί.

Κάτσης σε Πιερρακάκη: Υπερεκτιμημένο το επιτελικό ψηφιακό κράτος. Αναγνωρίσατε τα έργα μας, παρατηρούνται λάθη και σημαντικές καθυστερήσεις

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης αποδόμησε πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί της δήθεν «καποδίστριας» ψηφιακής μεταρρύθμισης που έκανε μέσα σε 2 μήνες. Αφήγημα που προπαγανδίζουν καθημερινά τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μάριος Κάτσης απευθυνόμενος στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη: «Η καλοδουλεμένη προπαγάνδα σας, έχει υποπέσει σε ουκ ολίγες λαθροχειρίες, που είτε επικοινωνείτε έργο μας, είτε ένα απλό σωστό πράγμα, το παρουσιάζετε σαν την κολοσσιαία μεταρρύθμιση».

Ο Μάριος Κάτσης ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «ο σχεδιασμός του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης και της επιχειρηματικότητας, δε θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης, αλλά προϋπόθεση για την οικοδόμηση της Ελλάδας του αύριο». Και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε αυτό το στόχο ως προτεραιότητα για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, καθώς «ίδρυσε Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε εμβληματικές δράσεις, αφού όταν ξεκινήσαμε δεν ήμασταν στο μηδέν αλλά στο μείον», όπου μας είχε καταβαραθρώσει το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά με αρμόδιο Υπουργό τον σημερινό Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Επισήμανε την εκπόνηση Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021 που ξεπάγωσε τα ευρωπαϊκά κονδύλια 1,2 δις ευρώ που έχανε η χώρα επί ΝΔ και την οποία  υλοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφοντας εμβληματικά, αναπτυξιακά έργα ψηφιακών υποδομών και μετασχηματισμού του Κράτους, μέχρι που ήρθε η ΝΔ να τα παγώσει και να κωλυσιεργήσει σε όλα τα επίπεδα, ενδιαφερόμενη μόνο για την επικοινωνία και όχι την ουσία. Με αποτέλεσμα, η πανδημία του κορονοϊού να βρει τη χώρα χωρίς σημαντικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Μάριος Κάτσης, όπως και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν, ανέφεραν στη συνέχεια μερικές από αυτές τις εμβληματικές μεταρρυθμιστικές ψηφιακές δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές στο Δημόσιο, το υψηλού επιπέδου δίκτυο Δημοσίου Τομέα «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» με προηγμένα συστήματα τηλεδιάσκεψης, την εκτεταμένη σύνδεση σε γρήγορο internet και επιδότηση πρόσβασης σε πλήθος «λευκών» και άλλων περιοχών της χώρας, ιδίως αγροτικών, νησιωτικών και απομακρυσμένων (RuralBroadband, UltraFastBroadband, SuperFastBroadband), αλλά και την επιδότηση πρόσβασης σε φοιτητές, το ψηφιακό ΓΕΜΗ, την ψηφιοποίηση του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ, την ψηφιακή γεωργία, τις έξυπνες πόλεις, την ενίσχυση οπτικοακουστικών παραγωγών από το ΕΚΟΜΕ κ.ά.

Ωστόσο, ως υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση προς όφελος της κοινωνίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσαν τις καθυστερήσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε όλα αυτά τα θέματα, το γεγονός ότι δεν έχει βγάλει ούτε ένα νέο δικό του έργο, καθώς και το περιορισμένο εύρος των δράσεών του, η πλειοψηφία των οποίων προϋπήρχαν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ηλεκτρονικέςεγγραφές μαθητών, οι υποβολές διαφόρων τύπων αιτήσεων και λήψη σχετικών βεβαιώσεων στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Πρόνοια, στην Εφορία κ.ο.κ. Μάλιστα, αναδείχθηκε και η προχειρότητα και ανεπάρκεια των δράσεων του Υπουργείου, που μεταξύ άλλων εξέθεσαν τους πολίτες σε σοβαρά κενά ασφαλείας απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες, υπονομεύοντας έτσι την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης τους στη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών από το Δημόσιο. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, αναφέρθηκαν πιστοποιητικά από το gov.gr που είχαν πάνω από δεκαετία να επικαιροποιηθούν, η υποχρέωση για οικογενειακό ιατρό ή πληρωμή ιδιώτη για την άυλη συνταγογράφηση, αλλά και η ηλεκτρονική έκδοση υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης μόνο με τους κωδικούς taxisnet. Ένα σοβαρό κενό ασφαλείας που ο Υπουργός διόρθωσε έπειτα από σχετική δημόσια επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, επισημάνθηκε το φιάσκο της δήθεν πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού που κάλεσε τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές σε κινητή τηλεφωνία και internet, χωρίς αυτό τελικά να γίνει, καθώς παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, προκαλώντας μάλιστα μια πρωτοφανή «κόντρα» ανάμεσα στις Ανεξάρτητες Αρχές της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν την εδώ και 1,5 μήνα αφωνία του Υπουργού για τα φαινόμενα «ορμπανοποίησης» της Κυβέρνησης, με τα απαράδεκτα σκίτσα ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ που αναρτήθηκαν στο gov.gr και στη συνέχεια διαγράφηκαν.

Ο κ. Πιερρακάκης, στη δευτερολογία του, και έπειτα από την  τεκμηριωμένη αποδόμηση της ψηφιακής πολιτικής της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε σε τελείως διαφορετικό ύφος, σε σχέση με την πανηγυρική πρωτολογία τουΕπεσήμανε ότι τα έργα που υλοποιούνται ή έχουν ολοκληρωθεί είναι αυτά που βρήκε έτοιμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντάς τα μάλιστα ένα προς ένα, καθώς και ότι ο ίδιος προτίμησε να κάνει μικρές παρεμβάσεις στη βελτίωση της καθημερινότητας. Παραδέχθηκε ότι το 13033 υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιώτη πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς οι υπηρεσίες αυτές προϋπήρχαν τεχνικά. Αναγνώρισε τις υψηλές τιμές στα κινητά, δικαιολογώντας τις εταιρείες. Παραδέχθηκε, ακόμα, για πρώτη φορά ως «λάθος» τις αναρτήσεις των σκίτσων κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο gov.gr, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης στην Προεδρία της Κυβέρνησης του Επιτελικού Κράτους Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί καταρχάς θετικό το γεγονός ότι, μόνο έπειτα από τη σοβαρή, τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που άσκησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά και προς τιμήν του, ο κ. Πιερρακάκης συνειδητοποίησε ότι δεν έχει καταφέρει να «περπατήσει στο νερό» όπως υπονόησε σε μια αποστροφή του λόγου του, αλλά βρήκε στρωμένο έδαφος. Όσο πιο γρήγορα η συνειδητοποίησή του αυτή μετουσιωθεί σε ρεαλιστικό σχεδιασμό που θα οδηγήσει σε άμεση προκήρυξη ψηφιακών έργων  που θα τονώσουν τις εταιρείες πληροφορικής που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω των καθυστερήσεων, τόσο ταχύτερα θα υλοποιηθεί και η ψηφιακή μεταρρύθμιση της  χώρας.

Το βίντεο ολόκληρης της τοποθέτησης του Μάριου Κάτση είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/HyVppLfjY5c

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.