Συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υφυπουργό Παιδείας για θέματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητά ο Δήμος Αγίου Νικολάου


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 18 Μαρτίου 2021 by manos (ceo)-admin

Συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο, αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, συνεπικουρούμενος από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων,  τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη, τον Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Θραψανιώτη, εκπροσώπους των : ΕΛΜΕΠΑ –  ΠΕΔ – Περιφέρειας Κρήτης, βουλευτές των κομμάτων που συμμετείχαν στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση (17/3) του Δημοτικού Συμβουλίου κ. κ. Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ), Μ.Συντιχάκη (Κ.Κ.Ε), Γ. Λογιάδη (ΜέΡΑ 25) καθώς και εκπρόσωπους του Συλλόγου Γυμναστών Κρήτης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της εξέλιξης του υπό αναστολή τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που χωροθετήθηκε το 2019 στο πλαίσιο της ίδρυσης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ Αγίου Νικολάου, συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο, ενώ η παρουσία του πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ κ. Ν. Κατσαράκη, των αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.κ. Μ. Παυλίδη και Γ. Κοσιώρη, της Δ/ντριας της ΑΣΤΕΚ κ. Β. Σημαντηράκη, βουλευτών και υπηρεσιακών παραγόντων, έδωσε την δυνατότητα της αμφίδρομης ενημέρωσης αναφορικά με τις δομές ( summer schools – Δια Βίου Μάθησης), Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (Φοινοκαλιάς) του Πανεπιστημίου Κρήτης,  των ήδη λειτουργούντων σχολών, αλλά και του υφιστάμενου σχεδιασμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για την λειτουργία του τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος κ. Αντ. Ζερβός, αποτιμώντας την διάθεση συνεργασίας και αξιοποίησης των προτάσεων του Δ.Σ αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας  από τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση, τόνισε ότι δόθηκε η δυνατότητα να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση, που αναδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι θα πρέπει ο Ν. Λασιθίου και ο Άγιος Νικόλαος να πάψει να θεωρείται το “αποπαίδι” της Κρήτης και να ληφθούν αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα σε επίπεδο ΠΕΔ και Περιφέρειας Κρήτης για την στήριξη των μέχρι σήμερα προσπαθειών που σχετίζονται με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να αποκτήσει αυτό που δικαιούται επιτέλους το Λασίθι.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η στήριξη των υφισταμένων τμημάτων στον Άγιο Νικόλαο.

Για την ΑΣΤΕΚ Κρήτης, μετά την αναβάθμιση της, έγινε γνωστό ότι θα πρέπει να συμπληρωθούν οι υποδομές καθώς και το διοικητικό και στελεχιακό δυναμικό της, ενώ για το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Τεχνολογίας, με αφορμή τον κίνδυνο που ελοχεύει από την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπως και σε άλλα τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων ζητήθηκε η στήριξη προκειμένου να αποσοβηθούν αρνητικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, στο μονοθεματικό Δ.Σ της Τετάρτης (17/3), διασαφηνίστηκε ότι το ΕΛΜΕΠΑ και ο Δήμος Αγίου Νικολάου είναι απολύτως έτοιμοι για την λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, δεδομένου ότι υπάρχουν οι υποδομές καθώς και το απαραίτητο προσωπικό για την λειτουργία του.

Μάλιστα για το θέμα αυτό, – όπως διευκρίνισε – υπήρξε στήριξη από τους παρόντες στην συνεδρίαση βουλευτές, αλλά και από όλους τους συλλόγους γυμναστών σε επίπεδο Κρήτης. “Μένει να δούμε -πρόσθεσε- ποια θα είναι η διαχείριση των σχολών που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους , κατά την επιστροφή στην κανονικότητα που έχει αναστείλει την λειτουργία τους από το Υπουργείο Παιδείας με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020, κατά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Αναφορικά με την εξέλιξη των συζητήσεων με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την λειτουργία των summer schools και των δομών Δια βίου Μάθησης στον δήμο καθώς επίσης και την οργάνωση του Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην περιοχή Φοινοκαλιά, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο του παλιού Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, που θα αποτελέσει όπως είναι γνωστό τον χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αξιοποίησης των δεδομένων από τον σταθμό, ενώ τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση με την ομάδα η οποία θα συντάξει θα τον φάκελο αναφορικά με την υλοποίηση ξενώνα στο χώρο του ακινήτου που φιλοξενεί το σχολείο, ώστε να υποστηριχθεί σωστά το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και των επιστημόνων που κατά καιρούς συμμετέχουν στα ερευνητικά προγράμματα.

Για την λειτουργία των παραπάνω δομών του Πανεπιστημίου, όπως τονίστηκε, εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση που έχει αναληφθεί, ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης θ΄ αναζητηθούν χώροι φιλοξενίας, μέχρι την απόκτηση μόνιμης στέγης.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, αναφερόμενος τέλος στην αναγκαιότητα λειτουργίας του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού , δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη σχολή που αναμένεται να λειτουργήσει στην Νότια Ελλάδα, με ένα αντικείμενο σπουδών διαφορετικό από τα τμήματα φυσικής αγωγής που λειτουργούν στην υπόλοιπη Ελλάδα, με σαφή κατεύθυνση τον θαλάσσιο τουρισμό.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.