Συνάντηση Δημάρχου Γ. Στεφανάκη και Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη για το παρατεταμένο κλείσιμο του σπηλαίου Δικταίον Άντρον


0
(0)

Το σπήλαιο γέννησης του Δία, Δικταίον Άντρον στο Ψυχρό του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου παραμένει κλειστό με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού από 27 Σεπτεμβρίου 2021 λόγω του σεισμού και παρότι δεν παρουσίασε κανένα εμφανές πρόβλημα. Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας αποφασίστηκε προληπτικά για την αποφυγή πρόκλησης πανικού σε επισκέπτες σε τυχόν μετασεισμό.

Αν και η μετασεισμική δραστηριότητα έχει περιορισθεί αισθητά και όλοι οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι της Κρήτης είναι ανοιχτοί, το μυθολογικό σπήλαιο γέννησης του Δία παραμένει κλειστό και παρά το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία του Δήμου έχει προσφέρει τη συνδρομή της από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο για να ελεγχθεί ο χώρος από ειδικό κλιμάκιο μηχανικών και γεωλόγων, ώστε να δοθεί το γρηγορότερο προς χρήση στον μεγάλο αριθμό τουριστών-επισκεπτών που έρχονται καθημερινά.

Προς το παρόν το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Εφορεία Σπηλαιολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας δεν έχει προβεί σε ουδεμία απολύτως απάντηση ή ενέργεια με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για την οικονομία της Κρήτης, του τόπου αλλά και του ίδιου του Κράτους.

Το όλο ζήτημα πρόκειται να τεθεί στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού μεταξύ του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Το σπήλαιο σύμφωνα με τι πρώτες εκτιμήσεις, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και είναι απολύτως ασφαλές για τους επισκέπτες του, και άντεξε σε πολύ ισχυρότερους σεισμούς από  την αρχαιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα χιλιάδες συνεχόμενα χρόνια λατρευτικής χρήσης του όπως προκύπτει από τα αρχαία ευρήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το άγαλμα του ισχυρότερου Αιγυπτιακού Θεού Άμμωνα -που ταυτίζεται με τον Δία- και προσφέρθηκε προς τιμή της Κρητικής θεότητας στο Δικταίο Άντρο από τους Φαραώ της 19ης Δυναστείας μετά το 2.000 π.χ. Το εν λόγω εύρημα ανακαλύφθηκε άθικτο στο άβατο του Δικταίου Άντρου στις αρχές του 20ου αιώνα και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ως η καλύτερη απόδειξη όχι μόνο της παγκόσμιας εμβέλειας της “Βηθλεέμ” της αρχαιότητας, αλλά και της ασφάλειας και διαχρονικότητας του μυθολογικού σπηλαίου γέννησης του Δία του Δικταίου Άντρου, που η χρήση του παραμένει συνεχής από την Νεολιθική εποχή μέχρι και σήμερα.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *