Συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών εργοσήμων με εισφορές κατ’ επάγγελμα αγροτών


Reading time: 5 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 7 Ιουνίου 2021 by manos (ceo)-admin

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο. και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση από Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς τo Υπουργείo Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία ζητούν συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών εργοσήμων με εισφορές κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

Το 2010 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το άρθρο 22 του ν. 3863/2010 ένας νέος τρόπος ασφάλισης για τους εργάτες γης, το εργόσημο, διασφαλίζοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της εν λόγω κατηγορίας εργαζομένων.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάργησε το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο θεσμοθετώντας ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 42 του ν 4387/2016), το οποίο όμως ουδέποτε εφάρμοσε!

Αυτός ο απαράδεκτος τρόπος διοίκησης δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στους κατ’ επάγγελμα αγρότες – υπακτέους στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, που κατά το ίδιο οικονομικό έτος απασχολούνται και ως εργάτες γης – αμειβόμενοι με εργόσημο.

Η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας με το άρθρο 38 παρ. 6γ του ν. 4670/2020 (το οποίο επαναφέρει σε ισχύ το άρθρο 22 του ν. 3863/2010) και προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα εκκαθάρισης εισφορών και υπολογισμού ημερών ασφάλισης για τα έτη 2017, 2018 και 2019  προέβλεψε για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που απασχολούνται και ως εργάτες γης – αμειβόμενοι με εργόσημο κατά τα έτη αυτά, να συνυπολογίζονται οι εισφορές μέχρι να καλυφθεί η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά του κατ’ επάγγελμα αγρότη και στην περίπτωση που αυτή υπερκαλύπτεται το επιπλέον ποσό να μην επιστρέφεται και να λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη παροχών.

Η ουσία όμως είναι ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν υλοποιεί αυτά που η ίδια έχει ψηφίσει, με αποτέλεσμα οι αγρότες μάταια να περιμένουν τον συμψηφισμό των εργοσήμων με τις ασφαλιστικές τους εισφορές για να γνωρίζουν εν τέλει εάν από αυτή τη διαδικασία προκύπτει υπόλοιπο ή πλεόνασμα και να δρομολογήσουν τον οικονομικό τους προγραμματισμό.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ.Υπουργός:

 

  1. Πότε, επιτέλους, θα εφαρμόσετε το νόμο που ψηφίσατε, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή και τα πλεονάσματα που μπορεί να προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία;
  2. Δεδομένου ότι η διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 38 του ν. 4670/2020 αφορά τα παρελθόντα έτη 2017,2018,2019, πως γίνεται ο συμψηφισμός των εισφορών κατ’ επάγγελμα αγροτών που παράλληλα απασχολούνται και ως εργάτες γης – αμειβόμενοι με εργόσημο από το 2020 και εφεξής;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Ανδρέας Πουλάς, Γιώργος Μουλκιώτης.

Αύξηση του προϋπολογισμού των Προγραμμάτων Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την Αύξηση του προϋπολογισμού των Προγραμμάτων Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Η ανάγκη για επανεκκίνηση της οικονομίας επιβάλει την αξιοποίηση όλων των Προγραμμάτων και αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί αλλά για λόγους προϋπολογισμού οι δικαιούχοι θεωρούνται επιλαχόντες

Επειδή με μόνη την αύξηση του προϋπολογισμού θα προωθηθούν χιλιάδες επενδυτικά σχέδια βελτίωσης και προγράμματα νέων αγροτών.

 Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 

  1. Έχετε συνεργαστεί για το θέμα αυτό με το Υπουργείο Οικονομικών;
  2. Προτίθεσθε να αυξήσετε τον προϋπολογισμό των Προγραμμάτων Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης;

 

Μέτρα στήριξης αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών

Με επίκαιρη ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά μέτρα στήριξης αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

 

«Στην κρίσιμη περίοδο της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η απαραίτητη στήριξη  στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους κάθε κατηγορίας.

Όμως η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, εξαιρεί σχεδόν από το σύνολο των προγραμμάτων τη κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων που δεν έχουν εργαζόμενους (ατομικές-start up επιχειρήσεις, οικογενειακές επιχειρήσεις, παραδοσιακά επαγγέλματα, κτλ).

Επιπλέον υπήρξε αποκλεισμός όλων των αυτοαπασχολουμένων, από το μέτρο της  τρέχουσας επιστρεπτέας προκαταβολής που αποτελεί τη χαριστική βολή σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Επειδή η πολιτική αυτή που αποτελεί κυβερνητική επιλογή αφού η Ε.Ε δίνει τη δυνατότητα για στήριξη αυτοαπασχολουμένων, οδηγεί σε πλήρη διάλυση της οικογενειακής και πολύ μικρής επιχείρησης

Επειδή χάνονται θέσεις αυτοαπασχόλησης και θέσεις εργασίας οικογενειακών επιχειρήσεων  που απασχολούν μέλη της οικογένειας –οικογενειακή επιχείρηση και δημιουργείται μια νέα ομάδα ανέργων

 

Ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί

 

  1. Τι μέτρα έχετε σκοπό να πάρετε για τη στήριξη των επιχειρήσεων, για να αντισταθμιστεί ο μέχρι τώρα αποκλεισμός τους;
  2. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την πολιτική αποκλεισμού των αυτοαπασχολουμένων από τα προγράμματα;»

Να γίνουν και φέτος στην Κρήτη οι εξετάσεις των υποψηφίων για τα Ειδικά μαθήματα

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά να γίνουν και φέτος στην Κρήτη οι εξετάσεις των υποψηφίων για τα Ειδικά μαθήματα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

 

«Πέρυσι με απόφασή σας μετά από σχετική κοινοβουλευτική μας παρέμβαση ικανοποιήσατε το δίκαιο αίτημα των γονέων και των μαθητών που εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα για διεξαγωγή των εξετάσεων στην Κρήτη για το έτος 2020, λόγω πανδημίας.

Με τις υπ’ αριθ. Φ.251/79431/Α5/23-06-2020(ΑΔΑ:6ΣΔΔ46ΜΤΛΗ-9Ο0) και υπ’ αριθ. Φ.251/79549/Α5/24-06-2020(ΑΔΑ: 6ΠΗΩ46ΜΤΛΗ-ΦΧΔ) Υπουργικές Αποφάσεις οι υποψήφιοι των ειδικών μαθημάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020 εξετάστηκαν, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε εξεταστικά κέντρα της Πάτρας, του Αγρινίου, της Ξάνθης και του Ρεθύμνου.

Ειδικά όσον αφορά στην εξέταση του μαθήματος Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, οι υποψήφιοι εξετάστηκαν, εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, σε εξεταστικά κέντρα των Σερρών, της Κατερίνης, της Σιάτιστας, της Κομοτηνής, της Λάρισας, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, της Καλαμάτας, του Ρεθύμνου και της Ξάνθης.

Επειδή και  για φέτος  με τα μέτρα προστασίας που συστήνει η πολιτεία για την πανδημία και τους περιορισμούς που συνεχίζουν να υφίστανται, αντενδείκνυται η μετακίνηση των μαθητών στην Αθήνα για την συμμετοχή στις εξετάσεις όπως και πέρυσι

 

Ερωτάσθε κα Υπουργέ

 

Προτίθεστε να οργανώσετε και πάλι τις εξετάσεις των Ειδικών μαθημάτων για τους υποψήφιους καθώς επίσης και την διεξαγωγή των εξετάσεων για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και την Σχολή της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού στην Κρήτη για τους υποψηφίους από το νησί;»

Στη Βουλή η επιστολή των Αναπληρωτών Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής

Ο Γραμματέας της Κ.Ο  του Κινήματος Αλλαγής και  Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε, σήμερα 7/06/2021, αναφορά την ανοιχτή επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  των Αναπληρωτών Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής με την οποία αιτούνται :

 

  1. Την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων με το απαραίτητο προσωπικό Ειδικής Αγωγής .
  2. Την ίδρυση και στελέχωση των Τμημάτων Ένταξης σε κάθε Γυμνάσιο και Λύκειο.
  3. Την επαρκή στελέχωση των ΚΕΣΥ από Εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας ώστε να επιταχυνθεί η αξιολόγηση των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων.
  4. Την καταγραφή των κενών της παράλληλης στήριξης.

 

 

Ο Βουλευτής ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένες απαντήσεις και ενημέρωση .

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.