Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε ημερίδα για την Έξυπνη Εξειδίκευση στη Γαλάζια Οικονομία


0
(0)

Στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Γαλάζια Οικονομία και στα διαθέσιμα εργαλεία αναφέρθηκε ο Γιώργος Αλεξάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στη διαδικτυακή ημερίδα για την υποστήριξη και ανάπτυξη της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία (DG MARE) και το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Περιφερειακή και Αστική Πολιτική (DG REGIO).

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιφέρειες στην εφαρμογή της έξυπνης εξειδίκευσης. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού με κυρίαρχες προκλήσεις την κλιματική αλλαγή και την πανδημία, επισημαίνοντας την ανάγκη για την διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών που θα βελτιώσουν τις αλυσίδες αξίας της γαλάζιας οικονομίας στον τουριστικό κλάδο.

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της καινοτομίας και των επενδύσεων στο περιφερειακό οικοσύστημα για την ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι i) να αναγνωρίσουμε πρώτα από όλα τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας και να υπάρχει προσαρμογή σε αυτές και ii) να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει τις συνεργασίες μεταξύ επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά και περιφερειακά προγράμματα. Οι περιφέρειες μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτό καθώς ήδη έχουν αρμοδιότητες που συνδέονται με την βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και μπορούν να κινητοποιήσουν και ενσωματώσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια γρηγορότερα και αμεσότερα.

Στόχος της ημερίδας ήταν η διαπεριφερειακή ανταλλαγή εμπειριών για τη στήριξη και ανάπτυξη της Έξυπνης Εξειδίκευσης στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας μέσα από την εφαρμογή των κατάλληλων εργαλείων και γνώσεων, τη διερεύνηση νέων διαπεριφερειακών συνεργασιών και καινοτομιών και την ενίσχυση της δυναμικής των περιφερειών στον σχεδιασμό των μακροπεριφερειακών στρατηγικών της ΕΕ. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών επιτροπών και περιφερειών,  εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.