Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε διεθνείς συναντήσεις για την «Γαλάζια Ανάπτυξη» και τη «Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2021 by manos (seo)-admin

Στην ανάγκη μετάβασης των Μεσογειακών οικονομιών προς την Κυκλική Οικονομία ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Γιώργος Αλεξάκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων και Αντιπρόεδρος της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών – CPMR, στην εισαγωγική ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Κοινότητας για την Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth Community) και στο σεμινάριο της Κοινότητας για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία.

Ο κ. Αλεξάκης, συμμετείχε διαδικτυακά στη Γενική Συνέλευση της Κοινότητας για τη Γαλάζια Οικονομία χθες (12-10-2021) και σήμερα (13-10-2021), ενώ το συνέδριο αυτό είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ακυρώθηκε η διά ζώσης παρουσία.

Κύριο αντικείμενο συζήτησης στη Γενική Συνέλευση ήταν ο μετασχηματισμός της Γαλάζιας Οικονομίας στην ΕΕ για ένα βιώσιμο μέλλον με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα προσέγγιση για μια Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία στην ΕΕ.

Ο Γιώργος Αλεξάκης συνεχάρη την Κοινότητα για την τοποθέτηση της σχετικά με το πως μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία.

Αναφέρθηκε στην εκδήλωση που είχε οργανώσει η Περιφέρεια Κρήτης τον Σεπτέμβριο 2021 στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος BLUEFASMA – Interreg MED. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας στον τομέα της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας και συζητήθηκε το φαινόμενο των διεισδυτικών (ξενικών) ειδών στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που ως εταίρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος BLUE DEAL – Interreg MED έχει εκπονήσει πιθανά σενάρια για την ανάπτυξη και αξιοποίηση  της Γαλάζιας Ενέργειας από θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Κρήτη.

Ο Γιώργος Αλεξάκης επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η επαναξιολόγηση της προσέγγισης μας για την οικονομία και τον τουρισμό με εστίαση στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και σε πρωτοβουλίες όπως η Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.