Συμβουλές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφερε ο χιονιάς στα κηπευτικά της Ιεράπετρας

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 28 Ιανουαρίου 2022 by energinews (admin)

Η «Ελπίδα» έφυγε, ο χειμώνας παραμένει και αρκετοί είναι οι αγρότες από την περιοχή της Ιεράπετρας που το τελευταίο διήμερο έχουν επικοινωνήσει με το Ράδιο Λασίθι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις καλλιέργειές τους εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Η μειωμένη παραγωγή είναι κάτι αναμενόμενο, υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει και στα οποία σήμερα έδωσε απαντήσεις ο κ. Βασιλάκης, γεωπόνος του συνεταιρισμού «Ανατολή».

Η διαχείριση των ωφέλιμων εντόμων ήταν μια κοινή απορία πολλών με αρκετούς να παίρνουν τις κυψέλες με τις μέλισσες στα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες, κάτι που ο κ. Βασιλάκης ανέφερε πως είναι πολύ σωστό ώστε να προστατευθούν, προσθέτοντας πως ακόμα και σήμερα ή τις επόμενες μέρες που ο καιρός είναι καλύτερος και με ήλιο, θα ήταν καλό οι μέλισσες να μετακινούνται τη νύχτα από τα θερμοκήπια αφού οι βραδινές θερμοκρασίες παραμένουν αρκετά χαμηλές, ενώ οι μέλισσες γνωρίζουν την κυψέλη και δεν ταλαιπωρείται από τις μεταφορές.

Παράλληλα όμως, όπως είπε, οι αγρότες θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τα φυτά τα κάνει να παράγουν πολύ λιγότερη γύρη και έτσι αν παρατηρήσουν τέτοια φαινόμενα τότε προτιμότερο θα ήταν να κρατήσουν τα ωφέλιμα έντομα μακριά από τα φυτά αφού όταν δεν υπάρχει αρκετή γύρη μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα μικροκαρπίας ειδικά σε τομάτες και πιπεριές. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχύουν τα φυτά με  τα γνωστά «φύκια» που περιέχουν κατάλληλα αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, ώστε να δυναμώσουν τα φυτά και να αρχίσουν να παράγουν ξανά φυσιολογικές ποσότητες γύρης.

Τα φυτά όπως είπε θα χρειαστούν αρκετές μέρες ενίσχυσης μέχρι να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα και παράλληλα μετά από μέρες θα φανούν και τυχόν προβλήματα που έχουν προκύψει από το κρύο με ενδείξεις στο χρώμα των φύλλων κυρίως.

Η καλή λίπανση και οι μέθοδοι «αντιστρές» των φυτών είναι απαραίτητη αυτή την περίοδο τόνισε όπως και οι ειδικοί χαλκοί που αν και παλαιότερα θεωρούνταν πως κάνουν ζημιά όταν έχει κρύο, πλέον με τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν αυτό δεν ισχύει.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι αυτό του παγετού που προκαλεί «εγκαύματα» στα φυτά, όπως αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία. Πρόβλημα που όπως λέει ο κ. Βασιλάκης προκύπτει κυρίως σε καρπούς εκτεθειμένους και εκεί που έχουν κοπεί πολλά φύλλα τα οποία κανονικά θα προστάτευαν τους καρπούς από τον παγετό.

Οι καλλιέργειες όπως λέει δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται στην τύχη τους, αλλά να φροντίζονται με τις συμβουλές των γεωπόνων και ειδικά τη φετινή χρονιά να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή στον σωστό αερισμό αφού υπάρχει έξαρση του «βακτηρίου», αλλά και οι ασθένειες του βοτρίτη και περονόσπορου που προκύπτουν αυτή την εποχή.

Ακούστε αναλυτικά:(εδώ)

16

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.