Συμβουλές για να μην παραπλανηθείτε με τα καυσόξυλα

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 12 Οκτωβρίου 2018 by energinews (admin)

Τι θα πρέπει να προσέξουμε στην αγορά καυσόξυλων

Λίγο πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και οι καταναλωτές αγοράσουν τα πρώτα καυσόξυλα, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης παραθέτει συμβουλές προς αποφυγήν κάθε παραπλάνησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

“Πριν κάνουμε οποιαδήποτε προμήθεια καυσόξυλων για το τζάκι ή την σόμπα μας , μια  και ο καιρός άρχισε να  ψυχραίνει, και προκειμένου να αποφύγουμε την παραπλάνηση από τους προμηθευτές μας , θα πρέπει ως καταναλωτές  να γνωρίζουμε  τι προβλέπονται από τις ισχύουσες νομικές διατάξεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , οφείλουμε να ξέρουμε:

1.Τα καυσόξυλα  στην λιανική πώληση είτε χύδην είτε στοιβαγμένα , πωλούνται  κατ όγκον (Υπουργική απόφαση 2014) και όχι κατά βάρος.Για τα προσυσκευασμένα καυσόξυλα, η ονομαστική ποσότητα περιεχομένου αναγράφεται κατ’ όγκο (cm3, dm3) και η μέγιστη υγρασία δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 25%

2.Κάνουμε έγκαιρα έρευνα αγοράς

3.Εξετάζουμε  να υπάρχει αναρτημένη  πινακίδα  σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, με την τιμή είτε σε €/m3 στοιβαχτού ή σε €/m3 χύδην καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.α) που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν, για τη διάθεση των καυσόξυλων.

4.Δεν επιτρέπεται η πώληση, ή η δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα- πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.), προς καύση.

5. Οι λιανοπωλητές θα πρέπει εξασφαλίζουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την προστασία των καυσόξυλων, από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προς διάθεση προϊόντος και θα πρέπει να αποφεύγουν  την ανάμιξη των ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής.

Επειδή ύπαρξη ανακριβών ή παραπλανητικών ενδείξεων πινακίδας, βάσει των προβλεπομένων από την παρ. 4  των άρθρων 132 και 133 της Υπουργικής Απόφασης Α2-718/2014 (ΦΕΚ 2090/Β/2014) επιβάλλεται, στον λιανοπωλητή, πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων ευρώ (€2000) ανά είδος προϊόντος, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται για καταγγελίες στα τηλ.2821092306, 2821092666 και στο 1520 (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή) οι δε λιανοπωλητές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία είναι αυστηρή”.

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.