ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ – ΠΛΑΚΑ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 14 Ιουνίου 2022 by manos (seo)-admin

Ο θάνατος της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα γέμισε θλίψη το πανελλήνιο. Συνέδεσε το όνομα της με την Εθνική Πινακοθήκη επί δεκαετίες, ανοίγοντας τις πόρτες της τέχνης και των εικαστικών στην ελληνική κοινωνία.

«Η τέχνη καλείται να ξαναβρεί την πρωτογενή της λειτουργία στη νέα υπό διαμόρφωση κοινωνία. Να δώσει μορφή στην εικόνα της, στα ιδανικά της, στην ιδεολογία της» ανέφερε στην ομιλία της στα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης πέρυσι συμπυκνώνοντας το όραμά της.

Αποτέλεσε το πιο απτό υπόδειγμα της κρητικής επιμονής επιτυγχάνοντας υψηλούς στόχους και χαρίζοντας μας μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες.

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα μπήκε στο πάνθεον των εμβληματικών προσωπικοτήτων του ελληνικού πολιτισμού. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ Ο κ. ΣΤΟΛΤΕΜΠΕΡΓΚ

Οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η απειλή πολέμου απέναντι στην Ελλάδα, η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το αναθεωρητικό δόγμα της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι απλώς διαφωνίες ή «ατυχήματα», όπως ατυχώς σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτεμπεργκ.

Χαρακτήρισε μάλιστα «αφοσιωμένο σύμμαχο» την Τουρκία, μία χώρα που λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας από τον Καύκασο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, και είναι το μόνο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει λάβει καμία κύρωση κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη του πολέμου.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στόλτεμπεργκ επιλέγει να δικαιολογήσει το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, ακόμα και την εκβιαστική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία.

Θα πρέπει όμως να γίνει απολύτως κατανοητό από όλους ότι θα είναι και η τελευταία. Δεν μπορεί να λειτουργεί και ως Πρέσβης του Ερντογάν και ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΙΟΥΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΜΕΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, αναδεικνύοντας την πανανθρώπινη αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο Ανώνυμος Εθελοντής Αιμοδότης και ο αλτρουισμός, που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή το αίμα, το πολυτιμότερο αγαθό.

Τιμούμε ιδιαίτερα τους «σιωπηλούς» εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι τόσο κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης, όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης του CΟVID-19, σε δύσκολες συνθήκες, με περίσσευμα ψυχής, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα ανθρωπισμού, συνέχισαν να δίνουν ζωή από την καρδιά τους με την καρδιά τους. Η εθελοντική αιμοδοσία, είναι μια έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, αλτρουισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς, ιδιαίτερα σημαντικής στη σημερινή συγκυρία, παραμένοντας ως η μονή πηγή προέλευσης ασφαλούς αίματος. Η συμβολή, δε, των εθελοντών μη αμειβόμενων αιμοδοτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ζωτικής σημασίας.

Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την αναγκαιότητα της τακτικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας.

Η συνεχής και συστηματική ενημέρωση, ιδιαίτερα των σχολικών μονάδων για την εξάλειψη των προκαταλήψεων, του φόβου και της άγνοιας  σχετικά με την αιμοδοσία.

Η επένδυση και η αναβάθμιση του συστήματος αιμοδοσίας σε εθνικό επίπεδο είναι καθοριστικοί παράγοντες για να μπορέσει η χώρα μας να γίνει αυτάρκης σε ασφαλές αίμα και των προϊόντων του.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, με πρωτοβουλία της αείμνηστης Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά και του Τομέα Εθελοντισμού, δημιούργησε την Τράπεζα Αίματος «Σταγόνες Ζωής» στηρίζοντας εμπράκτως τον κρίκο αλληλεγγύης που είναι «αιμοδότης–αίμα–ασθενής».

Ενισχύοντας το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού «Η προσφορά αίματος είναι μια πράξη αλληλεγγύης» καθώς και την εξάπλωση της εθελοντικής συνείδησης στους πολίτες, καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας και ιδιαίτερα τη νεολαία μας να προσφέρουν αίμα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αιμοδοσίας στη χώρας μας.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΤΕ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος.

Ο εορτασμός της ημέρας έχει στόχο να εξαλείψει κάθε προκατάληψη και φόβο σχετικά με την αιμοδοσία, να αναγνωρίσει τον αλτρουϊσμό του εθελοντή αιμοδότη, αλλά και να ευαισθητοποιήσει και να ενθαρρύνει όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων αίματος.

Η αιμοδοσία αποτελεί μια κίνηση αγάπης και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο, αφού μόλις δέκα λεπτά χρόνο από τη ζωή μας είναι ικανά να χαρίσουν ζωή. Το ελάχιστο που οφείλουμε στους εθελοντές αιμοδότες, που προσφέρουν ανιδιοτελώς το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, είναι να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη που νιώθει γι’ αυτούς ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Για την διασφάλιση επάρκειας αίματος, απαιτείται τακτική εθελοντική αιμοδοσία σε μόνιμη βάση, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τον σχεδιασμό συγκεκριμένων παρεμβάσεων και την ανάπτυξη δράσεων από την Πολιτεία.

Τα Κοινοβουλευτικά κόμματα οφείλουν να συμβάλουν με καθοριστικό τρόπο στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και της σωστής διαχείρισης του αίματος. Το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής θα είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Δίνουμε αίμα χωρίς φόβο και προκατάληψη.

Δίνουμε αίμα. Σώζουμε ζωές! Μπορούμε!

Α. ΠΟΥΛΑΣ «ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»

Τις τελευταίες ημέρες αγροτικές καλλιέργειες βρέθηκαν στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων, χαλαζοπτώσεων, παρατεταμένων και άκαιρων βροχοπτώσεων και πλημμυρών οδηγώντας για ακόμη μία φορά τους αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας σε απόγνωση. Ζημιές έχουν σημειωθεί σε πολλά προϊόντα όπως σιτάρι, κριθάρι, ελαιοκράμβη, τριφύλλι, καλαμπόκι, ηλίανθο, πατάτες, αχλάδια, μήλα κεράσια, αμπέλια αλλά και ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα. Δεδομένης της πολύ δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί σε πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις ο ΕΛΓΑ πρέπει άμεσα:

  1. Να καταγράψει τις ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες.
  2. Να προσλάβει άμεσα το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να γίνουν εγκαίρως οι εκτιμήσεις των ζημιών.
  3. Να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς το συντομότερο δυνατό με δίκαιες αποζημιώσεις που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι σε μία περίοδο που οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ολιγωρίες, καθυστερήσεις και παραλείψεις στη διαδικασία της αποζημίωσής τους από τον ΕΛΓΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Η Δικαιοσύνη με απόλυτη ανεξαρτησία να ρίξει άπλετο φως στις υποθέσεις, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με τη διαφάνεια και τη διάκριση των εξουσιών.

Η κρίση πάντως του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου σε αυτό το στάδιο και οι δημόσιες συνεδριάσεις, που θα ακολουθήσουν, επιτρέπουν στην ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί στην πλήρη έκτασή τους όσα έγιναν κατά τον περιλάλητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όσα έχουν γίνει γνωστά για πρώην υπουργούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και τις ενέργειές τους κατά την περίοδο της προηγούμενης Κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω θωράκιση των θεσμών.

ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΤΧΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ (Β3) ΑΘΗΝΑΣ, ΩΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΟΡΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
«Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις» 

«Ήρθε η ώρα για απεμπλοκή του ΤΧΣ και του Υπερταμείου από την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των ξένων πιστωτών»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η προηγούμενη κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα πανηγύριζε για την έξοδο από τα μνημόνια, τη στιγμή που είχε υπογράψει μνημονιακές δεσμεύσεις για 99 χρόνια.

Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, πανηγυρίζει εδώ και καιρό για το επερχόμενο «τέλος της ενισχυμένης εποπτείας», τη στιγμή που σχεδόν σε κάθε νομοσχέδιο, όχι απλά συνεχίζει, αλλά επεκτείνει τις μνημονιακές πολιτικές.

Κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε ότι, εφόσον τα μνημόνια έχουν τυπικά λήξει, θα καταργούνταν και οι μνημονιακοί μηχανισμοί.

Εδώ όμως συμβαίνει το αντίθετο! Και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνεχίζει να υπάρχει και το Υπερταμείο συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει.

Το δεύτερο μάλιστα κατέχει όλες τις μετοχές του πρώτου, όπως επέβαλαν οι πιστωτές, μετά από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls το καλοκαίρι του 2015, με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ήταν εκείνη η περίοδος, κατά την οποία προχώρησε και ο αφελληνισμός των διοικητικών συμβουλίων του.

Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δρομολογεί διαδικασίες για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες θα έχουν ως κατάληξη να υποστεί ζημιά το Δημόσιο.

Κι ακριβώς επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα συμβεί αυτό, παρέχει ταυτόχρονα και νομοθετική κάλυψη στα μέλη του Ταμείου για να μην κινδυνεύσουν να παραπεμφθούν για κακουργηματική απιστία.

Για να τα δούμε λοιπόν αυτά πιο συγκεκριμένα.

Οι αλλαγές που εσείς προωθείτε, κύριοι της κυβέρνησης, για το ΤΧΣ, στα πρώτα 17 άρθρα του νομοσχεδίου, έχουν ως σκοπό την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες και την επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση.

Με άλλα λόγια σχεδιάζετε να πουλήσετε όλες τις τραπεζικές μετοχές που έχει στη διάθεσή του το δημόσιο.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό χορηγείτε παράταση τριών ετών στη διάρκεια του ΤΧΣ, δίνετε δηλαδή παράταση μέχρι το τέλος του 2025, σε έναν μνημονιακό μηχανισμό, με μοναδικό του σκοπό αυτήν την πώληση, εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα.

Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Προχωράτε και παραπέρα και ορίζετε ότι η πώληση αυτή δεν θα γίνει με δημόσια προσφορά, αλλά με βιβλίο προσφορών και σε τιμές που θα προσδιορίζουν ως εύλογες οι εκάστοτε σύμβουλοι, ακόμα και κάτω από τις χρηματιστηριακές αξίες ή την τιμή των μετοχών στην οποία αγόρασε το ΤΧΣ.

Εάν το κάνετε αυτό, θα πρόκειται καθαρά για ξεπούλημα.

Ένα ξεπούλημα ίδιο με εκείνο του 2014 και του 2015, αλλά και με το πρόσφατο του 2021, όταν μετατράπηκαν τα CoCos, που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρξει ζημιά για το ΤΧΣ ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εμείς διαφωνούμε με όλα αυτά και θεωρούμε ότι θα έπρεπε να προστατευθεί η αξία του ποσοστού που συνεχίζει να έχει το δημόσιο στις τράπεζες. Δεν μπορεί να προχωρήσει μια στρατηγική αποεπένδυσης εις βάρος του δημοσίου για μία ακόμα φορά.

Το Ταμείο έλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών 42,16 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι! Ένα ποσοστό ίσο σχεδόν με το 25% του ΑΕΠ. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 το Ταμείο εμφάνισε ζημίες πάνω από 38 δισεκατομμύρια. 

Δηλαδή το 90% των χρημάτων που δόθηκαν για την διάσωση των τραπεζών έχουν χαθεί.

Κι εδώ πρέπει να τεθούν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Ποια είναι σήμερα η ανταπόδοση στους φορολογούμενους γι’ αυτές τις θυσίες; Τι κάνουν οι τράπεζες για την ελληνική οικονομία; 
  2. Γιατί δεν κατάφερε το ΤΧΣ να δημιουργήσει ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα;
  3. Γιατί το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα νοικοκυριά;
  4. Γιατί τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να ταλανίζουν τις τράπεζες δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης και να ανέρχονται στο 13%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 2%;

Μήπως αυτό που κάνατε με το σχέδιο Ηρακλής είχε στόχο μόνο την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και τίποτε περισσότερο;

Γιατί ο μεγαλύτερος όγκος των κόκκινων δανείων που μεταβιβάστηκαν από τις τράπεζες στα funds δεν έχει απαλειφθεί μέσω ανακτήσεων και ρυθμίσεων και αυτά τα χρέη παραμένουν εντός της οικονομίας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως είπα και νωρίτερα, το Ταμείο έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε μια δύσκολη συγκυρία, αφού δημιουργήθηκε για να διαχειριστεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το πολιτικό ερώτημα είναι γιατί χρειάζεται παράταση ζωής; 

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διαφωνούμε με αυτές τις επιλογές.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία απεμπλοκής του ΤΧΣ και του Υπερταμείου από την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των ξένων πιστωτών. 

Τόσο ο χαρακτήρας του Υπερταμείου, που μάλιστα κατέχει και όλες τις μετοχές του ΤΧΣ, όπως και όλων των ΔΕΚΟ, όσο και οι όροι λειτουργίας του είναι πρωτοφανείς για μια ευρωπαϊκή οικονομία τον 21ο αιώνα.

Είναι δείκτης παθογένειας των κεντρικών οικονομικών δομών της χώρας μας, παρά την τυπική λήξη των μνημονίων.

Χρειάζεται επομένως αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για να απεμπλακούμε από αυτό το καθεστώς. Τα έλεγε και στην προηγούμενη κυβέρνηση η αείμνηστη Πρόεδρός μας Φώφη Γεννηματά, τα επαναλαμβάνουμε σήμερα και σε σας.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέρος για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, σίγουρα χρειάζεται επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς το Υπουργείο Οικονομικών, ένα έτος μετά από την ολοκλήρωση της εργασίας της αρμόδιας νομοτεχνικής επιτροπής, κατάφερε οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν αντικρουόμενες προσεγγίσεις, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην ακρόαση φορέων.

Εμείς προσυπογράφουμε την άποψη που είχε  κατατεθεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή ότι το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο οφείλει να αντιμετωπίζεται πλέον ως «οργανισμός δημοσίου συμφέροντος», δεδομένης της επίδρασής του στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε και περιμένουμε να δούμε αν θα διορθώσετε και τις ασάφειες, που ζήτησαν οι φορείς με υπομνήματά τους, σχετικά με τη διαδικασία αποχώρησης ενός μέλους από το Συνεγγυητικό και το ποσόν το οποίο λαμβάνει ένα μέλος όταν αποχωρεί.

Αναφορικά με τις διατάξεις του τρίτου μέρους για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, εμείς δεν θα τις καταψηφίσουμε, όπως έκαναν η Νέα Δημοκρατία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ το 1998, αφού πρόκειται για ένα φορέα που σε γενικές γραμμές αποδείχθηκε πολύ αποδοτικός.

Ωστόσο επισημαίνουμε ότι αυτές οι διατάξεις θα έπρεπε να έρθουν σε διακριτό νομοσχέδιο και όχι μαζί με το ΤΧΣ.

Και αυτό, γιατί εκτός από το ότι θα έδινε τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συζήτησης για το δημόσιο χρέος, δημιουργεί και έναν αρνητικό πολιτικό συνειρμό για εσάς.

Γιατί αν συνεχίσει να δουλεύει με τον τρόπο που περιέγραψα το ΤΧΣ, ό,τι και να κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης  Δημοσίου Χρέους για τη μείωση του χρέους και του κόστους εξυπηρέτησης του θα πηγαίνει στον βρόντο.

Από εκεί και πέρα για τις λοιπές διατάξεις αλλά και τις 2 τροπολογίες του νομοσχεδίου. Θα σταθώ στις πιο σημαντικές!

Για εμάς είναι ακατανόητο γιατί δεν μας ενημερώνετε για το ύψος και τις λεπτομέρειες του μπόνους που προβλέπετε για την ΕΑΒ.

Επιπλέον, θα μπορούσατε να μας καταθέσετε επίσημα, μετά τα όσα έχετε θεσμοθετήσει, ποιες είναι οι πρόσθετες ή τακτικές αμοιβές που χορηγούνται σε εποπτευόμενα από εσάς πρόσωπα.

Τι και πώς χορηγείται στην ΑΑΔΕ, στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην Κρατική Αρωγή, στο υπόλοιπο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπερταμείο, στο ΤΑΙΠΕΔ.

Εμείς δε λέμε να μην υπάρχουν. Λέμε να υπακούουν σε κοινούς κανόνες και λογική.

Και όχι στις προθέσεις και τις προεκλογικές παρορμήσεις των Υπουργών. Εσείς κ. Σταϊκούρα θα έπρεπε να δίνετε το παράδειγμα στα υπόλοιπα Υπουργεία.

Ένα σχόλιο για το μητρώο τελικών δικαιούχων. Στην χώρα που υπάρχουν φυσικά πρόσωπα τύπου Τράγκα με τεράστιες κρυφές περιουσίες, νομίζω ότι τη θεσμοθέτηση του ελέγχου του μητρώου από το ΣΔΟΕ, 4 χρόνια μετά την πρώτη θεσμοθέτησή του το 2018, δεν το λες και γρήγορα αντανακλαστικά.

Είναι κρίμα που όλες οι μεταρρυθμίσεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πρέπει να προχωράνε μόνο όταν αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες αξιολογήσεις της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης.

Καλωσορίζουμε τη θέσπιση κινήτρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσαυξημένης έκπτωσης, κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση με την επισήμανση, όμως, ότι ήταν πρόταση της προέδρου μας Φώφης Γεννηματά που κατατέθηκε εδώ και 2μιση χρόνια με τροπολογία στις 5 Δεκεμβρίου 2019.

Κι έρχομαι τώρα στο θέμα της ΛΑΡΚΟ.

Είναι γνωστό ότι η ΛΑΡΚΟ, μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, συγκαταλέγεται μέσα στους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2020 να εντάξει τη ΛΑΡΚΟ σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης και ουσιαστικά να την κλείσει, ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα της «Μαξίμου ΑΕ».

Μέσα σε συνθήκες στις οποίες οι τιμές του νικελίου είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας αποδεικνύεται ότι η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις δυνατότητές της, ήταν μια συνειδητή μεθόδευση απαξίωσής της, καθώς η απώλεια εσόδων από την χαμένη παραγωγή των δύο τελευταίων ετών ήταν τεράστια.

Είναι προφανές ότι η επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις και να χρυσώσει το χάπι με τη θεσμοθέτηση μιας γενικής διάταξης για την ένταξη των απολυμένων, σε ειδικές δράσεις, οδηγεί σε ανεργία και φτωχοποίηση των τοπικών οικονομιών της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, της Ευβοίας, της Κοζάνης και της Καστοριάς και θα προκαλέσει κύματα εσωτερικής μετανάστευσης προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Καλέσαμε, κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, ώστε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο ή σε τμηματική λειτουργία.

Την καλέσαμε να βρει άμεσα λύση εξυγίανσης της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά.

Δυστυχώς, όμως η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν είχε καμία διάθεση να μετακινηθεί από την προειλημμένη απόφασή της να κάνει δωράκια σε κολλητούς με κρατικό χρήμα στέλνοντας το λογαριασμό στον ελληνικό λαό.

Όπως και στο ζήτημα των τραπεζών, λειτουργεί ως ο dealer των μεγάλων και μικρών ιδιωτικών συμφερόντων της χώρας, εις βάρος των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων και των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Και για αυτό πρέπει να ηττηθεί άμεσα!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ 15-16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Σας ενημερώνουμε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, στις 8 το βράδυ, θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Pella στα Γιαννιτσά.

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 στις 11 το πρωί θα περιοδεύσει στο εμπορικό κέντρο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.

7

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.