ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

5
(1)

Τελευταία ενημέρωση 12 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

Εκφράζουμε την οδύνη μας για το θάνατο του Oμότιμου Kαθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλου. Υποστήριξε με ενάργεια το ΕΣΥ και άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του διατελώντας σύμβουλος των ελληνικών Κυβερνήσεων, Έκτακτος Σύμβουλος στην Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και χαράσσοντας λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία επιτυγχάνοντας να εκλεγεί τέσσερις φορές Κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και πληρώνει την κυβερνητική ατολμία να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα-ασπίδα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «ξεπαγώνει» τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, που σημειωτέον η Κυβέρνηση του «πάγωσε».

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτέλεσε στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και κορυφώθηκε το 2014 όταν η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε τις πρώτες τρεις συμβάσεις για έρευνες.

Πέρασαν από τότε οκτώ χρόνια, στο διάστημα των οποίων με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καμία πρόοδος, με αποτέλεσμα η χώρα να εξαρτάται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και να είναι έρμαιο στην κερδοσκοπία των αγορών ορυκτών καυσίμων.

Ακόμη και αν τελεσφορήσουν όμως οι έρευνες υδρογονανθράκων, οι πολίτες θα δουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Τώρα είναι η ώρα για άμεσες λύσεις όπως η επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στα τιμολόγια, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκάθαρη θέση για τα θέματα ενέργειας δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των εγχώριων φυσικών πόρων καθώς και στην ομαλή και κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές ενεργειακές επιλογές ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή και τις κοινωνικές ανισότητες.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ομιλία του Ειδικού Αγορητή του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στην συζήτηση του σχέδιου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση οδηγιών της Ε.Ε.

Δολοφονικοί Λογαριασμοί της ΔΕΗ

Στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο προειδοποίησα ότι η αίσθηση της Κυβέρνησης ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτάρκης και ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας για το τρέχον έτος εξέφραζε μια παράλογη αισιοδοξία. Είχα κάνει την πρόβλεψη ότι ταχύτατα θα φέρετε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, γιατί δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αυτός. Και, μάλιστα αυτό συνέπεσε με τον μήνα ακριβώς που είχατε προβλέψει ότι θα τιθασευτεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, με βάση τότε τις προβλέψεις διαφόρων οίκων. Εμείς, βέβαια, σας λέγαμε ότι μέσα στο 2022 αποκλείεται να υπάρξει ουσιαστική τιθάσευση του πληθωρισμού.

Έτσι, λοιπόν, έρχεστε «προτού αλέκτωρ λαλήσει τρις» και φέρνετε συμπληρωματικό προϋπολογισμό και πολύ φοβάμαι ότι τους επόμενους μήνες θα αναγκαστείτε να φέρετε και νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, γιατί πάλι θα πέσετε έξω στους υπολογισμούς σας.

Τα 43 δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν σε μια διετία είναι ένα θέμα που σας κάνει πάρα πολύ περήφανους και το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Γιατί πράγματι ήταν πάρα πολλές οι παροχές σε σχέση και με τις διεθνείς εξελίξεις και με τις άλλες χώρες.

Αυτή η έπαρση, όμως, θα έπρεπε να έχει σχέση με την απόδοση αυτών των 43 δισεκατομμυρίων. Βελτίωσαν τη ζωή των ανθρώπων; Η πραγματικότητα δυστυχώς κονταροχτυπιέται με την κυβερνητική έπαρση. Είχαν μήπως επίπτωση στην ανάπτυξη; Δεν νομίζω ότι είδαμε κάτι διαφορετικό να αναπτύσσεται αυτό τον καιρό. Έχουν επηρεάσει το παραγωγικό πλαίσιο; Αλλάζουν το μοντέλο; Δίνουν τη δυνατότητα να υπάρξει μια καινούργια παραγωγική πνοή στη χώρα; Με κανέναν τρόπο. Έχουν αποδώσει στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας; Εδώ γελάνε. Έχει διασφαλιστεί ότι οι πόροι δεν θα πηγαίνουν σε αισχροκέρδεια και σε διαδικασίες ουσιαστικά ενός «πίθους των Δαναΐδων», δηλαδή να πέφτουν και να είναι χωρίς πάτο; Ούτε αυτό.

Θα σας πω και κάτι που ένιωσαν τα νοικοκυριά σήμερα και χτες. Αυτοί πια οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που ήρθαν εχθές και προχθές είναι δολοφονικοί. Δολοφονικοί! Δεν φοβάμαι -ξέρετε ότι είμαι μετριοπαθής γενικά στις εκφράσεις μου- να πω αυτή τη λέξη. Η ΔΕΗ στους λογαριασμούς που στέλνει αυτές τις μέρες είναι δολοφονική.

Πρέπει να σταματήσετε αυτή την έπαρση και να ξαναδείτε τα θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας, διότι πηγαίνουμε σε πολύ σκοτεινό δρόμο όπως εμφανίζεται μέχρι τώρα η κατάσταση.

Η Ελλάδα πράγματι βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις χώρες στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ των οποίων το 2021 ήταν μικρότερο από αυτό του 2019, δηλαδή προ πανδημίας, ενώ το χρέος εκτοξεύτηκε κατά 32,3 δισεκατομμύρια υψηλότερα σε σχέση με το 2019. Άρα, η δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης ήταν αναποτελεσματική.

Σήμερα έρχεστε με έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό -2 δισεκατομμύρια οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και κατά 600 εκατομμύρια οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων- για να αντιμετωπίσετε τις εξαιρετικά επείγουσες και έκτακτες ανάγκες, όπως λέτε, που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Προφανώς, εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ των μέτρων που στηρίζουν την κοινωνία και την οικονομία.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Υπουργός των Οικονομικών, η αύξηση των δαπανών κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχα αύξηση του ελλείμματος, δηλαδή κατά περίπου 1,2% του ΑΕΠ. Αντίθετα, θα δώσει τη δυνατότητα, όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, να είμαστε έτοιμοι για πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον.

Υπάρχουν, όμως, και εδώ θέλουμε να μας απαντήσετε τελικά, τρία σενάρια, που μέχρι τώρα έχουμε διαβάσει από τις δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου, από πού θα αντληθούν αυτά τα 2,6 δισεκατομμύρια. Το πρώτο είναι ότι αυτά θα αντληθούν από το αποθεματικό μέτρων 2 δισεκατομμυρίων που δημιουργείται και όπου μπορεί να μη δαπανηθεί εξ ολοκλήρου. Το δεύτερο είναι ότι μπορεί να καλυφθεί από υπερπλεόνασμα από άλλα έσοδα, παραδείγματος χάρη αυξημένος ΦΠΑ λόγω ανατιμήσεων και τα κρατικά έσοδα από την «υπερανάπτυξη» του 2021. Και το τρίτο είναι ότι τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούν να βγουν από το «μαξιλάρι» των διαθέσιμων πόρων που ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με το πρώτο σενάριο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν δεν δαπανηθεί όλο το ποσό του αποθεματικού, τότε θα υπάρξει ελάχιστη επίδραση στο έλλειμμα.

Αναφορικά με το δεύτερο σενάριο η Κυβέρνηση υλοποιεί μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης, τα οποία, όμως, ο ίδιος ο πολίτης τα πληρώνει λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής ακρίβειας. Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης θα προέλθει από την υπεραπόδοση των εσόδων ΦΠΑ λόγω των ανατιμήσεων και από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ με τα οποία επιδοτούνται τα τιμολόγια. Μόνο από την υπέρβαση του στόχου από τα έσοδα του ΦΠΑ το κράτος το τετράμηνο Νοεμβρίου 2021-Φεβρουαρίου 2022 έχει επιπλέον 700 εκατομμύρια ευρώ. Ως προς τη χρηματοδότηση των μέτρων κοινωνικής στήριξης για την ενεργειακή ακρίβεια έχει συσταθεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Αναφορικά με το τρίτο σενάριο, δηλαδή το σενάριο να τα πάρουμε από τα ταμειακά διαθέσιμα, αυτό δεν είναι προϊόν υπερπλεονάσματος, αλλά είναι προφανώς δανεικά χρήματα που έχει πάρει η χώρα.

Συμπερασματικά, πρώτον, η Νέα Δημοκρατία έχοντας πραγματοποιήσει μια αναποτελεσματική και πελατειακή διαχείριση των 43 δισεκατομμυρίων τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν μπορεί πλέον να στηρίξει αποτελεσματικά την κοινωνία και την οικονομία.

Δεύτερον, το κόστος των όποιων μέτρων που λαμβάνονται καλύπτεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από έσοδα που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, όπως υπεραπόδοση εσόδων ΦΠΑ, πλεόνασμα ΕΛΑΠΕ κλπ.. Με άλλα λόγια, η ίδια η κοινωνία πληρώνει τα όποια μέτρα λαμβάνει η Κυβέρνηση.

Τρίτον, με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση καθυστερεί τεχνηέντως τη λήψη δραστικών μέτρων, όπως τη φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών. Ήρθε, πέταξε εδώ τη ρουκέτα ο Πρωθυπουργός και περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της εξαγγελίας του, η οποία έγινε μετά βαΐων και κλάδων, μιας που έρχεται και η Κυριακή των Βαΐων.

Και, τέταρτον, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να καλύψει τη δημοσιονομική της ανευθυνότητα με την αύξηση του ενδοκυβερνητικού χρέους και του βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου. Όσο η επενδυτική βαθμίδα καθυστερεί και όσο δανεισμός από τις αγορές θα είναι απαγορευτικός, τόσο περισσότερο η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιεί πόρους από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων, με αποτέλεσμα να στερεί ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Όλο αυτό το συνονθύλευμα των μέτρων δεν έχουν απαντήσει στο βασικό ερώτημα τι θα ήταν εκείνο που θα ήταν πιο δίκαιο για την ελληνική κοινωνία και να μπορεί πραγματικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας: Τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, που την ψελλίζετε, αλλά δεν την κάνετε, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, την εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος, που –επαναλαμβάνω- είναι δολοφονικοί λογαριασμοί, την αύξηση του κατώτατου μισθού που έπρεπε να έχει γίνει ήδη και που συνεχώς μέρα με τη μέρα τη μεταθέτετε για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, το θέμα του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους;

Σας κάναμε τις προτάσεις επανειλημμένα. Δεν θα κουραστούμε να τις επαναλαμβάνουμε καθημερινά, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό αποτελούσε τη στοιχειώδη, αν θέλετε, εφαρμογή μιας πολιτικής κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα στην τεράστια κρίση που περνάει σήμερα η οικονομία και η χώρα.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, έχω κι εδώ μια γενική παρατήρηση. Έχουμε εννιά οδηγίες με πλήρως τεχνοκρατικό περιεχόμενο, με τεράστιες, αν θέλετε, και δυσνόητες διατάξεις. Είναι πολύ δυσερμήνευτα όσα αναφέρουμε μέσα σε αυτές τις τροπολογίες. Έρχονται σε ένα νόμο, λοιπόν, εννιά οδηγίες χωρίς καμία συζήτηση. Λύνουν υποτίθεται θεσμικά προβλήματα τεράστια για την πορεία και τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας. Υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν -και αυτό συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες σε μεγάλο βαθμό- τα θέματα διαφάνειας, τα θέματα σωστής διαχείρισης, χρηστής διαχείρισης και κυρίως τα θέματα ελέγχου των πόρων που ξοδεύονται.

Υπάρχουν, λοιπόν, εννιά τέτοιες οδηγίες. Ερωτώ:  Μπορεί να γίνει ποτέ οποιαδήποτε συζήτηση επί της ουσίας χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς έγκαιρη δυνατότητα των Κομμάτων να τοποθετηθούν, να μελετήσουν, να καθίσουν κάτω να βρουν πού υπάρχουν τα προβλήματα; Διασφαλίζεται η εφαρμογή του νόμου και η σύννομη πρακτική μέσα από αυτή τη διαδικασία της ψήφισης αυτών των οδηγιών;

Σας το είπα και την προηγούμενη φορά. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η συγκεκριμένη Επιτροπή που ξέρουμε, με το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο, με αυτούς που ήρθαν και μας ενημέρωσαν και τις δύο φορές για το πώς πάει η Επιτροπή, ποια είναι τα προβλήματά της και τέτοια, μέσα στο κείμενο των οδηγιών που σήμερα ψηφίζουμε ο όρος επαναλαμβάνεται τριακόσιες εξήντα φορές. Προφανώς δεν αντιστοιχεί στην κάθε αναφορά και μια νέα αρμοδιότητα. Κάποιες είναι αναδιατυπώσεις των παλιών αρμοδιοτήτων. Όμως, το σύνολο αυτών των αναφορών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνει το βάθος του πεδίου εποπτείας της, πόσο ευρύ είναι.

Ωστόσο, σε αυτό θα ήθελα αντιπαραβάλλω την περιγραφή της κατάστασης, όπως την περιέγραψε η Πρόεδρος των Εργαζομένων στην ακρόαση φορέων στις 21 Μαρτίου. Κατ’ αρχάς, η Κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά τα σχόλια των εργαζομένων στη διαβούλευση. Τελικά, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι κατατεθείσες διατάξεις σε καμία περίπτωση δεν επιλύουν τα τεράστια και χρόνια προβλήματα που επέφεραν τόσο οι μνημονιακές ρυθμίσεις όσο και η αδιαφορία αντιμετώπισης από τις τελευταίες ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Η προσέγγιση των διατάξεων, όπως θεσπίστηκαν από τον νόμο 4619/2022, δεν τροποποιεί το υφιστάμενο μοντέλο εποπτείας παρά τις πολύ καίριες και σχετικές παρατηρήσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη περί των πλέον σύγχρονων δήθεν μοντέλων εποπτείας που εφαρμόζονται ήδη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και αφορούν σε ενιαία αρχή εποπτείας. Στο πλαίσιο τώρα της κατάθεσης του σχεδίου νόμου δεν έγινε χρήση μεθοδολογιών, οδηγιών που απαιτούνται στο στάδιο μελέτης μεταρρυθμίσεων, δεν διενεργήθηκε ενδελεχής αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και αναγκών μέσω λήψης αναγκαίων πληροφοριών και δεν ζητήθηκε η συμβολή ειδικών προς τούτο εμπειρογνωμόνων.

Και ερωτώ: Πώς είναι δυνατόν αυτός ο θεσμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που είναι από τους κρισιμότερους στη λειτουργία της οικονομίας της χώρας, με τη συγκεκριμένη δομή, τους υπαλλήλους που δεν προσλαμβάνονται ή που βρίσκονται σε καθεστώς απροσδιοριστίας, την αδυναμία να κάνει η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το δικό της και αναγκάζεται να πηγαίνει σε εξωτερικό συνεργάτη, σε ιδιωτικό φορέα, για να κάνει τη δική της ανάλυση για τη δομή και τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, πώς αυτός ο θεσμός με τις τριακόσιες εξήντα  αρμοδιότητες που έχει να λύσει μέσα σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του; Η γνώμη μας είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανταποκριθεί.

Έτσι, λοιπόν, ερχόμαστε εμείς, ψηφίζουμε τροπολογίες, ψηφίζουμε, αν θέλετε, τις οδηγίες, την εφαρμογή των οδηγιών, γιατί προφανώς εκσυγχρονίζουμε, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πλαίσια, τις λειτουργίες. Τις ψηφίζουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι ένα βήμα μπροστά. Όμως, τίποτα δεν μας διασφαλίζει ότι μπορεί να ανταποκριθεί το συγκεκριμένο κράτος, με τη συγκεκριμένη λογική που έχετε για την οργάνωσή του και τη λειτουργία του, στην κρίσιμη λειτουργία αυτού του θεσμού, που πραγματικά θα έπρεπε να ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα.

Στη συζήτηση επί των άρθρων δεν θέλω να επαναλάβω τις θέσεις που διατύπωσα στη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής. Πιστεύω ότι δεν κινείστε στον σωστό δρόμο. Κινείστε σε λάθος κατεύθυνση. Δεν βοηθάτε την ελληνική κοινωνία να πάρει στοιχειώδη ανάσα σε μια περίοδο τεράστιας κρίσης.

ΟΑΕΔ: ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΥΤΕ ΜΑΤ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει την στατιστική μείωση της ανεργίας δια των διαγραφών εγγεγραμμένων στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Προφανώς θεωρεί ότι όποιος έκανε μισό ημερομίσθιο τον προηγούμενο μήνα θα πρέπει να θεωρείται… απασχολήσιμος.
Και όταν το εγχείρημα σκοντάφτει στην απεργία των εργαζομένων, καταφεύγει στο Πρωτοδικείο προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη η απεργία.
Στο τέλος επιστρατεύει και τις δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον των εργαζόμενων που διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ.
Ούτε οι διαγραφές ούτε, πολύ περισσότερο, η «προσφορά» 300 ευρώ στον άνεργο μετά την συμπλήρωση… 5 ετών εγγραφής στον ΟΑΕΔ, αποτελούν διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα.
Η κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει διάλογο με τους εργαζομένους. Κυρίως, δε, επιβάλλεται να προσφέρει κίνητρα και ευκαιρίες στους ανέργους. Απαιτείται να ενισχυθεί και να επιμηκυνθεί χρονικά το επίδομα ανεργίας. Ειδικά μέσα στην ακραία ακρίβεια που ζουν οι οικογένειες.

AΝΑΡΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΗ ΑΝΤΩΝΗ ΣΥΚΑΡΗ

Σας προωθούμε ανάρτηση στα social media της Αναστασίας Σιμητροπούλου, αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

Ο κορυφαίος ορειβάτης Αντώνης Συκάρης δεν είναι πια μαζί μας. Η κορυφή Νταουλαγκίρι τον κράτησε κοντά της. Θα τον θυμόμαστε πάντα σε μια ψηλή κορφή και με την σημαία αγκαλιά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Στο πλαίσιο της αυτο-οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προγραμματίζονται για την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 οι εξής δράσεις:

 

ΑΙΓΑΛΕΩ – ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Αιθ. Γ. Ρίτσος- Παλαιό Δημαρχείο Αιγάλεω (Κουντουριώτου 22) – ώρα 19.00

ΟΜΙΛΗΤΕΣ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΛΚΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΡΑΜΜ. ΤΟΜ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ-ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΔΑΦΝΗ/ΥΜΗΤΤΟΣ

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (Μαρ.Αντύπα & Σοφ.Βενιζέλου) – ώρα 19:00

ΟΜΙΛΗΤΕΣ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΡΕΝΙΑ ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑ, ΜΕΛΟΣ ΚΠΕ

 

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Δημαρχείο Νέων Μουδανιών (Αιθ. συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου) – ώρα 19.00

ΟΜΙΛΗΤΗΣ : ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΓΡΕΒΕΝΑ

Αίθουσα Πολιτιστικού Κέντρου Γρεβενών- ώρα 19.30

ΟΜΙΛΗΤΗΣ : ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΚΠΕ

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ THE LAKE (Αχέροντος 4)-ώρα 19.00

ΟΜΙΛΗΤΗΣ : ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: H ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

H ακρίβεια φέρνει μπροστά σε οικονομικά αδιέξοδα το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Χρειάζονται γενναία μέτρα, χρειάζεται συνολικό σχέδιο στήριξης

Στην συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση Κοινοτικών Οδηγιών, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η κα Γιαννακοπούλου στην τοποθέτηση της, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και την ενδεχόμενη χρήση χημικών από τους επιτιθέμενους, στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ελληνική οικονομία και στο αποτέλεσμα των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής του Δυτικού Τομέας της Αθήνας, είπε:

«Καθημερινά έρχονται στο φως πληροφορίες, για βιασμούς ακόμα και μωρών, για ανηλεείς βομβαρδισμούς, για ισοπέδωση πόλεων και γενικότερα για τη χρησιμοποίηση τακτικών που παραπέμπουν σε τακτικές των ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εσχάτως κυκλοφορούν και φήμες για πιθανή χρήση χημικών στη Μαριούπολη των 100.000 ελληνόφωνων.

Ο κ. Πούτιν συνεχίζει να αδιαφορεί με τη παγκόσμια κατακραυγή ως γνήσιος εκφραστής του ολοκληρωτισμού, του αναθεωρητισμού, των εγκλημάτων πολέμου που πραγματοποιούνται κοντά δύο μήνες.

Δεν πρέπει σιωπούμε, δεν πρέπει συμψηφίζουμε, δεν πρέπει να αναζητούμε σημεία ισορροπίας ανάμεσα στον βιαστή και τον βιαζόμενο. Πρέπει για άλλη μια φορά με καθαρή φωνή πρέπει να πούμε χωρίς αστερίσκους: Ρώσοι σταματήστε τη βάρβαρη εισβολή, σταματήστε τα συνεχή εγκλήματα πολέμου!»

Ενώ αναφερόμενη στην ακρίβεια που ταλανίζει την κοινωνία, τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή η ακρίβεια έχοντας ξεκινήσει ένα ράλι αρκετούς μήνες πριν τον πόλεμο και τώρα απογειωμένη τόσο στην ενέργεια όσο και στοιχειώδη καταναλωτικά προϊόντα φέρνει σε τεράστια αδιέξοδα το μέσο νοικοκυριό στην χώρα μας. Το λέμε συνέχεια από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το λέμε με όλη την δύναμη της φωνής μας : Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο οικονομικής στήριξης έστω καθυστερημένα, έστω τώρα. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 8.9% και καλπάζει. Αυτή η κατάσταση πολύ απλά δεν αντέχεται. Χρειάζονται γενναία μέτρα, χρειάζεται συνολικό σχέδιο και αυτό δεν το βλέπουμε. Δεν βοηθούν αποσπασματικά μέτρα που μάλιστα λαμβάνονται ετεροχρονισμένα αφού ουσιαστικά όταν εξαγγέλλονται όταν την όποια επίδραση την έχει ήδη απομοιώσει η αύξηση του πληθωρισμού.»

Τέλος σχετικά με το αποτέλεσμα των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών η κα Γιαννακοπούλου, ανέφερε:

«Αυτή την ώρα στη Γαλλία παίζεται το μέλλον της Ε.Ε, της Δημοκρατίας, της πορείας ενοποίησης. Παίζεται αν στη Γαλλία θα επανεκλεγεί ο Μακρόν ή μια κλασσική ρατσίστρια, ακροδεξιά πολιτικός που το τελευταίο διάστημα φόρεσε τη στολή του φιλολαϊσμού δίνοντας ρέστα λαϊκισμού, πλειοδοσίας για παροχές, παίζοντας με την αγωνία των πολιτών. Αυτή την ώρα είμαστε με τον Μακρόν και είναι σημαντικό που οι βασικές πολιτικές δυνάμεις ήδη έχουν δηλώσει το ίδιο συναισθανόμενες την κρισιμότητα της επιλογής των Γάλλων και τα διακυβεύματα της στιγμής.»

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ – ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ CE�ΕΚΝΩΝ ΘΑΝΟΝΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις»

Θέμα: «Ισότιμη αντιμετώπιση των απασχολούμενων συνταξιούχων λόγω γήρατος και των απασχολούμενων συνταξιούχων λόγω θανάτου – ισότιμη αντιμετώπιση τέκνων θανόντων συνταξιούχων ».

Αιτιολογική Έκθεση

1.Σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 μετά την πάροδο της πρώτης τριετίας συνταξιοδότησης, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται, αναλόγως της χρονικής δι­άρκειας της εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, το πενήντα τοις εκατό (50%) της σύνταξης.

Αντίθετα, στην περίπτωση που συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος (γήρατος και αναπηρίας) εργάζεται δεν μειώνεται καθόλου η σύνταξη : των συνταξιούχων του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, β. Των ψυχικά ασθενών του άρθρου 23 του ν. 4488/ 2017 (Α΄ 176).

γ. των συνταξιούχων με βάση τον ν. 612/1977 (Α΄ 164) και τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν, δ. Των συνταξιούχων του τετάρτου εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210), ε. Όσων λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210), στ. Των πολύτεκνων, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, ζ. Των προσώπων που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) η. των συνταξιούχων άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Με την παρούσα και για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης αφενός των απασχολούμενων συνταξιούχων λόγω γήρατος και αφετέρου των απασχολούμενων συνταξιούχων λόγω θανάτου, των οποίων το ύψος των συντάξεων είναι πολύ χαμηλότερο, προτείνεται η ενιαιοποίηση των διατάξεων και , συνεπώς, η εξαίρεση από τις μειώσεις των συντάξεων λόγω θανάτου στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λόγω θανάτου υπάγεται σε μία από τις περιπτώσεις που προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4387/2016.

2. Με την περ. β της παρ. 1Β του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 μεταξύ των δικαιούχων της σύνταξης λόγω θανάτου ή ασφαλισμένου είναι και τα «άγαμα τέκνα του θανόντος που δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας». Η πρόβλεψη αυτή ισχύει για θανάτους από 17/5/2016 και εφεξής (δηλαδή από την ισχύ του ν. 4387/2016), ενώ για θανάτους πριν την 17/5/2016 τα άγαμα τέκνα δικαιούνται τη σύνταξη του θανόντος γονέα τους μέχρι το 24ο έτος, με την επιπλέον προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται. Έτσι, στην περίπτωση παιδιών ή φοιτητών αυτής της κατηγορίας που για λόγους επιβίωσης ασκούν ακόμη και μία περιστασιακή εργασία ή ημιαπασχόληση λίγων ωρών την εβδομάδα, διακόπτεται η σύνταξή τους, κάτι που δεν εφαρμόζεται για απασχολούμενα παιδιά όταν ο θάνατος του γονιού τους συνέβη μετά την 17/2016.

Με την προτεινόμενη διάταξη προτείνεται η ισότιμη αντιμετώπιση αυτών των τέκνων, ώστε σε περίπτωση που απασχολούνται, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας θανάτου του γονέα τους, να δικαιούνται τη σύνταξη του .

Αθήνα, 12 Απριλίου 2022

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις» τροποποιείται άρθρο ως εξής:

Άρθρο…

1. Στο τέλος της περ. β) της παρ. 5 του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016 ,προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:

« Κατ’ εξαίρεση δεν επιβάλλεται η μείωση του προηγούμενου εδαφίου για τις περιπτώσεις που ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 20 .»

2. Η περίπτωση β) της παρ. 1Β του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 ισχύει ανεξαρτήτως της ημερομηνίας θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου.

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Γιώργος Μουλκιώτης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Ιλχάν Αχμέτ

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Χρήστος Γκόκας

Χάρης Καστανίδης

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτρης Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γιώργος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Φραγγίδης

 

6

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Πλήθος ψήφων 1

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.