Συλλυπητήριο μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για το θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Φεβρουαρίου 2022 by manos (seo)-admin

Για το θάνατο του Χρήστου Σαρτζετάκη, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για τη συμβολή του στην αποκάλυψη της δολοφονίας Λαμπράκη και τη στάση του απέναντι στη χούντα, για την οποία φυλακίστηκε, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του.

Για Ενημέρωση: Συναυλία – Αφιέρωμα της ΚΕ του ΚΚΕ στο μεγάλο ποιητή Διονύσιο Σολωμό & στο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο

Για ενημέρωση

Συναυλία – Αφιέρωμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
στο μεγάλο ποιητή Διονύσιο Σολωμό & στο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στον απόηχο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, διοργανώνει την Τρίτη 15 Φλεβάρη στις 20.30 στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας” (Ολύμπια) συναυλία με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.
Η συγκεκριμένη συναυλία είχε προγραμματιστεί, αρχικά, για τον Μάρτη του 2020, λόγω, όμως, της πανδημίας του κορονοϊού δεν έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» είναι μία από τις κορυφαίες ποιητικές συνθέσεις του Διονυσίου Σολωμού. Έργο εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της εξόδου του Μεσολογγίου, κατά την Επανάσταση του ’21, το οποίο απασχόλησε τον ποιητή μέχρι σχεδόν το τέλος της ζωής του. Ένα έργο που μιλά για την “ηθική ελευθερία”, όπως εύστοχα σημείωνε ο Βάρναλης.
Η μουσική εργασία του Γιάννη Μαρκόπουλου πάνω στους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60. Στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας καταπιάνεται ξανά με το έργο συνθέτοντας τα μέρη “Μητέρα μεγαλόψυχη”, “Αραπιάς άτι”, “Πειρασμός”, “Έξοδος” και “Η θέλησή μου βράχος”. Η οριστική μορφή του έργου δόθηκε το 1975, με τη μορφή «Λαϊκής λειτουργίας». Αξίζει, να σημειωθεί ότι ο συνθέτης οργάνωσε το λιμπρέτο του μουσικού έργου επιλέγοντας από όλα τα σχεδιάσματα του ποιήματος και τα πεζά, τους στίχους και τα αφηγηματικά μέρη.
Η πρώτη παρουσίαση έγινε το 1975 από τον ίδιο, τραγουδώντας τα μέρη του έργου και παίζοντας πιάνο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1977, με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παππά.

Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ.
Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Διδασκαλία χορωδίας ο Σταύρος Μπερής. Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Τάσος Αποστόλου, Ελένη Κελεσίδη, Μανώλης Χατζημανώλης και ο Γιάννης Χριστόπουλος. Αφηγείται η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Ομιλία του Ν. Καραθανασόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου & μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στη βουλή: Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας για να ανασάνει ο λαός από την ακρίβεια

Η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό και την ωραιοποίηση και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης την επιλεκτικότητα ότι η ακρίβεια είναι ελληνικό φαινόμενο, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ για το ζήτημα της ακρίβειας.

Σημείωσε ότι ενώ η κυβέρνηση μίλησε για τις διεθνείς διαστάσεις τις ακρίβειας, το χρησιμοποίησε μόνο ως άλλοθι για την πολιτική της. Συγκάλυψαν, επισήμανε το γεγονός ότι είναι διεθνές ζήτημα την μεγάλη συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας με τη διαπάλη για οξύνετε και εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων.

Όπως εξήγησε ο Ν. Καραθανασόπουλος αύξηση στα επιτόκια σημαίνει αύξηση κόστους για την εξυπηρέτηση τόσο του κρατικού χρέους όσο και των ιδιωτικών. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα είτε ως καταναλωτές είτε ως φορολογούμενοι για την ακρίβεια.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα έχουν τεράστιες ευθύνες, καθώς για να μη χαλάσει το εύκολο αφήγημα ότι η ακρίβεια είναι πρόβλημα διαχείρισης της κυβέρνησης και ότι αντιμετωπίζεται με μέτρα-«ασπιρίνες» τα οποία είναι βέβαια εντός πλαίσιου της ΕΕ.

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν μειώνει τον ΦΠΑ για να μη χαλάσει η δημοσιονομική σταθερότητα και ταυτόχρονα πανηγυρίζει για την αναδιανομή της φτώχειας που κάνει, βάζοντας τους φτωχούς να πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους.

Υπεύθυνες επίσης για την ακρίβεια είναι οι πολιτικές εξυπηρέτησης αναγκών του κεφαλαίου, όπως απελευθέρωση ενέργειας, που έχει οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια.

Κλείνοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η πάλη του λαού πρέπει να στοχεύσει κατάργηση της έμμεσης φορολογίας και αντεργατικών νόμων, για να πάρει ανάσα και μέσα από τη συμπόρευση με το ΚΚΕ να βαδίσει στο δρόμο της ανατροπής.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γ. Καββαθά. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος ΕΒΕ.

Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας ενημέρωσε εκτενώς για τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης την περίοδο της πανδημίας, ιδιαίτερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ανέδειξε τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των επαγγελματιών λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων, αλλά και τα νέα προβλήματα που εμφανίστηκαν λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες, αναδεικνύοντας την ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων στήριξης.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων στήριξης προς τους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη στιγμή που πακτωλός δισεκατομμυρίων κατευθύνεται για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Επισήμανε ότι η “επιστροφή στην κανονικότητα”, όποτε και αν έρθει, δεν θα ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές, τον οξυμένο ανταγωνισμό και ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των αυτοαπασχολούμενων στην εστίαση και τους άλλους κλάδους, να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των μισθωτών για όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Επιβεβαίωσε τη στήριξη του ΚΚΕ για μια σειρά άμεσες διεκδικήσεις των επαγγελματιών για την προστασία του εισοδήματός τους, όπως οι αναγκαίες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, η διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, η κατάργηση των δημοτικών τελών, η πλήρης επιδότηση-κάλυψη των αυξήσεων στην ενέργεια. Επίσης, την αναγκαιότητα ορισμένων μέτρων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η επανένταξη στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η γενναία διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σε συνέχεια της πρότασης νόμου και των δύο ερωτήσεων για τον κλάδο της εστίασης που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη βουλή, θα συνεχίσει να παίρνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

 

ΑΘΗΝΑ 03/02/2022                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.