Συζητήσεις της ΔΕΗ με δύο ομίλους για την παραγωγή ενέργειας στην Κρήτη μετά την ηλεκτρική διασύνδεση


0
(0)

Σε συζητήσεις για το mega project των 1.000 ΜW της Κρήτης βρίσκεται η ΔΕΗ με τους ομίλους Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ επαφές γίνονται και με τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου οι τρεις ενδιαφερόμενοι να κλείσουν χωρητικότητα στο καλώδιο που θα συνδέει το νησί με την Αττική.

Αντικείμενο των συζητήσεων είναι η δημιουργία ενός κοινού σχήματος μεταξύ των τριών πλευρών, το οποίο θα συμβληθεί με τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να δεσμεύσει χωρητικότητα στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, όταν αυτή ολοκληρωθεί. Tαυτόχρονα οι επαφές αφορούν και στα μερίδια αυτού του κοινού σχήματος, στο οποίο κάθε ένας από τους τρεις ενδιαφερόμενους θα μπορούσε να έχει από 33%, σύμφωνα τουλάχιστον με μια από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι.

Τα δυο μεγάλα έργα αιολικών στη Κρήτη των ομίλων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ΕΛΙΚΑ (Όμιλος Κοπελούζου), έχουν συγχωνευτεί από το 2017 σε ένα κοινό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το πακέτο Γιουνκέρ. Εως τότε, τα δυο projects αναπτύσσονταν ανεξάρτητα, με τη συνολική ισχύ του καθενός να ανέρχεται στα 1.000 MW, ενώ προβλέπονταν και διαφορετική διασύνδεση. Στόχος της συγχώνευσης ήταν η ευκολότερη χρηματοδότησή τους, προκειμένου να καταστεί πιο ρεαλιστική η προοπτική υλοποίησής τους. Έπειτα από την ενοποίηση, η συνολική ισχύς των αιολικών, τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν στους 4 νομούς της Κρήτης, ανέρχεται σε περίπου 950 MW.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ μια τέτοια συνεργασία, εφόσον φυσικά προχωρήσει, μεταφράζεται σε αιολικά projects ισχύος 330 MW, τα οποία φυσικά και θα ολοκληρωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Τα μερίδια, η χρηματοδότηση

Στο σενάριο που οι συζητήσεις ευοδωθούν, και οι τρεις πλευρές συμφωνήσουν στο κοινό σχήμα και στα μερίδια, τότε η ΔΕΗ θα μπορούσε να καλύψει μόνο με μια κίνηση πάνω από το 30% του Green Deal, δηλαδή του στόχου που έχει θέσει η νέα της διοίκηση, για επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 1 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2024.

Σημειωτέον ότι όπως είχε ανακοινώσει η διοίκηση της επιχείρησης στις 16 Δεκεμβρίου 2019, παρουσιάζοντας το νέο της Business Plan, οι ετήσιες επενδύσεις της δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά θα αλλάξουν στόχευση και όσο θα προχωρά η απολιγνιτοποίηση, τόσο θα στρέφονται προς τις ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι φετινές επενδύσεις προβλέπεται να παραμείνουν στα επίπεδα του 2019, δηλαδή στα 650-700 εκατ ευρώ, ωστόσο ενώ πέρυσι το 70% αφορούσε στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 2020, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 45% (συνδέεται κυρίως με την αποπεράτωση της Πτολεμαίδας 5). Στις ΑΠΕ, από μόλις 7% το 2018 και περίπου 10% το 2019, φέτος το ποσοστό των επενδύσεων προγραμματίζεται να ανέλθει σε περίπου 25%.

Τα παραπάνω έχουν την σημασία τους και στην περίπτωση του project της Κρήτης. Στο σενάριο που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τριών ομίλων και με μερίδια 33% έκαστος, η ΔΕΗ προτίθεται να καλύψει με ίδια κεφάλαια μέρος της επένδυσης των 330 MW, το υπόλοιπο της οποίας θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό. Στην ουσία θα πρόκειται για μια αναλογία 70% δανεισμός (περίπου 230 εκατ ευρώ), 30% ίδια κεφάλαια (70 εκατ ευρώ) σε μια επένδυση που θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Συνεργασίες

Oι επαφές της ΔΕΗ με τους δύο μεγάλους ενεργειακούς ομίλους δεν είναι οι μοναδικές. Εχει ήδη δεχθεί τους τελευταίους μήνες πάνω από δέκα προτάσεις συνεργασίες από ελληνικούς και ξένους ομίλους όπως είχε γράψει το “Energypress”, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε υπογραφή δύο εμπιστευτικών MOU για στρατηγική συνεργασία στις ΑΠΕ. Στα τέλη Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει ένα ακόμη μνημόνιο συνεργασίας, με την κοινοπραξία αραβο-φιλανδικών συμφερόντων Masdar Taaleri Generation (MTG) για εγκατάσταση ισχύος 300 MW.

Ενας λόγος που πιθανώς να εξηγεί και το φλερτ ελληνικών και ξένων εταιρειών μαζί της, σχετίζεται με το γεγονός ότι ειδικά στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας, εκεί δηλαδή όπου γίνονται οι επενδύσεις ΑΠΕ, η εικόνα της επιχείρησης συναντά υψηλή αποδοχή. Σε πληθώρα περιοχών πανελλαδικά, με καλό αιολικό και ηλιακό δυναμικό ΑΠΕ, η αποδοχή των τελευταίων παραμένει από προβληματική έως αρνητική, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν οι ίδιοι οι επενδυτές. Υπ’ αυτή την έννοια, έχοντας η ΔΕΗ μια εικόνα με πολύ υψηλά ποσοστά διείσδυσης στην περιφέρεια, μπορεί να αποτελέσει γι’ αυτούς τον ιδανικό εταίρο.

Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, η εμπιστοσύνη που έχουν στο brand ΔΕΗ οι τοπικές κοινωνίες – υψηλότερη απ’ ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα- εκτιμάται ότι είναι σε θέση να υποσκελίσει τις όποιες επιφυλάξεις έως και αντιδράσεις για “πράσινα” projects.

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.