Συζήτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Νίκο Κανέλλο, πρέσβη επί τιμή (ε.τ), στην εκπομπή “Διπλωματικό Αποτύπωμα”


Reading time: 20 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 15 Ιανουαρίου 2022 by manos (ceo)-admin

– Έχω τη χαρά και την τιμή να φιλοξενώ σήμερα στην εκπομπή “Διπλωματικό Αποτύπωμα”, την πρώτη για φέτος, τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Καλησπέρα σας, δική μου είναι η χαρά και τιμή. Καλή χρονιά να έχουμε, δύναμη και υγεία σε δύσκολες εποχές.

Για την πανδημία

– Ήθελα να ξεκινήσουμε από την πανδημία, ένα θέμα που προβληματίζει και ανησυχεί τους λαούς αλλά όχι μόνο και τους επιστήμονες και τα διάφορα κυβερνητικά blogs ανά τον κόσμο. Ήθελα να πείτε ποια είναι η εκτίμησή σας και ποια είναι η θέση σας.

Είναι φυσικό να ανησυχούμε κι εμείς, όπως ανησυχεί όλος ο ελληνικός λαός, όπως ανησυχεί η ανθρωπότητα. Όμως εδώ πρέπει να εντοπίσουμε τις σοβαρές ευθύνες, γιατί έχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις, όπως έχει τεράστια ευθύνη και η ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα σε αυτές τις συνθήκες, για τον τρόπο που εξακολουθεί να διαχειρίζεται το πρόβλημα της πανδημίας. Και βεβαίως λέγοντας “διαχείριση της πανδημίας και του προβλήματος της υγείας του λαού μας”, δεν είναι θέμα ικανότητας ή τέτοιο ζήτημα, δηλαδή κάποιος πιο ικανός θα τα έκανε καλύτερα, αλλά είναι βασικά θέμα πολιτικής επιλογής.

Οι πολιτικές επιλογές και η στήριξη ουσιαστικά του ιδιωτικού τομέα της υγείας, η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και την περίοδο της πανδημίας είναι αυτό που οδηγεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές και γι αυτό βρισκόμαστε σ’ αυτό το σημείο. Μιλάμε για ουσιαστική απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό ήταν που πρωταρχικά και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο ως αίτημα, να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Κι αυτό σημαίνει και υποδομές, σημαίνει και ανθρώπινο δυναμικό, προσλήψεις δηλαδή γιατρών, νοσηλευτών – τεράστιες είναι οι ελλείψεις – όπως και διοικητικού προσωπικού, άλλου βοηθητικού προσωπικού, καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, γιατί για παράδειγμα τα Κέντρα Υγείας που επίσης έχουν ουσιαστικά απαξιωθεί πλήρως, και κάποια που λειτουργούν, στην πραγματικότητα υπολειτουργούν. Και φυσικά χρειάζονται συνολικότερα μέτρα ειδικά για το ζήτημα του covid, όπως είναι μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και σε χώρους όπως είναι τα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας, οι σχολές, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς όπου εκεί με ευθύνη της εργοδοσίας έπρεπε να γίνονται αυτά τα τεστ. Χρειάζονται νοσηλευτές και στα σχολεία και στις σχολές και σε μεγάλους εργοστασιακούς κι άλλους χώρους που δουλεύουν εργαζόμενοι.

Συνολικά είναι ένα πακέτο μέτρων μαζί με την προσωποποιημένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, την παρακολούθηση από πριν του κάθε πολίτη,, αλλά και βλέποντας όλο το ιστορικό πιθανών ασθενειών που έχει, ενημερώνοντας τον για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Εμβολιασμό δωρεάν και με μαζικό τρόπο και στη συνέχεια παρακολούθησή των εμβολιασμένων, πράγμα που δεν γίνεται, ώστε να βγαίνουν και σωστά συμπεράσματα αφού δύο χρόνια μετά, ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή αυτής περιπέτειας. Και βεβαίως να υπάρχουν μέτρα αποκατάστασης όταν προκύπτουν κάποιες βλάβες ή οτιδήποτε άλλο.

Όλα αυτά ως ολοκληρωμένο πακέτο, το ΚΚΕ τα έχει προτείνει. Δυστυχώς η κυβέρνηση από το ένα αυτί της τα λες, από το άλλο της βγαίνουν. Ακόμα και οι υποσχέσεις που κατά διαστήματα δίνει μέσα στη Βουλή, ότι θα υλοποιήσει κάποια από αυτά που προτείνουμε, στην ουσία τα παρατάει και προχωράει στον ίδιο δρόμο. Το κεντρικό ζήτημα για παράδειγμα που έπρεπε να γίνει εδώ και δύο χρόνια, της επίταξης του ιδιωτικού τομέα της υγείας, πραγματικής όμως επίταξης και όχι να τον πληρώνεις και από πάνω τον ιδιώτη, τον κλινικάρχη, τον επιχειρηματικό όμιλο. Γιατί εδώ που τα λέμε, καθόλου μυστικό δεν είναι έχουν δημοσιευτεί τα στοιχειά, έχουν κερδοσκοπήσει και έχουν αναπτύξει την κερδοφορία τους κατά πολύ αυτό το διάστημα που ο κόσμος πεθαίνει, ψάχνει να βρει ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ή μια απλή κλίνη σε νοσοκομείο. Χώρια που μια σειρά ασθένειες έχουν πάει πίσω, εγχειρήσεις που πρέπει να γίνουν, ευπαθείς ομάδες με ζητήματα καρκίνου ή καρδιοπάθειες κ.α, προληπτικές εξετάσεις και μέτρα αποκατάστασης πριν συμβεί το κακό σε μια σειρά κατηγορίες συμπολιτών μας.

 

– Πριν πάμε στην εξωτερική πολιτική θα ήθελα μια διευκρίνηση δική σας για το θέμα της πανδημίας. Είστε αισιόδοξος ότι αυτή η ιστορία θα είναι σύντομης διάρκειας εφεξής; Και βεβαίως συγκρατώ, τονίσατε: δημόσια υγεία. Είναι αλήθεια ότι πλέον όλοι προβληματιζόμαστε γι αυτό, γιατί είναι σαφές ότι δεν μπορεί να μη διατηρηθούν κάποια εχέγγυα σοβαρής αντίληψης και διάστασης της δημόσιας υγείας. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα τελειώσουμε γρήγορα με αυτή την ιστορία;

Καλά, εγώ προσωπικά είμαι και φύση αισιόδοξος, αλλά και το κόμμα μας. Χρειάζεται η αισιοδοξία. Η δική μας όμως αισιοδοξία στηρίζεται στην πίστη ότι ο ενωμένος λαϊκός αγώνας, η κινητοποίηση και πάλη όλου του λαού, των γιατρών των νοσηλευτών των γιατρών, των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας μας θα μπορέσει να επιβάλλει λύσεις και βεβαίως θα μπορέσει να οδηγήσει αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο να ξεπεράσεις έναν σκόπελο αυτή τη στιγμή, και μετά τα προβλήματα να εξακολουθούν να μένουν και κάποια να διογκώνονται. Γιατί η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε με τις πανδημίες ούτε με τις ασθένειες έστω κι αν δεν έχουν χαρακτήρα πανδημίας. Άρα η επιστήμη και η ενίσχυση της σήμερα που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες οι επιστημονικές οι τεχνολογικές και η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει θα πρέπει να ανήκουν στην κοινωνία. Θα πρέπει το κράτος να έχει αυτή τη διεύθυνση, αυτό το πρόγραμμα, αυτό το σχέδιο έτσι ώστε ο λαός μας να μπορεί να απολαμβάνει των υπηρεσιών υγείας και να μπορεί να ζει με ευημερία χωρίς ασθένειες, χωρίς πανδημίες. Αλλά δεν θα τελειώσουμε εύκολα με αυτή την ιστορία.

 

– Θα μου επιτραπεί να πω ότι το συμπέρασμα της δικής μου 40ετούς διπλωματικής καριέρας ταυτίζεται σε έναν λόγο, που έχει να κάνει με το θέμα της ειρήνης. Γιατί όσο δεν υφίσταται ειρήνη, όσο αυτή η ειρήνη βρίσκεται στα πλαίσια ανταγωνισμών, ο κόσμος και οι επιστήμονες αλλά και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι απλοί μέσα στον λαό της ευρύτερης περιοχής στην Ελλάδα, θεωρούν ότι ο ιός δεν είναι ένα δημιούργημα της φύσης αλλά είναι ένα μαλακό όπλο στα πλαίσια κρυφών ανταγωνισμών. Όσο λοιπόν διατηρείται αυτή η ένταση ενισχύεται σαν θεωρία.

Είναι φυσιολογικό να είναι δύσπιστος ο λαός μας με όλα αυτά που βλέπει, γιατί σωστά επισημάνατε ότι υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνισμοί. Και υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνισμοί γιατί ο ρόλος του κεφαλαίου είναι η κερδοφορία του, είναι να κερδοσκοπεί. Ο ιδιώτης, το μονοπώλιο, η πολυεθνική – όπως θέλετε πείτε την- του φαρμάκου για παράδειγμα ή αυτοί που βγάζουν τα εμβόλια κλπ, έχει δικά του συμφέροντα. Οπότε ο καθένας καπιταλιστής με βάση τα δικά του συμφέροντα ανταγωνίζεται τους άλλους. Κι έτσι σπέρνει και συγχύσεις, και έτσι δημιουργεί προβλήματα, δημιουργεί όλη αυτή τη δυσπιστία στον κόσμο, με αποτέλεσμα όμως να την πληρώνει πάλι ο κόσμος, ο λαός έχοντας αυτή την επιφύλαξη. Γιατί οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, ακόμα και από εργαστήριο, που έλεγαν στην αρχή να έχει ξεφύγει ένας ιός, αυτό μπορεί να συμβεί ως λάθος για παράδειγμα, είτε η ίδια η φύση, που και η φύση επίσης δημιουργεί ιούς, πανδημίες – το γνωρίσαμε και στο παρελθόν για παράδειγμα, που δεν υπήρχαν τα εργαστήρια για παράδειγμα στους προηγούμενους αιώνες. Και από τη φύση μπορεί να δημιουργείται ή και από εργαστήριο μπορεί, ή από ανθρώπινο λάθος. Η ουσία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα μέτρα που πρέπει να πάρεις εσύ ως κοινωνία είναι τα ίδια. Δεν αλλάζει επί της ουσίας το τι πρέπει να κάνεις, τι πρέπει να διεκδικήσεις και αν είσαι και κράτος, κυβέρνηση τι πρέπει να σχεδιάσεις για να προστατέψεις τον λαό σου, την χώρα σου αλλά και τους άλλους λαούς γύρω σου.

 

Για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

 

– κ. Γραμματέα πως αξιολογείτε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία 2μιση χρόνια;

Παίρνει πολύ κακό βαθμό, η εξωτερική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Δεν είναι μόνο η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, γιατί δυστυχώς βλέπουμε τη συνέχεια που έχει το κράτος, τη συνέχεια που έχουν οι κυβερνήσεις. Στην ίδια ρότα πορεύονται, με τις ίδιες βασικά στρατηγικές πολιτικές επιλογές και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό το ζήσαμε και με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και με τις πολυκομματικές. Το γνωρίσαμε και με τη ΝΔ, μόνη της ή σε συνεργασία, και με το ΠΑΣΟΚ μόνο του ή σε συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του και σε συνεργασία με διάφορα εξαπτέρυγα που είχε ο καθένας. Έτσι λοιπόν αυτή η εξωτερική πολιτική είναι απόρροια πολιτικών επιλογών, που δεν υπηρετούν πραγματικά λαϊκά συμφέροντα αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, υπηρετούν τα συμφέροντα αυτού που ονομάζουμε και είναι γνωστό τοις πάσι, γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας προκειμένου να πάρει μέρος στη μοιρασιά της λείας με άλλες δυνάμεις εδώ και να έχει πρόσβαση σε αυτά τα ζητήματα. Άρα επιλέγει και αντίστοιχες συμμαχίες, ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είτε ονομάζονται ΝΑΤΟ είτε ονομάζονται ΗΠΑ, είτε ΕΕ. Με αποτέλεσμα όλα αυτά να θέτουν σε κίνδυνο τον λαό μας, τα κυριαρχικά του δικαιώματα και να δημιουργούνται προβλήματα συγκρούσεων που φτάνουν ενίοτε και σε πολεμικές συγκρούσεις με αποτέλεσμα πάλι το ίδιο: Ο λαός και η νεολαία να χύνουν το αίμα τους.

 

Ελληνοκυπριακά, ελληνοτουρκικά, Κύπρος και Βαλκάνια. Είναι θέματα που θα ήθελαν πολύ να ακούσουν τις απόψεις σας και τις απόψεις του ΚΚΕ, μέσα στη νέα, αν είναι νέα – αν νομίζετε και το αξιολογείτε έτσι – γεωπολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας.

Δυστυχώς είναι πολλοί οι παίκτες στην περιοχή μας και πολλά και διαφορετικά  αντικρουόμενα συμφέροντα. Όχι τα συμφέροντα των λαών των χωρών της περιοχής, αλλά τα συμφέροντα των αρχουσών τάξεων των χωρών της περιοχής. Και βέβαια εδώ έχουμε και ισχυρούς περιφερειακούς παίκτες που έχουν διαφορετικά συμφέροντα, Ισραήλ, Τουρκία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Σαουδική Αραβία, Ιράν κ.λπ. Σε αυτή την περιοχή που έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, αναφέρομαι στην περιοχή μας, είτε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και Βαλκάνια γενικότερα όλη αυτή η περιοχή, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή συγκρούονται και διεθνείς παίκτες μεγάλοι, οι οποίοι έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα να προωθήσουν, οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά κλπ. Είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, χώρες ισχυρές της ΕΕ, και η ίδια η ΕΕ, είναι η Γαλλία επίσης η Βρετανία. Και εδώ σε αυτή την περιοχή της Αν. Μεσογείου που μέσα έχει και την Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τα Βαλκανίων φυσικά συγκρούονται όλες αυτές οι δυνάμεις. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε πάνω στον “δρόμο του μεταξιού” και αυτή ειδικά την περίοδο, αυτά τα χρόνια γίνεται έντονη διαμάχη και ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα κυρίως στον οικονομικό, εμπορικό τομέα για το ποια θα έχει την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές σύστημα. Μπορεί η Ρωσία, για παράδειγμα, να είναι πιο ισχυρή στρατιωτικά σε σχέση ακόμα με την Κίνα, να κρατάει τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο, να είναι μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όμως στο οικονομικό επίπεδο είναι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, χώρια τις άλλες δυνάμεις. Άρα η εκτίμησή μας είναι ότι θα έχουμε το επόμενο διάστημα ένταση των ανταγωνισμών, των συγκρούσεων και των οικονομικών – εμπορικών και των πολιτικών και των στρατιωτικών συγκρούσεων και επεμβάσεων. Και από αυτή τη σκοπιά κινητοποιούμαστε, παλεύουμε και κυρίως αποκαλύπτουμε, προετοιμαζόμαστε για τέτοιες δύσκολες μέρες που μπορεί να περάσει ο λαός μας.

 

Για τα Βαλκάνια

 

Για παράδειγμα, τα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι πυριτιδαποθήκη. Δηλαδή εδώ έχουμε σημαντικές αστάθειες και γενικότερα στον περιβάλλοντα χώρο και στις ίδιες τις χώρες. Τα κράτη προτεκτοράτα που δημιουργήθηκαν στην ουσία μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, όπως είναι το Κόσοβο, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν σταθεροποιηθεί όχι μόνο στα πολιτικά συστήματα. Είναι μεγάλες οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κόμματα που κυβερνούν, αυτά που αντιπολιτεύονται σε σχέση με άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή και ενδιαφέρονται και οξύνουν ανταγωνισμούς, είτε αξιοποιούν μειονοτικά προβλήματα ή άλλα στις χώρες τους έτσι ώστε να οξύνεται μία κατάσταση. Και επειδή τα Βαλκάνια και η γενικότερη περιοχή είναι η περιοχή που το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περικύκλωση της Ρωσίας, μάς απασχολεί πάρα πολύ αυτό το ζήτημα, μέχρι που μπορούν να φτάσουν αυτοί οι ανταγωνισμοί, που μπορεί να φτάσει αυτή η σύγκρουση. Και βέβαια θα την πληρώσουν οι λαοί .

 

Για το Κυπριακό

 

Για το κυπριακό, η Τουρκία ακολουθεί τη γραμμή κατά την άποψή μας της de facto διχοτόμησης της Κύπρου. Αυτό είχε από την αρχή, από την πρώτη στιγμή, όταν έκανε την επέμβαση στην Κύπρο και μετά. Στην αρχή έχοντας τη δικαιολογία βέβαια της επέμβασης της Ελλάδας, με το πραξικόπημα τότε, το ‘74, προσπάθειας ανατροπής του Μακαρίου, αλλά στη συνέχεια το κατοχύρωσε με κατοχή μεγάλου τμήματος της Βόρειας Κύπρου. Βήμα το βήμα λοιπόν, το προωθεί αυτό, τη διχοτόμηση κι έχουν περάσει πλέον, κοντεύουμε να κλείσουμε 50 χρόνια και η κατάσταση βρίσκεται σε αυτό το απαράδεκτο σημείο.

Εδώ να διευκρινίσω το εξής: Ότι ακόμα και μία συμβιβαστική λύση, αν βρεθεί, λέμε, μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις, πιέσεις κλπ, στην ουσία θα είναι διχοτόμηση έτσι όπως έχει φτάσει η κατάσταση και εκεί που πάει.

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας -και άλλων δυνάμεων- δεν κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου κυπριακού κράτους, μιας Ομοσπονδίας για παράδειγμα, όπου οι δύο κοινότητες θα ζούνε μαζί, θα έχουν Σύνταγμα, μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, δεν θα έχουν άλλους στρατούς κλπ, δεν θα είναι ενιαία κυπριακή δημοκρατία.

Η λογική των δύο συνιστώντων κρατών, που εμπεριέχονται και σε προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ κατά διαστήματα και που έχουν συζητηθεί σε αλλεπάλληλες συναντήσεις, οδηγεί ουσιαστικά σε δύο κράτη στη “συσκευασία” ενός, να το πω έτσι, στο “περιτύλιγμα”, μιας Συνομοσπονδίας, χαλαρής, που στην ουσία θα σημαίνει πάλι, επί της ουσίας διχοτόμηση του κυπριακού κράτους.

Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει το πρόβλημα να λυθεί με μια Κύπρο, μια χώρα, μια πατρίδα κοινή Ελληνοκύπριων – Τουρκοκύπριων, που θα έχει μια ιθαγένεια, μια προσωπικότητα, χωρίς στρατούς, χωρίς βάσεις, χωρίς προστάτες, χωρίς ξένα στρατεύματα και βεβαίως ο λαός θα είναι κυρίαρχος. Αυτά είναι ορισμένα στοιχεία που πρέπει να εμπεριέχει μια λύση για να πούμε ότι αποκαθίσταται η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως πρέπει.

 

Για τις συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία   

 

            -Η Ελλάδα στο πλαίσιο των διεθνών εμπλοκών έκανε δύο μεγάλες συμφωνίες. Πώς βλέπετε τις συμμαχίες που ενδεχομένως -όπως λένε κάποιοι- δίνουν μία δυνατότητα εξοπλισμών στην ελληνική πλευρά, στην περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι από τους Τούρκους;

Δεν είναι αμυντικές αυτές οι συμφωνίες, πρόκειται για επιθετικές συμφωνίες. Τόσο η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με την παραχώρηση βάσεων, στρατοπέδων στην Ελλάδα, εκτός από τη μεγάλη βάση της Σούδας και άλλων δραστηριοτήτων κι ανταλλαγμάτων που έχει ζητήσει η αμερικανική πολιτική, όσο και η συμφωνία με τη Γαλλία δεν είναι αμυντική συμφωνία. Άλλωστε ήδη το είδαμε, τα ανταλλάγματα που ζήτησε είναι η συμμετοχή σε επεμβάσεις της Γαλλίας, σε παρεμβάσεις στην περιοχή της Αφρικής, στην Υποσαχάρια Αφρική, στην περιοχή του Σαχέλ, ήδη στέλνουμε στρατεύματα και βεβαίως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται όλη αυτή η λογική. Διότι και η Γαλλία, ως μεγάλο καπιταλιστικό κράτος στην ΕΕ, έχει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα στην περιοχή, στην Αν. Μεσόγειο, ενδιαφέρεται και για τους υδρογονάνθρακες, ενδιαφέρεται και για τη Βόρεια Αφρική, ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση εδώ. Οι ΗΠΑ, επίσης, είναι σε αυτή την κατεύθυνση, με τη συμφωνία. Άρα κάθε άλλο παρά αμυντική είναι η συμφωνία.

Δεν μιλάω τώρα και για το τεράστιο κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, μείωσης του εισοδήματος, των μισθών, κοινωνικών παροχών, σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και έντονης φορολογίας των λαϊκών εισοδημάτων και τις επιπτώσεις που έχει αυτό, για το γεγονός ότι δίνονται δισεκατομμύρια, ουσιαστικά για να έχεις συμμετοχή σε σχέδια είτε του ΝΑΤΟ, είτε της ΕΕ, είτε και ξεχωριστών κρατών που έχουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, όπως είναι οι ΗΠΑ ή η Γαλλία, πιο συγκεκριμένα με αφορμή αυτές τις δύο λεγόμενες αμυντικές συμφωνίες. Με αυτή την έννοια εμείς καταψηφίσαμε και καταψηφίζουμε αυτές τις συμφωνίες.

Δεν πρόκειται να μας υπερασπίσουν από την τούρκικη για παράδειγμα απειλή, δεν πρόκειται να υπερασπίσουν τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να υπερασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα.

 

Για την εξέλιξη με τον East Med

 

Άλλωστε το είδαμε. Είδαμε το ρόλο των ΗΠΑ, στην ουσία ακολούθησε την τούρκικη πολιτική όσον αφορά τον East Med για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα, με το non paper που έστειλε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου λέει “σταματήστε στην ουσία τον αγωγό, τον East Med”, διότι “φέρνει συγκρούσεις στην Αν. Μεσόγειο”, λες και είδε το φως το αληθινό ξαφνικά, ότι φέρνει συγκρούσεις ο East Med, ενώ άλλοι αγωγοί ή άλλες ενέργειες δεν φέρνουν τέτοιου είδους συγκρούσεις! Και βεβαίως εδώ είναι αποκαλυπτικό αυτό το ζήτημα.

Και όσο για κάποιους, που νομίζουν ότι ζητώντας παραπάνω ανταλλάγματα για παράδειγμα από τις ΗΠΑ, όπως διάβαζα σε μια εφημερίδα που έλεγε ότι τουλάχιστον “να δείξετε την καλή σας πρόθεση, συμμετέχοντας στις έρευνες στα νότια της Κρήτης”, για υδρογονάνθρακες κλπ, μαζί με τους Αμερικάνους. Δεν πέρασε μια μέρα και δόθηκε η απάντηση από τις ΗΠΑ, λέγοντας “όχι δεν πρόκειται να συμμετέχουμε, ούτε χρειάζεται να γίνουν έρευνες στα νότια της Κρήτης”. Γιατί έχουν καθαρό στρατηγικό στόχο, είναι στρατηγικός τους εταίρος η Τουρκία, θέλουν να την αποσπάσουν από την όποια -δεν είναι μετατόπιση ακριβώς, αλλά τέλος πάντων βάλτε εντός εισαγωγικών- από τη Ρωσία, που είναι στα σύνορά της. Και βεβαίως είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την Τουρκία, η οποία είναι και μεγάλη χώρα, μεγάλη δύναμη, έχει πρόσβαση σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς στην Ασία και άρα την χρειάζονται και η στόχευσή τους βρίσκεται εκεί.

Κι εμείς βρισκόμαστε σε έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στην άρχουσα τάξη της Ελλάδας με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, για να βάλουμε τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ ως επιδιαιτητές αυτού του ζητήματος, την ώρα που μας σπρώχνουν σε ενέργειες με στρατιωτικές ασκήσεις και με άλλες ενέργειες, επιθετικού χαρακτήρα θα τις προσδιορίσω για την περικύκλωση της Ρωσίας ή για την επιβολή των απόψεών τους και των συμφερόντων τους εναντίον άλλων λαών της περιοχής, είτε αυτοί βρίσκονται στην Αφρική, είτε αυτοί βρίσκονται στην Ασία, είτε βρίσκονται στα Ανατολικά της Ευρώπης.

 

            Σας ευχαριστώ πολύ αγαπητέ κ. Γραμματέα, σας ευχαριστώ για τις απόψεις σας, για την επαφή που είχαμε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

            Πολύς κόσμος και οι επαφές μου εδώ ρωτάνε, θα ήθελαν να μάθουν εάν εσείς προσωπικά είσαστε αισιόδοξος στη σκέψη ή στην πράξη για το μέλλον της χώρας μας;

Καλά στην σκέψη έτσι κι αλλιώς είμαι, αλλά στην πράξη ο αγώνας μόνο το δείχνει. Γιατί μόνο εάν ένας άνθρωπος είναι αισιόδοξος, ένα κόμμα, για να το πω έτσι, γιατί δεν μιλάμε σε προσωπικό επίπεδο, εγώ εκπροσωπώ το ΚΚΕ αυτή τη στιγμή, που έχει βαθιά πίστη ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, ότι η ανθρωπότητα αργά ή γρήγορα θα βρει το δρόμο της και θα βαδίσει στο δρόμο των ριζικών αλλαγών, ότι θα οικοδομηθεί αυτή η νέα κοινωνία, που ως ένα βαθμό τη γνωρίσαμε πειραματικά τον προηγούμενο αιώνα, με τα λάθη τις αδυναμίες της, σε άλλες συνθήκες, η πρώτη απόπειρα δηλαδή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά που και πάλι πρόσφερε τεράστια επιτεύγματα για τους λαούς εκεί και για όλη την ανθρωπότητα, αυτή η κοινωνία λοιπόν, απαλλαγμένη κι από λάθη κι αδυναμίες κι ελλείψεις του παρελθόντος, θα γίνει πραγματικότητα. Κι αυτό είναι το πιο -αν θέλετε- όχι απλά αισιόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό μήνυμα για όλους μας, για το λαό μας, ιδιαίτερα για τη νεολαία.

ΑΘΗΝΑ 14/1/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΦΙΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Δεν θυσιάζουμε την υγεία για των κερδών την «ανοσία»

Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα βρισκόμαστε πάλι αντιμέτωποι με καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων, με τη στρόφιγγα να ανοιγοκλείνει συνεχώς για τις διαθέσιμες ΜΕΘ και τις απλές κλίνες, τα ιατρεία και χειρουργεία πάλι να υπολειτουργούν, με χιλιάδες υγειονομικούς να έχουν βγει εκτός μάχης γιατί νοσούν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υπερτονίζει την ηπιότερη συμπτωματολογία της μετάλλαξης «Όμικρον» και δε διστάζει να κυκλοφορεί υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για ταχεία αποκλιμάκωση και σενάρια τέλους της πανδημίας από το γεγονός της μαζικής ανοσοποίησης του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, αξιοποιείται η υπαρκτή υψηλή μεταδοτικότητα για να ενισχυθεί το γνωστό αποτυχημένο αφήγημα της ατομικής ευθύνης.

 

Οι συνέπειες της πανδημίας είναι βαριές για τον λαό και

δεν αντιμετωπίζονται με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων

 

Η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στον λαό. Εμμένει στα πρωτόκολλα «υπερμετάδοσης» γιατί βασικό της κριτήριο είναι η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η προτεραιότητά της, αντί να είναι η προστασία της υγείας του λαού.

 

Πώς μπορεί άλλωστε:

 

 • να αντιμετωπιστεί η πανδημία, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των λαών των πιο φτωχών χωρών παραμένει ανεμβολίαστο, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι χρυσοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων;

 

 • να εξασφαλιστεί η υγεία του λαού, όταν η λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και η στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας θεωρούνται «πολυτέλεια» και «περιττό κόστος», ενώ την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας θησαυρίζει με το 95% των νοσοκομειακών υποδομών του να παραμένουν Covid-free;

 

 • να γίνει ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση, όταν παραμένει συνειδητά υποβαθμισμένη η ΠΦΥ και ο αναγκαίος δωρεάν επαναλαμβανόμενος έλεγχος με τεστ βαφτίζεται «αλόγιστη χρήση» που δεν «αντέχει η οικονομία»;

 

 • να μειωθεί η διασπορά, όταν δε λαμβάνεται κανένα μέτρο στις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης που είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και οι μεγάλοι χώροι δουλειάς και αντ’ αυτού υιοθετείται η επικίνδυνη και αντιεπιστημονική οδηγία του να επιστρέφει ο εργαζόμενος που νοσεί στη δουλειά στις 5 μέρες, γιατί, όπως λέει η κυβέρνηση, «πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία»;

 

Τα πρωτόκολλα-λάστιχο, η ανεξέλεγκτη έκθεση του λαού, η παραίτηση από την επιδημιολογική επιτήρηση, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας έχουν τραγικές συνέπειες στην υγεία του λαού που δεν αφορούν μόνο τη νόσηση και την ανάρρωση, αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του.

 

Χρεοκόπησε η πολιτική εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης της Υγείας

 

 • Τι κι αν η πανδημία απέδειξε τον παρασιτικό χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας; Η κυβέρνηση σχεδιάζει συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινών, επιμένει στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και στην περαιτέρω λειτουργία του δημόσιου συστήματος με επιχειρηματικά κριτήρια.

 

 • Τι κι αν αποδείχτηκε ότι η Υγεία δεν πρέπει να λογίζεται με βάση την τσέπη του καθενός; Η κυβέρνηση επιμένει στη λογική «ό,τι πληρώνεις παίρνεις», γι’ αυτό προχωρά τις αναδιαρθρώσεις για να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ ως μεγάλη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

 

 • Τι κι αν η υποχρηματοδότηση φάνηκε με δραματικό τρόπο; Η κυβέρνηση συνεχίζει και το 2022 με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας κατά 279 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν οι πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 15,7%.

 

Αυτό τον δρόμο, όπου η Υγεία αποτελεί ελάχιστο κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματίες, τον έχουν περπατήσει όλες οι κυβερνήσεις. Τον δρόμο της ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών στην άμεση ή έμμεση αγορά υπηρεσιών Υγείας τον έχουν εφαρμόσει όλες οι εκδοχές της κυβερνητικής διαχείρισης.

Αυτό υπηρετούν και τα σχέδια της κυβέρνησης με το «νέο ΕΣΥ»,  με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και την απεμπλοκή της ευθύνης του κράτους για τη λειτουργία τους.

 

Παρά τις «μεταλλάξεις» της πολιτικής των αστικών κομμάτων ο πυρήνας παραμένει ίδιος

 

Διαχρονικά από τη μία ο υποβαθμισμένος και εμπορευματοποιημένος δημόσιος τομέας και από την άλλη ο πολυδιαφημισμένος «εύρωστος» ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας αποτελούσαν τις δύο όψεις της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία. Στη χώρα μας αυτή την πολιτική ακολούθησαν οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δε σταματά να υπενθυμίζει ότι παρά την κούφια αντιπαράθεση, παρέχει συναίνεση: πότε καλώντας τον λαό σε «σιγήν ιχθύος», όπως τους πρώτους μήνες της πανδημίας με τα «θα λογαριαστούμε μετά». Πότε με τις προτάσεις του για κοινό υπουργό Υγείας και κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με τη ΝΔ. Δεν έχει σταματήσει λεπτό τα  καλέσματά του προς την κυβέρνηση για έναν «κοινό εθνικό σχεδιασμό» προτείνοντας μέτρα πάντα «κοστολογημένα» στους λογαριασμούς του κεφαλαίου.

 

Δε χάνει ευκαιρία να θυμίσει ότι κυβέρνησε με «σύνεση», καθώς επί ημερών του ενισχύθηκε η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η «συνύπαρξη» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κράτησε κλειστά τα νοσοκομεία που έκλεισε η ΝΔ και πρόσθεσε κι άλλα σε αυτή τη λίστα της ντροπής, μείωσε τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Αλλά και σήμερα έχει προτάσεις «κομμένες και ραμμένες» για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Μιλάει για «επίταξη» του ιδιωτικού τομέα, αλλά με το αζημίωτο. Διακηρύσσει προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού που θα είναι όμως με ελαστικές σχέσεις εργασίας και «ημερομηνία λήξης», σταγόνα στον ωκεανό των δεκάδων χιλιάδων κενών θέσεων. Μιλάει για «γενναία» αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ,  όταν ήδη το 2015 στη χώρα μας ήταν στο 8%.

 

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στηρίζει ανοιχτά την αντιλαϊκή γραμμή που μας έφερε μέχρι εδώ. Κάνει λόγο  για «νέο εξορθολογισμό του ΕΣΥ» με τα ίδια όμως παλιά, φθαρμένα υλικά. Στήριξε την πλειοψηφία των αντιλαϊκών μέτρων διαχείρισης, που πρότεινε η κυβέρνηση, βασική συνισταμένη των οποίων ήταν η διασφάλιση της διαιώνισης της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.

 

Η πρόταση των αστικών κομμάτων αντιστρατεύεται τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

 

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Η προστασία της υγείας του λαού σήμερα απαιτεί:

 

 • Διενέργεια ΔΩΡΕΑΝ επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ Covid σε όλους με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Όχι στο αίσχος της 5ήμερης καραντίνας και των πρωτοκόλλων της εργοδοσίας.

 

 • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των ΚΥ και των άλλων μονάδων των ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα ΚΥ και τις άλλες μονάδες των ΠΕΔΥ. Κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας στην Υγεία-Πρόνοια.

 

 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημίωση, με προτεραιότητα τις ΜΕΘ και τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.

 

 • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού με πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, τις κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου», με μέτρα προσωποποιημενης ενημέρωσης.

 

 • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.

 

 • Ούτε σκέψη για συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινών, κλινικών νοσοκομείων, όπως προβλέπει το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης. Καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ -εργολάβοι) στις ιατρικές, νοσηλευτικές, εργαστηριακές και υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων.

 

 • Ανάπτυξη δημόσιων ΚΥ και Περιφερειακών Ιατρείων με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες για όλες τις υπηρεσίες ΠΦΥ σε όλες τις περιοχές της χώρας, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου και για την κατ’ οίκον νοσηλεία.

 

 • Ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορονοϊό. Πλήρης και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης.

 

Ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος «ιός»!

Με το ΚΚΕ στον δρόμο της διεκδίκησης και της προοπτικής!

 

Σήμερα οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνικής, της παραγωγής, αντί να αξιοποιηθούν στο έπακρο για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, αξιοποιούνται για τη μεγέθυνση των κερδών των λίγων αφήνοντας τον λαό στο έλεος της πανδημίας. Αυτό είναι το «σύμπτωμα» του πιο επικίνδυνου «ιού», του άδικου και διεφθαρμένου εκμεταλλευτικού συστήματος.

 

Από κάθε πλευρά της ζωής του εργαζόμενου λαού προκύπτει ότι σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει η συλλογική αντίσταση για να εμποδίσουμε τα «χειρότερα» με στόχο και προοπτική να απαλλαγούμε από τον «ιό» της αδικίας που έχει όνομα: Καπιταλισμός.

 

Οι δυνατότητες της εποχής μπορούν να αντιστοιχηθούν και να υπηρετήσουν τον λαό μόνο στο πλαίσιο μίας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας. Της κοινωνίας, που στο επίκεντρό της θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών. Αυτόν τον δρόμο ανοίγει το ΚΚΕ με τη δράση του, τις θέσεις του, το Πρόγραμμά του.

 

Τον δρόμο της διεκδίκησης, της αντεπίθεσης

και της προοπτικής μπορούμε να τον βαδίσουμε μαζί!

 

 • Δυναμώνοντας την οργάνωση στα Σωματεία και τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος.
 • Ενισχύοντας την κοινωνική συμμαχία ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.
 • Δυναμώνοντας τη λαϊκή αλληλεγγύη και διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης, σε κάθε εργατική – λαϊκή γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό.

 

Υπάρχει ρεαλιστική διέξοδος από το σύστημα της εκμετάλλευσης:

Ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός

Download (PDF, 921KB)

6

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.