Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπ. Τουρισμού με θέμα: “Για τον κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία και την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου λόγω ελλιπών μέτρων προστασίας”


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 29 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Στη Βουλή συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Τουρισμού, με θέμα: «Για τον κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία και την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου, λόγω ελλιπών μέτρων προστασίας».

Ο Μανώλης Συντυχάκης, παρουσιάζοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, σημείωσε ότι η έναρξη της τουριστικής σεζόν και στην Κρήτη, που έχει ιδιαίτερα σημαντικό μερίδιο των πανελλαδικών αφίξεων, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, στους εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά και στους ίδιους τους επισκέπτες, λόγω της έλλειψης μέτρων ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού και ρώτησε τον υπουργό ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την ουσιαστική προστασία της υγείας των κατοίκων της Κρήτης, των εργαζόμενων στα αεροδρόμια, τα τουριστικά λεωφορεία, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και λοιπά εποχικά επαγγέλματα, των αυτοαπασχολούμενων στον Τουρισμό και των τουριστών που επισκέπτονται φέτος τη χώρα και το νησί μας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι το καθολικό τεστ σημαίνει να «κλείσει» ο Τουρισμός και συνεπάγεται ότι θα μείνει άνεργος ο εργαζόμενος στον Τουρισμό. Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργούν και τηρούνται, ότι είναι πρωτοποριακό το σύστημα με τη φόρμα που συμπληρώνουν όσοι έρχονται στη χώρα και τους στοχευμένους ελέγχους. Ακόμα, είπε πως αυξάνονται τα κρούσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, όχι εκεί που πήγαν οι τουρίστες, ενώ επισήμανε πως άνοιγμα των συνόρων δεν γίνεται μόνο για τον Τουρισμό, αλλά και για εργάτες γης, κ.ά.

Στη δευτερολογία του, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση μάταια και κακώς επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες και τους εργαζόμενους για να δημιουργήσει μια απατηλή εικόνα ότι τα νησιά είναι προστατευμένα από την πανδημία, τη στιγμή που τα συνολικά κρούσματα αυξάνονται και θα αυξάνονται μέρα τη μέρα. Υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι «αν θέλουμε ή όχι τον Τουρισμό», αλλά γιατί δεν παίρνονται όλα τα μέτρα για να περιφρουρηθεί η υγεία και η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε ότι κέρδη και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής δεν συμβιβάζονται και σημείωσε: Τι γίνεται στα αεροπλάνα όπου επικρατεί απόλυτος συνωστισμός; Μόνο η μάσκα αρκεί, όταν σε όλους τους άλλους χώρους γίνεται λόγος για αποστάσεις; Τι γίνεται με τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη τουριστών στα ξενοδοχεία; Και αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μια σειρά θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τα άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού, όπως η άμεση κάλυψη κενών υγειονομικού προσωπικού, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ο ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος σε μεγάλες τουριστικές μονάδες, κ.ά.

Ο υπουργός Τουρισμού επέμεινε ότι υπάρχει συνολικό σχέδιο, ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα, κ.λπ. Επίσης, εμφάνισε το άνοιγμα των λιμανιών της χώρας στην κρουαζιέρα -παρά τις συνθήκες μεγάλης αύξησης στη διάδοση του κορονοϊού διεθνώς- ως «επένδυση» για τον Τουρισμό, κυρίως για τα επόμενα χρόνια.

 

Παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου, κουνοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, στον τ/σ ΑΝΤ1

Αντιφατικότητα ότι γίνεται υποχρεωτική η μάσκα σε μια σειρά κλειστούς χώρους και την ίδια στιγμή ανοίγει η κρουαζιέρα, σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε εκπομπή στον τ/σ «ΑΝΤ1», επισημαίνοντας ότι ατομική ευθύνη υπάρχει μεν, αλλά δεν μπορεί να συγκαλύπτει την κρατική ευθύνη, η οποία είναι το βασικό και το κύριο.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θύμισε ότι το πουλόβερ της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την εποχή που ήταν κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός και τόνισε ότι ούτε το πρόγραμμα «Γέφυρα», ούτε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν στην ανάγκη κατοχύρωσης του δικαιώματος της προστασίας της λαϊκής στέγης όσον αφορά την πρώτη κατοικία. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι πώς οι τράπεζες θα απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, κάτι που σημαίνει ότι είναι σίγουρο ότι θα πληρώσει ο λαός είτε ως φορολογούμενος, είτε ως δανειολήπτης. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από τα χρέη και τόνισε ότι προστασία πρώτης κατοικίας σημαίνει και να καταργηθούν ορισμένοι νόμοι, όπως για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, αλλά και την κατηγορία για ιδιώνυμο για όσους προσπαθούν να σώσουν το σπίτι τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ & ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

 

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατ’ απαίτηση των εφοπλιστών κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία, στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτεργατών, ξεκινώντας από τα ποντοπόρα πλοία.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δίνει το ελεύθερο στους πλοιοκτήτες να καταργούν τις ελληνικές κλαδικές ΣΣΕ των ναυτεργατών, εφαρμόζοντας τα “διεθνή κρατούντα” για τα πληρώματα, με τις συμβάσεις πείνας της ITF, με στόχο τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αυτή η πρακτική λειτουργεί τροχιοδεικτικά για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Την ίδια στιγμή εισάγονται νέοι αντιδραστικοί περιορισμοί στη λειτουργία των σωματείων και τη δράση των ναυτεργατών μέσα στα καράβια, πέραν αυτών που ήδη υπάρχουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ να αποσύρει τώρα την κατάπτυστη τροπολογία, διαφορετικά θα θερίσει θύελλες. Οι ναυτεργάτες και το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα δεν θα επιτρέψουν τη μετατροπή των καραβιών σε σύγχρονες γαλέρες, όπως επιτάσσουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

29/7/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για ενημέρωση

Για τα σημερινά γενέθλια των 95 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, του απέστειλε λουλούδια, με πολλές ευχές για καλή δύναμη.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Η κυβερνητική ρύθμιση για τους συνταξιούχους συνιστά κλοπή μέσα από το πορτοφόλι τους και την ευθύνη για αυτή την κλοπή ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με το “έτσι θέλω” δίνει μόνο 900 εκατομμύρια από τα 3,9 δισ. που εκδίκασε το ΣτΕ, κόβοντας τα ποσά που προέρχονται από τον σφαγιασμό των επικουρικών συντάξεων και των δώρων. Κι αυτό έχει το θράσος να το εμφανίζει ως μεγάλη επιτυχία.

Τα ποσά που εκδικάστηκαν αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος από τις τεράστιες απώλειες των συνταξιούχων και τολμούν να “βάλουν χέρι” ακόμα και σ’ αυτά!

Οι συνταξιούχοι και συνολικά οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να αποδεχτούν την κλοπή της σκληρής δουλειάς και των εισφορών τους. Δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδησή τους η καταλήστευση που έχουν υποστεί από τις κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να δυναμώσουν τον αγώνα τους για όσα έχουν πληρώσει και τους αφαιρούν.

29/7/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.