Συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κρήτη ο πρωτογενής τομέας


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 25 Οκτωβρίου 2018 by energinews (admin)

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην παρουσίαση του βιβλίου για την ελληνική γεωργία στο εγχώριο, ευρωπαϊκό & διεθνές περιβάλλον

«Ο πρωτογενής τομέας και οι προοπτικές του, συνιστούν για την Κρήτη συγκριτικό πλεονέκτημα, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην έξοδο από την πολύχρονη κρίση και την ύφεση», τόνισε απόψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το πάνελ της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Τσιφόρου για την ελληνική γεωργία.
Ο κ. Τσιφόρος, επιστημονικός συνεργάτης της εταιρείας «Gaia Επιχειρείν» και πρώην Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, παρουσιάζει το
βιβλίο του με τίτλο «Η ελληνική γεωργία στο εγχώριο, ευρωπαϊκό & διεθνές περιβάλλον», σε ειδική εκδήλωση που διεξάγεται αυτή την ώρα σε αίθουσα του Aquila Atlantis Hotel στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του 5ου πανελλήνιου συνεδρίου που οργανώνει η εταιρεία, για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα.
«Χωρίς την οργανωμένη ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αλλά και της μεταποίησης που είναι συνδεδεμένη με ό,τι προσφέρει η ελληνική γη, η χώρα θα δυσκολευτεί πολύ να βγει από το σκοτεινό τούνελ που βρίσκεται σήμερα στο φως της κανονικότητας που όλοι προσδοκούμε. Επομένως, η συζήτηση για το μέλλον του αγροτικού τομέα είναι εξαιρετικά επείγουσα», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης στην παρέμβασή του, υπογραμμίζοντας πως για την Περιφέρεια Κρήτης ο στόχος της ολοκληρωμένης αγροτικής ανάπτυξης είναι να προωθούνται ταυτόχρονα αναπτυξιακές διαδικασίες σε τομείς και κλάδους που αλληλοστηρίζονται και έτσι η προστιθέμενη αξία και το αναπτυξιακό αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερο.
«Για την Κρήτη η βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα συνεπάγεται την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ισορροπία. Για κάθε περιοχή απαιτείται ένα ιδιαίτερο σχέδιο το οποίο πρέπει να διαφοροποιείται και να προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες της κάθε περιοχής χωριστά», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Παρουσιάζοντας την στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης στον πρωτογενή τομέα, τόνισε πως συστηματικά εφαρμόζει ένα ευρύ σχέδιο δράσεων και παρεμβάσεων για την προώθηση, την προάσπιση και την προστασία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών που εμπλέκονται στην παραγωγή των προϊόντων. «H επιτυχημένη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που κατευθύνονται προς τον αγροτικό κόσμο, τον αγροδιατροφικό κλάδο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τη δική μας αποκεντρωμένη στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα από τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρεια Κρήτης, με την πιστοποίηση δεκάδων τοπικών προϊόντων, παραγωγών και υπηρεσιών εστίασης, αλλά και πιο πρόσφατα μέσα από την εφαρμογή της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και στον πυλώνα της Αγροδιατροφής, στοχεύουμε στη σύζευξη του πρωτογενή τομέα με την έρευνα και την καινοτομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.
Τις δικές τους θέσεις για το θέμα αναπτύσσουν επίσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο βουλευτής Σπύρος Δανέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος «Το Ποτάμι», η πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή και ο Διευθυντής της εφημερίδας «ύπαιθρος χώρα», Νίκος Λάππας.

πηγη:radiovereniki.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.