Συγκρατημένα χαμόγελα για τους τοματοπαραγωγούς – Αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές


5
(1)

Ήταν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα που η τιμή της ντομάτας ήταν πολύ χαμηλή και σταθερά κρατήθηκε χαμηλή έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με αρκετές μάλιστα περιπτώσεις μεγάλων ποσοτήτων να μένουν στα αζήτητα. Οι αγρότες ήταν σε απόγνωση καθώς έβλεπαν ότι δε μπορούσαν να καλύψουν ούτε το 1/3 του κόστους παραγωγής του προϊόντος και αναζητούσαν ερμηνεία του φαινομένου αλλά και στήριξη από το κράτος για το χαμένο εισόδημα τους.

Η αλλαγή ήρθε από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας αφού η τάση ανόδου της τιμής είχε αρχίσει να φαίνεται και επιβεβαιώθηκε σήμερα Δευτέρα 25 του Γενάρη με τις τιμές δημοπρασίας στα τοπικά δημοπρατήρια της Ιεράπετρας να κυμαίνεται από 0,50 έως 0,66 λεπτά το κιλό. Όχι πως είναι τιμή για να μείνει κέρδος στην τσέπη του παραγωγού, αλλά σίγουρα το ξεμπλοκάρισμα της τιμής δίνει ένα τόνο αισιοδοξίας για παραμονή και περαιτέρω αύξηση της τιμής.

Οι αγρότες της Κρήτης ελπίζουν πολύ στο άνοιγμα της εστίασης για την απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων στην εσωτερική ιδίως αγορά και την ομαλοποίηση της κατάστασης αφού τον επόμενο μήνα αλλά και τους πρώτους μήνες της άνοιξης η παραγωγή τομάτας θα ανέβει κατακόρυφα.

Με κάθε εξέλιξη που θα προκύψει, το νέο αίτημα των αγροτών για το δεύτερο πακέτο κορονοενισχύσεων έχει γίνει στο Υπουργείο και περιμένουν την ανταπόκριση του Υπουργού, για μια μικρή ανάσα στο δύσκολο αγώνα της επιβίωσης τους.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Πλήθος ψήφων 1

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.