Στ. Αρναουτάκης: «Το 2020 πορευθήκαμε με πυξίδατην Αλληλεγγύη». Απολογισμός πεπραγμένων Περιφερειάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης


0
(0)

«Το 2020 πορευθήκαμε με πυξίδα την αλληλεγγύη», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε.

Δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που ακολούθησε η Περιφέρεια Κρήτης, σημείωσε πως αναπροσαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό ο σχεδιασμός. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών βρέθηκαν στο επίκεντρο, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Χρηματοδοτήθηκαν έργα για την υγεία και την κοινωνική πολιτική  36 εκ. ευρώ και ενισχύθηκαν οι φορείς υγείας για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με 23 εκ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποτελεσματική συνεργασία με τους φορείς με κοινό στόχο της επούλωση των πληγών και ευχαρίστησε «όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τους υγειονομικούς του νησιού, γιατρούς και νοσηλευτές, τους ανθρώπους στα σώματα ασφαλείας, τους εργαζόμενους σε νευραλγικούς τομείς του δημόσιου τομέα, τους εθελοντές, όλους αυτούς που θωράκισαν την Κρήτη και περιόρισαν τις οδυνηρές απώλειες συνανθρώπων μας».

 

Κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα

 

Ο Στ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «για την Κρήτη κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα είναι η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, μαζί με τους κάθετους άξονες».

Ανακοίνωσε πως στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης «2014-2020» μέχρι το τέλος της χρονιάς είχαν ενταχθεί 546 έργα, προϋπολογισμού  510  εκ. ευρώ,  ενώ οι συμβάσεις  του προγράμματος ανέρχονται σε 331 εκ. ευρώ. Στον τομέα των υποδομών και τεχνικών έργων δόθηκαν χρηματοδοτήσεις 129 εκ. ευρώ για έργα οδοποιίας και οδικής ασφάλειας και 65 εκ. ευρώ για μεγάλα υδραυλικά έργα, ενώ εντάχθηκαν για χρηματοδότηση δεκάδες νέα τεχνικά έργα σε όλους τους τομείς. Συνεχίστηκαν τα μεγάλα έργα προστασίας του περιβάλλοντος κι έγινε η κατάρτιση του σχεδιασμού στην κλιματική αλλαγή, ενώ στις θεομηνίες που έπληξαν το νησί η Πολιτική Προστασία ήταν παρούσα. 

 

Ανταγωνιστικότητα – επιχειρηματικότητα – καινοτομία 

 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με δράσεις και έργα που χρηματοδοτήθηκαν, συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, στηρίχθηκε η εκπαίδευση με ψηφιακό εξοπλισμό σχολείων σε όλη την Κρήτη, ενισχύθηκαν δράσεις και έργα στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εξωστρέφεια, την πολύπλευρη στήριξη του τουρισμού και το επιτυχημένο πρόγραμμα προβολής του νησιού.

Στον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή και για την στήριξη των ποιοτικών προϊόντων του νησιού, υπήρξε χρηματοδότηση επενδύσεων σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις 82 εκ. ευρώ και η στήριξη 1.685 νέων αγροτών. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί πρόγραμμα ύψους 12 εκ. ευρώ, ενώ για τις επιπτώσεις από την πανδημία διατίθενται 60 εκ. ευρώ και διεκδικούνται πρόσθετα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εντάχθηκαν στο μεταφορικό ισοδύναμο 1.269 τοπικές επιχειρήσεις ενώ μέσα από πρωτοπόρες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, με την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών, η Περιφέρεια πρώτη στην Ελλάδα είναι παρούσα στην ψηφιακή εποχή.

 

Ατμομηχανή Ανάπτυξης

 

«Η Περιφέρεια Κρήτης έχει καθιερωθεί ως ατμομηχανή ανάπτυξης, ως γέφυρα επικοινωνίας  με τους θεσμούς της πολιτείας. Στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν το βατήρα για να κάνουμε όλοι μαζί το άλμα προς τα εμπρός», σημείωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης κλείνοντας την ομιλία του. Ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα στελέχη της Περιφέρειας για την εποικοδομητική συνεργασία το 2020 και ευχήθηκε το 2021 να σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας.

ΒΙΝΤΕΟ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.