Στο «ψυγείο» η Κρήτη – Χιόνια, καταιγίδες και ισχυροί βοριάδες

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Φεβρουαρίου 2019 by energinews (admin)

Ο καιρός στην Κρήτη: Ραγδαία επιδείνωση με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Χιόνια και ισχυροί βόρειοι άνεμοι αναμένονται και στην Κρήτη τις επόμενες μέρες και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα, με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος κ. Μανώλης Λέκκας, τα φαινόμενα στην Κρήτη δεν προβλέπεται να εκδηλωθούν με την ίδια σφοδρότητα όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο τα δεδομένα που δίνουν τα προγνωστικά μοντέλα ενδέχεται να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη οπότε «σε κάθε περίπτωση όμως καλό θα είναι να προετοιμασθούμε όσο το δυνατό περισσότερο», σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι ισχυροί βοριάδες αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά θα γίνουν η αιτία που θα σημειωθεί κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του κ. Λέκκα:

Μεγάλη αβεβαιότητα στην εξέλιξη του καιρού προκαλεί η πολύ ψυχρή εισβολή από τη Βορειοανατολική Ευρώπη η οποία φαίνεται να κατέρχεται με μεγάλη ταχύτητα από τα βόρεια τμήματα της χώρας μας προς το Αιγαίο.

Η πολύ ψυχρή αυτή μάζα ξεκινάει την κάθοδο της από το πρωί του Σαββάτου Σάββατο και μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα επηρεάσει αρκετά έντονα τον καιρό της ηπειρωτικής Ελλάδας, την Πελοπόννησο και τα νησιά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου.

Ένα δεύτερο στοιχείο, εκτός από τα χιόνια και τις κατά τόπους έντονες βροχές στις παραπάνω περιοχές, θα είναι και η ενίσχυση των Βορείων – Βορειοανατολικών ανέμων λόγω μίας έντονης σύγκλησης των βαρομετρικών συστημάτων, αρχικά στο βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, ενώ αργότερα αναμένεται να ενισχυθούν και στο ΝΔ Αιγαίο και το δυτικό Κρητικό πέλαγος.

Ο καιρός στην Κρήτη

Σάββατο 23/2

Ο καιρός στην Κρήτη φαίνεται να διαμορφώνεται με ένα διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλάζοντας όμως το σκηνικό του καιρού από την καλοκαιρία που θα επικρατεί έως και την Παρασκευή σε ένα βροχερό σκηνικό από το Σάββατο.

Η αλλαγή αυτή στο σκηνικό του καιρού από το Σάββατο με τις βροχές, οι οποίες κατά τόπους θα είναι έντονες, θα συνεχίσει να επηρεάζει το νησί μας έως και την Τρίτη.

Χιονοπτώσεις αναμένονται να σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της Κρήτης, σε μεγάλα όμως υψόμετρα, τα οποία οριοθετούνται, με τα έως τώρα δεδομένα, πάνω από τα 1.000 μέτρα για τα ορεινά της δυτικής Κρήτης και πάνω από τα 1.200 μέτρα για τα ανατολικά ορεινά.

Ιδιαίτερα όμως σημαντικό είναι και το ανεμολογικό πεδίο που θα διαμορφωθεί στην Κρήτη καθότι δεν φαίνεται να μας επηρεάζει από το Σάββατο η έντονη ζώνη σύγκλησης με τους πολύ ισχυρούς Βορειοανατολικούς ανέμους, αλλά αντιθέτως στο νησί μας θα επικρατούν Νότιοι – Νοτιοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι.

Κυριακή 24/2

Από την Κυριακή όμως το βράδυ αναμένεται να πάρουν σειρά και οι Βόρειοι άνεμοι οι οποίοι θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους στα δυτικά τμήματα του νησιού ως πολύ Ισχυροί έως και Θυελλώδεις ενώ στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Προφανώς οι Βόρειοι αυτοί άνεμοι θα προκαλέσουν και ένα υψηλό κυματισμό στο βόρειο παράκτιο μέτωπο της Κρήτης και ιδιαίτερα στο Ν. Χανίων.

Αιτία της διαφοροποίησης του καιρού στην Κρήτη είναι η δημιουργία ενός Βαρομετρικού χαμηλού στο Ν. Αιγαίο από το Σάββατο το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μία ασπίδα προστασίας για το νησί μας από την ταχύτατη εισβολή του Αντικυκλωνικού πεδίου που θα συνοδεύεται και από την έντονα ψυχρή αέρια μάζα.

Άλλωστε και οι θερμοκρασίες στο νησί μας αναμένεται να υποχωρήσουν μεν σε χαμηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα από την Δευτέρα, αλλά όχι στα επίπεδα την υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.

Η σταδιακή βέβαια απομάκρυνση του βαρομετρικού χαμηλού προς τα ανατολικά από την Κυριακή το βράδυ είναι αυτό που θέλει μεγαλύτερη προσοχή μιας και πιθανά να μας επιφυλάσσει την έστω και πρόσκαιρη ένταση των καιρικών φαινομένων στο νησί μας.

«Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω», αναφέρει ο κ. Μανώλης Λέκκας, «είναι η αβεβαιότητα στην προγνωστική εικόνα που δίνουν τα ατμοσφαιρικά προγνωστικά μοντέλα, ιδιαίτερα για το νησί μας, κάτι που απαιτεί τη διαρκή παρακολούθηση των νεότερων δεδομένων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διαφοροποιήσεις στην συνολική εξέλιξη του καιρού. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό θα είναι να προετοιμασθούμε όσο το δυνατό περισσότερο και ας ευχηθούμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη του καιρού».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.