Στο Φανάρι ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 9 Νοεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, όπου το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η συνάντηση γίνεται λίγες ώρες μετά τις εξηγήσεις που ζήτησε το Φανάρι από την ελληνίδα Πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Πάντως στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας γίνεται λόγος «για προγραμματισμένη- εδώ και καιρό- συνάντηση» του κ. Γαβρόγλου «με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «η συνάντηση θα γίνει το πρωί στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι».

Δυσαρέσκεια στο Φανάρι

Νωρίτερα την Παρασκευή, όπως έγινε γνωστό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε καλέσει την γενική πρόξενο της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανοπούλου προκειμένου να ζητήσει από την Αθήνα ενημέρωση  για τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον κ. Βαρθολομαίο, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του Φαναρίου για την μη ενημέρωση από το ελληνικό κράτος σχετικά με την συμφωνία για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος ούτε από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.

Υπενθυμίστηκε πάντως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

πηγη:real.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.