Στο ΣτΕ προσφεύγει η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια


Τελευταία ενημέρωση 5 Ιανουαρίου 2021 by energinews (admin)

Η κόντρα μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας συνεχίζεται με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να προαναγγέλλει αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού ανήμερα των Θεοφανείων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί ανήμερα των Θεοφανείων. «Η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25. Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών» αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος. Σύμφωνα με την εγκύκλιο δε, η Εκκλησία «προσφεύγει άμεσα εις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021)».

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, «διά του Μεγάλου Αγιασμού, θα ευλογήσει τα ύδατα της Πατρίδας μας σε περιοχή που δε θα ανακοινωθεί και δεν θα παραβρεθούν πιστοί». Η ΔΙΣ στην ανακοίνωσή της μετά την έκτακτη συνεδρίαση χθες ζήτησε να «γίνει σεβαστή η ΚΥΑ» που προβλέπει οι ιεροί ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των ιερών ναών κατά την εορτή των Θεοφανείων «χωρίς περαιτέρω προβλήματα». Τόνισε δε, ότι «μοναδικός τρόπος επίλυσης των ζητημάτων της πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες» είναι να γίνει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΙΣ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, Μητροπολίτη Αθηναγόρα, χθες, όπου ανέφερε πως «η αστυνομία θα κάνει την δουλειά της κι εμείς την δική μας». «H Εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως στα μέτρα. Eχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε πλήρως τους όρους που έθεσε η Κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα. Όταν γίνεται μια συμφωνία από δύο μέρη και το ένα μέρος αποφασίζει να την αλλάξει, τότε πρέπει να ενημερώσει και το άλλο μέρος», επισήμανε.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.