Στο έλεος της «Πηνελόπης» η Κρήτη – «Βροχή» τα προβλήματα

Στο έλεος της «Πηνελόπης» η Κρήτη – «Βροχή» τα προβλήματα
0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Η πρώτη μέρα του φαινομένου άφησε το στίγμα της στο νησί

Το αληθινό της πρόσωπο μάς έδειξε η… “Πηνελόπη” χθες το βράδυ με τις καταρρακτώδεις βροχές, που έδωσαν στην Κρήτη πολλά και πολυπόθητα νερά, τα οποία και είχε απόλυτη ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα δεν έλειψαν και οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, τα πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπιτιών, καθώς και οι απειλητικές “διαθέσεις” των χειμάρρων λόγω ακαθάριστων ρεμάτων στις περιοχές εκείνες που πλημμυρίζουν κάθε χρόνο και σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τις Τρεις Βαγιές στο Ηράκλειο να βρίσκονται κυριολεκτικά στο “μάτι του κυκλώνα”.

Πώς ξυπνήσαν οι Κρητικοί

Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Κρήτης εξαιτίας του απαγορευτικού απόπλου με τους ανέμους που πνέουν στα πελάγη να φθάνουν και να ξεπερνούν σε ένταση τα 8-9 μποφόρ. Νεότερο δελτίο θα υπάρξει στις 12 το μεσημέρι ενώ άτυπα η αναχώρηση τους έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Παρασκευής.

Πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα, αποθήκες και δρόμοι, η εικόνα του Ηρακλείου από τη δυνατή βροχή στη χθεσινή ημέρα.

Πλημμυρικά φαινόμενα επίσης προκλήθηκαν σε Ρέθυμνο και Χανιά.

80 με 100 οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία μόνο στο Ηράκλειο. Σε 25 από αυτές κρίθηκε απαραίτητη η παρέμβαση της. Από αυτές οι 9 ήταν για άντληση νερών και μία για κοπή δέντρου.
Ποτάμια και οι δρόμοι με τους Πυροσβέστες να πατούν και να στερεώνουν καπάκια φρεατίων.

Στο Ρέθυμνο η Πυροσβεστική παρενέβη σε 2 περιπτώσεις για άντληση υδάτων, Στα Χανιά σε 8 για κοπές δέντρων και 3 για απομάκρυνση αντικειμένων. Στο Λασίθι υπήρξε παρέμβαση μόνο σε μία περίπτωση για κοπή δέντρου.

Σε πολλές περιοχές της Κρήτης σημειώθηκαν κατολισθήσεις και γενικά πολλά προβλήματα λόγω του τεράστιου όγκου νερού, αλλά ταυτόχρονα εμπλουτίστηκε σημαντικά ο υδροφόρος ορίζοντας και ξεδίψασαν οι καλλιέργειες της ελιάς, των αμπελιών και των οπωροκηπευτικών, με τις βροχές αυτές να είναι οι μεγαλύτερες προς το παρόν από τη στιγμή που μπήκε το φθινόπωρο και να μας προδιαθέτουν για “ραγδαία αλλαγή του καιρού”…

Νωρίς τις απογευματινές ώρες χθες ξεκίνησε στην Κρήτη σφοδρότατη κακοκαιρία με… χιλιάδες καταγεγραμμένους κεραυνούς και αστραπές, προκαλώντας πολύ μεγάλα προβλήματα στη Φοινικιά, τους Μαλάδες, τις Τρεις Βαγιές, του Κοκκίνη Χάνι, όπως και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Σοβαρά προβλήματα, τόσο λόγω του όγκου του νερού όσο και των θυελλωδών ανέμων, προκλήθηκαν εξάλλου σε περιοχές των νομών Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ πολλές και έντονες βροχές έφερε η “Πηνελόπη” και για το διψασμένο Λασίθι, που φέτος ζει πολύ μεγαλύτερο δράμα λειψυδρίας.

Από νωρίς το πρωί χθες έριχνε ψιλόβροχο κατά διαστήματα, αλλά σταματούσε για αρκετές ώρες και είχε ακόμα και ηλιοφάνεια μέχρι το μεσημέρι. Μετά το μεσημέρι όμως ο ουρανός άρχισε να μαυρίζει και να μας προδιαθέτει ότι… η “Πηνελόπη” ετοιμάζεται να μας… συστηθεί αργότερα, όσο θα έφευγε η μέρα… Και αυτό πραγματικά έγινε. Η “Πηνελόπη” μας… συστήθηκε για τα καλά, μετατρέποντας σε ποτάμια σχεδόν όλους τους δρόμους των πόλεων και περιφερειακά, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν προβληματικές καταστάσεις υποδομών, οι οποίες πλημμυρίζουν έτσι κι αλλιώς με το παραμικρό.

Τέτοιες είναι οι περιοχές της Φοινικιάς, των Μαλάδων και του Αϊ Γιάννη του Χωστού, αλλά και οι Τρεις Βαγιές και γενικότερα η περιοχή του Γιόφυρου, όπου τα νερά του ποταμού φούσκωσαν απειλητικά και επικίνδυνα και ως την ώρα που έκλεινε η ύλη της “Ν.Κ.” οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει μάλιστα τις εικόνες που θα συναντήσουμε, με το πρώτο φως της ημέρας σήμερα το πρωί, σε περιοχές με σοβαρότατες ελλείψεις υποδομών και με ανεπαρκέστατες εγκαταστάσεις διαφυγής των όμβριων υδάτων, αλλά και με απουσία αποχετευτικών αγωγών, που ως συνέπεια έχει να υπάρχει και μεγαλύτερη συσσώρευση λυμάτων στις περιοχές αυτές, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στον κάμπο του Αγίου Σίλα και τον Δρακουλιάρη ποταμό της Φοινικιάς και των Μαλάδων. Και ασφαλώς θα δούμε και ζημιές σε καλλιέργειες, όπως σε φορτωμένα με ελαιόκαρπο δέντρα, τα οποία είναι σχεδόν σίγουρο ότι η “Πηνελόπη” θα τα έχει… ραβδίσει πριν από τους ελαιοπαραγωγούς. Θα τους έχει δώσει όμως και το πολυπόθητο νερό, που εδώ και χρόνια περίμεναν, αν σκεφτεί κανείς τι βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στο νησί μας.

Με τα πόδια τους πατούσαν… τα καπάκια

Στο μεταξύ, τριτοκοσμικές εικόνες κατέγραψε χθες το βράδυ η κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” στο κέντρο του Ηρακλείου. Σε ζωντανή σύνδεση με τη Γωγώ Αποστολάκη στο ρεπορτάζ, όλη η κρητική κοινωνία είδε δύο πυροσβέστες να υποκαθιστούν τους τροχονόμους και παράλληλα να πατούν μαζί, με τα πόδια τους, πάνω στα καπάκια ενός φρεατίου, για να σταματήσουν τη μεγάλη ροή του νερού. Όλα τα φρεάτια είχαν φράξει, ενώ πλημμύρισαν πολλά κτήρια.
Η Πυροσβεστική έτρεχε και δεν έφτανε για την άντληση υδάτων, που θα μπορούσαν να είχαν διαφύγει προς τη θάλασσα αν είχαν καθαριστεί έγκαιρα τα φρεάτια από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ. Τουλάχιστον αυτή η αμέλεια φάνηκε εκ του αποτελέσματος.

Να προσέχουν οι οδηγοί

Την προσοχή των οδηγών εφιστούν οι αρμόδιες Αρχές, όχι μόνο λόγω των βροχών αλλά και λόγω των ανέμων, καθώς έχουν σημειωθεί ακόμα και ξεριζώματα δέντρων, κυρίως στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Στα Χανιά, μάλιστα, χθες το πρωί η Πυροσβεστική έπρεπε να επέμβει σε πέντε περιπτώσεις δέντρων που ξεριζώθηκαν από τους δυνατούς ανέμους και θα μπορούσε να είχαν απειλήσει μέχρι και ανθρώπινες ζωές. Από τους ανέμους εκσφενδονίζονταν διαρκώς διάφορα αντικείμενα, και σαν από θαύμα δεν είχαμε ανθρώπινους τραυματισμούς.
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο ήταν οι πολλές κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για την άντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια πλημμυρισμένων σπιτιών.

Στο έλεος της “Πηνελόπης” και τα Χανιά

Προβλήματα από τη δυνατή βροχή και τους ισχυρούς ανέμους προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές του νομού Χανίων και κυρίως στον Δήμο Πλατανιά.
Δρόμοι, λόγω της ισχυρής νεροποντής, μετατράπηκαν σε ποτάμια, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές το οδικό δίκτυο της περιοχής. Οι ισχυροί βοριάδες που έπληξαν και τα Χανιά “έβαλαν” τη θάλασσα στο ενετικό λιμάνι, όπως συνηθίζεται, κυριολεκτικά μέσα στα καταστήματα, προκαλώντας ζημιές. Κλήσεις δέχτηκε και η Πυροσβεστική στα Χανιά για απομακρύνσεις αντικειμένων, αλλά και για κοπές δέντρων.

“Άνοιξαν” οι ουρανοί και στο Ρέθυμνο

Κάθε φορά που βρέχει και φυσάει έντονα στο Ρέθυμνο, δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει… Θα πλημμυρίσει ο περιφερειακός στη συμβολή με την Αρκαδίου στο εμπορικό λιμάνι από τα νερά της θάλασσας; Τα φρεάτια απορροφούν ανεμπόδιστα τις μεγάλες ποσότητες νερού που καταλήγουν στην παλιά πόλη;
Αυτή τη φορά, η πλημμύρα ήρθε από τα… δυτικά. Στην περιοχή του στρατοπέδου προς Πανόραμα Ατσιποπούλου, τα νερά λίμνασαν! Ευτυχώς οι διερχόμενοι οδηγοί δεν κινδύνευσαν και λίγο αργότερα τα νερά μειώθηκαν αισθητά.
Εν γένει το Ρέθυμνο είναι δομημένο σε μια φυσική λεκάνη απορροής των υδάτων. Οπότε… οπουδήποτε σχεδόν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας. Και όταν η βροχόπτωση είναι ραγδαία και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις ελλιπείς ή λανθασμένες… το νερό δεν αστειεύεται! Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά προβλήματα στις Αρχές…

ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ

«Έχουμε και τα καλά των βροχών»

Έμφαση στα καλά των βροχών στην Κρήτη, που από πέρυσι ουσιαστικά περιμέναμε να δούμε ένα τόσο έντονο φαινόμενο, χωρίς βέβαια να ήθελε κανείς να δει πλημμυρισμένους δρόμους και εικόνες καταστροφής, έδωσε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.
Ο ίδιος προέβλεπε για τη διάρκεια της νύχτας το ενδεχόμενο νέας μικροέντασης της βροχής και ευχήθηκε αυτό να γίνει και στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης, που διψούν περισσότερο από τις υπόλοιπες περιοχές.
«Δε σας κρύβω ότι εκεί πραγματικά αυτή η κακοκαιρία έχει υστερήσει πάρα πολύ και δεν έχει δώσει σημαντικά ύψη βροχής», δήλωσε χθες το βράδυ ο Μανόλης Λέκκας, μιλώντας ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ ΤV”.

Για τις άλλες περιοχές ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η υπόλοιπη Κρήτη έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα, παρά φυσικά τα όποια προβλήματα που προκαλούνται. Νομίζω ότι το νερό είναι κάτι που θέλουμε. Να σας δώσω και κάποια ύψη βροχής. Στη δυτική Κρήτη η κακοκαιρία έπληξε πολύ περισσότερο τις βόρειες περιοχές, με την Ασή Γωνιά Χανίων προς τα ανατολικά να βγάζει 146 χιλιοστά ύψος βροχής σχεδόν σε 12 ώρες, ενώ ο Σέβρωνας, που είναι από τη νοτιοδυτική πλευρά των Λευκών Ορέων, έβγαλε 139 χιλιοστά.
Στο Ρέθυμνο, το μεγαλύτερο ύψος της βροχής το έδωσε το Σπήλι με 83 χιλιοστά και στους Ποταμούς Ρεθύμνου είχαμε 67 χιλιοστά. Ενώ και στο Ηράκλειο σημειώθηκαν αξιοσημείωτες βροχές, απ’ το μεσημέρι κυρίως και μετά, όπου στο αεροδρόμιο μέχρι τώρα (σ.σ. γύρω στις 9 το βράδυ) έχουν καταγραφεί 49 χιλιοστά, στο λιμάνι 27 χιλιοστά και στα δυτικά των Χανίων 23 χιλιοστά. Καλές ήταν οι βροχές που σημειώθηκαν και στην Αγία Βαρβάρα, όπου μέχρι τώρα είναι 18 χιλιοστά. Και στα Σταυράκια 33 χιλιοστά.
Καλές βροχές είχαμε και στις Μοίρες, όπου καταγράφηκαν 8,4 χιλιοστά, αλλά το συνολικό με το χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) ύψος βροχής έχει φτάσει ήδη στα 30 χιλιοστά»…
Και σήμερα αναμένεται έντονη βροχόπτωση, όχι όμως σε τέτοιες εντάσεις. Από αύριο Σάββατο ο καιρός βελτιώνεται. Σήμερα όμως θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό το κρύο, ενώ από χθες το βράδυ αναμενόταν και χιονόπτωση στα ορεινά της Κρήτης, πάνω από τα 1.300 με 1.500 μέτρα. Και βέβαια θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους ανέμους, αφού δεν αποκλείεται να έχουμε μεγάλες εντάσεις από τα δυτικά προς τα ανατολικά της Κρήτης.

Πλημμύρισε το Καπετανάκειο, έφυγαν σοβάδες!

Στο μεταξύ, οι έντονες καταιγίδες και η ορμή των νερών προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα στο εργοτάξιο του Καπετανάκειου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αίθουσες πλημμύρισαν και σοβάδες και επιχρίσματα αποκολλήθηκαν, ενώ ακόμη και στα υπόγεια συγκεντρώθηκαν πολλά νερά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση ίσως δεν επιτρέπει τη λειτουργία του σχολείου σήμερα, ενώ γονείς και μαθητές αναμένεται να βρεθούν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη, με το σχολείο να έχει υποστεί ζημιές από τη βροχή.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, λόγω των υδάτων που εισέρρευσαν στο κτήριο, ο διευθυντής του Εσπερινού Λυκείου αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μαθητές ήταν μέσα στις αίθουσες όταν άρχισαν να γεμίζουν νερά. Με γρήγορες αποφάσεις, για να μην κινδυνεύσουν, εκκένωσαν τις αίθουσες, κλείδωσαν το σχολείο και αποχώρησαν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ειδοποιήθηκε ο Δήμος Ηρακλείου, που όμως, λόγω απουσίας του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Αναστασάκη στο Εδιμβούργο, υποδείχτηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, ώστε σήμερα πλέον να γίνει αυτοψία από τις υπηρεσίες. Άγνωστο παρέμενε ως αργά τη νύχτα που έκλεινε η ύλη της “Ν.Κ.” αν το κτήριο ήταν σε θέση να φιλοξενήσει το σημερινό πρωινό μάθημα.πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.