Στον Δήμο Φαιστού ο Ε. Λέκκας: Σε δύο 24ωρα τα ασφαλή συμπεράσματα


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 19 Μαΐου 2023 by energinews (admin)

τις Μοίρες έφτασε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος συμμετείχε σε μια πρώτη ευρεία σύσκεψη στον Δήμο Φαιστού, παρουσία εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στην αρχή της σύσκεψης ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης ενημέρωσε τον κ. Λέκκα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μεσαρά μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και τις αναφορές που έχουν υπάρξει σε ζημιές.

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας στη διάρκεια της ενημέρωσης προς τη δημοτική αρχή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, την τελευταία διετία παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα στο λεγόμενο τεκτονικό βύθισμα του νομού Ηρακλείου που εκτείνεται προς τα δυτικά και προς τα ανατολικά. Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής δείχνουν όπως χαρακτηριστικά είπε, ότι “βρισκόμαστε σε φάση διέγερσης”.

Δύο μέρες ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα

Παράλληλα, όμως, όπως σημείωσε, οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη και θα χρειαστούν δύο ακόμη 24ωρα για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, επισήμανε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι καταγράφονται μετασεισμοί, γεγονός που σημαίνει ότι οι δυνάμεις στην περιοχή εκτονώνονται.

Μολονότι, εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει στην περιοχή μεγάλο ρήγμα, η αυτοδιοίκηση και οι μηχανισμοί της θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

‘Ελεγχοι για το εύρος των ζημιών

Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος Φαιστού μιλώντας στο Cretalive, επισήμανε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώνονταν μετασεισμοί ενώ αναφέρθηκε στην αγωνία που βίωσαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, σημείωσε, ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκτεταμένοι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες περιοχές έχουν προκληθεί ζημιές και σε ποια έκταση.

Τι θα γίνει με τις πανελλαδικές;

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων στα σχολεία της Μεσαράς που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα. Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, θα γίνει αυτοψία στα κτίρια, ωστόσο απαιτούνται οδηγίες και από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς είναι κρίσιμο το ζήτημα της προστασίας των υποψηφίων και των εκπαιδευτικών αλλά και του αδιάβλητου της διαδικασίας αυτής καθαυτής.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολιδάκης σημείωσε ότι αναμένει οδηγίες από τους ειδικούς σχετικά με το εάν θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες την Τρίτη μετά τις εκλογές.

Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες από τον Ε. Λέκκα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σημείωσε με έμφαση ότι οι πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και έδωσε μια σειρά από οδηγίες. Όπως σημείωσε τα παλαιά κτίσματα θα πρέπει να αποφεύγονται, οι πολίτες θα πρέπει να απομακρύνονται από τις τζαμαρίες και τα βαριά αντικείμενα που βρίσκονται σε ψηλά ράφια θα πρέπει να αποσυρθούν. Η χρήση του αυτοκινήτου τη στιγμή της σεισμικής διέγερσης θα πρέπει να αποφεύγεται και ο κόσμος να κατευθύνεται προς ανοιχτούς ελεύθερους χώρους.

Τον κ. Λέκκα συνοδεύει το ανώτατο στέλεχος του ΟΑΣΠ Βασίλης Μώκος και ο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι δήλωσαν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.