Στις περιοχές υψηλού κινδύνου από πιθανό τσουνάμι η Κρήτη

Στις περιοχές υψηλού κινδύνου από πιθανό τσουνάμι η Κρήτη
0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 5 έτη by energinews (admin)

Στις περιοχές που κινδυνεύουν από μικρά ή μεγάλα τσουνάμι είναι και η Κρήτη – Ποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν;

Αναγκαίο κρίνει τον σχεδιασμό μίας εθνικής ερευνητικής πολιτικής, καθώς και την αντίστοιχη χρηματοδότηση της συστηματικής έρευνας, ο ερευνητής του (ΕΛΚΕΘΕ) Δημ. Σακελλαρίου.

Ειδικότερα ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου, ερευνητής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ο οποίος ειδικεύεται στην Τεκτονική/Θαλάσσια Γεωλογία, αναφέρει και αναλυτικά και τις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο τσουνάμι, που «χτύπησε» τις ακτές της Ινδονησίας έρχεται στην επιφάνεια ο κίνδυνος που ελλοχεύει και στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών.

Στις περιοχές που κινδυνεύουν από μικρά ή μεγάλα τσουνάμι είναι και η Κρήτη

Αυτό τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου: «Υποθαλάσσιες κατολισθήσεις έχουν γίνει πολλές φορές στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών και θα συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον. Πολλές από αυτές έχουν προκαλέσει και θα προκαλέσουν μικρά, μεγαλύτερα ή ακόμη και καταστροφικά τσουνάμι. Περιοχές όπως ο Κορινθιακός Κόλπος, το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, ιδιαίτερα η περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, καθώς και τα νησιά του Ελληνικού Τόξου – Ιόνιο, Κρήτη, Ρόδος – έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν από μεγάλα ή και καταστροφικά τσουνάμι και έχουν αυξημένη επικινδυνότητα λόγω της υψηλής σεισμικότητάς τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερευνητής.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίος «ο σχεδιασμός μιας εθνικής ερευνητικής πολιτικής και η αντίστοιχη χρηματοδότηση της συστηματικής έρευνας και χαρτογράφησης του βυθού των ελληνικών θαλασσών για την εκτίμηση των υποθαλάσσιων γεωκινδύνων, όπως οι κατολισθήσεις, οι σεισμοί και τα τσουνάμι».

πηγη:www.neakriti.gr

1

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.