Στη Χρυσή ο Υπ. Περιβάλλοντος – Ανακοινώνεται αυστηρό πλάνο τρετίας για την προστασία του νησιού

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 29 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Mια επίσκεψη που δεν συνηθίζεται, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες  με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να έχει στο πρόγραμμα του την παρουσία του στη νήσο Χρυσή, στα πλαίσια παρουσίασης ενός νέου πλαισίου διαχείρισης και προστασίας που προετοιμάζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η επίσκεψη αυτή όπως λέει η Διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, στο Ράδιο Λασίθι θα πραγματοποιηθεί είτε στις 9 ή στις 10 Ιουνίου.

Με το νέο νομοσχέδιο όπως είπε η κα Κοζυράκη έχουν καταργηθεί οι φορείς διαχείρισης που είχαν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια (χωρίς ποτέ πρακτικά να λειτουργήσουν), και σε ότι έχει να κάνει συγκεκριμένα με τη Νήσο Χρυσή εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει η εκπόνηση ενός νέου διαχειριστικού πλαισίου, βασισμένου στη μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που είχε πραγματοποιηθεί παλιότερα ώστε να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση η οποία θα είναι άμεσα εκτελέσιμη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, όπως ανέφερε η διοικήτρια της Αποκεντρωμένης, γνωρίζει πολύ καλά πλέον την κατάσταση στην οποία έχει βρίσκεται η Νήσος Χρυσή, αφού το τελευταίο τετράμηνο έχει γίνει μια σειρά πολλών επαφών ανάμεσα σε στελέχη του Υπουργείου και της Αποκεντρωμένης για να έρθουμε μέχρι σήμερα όπου βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τις ανακοινώσεις.

Το 3ετες σχέδιο διαχείρισης βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς της Ιεράπετρας και της Περιφέρειας Κρήτης, και οι προτάσεις τους αναμένεται να παρουσιαστούν στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί με τον Υπουργό και η οποία θα γίνει στο Ηράκλειο εκείνο το διήμερο.

Στόχος του Υπουργείου είναι μετά τη σύσκεψη να έχουν διατυπωθεί οριστικά όλες οι προτάσεις και τυχόν ενστάσεις που υπάρχουν ώστε ο Υπουργός πολύ άμεσα να είναι σε θέση να εκδώσει την απόφαση με στόχο να αρχίσει να εκτελείται άμεσα.

Στο διαχειριστικό πλαίσιο όπως είπε θα αποτυπώνονται και οι αρμοδιότητες και ευθύνες που θα έχουν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες όπως ο Δήμος Ιεράπετρας, το Λιμεναρχείο, η Κτηματική Υπηρεσία, η Δασική Υπηρεσία, η αντιπεριφέρεια Λασιθίου.

Η «νεκρή» τουριστική περίοδος που έχει προκύψει αυτό το διάστημα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αρχίσουν οι πρώτες δράσεις του σχεδίου τόνισε η κα Κοζυράκη, ώστε η Χρυσή να ωφεληθεί πραγματικά και το περιβάλλον να μπορέσει να ανακάμψει.

Το πρόβλημα της βλάστησης και της ξήρανσης των κέδρων είναι ένα στοιχείο που κρίνεται ως πολύ σοβαρό και ως συνέπεια της τουριστικής πίεσης που δέχεται η Χρυσή, τόνισε η κα Κοζυράκη και για αυτό έχει δοθεί ο χαρακτήρας του επείγοντος σε όλες τις διαδικασίες που γίνονται.

Μέχρι τώρα, όπως είπε, τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με διαπλεκόμενα συμφέροντα κάθε είδους, μπλέξιμο αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις υπηρεσίες κλπ, έχουν σίγουρα παίξει ρόλο για την κατάσταση που επικρατεί και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν στη Χρυσή, όμως απ’ τη στιγμή που υπάρχει πολιτική βούληση να βελτιωθεί η κατάσταση, το κράτος γνωρίζει καλά τους τρόπους για το πως θα μπορέσει να πιέσει για εφαρμογή της νομοθεσίας, υπογράμμισε η διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησησης Κρήτης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.