ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ EUROMONTANA Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 20 Νοεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου EUROMONTANA συμμετέχει ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης επί Ευρωπαϊκών – Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες.

Το EUROMONTANA αποτελεί ένα πολυτομεακό δίκτυο συνεργασιών για την ανάπτυξη των ορεινών ευρωπαϊκών περιοχών, με σκοπό τη βελτίωση της ορεινής διαβίωσης, τη δικτύωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Συμμετέχουν Εθνικοί Φορείς και Οργανισμοί που εξειδικεύονται στις ορεινές περιοχές, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές αυτοδιοίκησης, Περιφερειακοί Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, Αγροτικές Οργανώσεις, Περιβαλλοντικοί Οργανισμοί καθώς και Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Κέντρα.

Τις εργασίες του EUROMONTANA απασχόλησαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη ορεινών ευρωπαϊκών περιοχών, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εθνικές συναφείς πολιτικές και περιφερειακές στρατηγικές, η προώθηση των προϊόντων των ορεινών περιοχών, πολιτισμός και τουρισμός κ.α., καθώς και πολιτικές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών.

Ο Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για την ανάδειξη των περιοχών των ορεινών όγκων της Κρήτης, εστιάζοντας στις τοπικές ιδιαιτερότητες του νησιού αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης των αγροτικών και ορεινών περιοχών κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο. Αναφέρθηκε επίσης στη δυναμική και τις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης και τοπικών φορέων σε συναφή θέματα όπως η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας στη Μεσόγειο “EMBLEMATIC, Εμβληματικά Βουνά της Μεσογείου, ως Παράκτιοι Προορισμοί Αριστείας» του πλαισίου Interreg MED.

Παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση, διενεργείται στις Βρυξέλλες και το Συνέδριο “Επανεξετάζοντας την εδαφική ισορροπία μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών στα βουνά της Ευρώπης: Πώς μπορεί να υποστηρίξει η καινοτομία νέες και ωφέλιμες λύσεις;» με σκοπό κατά και τις επισημάνσεις και του ΟΟΣΑ: να αναλυθεί και να ενθαρρυνθεί μια ολοκληρωμένη λειτουργική προσέγγιση για την αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας που προσφέρουν οι αγροτικές περιοχές, όχι μόνο για τα ελκυστικά τοπία τους και την καλή ποιότητα ζωής αλλά και για την οικονομική συμβολή και ικανότητα καινοτομίας. Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερευνητές, εκπρόσωποι των Περιφερειών.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Αλεξάκης, είναι απαραίτητο α) να εξισορροπήσουν οι ροές του τουρισμού προς έναν περισσότερο βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό σε σχέση και με την ορεινή παράκτια ενδοχώρα β) να ορίσουμε την εμβληματική διάσταση των περιοχών μας και γ) να αναπτύξουμε φιλοπεριβαλλοντικό σχεδιασμό σε αστικές και αγροτικές περιοχές σε εφαρμογή Ευρωπαϊκών Πολιτικών όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής, αλλά και με καινοτομία.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.