«Στη Βουλή οι επισημάνσεις και οι 9 προτάσεις του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ)για την έξαρση των δακοσυλλήψεων από τον Βασίλη Κεγκέρογλου».


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 27 Ιουλίου 2022 by manos (seo)-admin

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως αναφορά, στα αρμόδια Υπουργεία την επιστολή του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ) με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του για την έξαρση των δακοσυλλήψεων.

Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ) επισημαίνει ότι:

1.Η  εμφάνιση υψηλών δακοπληθυσμών στο 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου  και μάλιστα μετά την διενέργεια της 1ης γενικής διαβροχής, οπωσδήποτε είναι ανησυχητική και εάν δεν ελεγχθεί άμεσα  εγκυμονεί  σοβαρούς  κινδύνους  για  σημαντικές  δακοπροσβολές.

2.Η προέλευση των δακοπληθυσμών μπορεί να αποδοθεί είτε σε παράταση των εξόδων της διαχειμάζουσας γενεάς, είτε και σε έντομα που προήλθαν από δακοπροσβολές νέας φετινής γενιάς, οι οποίες, άγνωστο γιατί, δεν επισημάνθηκαν με τις διενεργούμενες δειγματοληψίες.

3.Η εφαρμογή της 1ης γενικής διαβροχής στην Κρήτη, έκτος από περιοχές στην  Χερσόνησο Ηρακλείου, όπου άρχισε αρκετά έγκαιρα (7-6-22), στις άλλες περιοχές πραγματοποιήθηκε από 15-22 Ιουνίου, αρκετά καθυστερημένα, εξαιτίας – σύμφωνα  με  ανακοινώσεις  ΔΑΟΚ -των υψηλών θερμοκρασιών.

4.Η έλευση ημερών με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνες) μπορεί, οπωσδήποτε, να καθηλώσει την κινητικότητα και ζωτικότητα του Δάκου. Δεν πρέπει όμως να αποτελέσει αιτία εφησυχασμού.

Στην κατεύθυνση αυτή κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις και ειδικότερα:

1.Η πρώτη γενική διαβροχή στους δολωματικούς ψεκασμούς πρέπει να έχει ολοκληρωθεί (όχι να αρχίζει),  ανεξαρτήτως ύπαρξης ενδείξεων δακοπαγίδων,  πριν  ο ελαιόκαρπος καταστεί δεκτικός για προσβολή (πήξη του πυρήνα, η  βάρος 1-2 γρ.) και αν χρειαστεί, πρέπει να επαναλαμβάνεται άμεσα. Αναβολή για λόγους τεχνικούς, κλιματικούς ή οικονομικούς διακυβεύει την αποτελεσματικότητα.

2.Σε επίπεδο Περιφέρειας πρέπει να υπάρξει συντονιστικό όργανο με συμμετοχή εμπείρων επιστημόνων και εκπρόσωπων των παραγωγών, το οποίο θα καθορίζει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές στα κρίσιμα σημεία  της εφαρμογής της μεθόδου.

3.Οι υψηλές δακοσυλλήψεις πρέπει να ελεγχθούν με δεύτερη αποτελεσματική γενική διαβροχή και οι δακοπροσβολές πρέπει να επισημανθούν και να καθηλωθούν με ψεκασμούς καλύψεως  με διασυστηματικά  φάρμακα από τις υπηρεσίες δακοκτονίας

4.Οι νόμιμες ή παράτυπες εξαιρέσεις ελαιώνων από τους δολωματικούς (βιολογικοί, μειωμένης καρποφορίας, περιφραγμένοι, δύσβατοι κ.α.) πρέπει να περιοριστούν δραστικά γιατί ακυρώνουν την έννοια των «γενικών διαβροχών».

5.Η εφαρμογή ψεκασμών σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να αντιμετωπιστεί με εκτέλεση τους κατά τις πολύ πρωινές ώρες οπότε οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, όπως γινόταν και παλαιοτέρα ακόμη και κατά τους αεροψεκασμούς.

6.Η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών με εκτόξευση του ψεκαστικού υγρού από μεγάλες αποστάσεις πρέπει να  αποφευχθεί, γιατί μειώνει  την  αποτελεσματικότητα αλλά και διότι μπορεί να  συντελέσει  σε  υπολείμματα στο ελαιόλαδο.

7.Οι  αναγραφόμενοι στις ετικέτες φάρμακων χρονικοί περιορισμοί για επανάληψη των ψεκασμών (π.χ. 21ήμερες) πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου για δολωματικούς ψεκασμούς, αφού αυτοί θεωρητικά δεν εφαρμόζονται στους καρπούς.

8.Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του Δάκου πρέπει να τεκμηριώνονται με συγκεκριμένες έγκυρες δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες. Οι ερευνητικές εργασίες που χρηματοδοτεί το ΥπΑΑΤ πρέπει να δημοσιεύονται.

9.Η αναβολή εκτέλεσης ψεκασμών κατά τις αργίες μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με καταβολή των επιπλέον νόμιμων αμοιβών στο απασχολούμενο προσωπικό (Τομεάρχες, ψεκαστές κλπ)

Παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη την επιστολή να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε.

«Αποχαιρετισμός Βασίλη Κεγκέρογλου στον Δημήτρη Αποστολάκη».

«Σύντροφε, συναγωνιστή και αγαπημένε φίλε Δημήτρη,

Θλιβερό το καθήκον να σε αποχαιρετώ λίγο πριν την τελευταία πτήση σου, αυτή την φορά προς την αιωνιότητα και προτού σε υποδεχτεί η εύανδρος κρητική γη.

Θλιβερός ο αποχαιρετισμός αλλά και καθήκον ανθρώπινο και  φιλικό.

Κυρίως όμως είναι υποχρέωση πολιτική και εθνική διότι όπως έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες η αρετή, η τιμιότητα και η προσφορά, πρέπει να βραβεύονται. Όπου βραβεύονται εκεί «ξεφυτρώνουν» άριστοι άνθρωποι.Ο Περικλής στον επιτάφιο αναφέρει «οίς γάρ αρετής άθλα μέγιστα κείνται τήδε και άριστοι άνδρες ανα-φύονται».

Δεν είμαι όμως μόνο εγώ εδώ που αποτίνω φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο άνθρωπο, σε ένα φλογερό πατριώτη και σε ένα συνεπή δημοκράτη. Είμαστε όλοι εδώ, για να σε αποχαιρετήσουμε. Η οικογένεια σου, οι φίλοι σου,  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Νίκος Ανδρουλάκης, ο Υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, όλη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, οι συνάδελφοι σου αξιωματικοί, οι συναγωνιστές και σύντροφοι σου και η Ηρακλειώτικη κοινωνία.

Όλοι οι Κρητικοί, που υπηρέτησες ανιδιοτελώς, ως Βουλευτής Ηρακλείου, προσφέροντας τα μέγιστα, τόσο στη μεγαλόνησό μας όσο και στο αγαπημένο μας Ηράκλειο. Είχες μια ειλικρινή αγάπη και έγνοια για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Υπηρέτησες την Πολεμική Αεροπορία με πάθος, υπευθυνότητα και υψηλό αίσθημα καθήκοντος.

Σε όποιο μετερίζι κι αν βρέθηκες, έπραξες στο ακέραιο το χρέος σου με ταπεινότητα αλλά και θαυμαστά αποτελέσματα.

Υπηρέτησες με σθένος και αποφασιστικότητα τα εθνικά συμφέροντα της πολύπαθης Πατρίδας μας.

Η  προσήλωσή σου στο Δημοκρατικό Πολίτευμα, οι προοδευτικές σου αντιλήψεις και η κρητική σου καταγωγή δε σου επέτρεψαν να παρακολουθείς άπραγος την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος από επίορκους αξιωματικούς. Εντάχθηκες στον αγώνα, ανέπτυξες αντιδικτατορική δράση και αγωνίστηκες με συνέπεια για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Το 1973, συμμετείχες στο Κίνημα του Ναυτικού και αποτάχθηκες από τη δικτατορία αλλά εσύ δεν «έσκυψες το κεφάλι».

Παρέμεινες Αγέρωχος, Δημοκράτης και Κρητικός.

Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης αναγνωρίστηκε η αξία σου, έφτασες στο βαθμό του πτεράρχου και το 1984 επελέγεις Αρχηγός ΓΕΑ.

Με δική σου συνδρομή, συμφωνήθηκε η  προμήθεια 40 F-16 από τις ΗΠΑ κι άλλα τόσα Mirage-2000 από τη Γαλλία που ενίσχυσαν την αμυντική ισχύ της Χώρας μας και μέχρι σήμερα με την αναβάθμιση τους, θωρακίζουν την άμυνά μας, θέμα για το οποίο σε συμβουλεύτηκα ως μέλος της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής.

Οι αρχές, οι αξίες και οι θέσεις σου για αξιοκρατία, διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, για μια καλύτερη Ελλάδα καθώς και η φιλία σου με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου σε οδήγησαν στο μεγάλο δημοκρατικό κίνημα, το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ  της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Απελευθέρωσης.

Το υπηρέτησες με συνέπεια.

Ο λόγος σου πάντα καθαρός, συνετός και  ευγενής. Οι πολιτικές σου παρεμβάσεις πάντα ουσιαστικές και διατυπωμένες με γνώμονα τα συμφέροντα της Πατρίδας και του λαού.

Οι συζητήσεις μαζί σου πάντα ενδιαφέρουσες  και ωφέλιμες. Είχες κρυστάλλινες απόψεις σε πολλά κοινωνικά θέματα. Δεν οργιζόσουν, δεν  κακολογούσες, δεν έκανες άδικες και αυστηρές κρίσεις.

Το Σεπτέμβριο του 1996, ο Κώστας Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ σε τίμησε αναθέτοντάς σου τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.Στη συνέχεια,  εσύ ήσουν αυτός που τίμησε την εμπιστοσύνη τους.

Λάμπρυνες με την παρουσία σου και το έργο σου το αξίωμα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας. Παρέμεινες στη θέση αυτή μέχρι τον Οκτώβριο του 2001.

Υπήρξες μια εμβληματική, χαρισματική προσωπικότητα που έβαλε την σφραγίδα του στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Άμυνα.Η απουσία σου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.

Όμως, δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ γιατί το φως της δικαιοσύνης, της εντιμότητας, των δημοκρατικών αρχών, των κοινωνικών αξιών και του πατριωτισμού δε θα σβήσουν ποτέ όσο θα υπάρχουν άνθρωποι όπως ήσουν εσύ.

Αποτελείς πρότυπο υπεύθυνου πολιτικού, άξιου αξιωματικού, ανθρώπου με ήθος και ευγένεια.

Θα μείνει  βαθιά χαραγμένη στο νου και τη καρδιά μου η τελευταία συνομιλία μας στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το πάθος σου, η  αγωνία σου αλλά και η αισιοδοξία σου για την επιτυχία της Δημοκρατικής Παράταξης.Ήσουν  υπέροχος οικογενειάρχης.

Στην οικογένειά σου και στους οικείους σου, θερμά  συλλυπητήρια, δύναμη και κουράγιο.

Πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι για σένα.Όλοι μας νιώθουμε υπερήφανοι για σένα.

Καλό ταξίδι. Αιωνία η μνήμη σου».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.