
«Στη Βουλή η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Ηρακλείου, Σητείας και Ιεράπετρας για αύξηση του προϋπολογιζόμενου ποσού για οικονομικές ενισχύσεις σε θερμοκηπιακά κηπευτικά λόγω covid-19».
Τελευταία ενημέρωση 9 Οκτωβρίου 2020 by manos (ceo)-admin
Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την επιστολή την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Ηρακλείου, Σητείας Λασιθίου, Ιεράπετρας Λασιθίου με την οποία διαμαρτύρονται έντονα για τις πρόσφατες εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας στην Κρήτη και ζητούν αύξηση του προϋπολογιζόμενου ποσού για οικονομικές ενισχύσεις σε θερμοκηπιακά κηπευτικά λόγω covid-19.
Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της επίσκεψη σας στην Ιεράπετρα την 02.10.2020 σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης στα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης, όπου τελικά ανακοινώσατε στην σύσκεψη των παραγωγικών φορέων. Είναι απολύτως βέβαιο ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις προσωπικές δεσμεύσεις σας, όπου αυτοβούλως μας ανακοινώσατε κατά την επίσκεψη εκπροσώπων μας στο Υπ.Α.Α.Τ. την 27.08.2020. Από τα παραπάνω κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει άμεσα συνάντηση με αντιπροσωπεία των Συλλόγων μας, με αποκλειστικό αντικείμενο την αύξηση του προϋπολογιζόμενου ποσού για την συγκεκριμένη δράση. Από τα στοιχεία που σας έχουμε στείλει, αποδεικνύεται ότι η εκτιμώμενη οικονομική ζημία για τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης υπερβαίνει τα 100 εκ Ευρώ και γι’ αυτό τον λόγο είναι επιβεβλημένη η κατ’ ελάχιστο οικονομική ενίσχυση στα 30 εκ Ευρώ. Αυτό το ποσό έχει καθαρά χαρακτήρα ενίσχυσης και όχι αποζημίωσης, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να στηρίξουν την παραγωγική διαδικασία. Επίσης, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι πρέπει να συμπεριλάβετε την καλλιέργεια πιπεριάς στις ενισχύσεις. Κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να ορίσετε εκ νέου την στρατηγική επιλογή της χώρα μας να αναβαθμίσει τον πρωτογενή τομέα σε ηγετικό κλάδο ανάπτυξης της πατρίδας μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αγρότες που θα μείνουν όρθιοι, να συνεχίσουν να παράγουν. Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική σας απάντηση και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.
Με εκτίμηση Εκ των Δ.Σ. Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος. Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ. Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος. Α.Σ Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης.».
«Αξιοποίηση των θεσμών και των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας και κυρίως του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του ΤΕΒΑ για την αντιμετώπιση των νέων φαινομένων φτώχειας».
Ο Γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε, με επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, την αξιοποίηση των θεσμών και των μηχανισμών κοινωνικής προστασίας και κυρίως του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του ΤΕΒΑ για την αντιμετώπιση των νέων φαινομένων φτώχειας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που προκαλούν απώλεια θέσεων εργασίας, ανεβάζοντας την ανεργία πάνω από 20% και τα ποσοστά των πολιτών με κίνδυνο φτώχειας πάνω από 33%.
Ο Βουλευτής, αρχικά υπενθύμισε ότι η κρίση που προκάλεσε ο οικονομικός εκτροχιασμός 2004-2009 οδήγησε στην ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και στη δημιουργία νέων θεσμών, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ΤΕΒΑ και το πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη» προκειμένου να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας. Ωστόσο, η εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιτείνει δραματικά τα προβλήματα, τείνει να δημιουργήσει μια τάξη νεόπτωχων, κατάσταση που απαιτεί τον επανασχεδιασμό και την προσαρμογή των μηχανισμών προστασίας στα νέα δεδομένα.
Ειδικότερα όπως τόνισε ο Βουλευτής:
– ως προς το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις και να ενισχυθούν τα αντανακλαστικά του, ώστε να εντάσσονται άμεσα στο ΕΕΕ όσοι περνούν στο φάσμα της φτώχειας και μάλιστα της ακραίας, με κριτήριο όχι το εισόδημα του προηγούμενου έτους , ούτε του προηγούμενου εξαμήνου, αλλά του προηγούμενου τριμήνου καθώς, λόγω της πανδημίας COVID 19, από την μια μέρα στην άλλη συμπολίτες μας έχουν ανάγκη. Παράλληλα , απαραίτητη είναι η ενίσχυση του 3ου πυλώνα του ΕΕΕ, δηλαδή η εντατικοποίηση των ενεργητικών δράσεων για προώθηση στην αγορά εργασίας .
– ως προς το ΤΕΒΑ, το οποίο διαχειρίζεται το ΕΙΕΑΔ, πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια του για προμήθεια και διανομή σε όλους τους δικαιούχους ΤΕΒΑ και Ε.Ε.Ε (και στα μέλη των οικογενειών τους) μέσων προστασίας (μάσκες, απολυμαντικά, οινόπνευμα, μαντηλάκια) αλλά και Voucher για ΤΑΧΙ για τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες, προκειμένου να μετακινούνται στο γιατρό τους ή στα νοσοκομεία ή όπου αλλού χρειάζεται και, επομένως, αφενός να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής μεταφοράς και αφετέρου να προστατευθεί τόσο η δική τους υγεία όσο και συνολικά η δημόσια υγεία.
Η αρμόδια Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου συμφώνησε με όλες τις προτάσεις και επισημάνσεις του κ. Κεγκέρογλου και ανακοίνωσε ότι σε προσεχές νομοσχέδιο της Κυβέρνησης θα ενταχθούν στο ΕΕΕ άστεγοι και κακοποιημένες γυναίκες που διαβιούν σε κλειστές μονάδες φροντίδας-φιλοξενίας. Σχετικά με το ΤΕΒΑ, δήλωσε ότι πολύ σύντομα οι κοινωνικές συμπράξεις σε όλη τη χώρα θα χορηγούν στους δικαιούχους τα απαραίτητα μέσα προστασίας (μάσκες, απολυμαντικά, οινόπνευμα κλπ).
Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής: