«Στη Βουλή η επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για παράταση των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού νόμου 4399/16».


0
(0)

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στο αρμόδιο Υπουργείο, την επιστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για παράταση των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού νόμου 4399/16, οι οποίες λήγουν στις 31 Μαρτίου 2021 και ζητά τουλάχιστον δίμηνη παράταση, δεδομένων μάλιστα των δυσμενών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του Κορωνοϊού.

 Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

 «Οι προκηρύξεις των καθεστώτων «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», και «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που είναι σε ισχύ, αποτελούν μια πολύ σημαντική παρέμβαση για στήριξη στις επιχειρήσεις και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει πολύ αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, μιας και αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ανοιχτή κάποια αντίστοιχη πρόσκληση. Ωστόσο, στο Επιμελητήριο μας το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες προβληματισμών σε σχέση με την προθεσμία της 31ης Μαρτίου 2021.

 Είναι τα πολλά αιτήματα των επιχειρήσεων που επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τις επενδυτικές τους προτάσεις παρά τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά (έλλειψη ρευστότητας, αδυναμία πρόσβασης σε δανειακά κεφάλαια, οι περιορισμοί των μετακινήσεων που πολλαπλασιάζουν τον χρόνο ολοκλήρωσης της κάθε μελέτης που απαιτείται ώστε τα επενδυτικά σχέδια να ετοιμαστούν για να κατατεθούν προς υπαγωγή κλπ). Επιπρόσθετα, είναι δυσχερέστατη λόγω των περιοριστικών μέτρων η συλλογή και επεξεργασία προσφορών για τον εξοπλισμό, ο χρόνος έκδοσης αδειών κοκ.

 Δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα από το χώρο του τουρισμού και της μεταποίησης είναι σε διαδικασία σύνταξης των επενδυτικών τους σχεδίων τα οποία δύσκολα  θα προλάβουν να κατατεθούν (μεσούσης της πανδημίας) προτείνουμε όπως εξετάσετε την παράταση προθεσμιών υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 κατά δύο (2) μήνες ακόμη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους, και δεν θα χαθούν σημαντικά για την αγορά κονδύλια.

 Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση».

«Κυβερνητική ανεπάρκεια ή αδιαφορία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης στην Κρήτη».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση προς τα Υπουργεία  Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομικών,Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εσωτερικών,Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων  για την κυβερνητική ανεπάρκεια ή αδιαφορία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης στην Κρήτη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η κυβερνητική ανεπάρκεια ή αδιαφορία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που προκάλεσαν τα δυο συνεχόμενα κύματα ακραίων καιρικών φαινομένων στην Κρήτη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020, προκαλεί στασιμότητα τέσσερις (4) μήνες για την προώθηση διαδικασιών  στήριξης και αποζημίωσης των πληγέντων.

Τον Νοέμβριο καταθέσαμε μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, συγκεκριμένη  Τροπολογία για την επέκταση ισχύος των νόμων 4728/20 και 4737/20 για τον Ιανό Θεσσαλία – Κρήτη προκειμένου να εφαρμοστούν οι συντομότερες διαδικασίες αποζημιώσεων και αποκαταστάσεων ζημιών και να οριοθετηθούν νομοθετικά οι πληγείσες περιοχές, την οποία η κυβέρνηση δυστυχώς απέρριψε  και μάλιστα δυο φορές με συνέπεια:

1.Να μην έχουν ακόμη οριοθετηθεί, από τα αρμόδια Υπουργεία, οι πληγείσες περιοχές.

2.Να μην έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίες για την καταβολή των προβλεπόμενων 5.000€ για ζημιές σε σπίτια και 8.000 € για ζημιές σε επιχειρήσεις ενώ η  Γ.Δ.ΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συγκεκριμένα το κλιμάκιο της Κρήτης έχει καταγράψει τις ζημιές σε εκατοντάδες κτηριακές υποδομές.

3.Να μην έχουν ακόμα καταβληθεί οι εφάπαξ αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν οι κατοικίες αλλά ούτε οι αποζημιώσεις για την οικοσκευή ενώ έχουν καταγραφεί από τους Δήμου.

4.Να μην έχουν προχωρήσει οι εξατομικεύσεις των ζημιών σε επιχειρήσεις λόγω της μη οριοθέτησης

5.Να μην έχουν γνωστοποιηθεί τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ αλλά και ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων.

Επειδή η μόνη στήριξη που έχει προχωρήσει, αφορά την χρηματοδότηση των Δήμων για την αποκατάσταση  δημοτικών υποδομών

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

1)Θα εφαρμόσετε και στην Κρήτη, έστω και τώρα τις συντομότερες διαδικασίες που εφαρμόστηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό»;

2)Πότε θα οριοθετήστε επιτέλους τις πληγείσες περιοχές;

3)Πότε θα καταβάλετε τα 5000 Ευρώ και τα 8000 Ευρώ, όπως προβλέπει ο νόμος για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν και πότε θα προχωρήσουν οι εξατομικεύσεις των ζημιών;

4)Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ;

5)Ποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν προτεραιοποιηθεί για να προωθηθούν σε κάθε νόμο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου,Χρήστος Γκόκας, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Ευαγγελία Λιακούλη, Απόστολος Πάνας, Γιώργος Μουλκιώτης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.