Στη Βουλή η επιστολή του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου


0
(0)

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την επιστολή του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, αναφορικά με τη διευκόλυνση ένταξης των οινοποιείων στα Προγράμματα Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

 Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

 «Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τα νέα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το έκτακτο μέτρο της Απόσταξης Κρίσης στο οποίο αναγκάστηκαν πολλά οινοποιεία να ενταχθούν για να αποφευχθεί η χαοτική κατάσταση συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων αδιάθετου σταφυλιού στην αγορά, πέρα από τεράστιες οικονομικές ζημίες που επέφερε λόγω των χαμηλών (κάτω του κόστους) τιμών διάθεσης του κρασιού, το «εισόδημα» που προέκυψε από τη διαδικασία της απόσταξης λειτουργεί τώρα ανασταλτικά ως προς την ένταξη των οινοποιείων στο μέτρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Η αντίφαση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι το «έσοδο» της απόσταξης αλλοιώνει την πραγματική οικονομική εικόνα της εκάστοτε επιχείρησης, εμποδίζοντάς την λογιστικά να ενταχθεί στα προγράμματα Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τη στιγμή που ο κλάδος έχει πληγεί σημαντικά από την τρέχουσα κρίση και τα οινοποιεία δυσκολεύονται να επιβιώσουν.

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι για την ένταξη στα παραπάνω προγράμματα γίνεται σύγκριση οικονομικών δεικτών των μηνών Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο που χαρακτηρίζονται έτσι κι αλλιώς ως μήνες χαμηλού τζίρου για τον κλάδο μας – που σημειώνει τον βασικό του τζίρο κατά την τουριστική περίοδο – έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται μια λανθασμένη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης των οινοποιητικών επιχειρήσεων και να τις καθιστά μη επιλέξιμες στο πλαίσιο της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης. Επομένως, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη το διάστημα αυτό να αλλάξει για τις τουριστικές Περιφέρειες (Κρήτη και άλλα νησιά) και να επεκταθεί σε οκτώ (8) μήνες, δίνοντας μια ρεαλιστικότερη εικόνα ως προς τη διαφορά που παρουσιάστηκε στον κλάδο μετά την έλευση της πανδημίας.

Με αφορμή την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5» που αναμένεται, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε θερμά να μεριμνήσετε το αμεσότερο δυνατό για τα παραπάνω, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης των οινοποιείων στο μέτρο αυτό.

Αναμένοντας για τις δικές σας ενέργειες, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά εκ των προτέρων.

Με κάθε εκτίμηση,

Για το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου

Νίκος Δουλουφάκης, Πρόεδρος Δ.Σ.»

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *