Στη Βουλή η επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης για την αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δήμων, των Δ.Ε.Υ.Α. και τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας-Συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης


0
(0)

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά  στη Βουλή την επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης για την  αύξηση του ενεργειακού κόστους των Δήμων, των Δ.Ε.Υ.Α. και τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας.

Όπως επισημαίνουν, η αλματώδης αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην οικονομία,  αυξάνοντας υπέρμετρα την επιβάρυνση νοικοκυριών, επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρήσεων και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος.

Συγκεκριμένα η ΠΕΔ Κρήτης, στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων προτείνει:

-οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι Δήμοι να υπαχθούν σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής

-την μείωση του ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6% ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες

– η τιμή του ρεύματος για καταναλώσεις άρδευσης να είναι αντίστοιχες στα

τιμολόγια των ΤΟΕΒ.

-Οι Ενεργειακές Κοινότητες, όπως αυτές θεσπίζονται μέσω του Νόμου 4513/2018,

να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί και ταυτόχρονα καταναλωτές ενέργειας με  πρόβλεψη και υλοποίηση άμεσα κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε.

Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της πλατφόρμας arogi.gr για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης

Με ερώτηση στα Υπουργεία  Υποδομών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία της πλατφόρμας arogi.gr για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Ο καταστροφικός σεισμός στην ευρύτερη  περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και των όμορων Δήμων κατέστησαν εκατοντάδες οικογένειες άστεγες, καθώς ήδη μετράμε στην ευρύτερη περιοχή του επίκεντρου της σεισμικής δραστηριότητας και στις γύρω περιοχές, χιλιάδες κατοικίες-επαγγελματικούς χώρους- σταβλικές εγκαταστάσεις με σοβαρές καταστροφές, ακατάλληλες ή προσωρινά ακατάλληλες και οι ιδιοκτήτες-ενοικιαστές και υπεκμισθωτές έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Δυστυχώς οι κοινές Υπουργικές Αποφάσεις  που εκδόθηκαν (ΦΕΚ 4618/Β/6-10-2021, 4619/Β/6-10-2021, 4620/Β/6-10-2021) για τις διαδικασίες χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κλπ δεν περιλαμβάνουν οικισμούς των Δήμων που επλήγησαν και υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Ενδεικτικό των προαναφερόμενων είναι:

-Η παντελής απουσία οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Καστελίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

-Από την Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου απουσιάζουν κοινότητες που επλήγησαν όπως: Τοπική Κοινότητα Δεματίου, Καραβάδου, Κασάνων, Καστελλιανών. Παναγιάς, Πανοράματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες πληγέντων ιδιοκτητών ή ενοικιαστών που έχουν προσπαθήσει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της arogi.gr δεν αναγνωρίζεται η οικία ή ο επαγγελματικός τους χώρος, παρότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Επιπρόσθετα, αποκλείονται τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα και εξαιρούνται της συνδρομής, αφού το δικαιούμενο ποσό που υπολογίζεται είναι μηδενικό.  Ομοίως, η πλατφόρμα δεν περιλαμβάνει καθόλου τις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης κτίσματος.

Τέλος, αποκλείονται τα ακίνητα που κτυπήθηκαν από το σεισμό της 24ης Ιουλίου και είχαν περάσει τον πρώτο έλεγχο.

Επειδή αρκετές υφιστάμενες οικίες, επαγγελματικοί χώροι, γεωργικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές δεν αναγνωρίζονται στην πλατφόρμα με συνέπεια να μην μπορούν να αποζημιωθούν οι πληγέντες και ούτε να λάβουν άλλα μέτρα ενίσχυσης και ανακούφισης

Επειδή χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης τα προβλήματα που προκύπτουν καθώς για τους πληγέντες είναι ζωτικής σημασίας οι αποζημιώσεις και οι λοιπές διευκολύνσεις.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1)Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να συμπεριληφθούν στις ΚΥΑ όλοι οι οικισμοί που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων;

2)Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει προκύψει στην πλατφόρμα με τις οικίες, τα καταστήματα και τις σταβλικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν αλλά δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα;

3) Τι θα πράξετε για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα και τους υπεκμισθωτές, οι οποίοι αποκλείονται άδικα από το σύστημα;

4)Θα δώσετε τη δυνατότητα και με ποιο τρόπο προκειμένου να ενταχθούν μαζί με αυτές του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα arogi.gr οι οικίες που έχουν υποστεί ζημιές με προηγούμενους σεισμούς και συγκεκριμένα της 24ης Ιουλίου;».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.