«Στη Βουλή η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (Π.Ο.ΞΕΝ.) από τον Βασίλη Κεγκέρογλου».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στο Υπουργείο Εργασίας την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (Π.Ο.ΞΕΝ.), με την οποία για άλλη μια φορά επισημαίνουν την δύσκολη θέση που βρίσκεται ο κλάδος τους και ζητούν άμεσες ενέργειες.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, με επιστολή της επισημαίνει ότι εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το πρόβλημα της καταμέτρησης των ενσήμων των ξεναγών με αρνητικές συνέπειες και πιο συγκεκριμένα:

1.Τη μη έγκαιρη ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

2.Τη μη καταβολή επιδομάτων που δικαιούνται, όπως ΟΑΕΔ, ατυχημάτων, μητρότητας κλπ.

3.Την αδυναμία συνταξιοδότησης των Ξεναγών που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις.

4.Τη  στέρηση του χειμερινού επιδόματος ανεργίας, που νόμιμα δικαιούνται, παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω πανδημίας και ύστερα από μια μακρά περίοδο ανεργίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών ζητά:

  1. Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταμέτρηση των ημερών ασφάλισης των ξεναγών, των ετών 2019, 2020 και 2021
  2. Να προβεί (επιτέλους) ο Υπουργός στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που εκκρεμεί από το 2020 για την μηχανογράφηση των ενσήμων τους.
  3. Να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ξεναγών το αρ. 60 του Ν. 4872/2021, ώστε για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος ανεργίας να απαιτηθούν 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας.

Παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (Π.Ο.ΞΕΝ.), να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε».

«Απαιτείται να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και οι κοινωνικές ανάγκες στην επικείμενη ρύθμιση για τις προσφυγικές ιδιοκτησίες».

Mε ερώτηση που κατάθεσε στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι απαιτείται να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και οι κοινωνικές ανάγκες στην επικείμενη ρύθμιση για τις προσφυγικές ιδιοκτησίες.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, το Ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να αποδώσει τίτλους ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, με σχέδιο νόμου που κατατίθεται εντός μηνός στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις θα αποδοθούν και τα κατεχόμενα (καταπατημένα) ακίνητα, έναντι εύλογου τιμήματος.

Σε ό,τι αφορά τα καταπατημένα, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 70.000 ενώ τα ανταλλάξιμα κτήματα υπολογίζονται σε περίπου 20.000 και το πρόβλημα εντοπίζεται σε πάρα πολλούς Δήμους της χώρας, στους οποίους ασφαλώς ενυπάρχουν και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα για την Κρήτη, όπως επισημαίνουν και αιρετά στελέχη του Δήμου Ηρακλείου, πρέπει να διευκρινιστεί και να κατοχυρωθεί ότι η ρύθμιση θα περιλαμβάνει εκτός από τις δημόσιες και τις δημοτικές γαίες και μάλιστα με ρητή πρόβλεψη.

Επιπλέον, ζήτημα τίθεται για τις περιπτώσεις καταπατητών ή φερόμενων καταπατητών που δεν συγκαταλέγονται στους πρόσφυγες, αλλά προέκυψαν μεταγενέστερα  ως φερόμενοι ιδιοκτήτες ή καταπατητές ενώ κρίνεται επιβεβλημένη η προστασία δεκάδων οικογενειών, οι οποίες είχαν επωφεληθεί παλαιότερης ρύθμισης με καταβολή τιμήματος και για τους οποίους έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες οριστικής διευθέτησης με αποφάσεις  Δημοτικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ιδιοκτήτες που είχαν πάρει τις γαίες από το Δημόσιο, έναντι τιμήματος αλλά δεν θεωρούνται έγκυροι ιδιοκτήτες, αφού τα ίδια ακίνητα  προγενέστερα είχαν μοιραστεί από το Δημόσιο σε τοπικές κοινότητες, οι οποίες δικαιώθηκαν μεταγενέστερα δικαστικώς.

Ταυτόχρονα, σας είναι γνωστό τόσο από διαμαρτυρίες πολιτών αλλά και από σειρά κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, το πρόβλημα της άνισης μεταχείρισης πολιτών ως ιδιοκτητών ακινήτων κατά τη διαδικασία του κτηματολογίου, ανάλογα με την προέλευση τους.

Συγκεκριμένα για ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια κλπ) που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και δεν προέρχονται από κλήρο, το Κτηματολόγιο δέχεται τις δηλώσεις αρκούμενο σε δύο ένορκες βεβαιώσεις και την δήλωση του Ε9.

Όταν το ακίνητο προέρχεται από κλήρο και δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, απαιτείται η διαδικασία του άρθρου 39 του ν.4673/2020 η οποία είναι τόσο κοστοβόρα σε βαθμό που τα έξοδα στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν την αξία του ακινήτου!!

Επειδή η δυσμενής αυτή μεταχείριση των κληροτεμαχίων στη διαδικασία κατάρτισης του κτηματολογίου με το πολύ αυξημένο κόστος και με τα δεδομένα της μικρής και πολυτεμαχισμένης ιδιοκτησίας στην Κρήτη είναι αποτρεπτική για τη διαδικασία ολοκλήρωσης του κτηματολογίου

Επειδή στην επικείμενη ρύθμιση για τις προσφυγικές ιδιοκτησίες απαιτείται  να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι  ανάγκες των τοπικών κοινωνιών

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Τα παραπάνω ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών έχουν ληφθεί υπόψη στην επικείμενη ρύθμιση για τις προσφυγικές ιδιοκτησίες και με ποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα αναμένεται να κατατεθεί το ν/σ στη Βουλή;

2.Το τίμημα της απόδοσης διαφοροποιείται ανάλογα με κοινωνικά κριτήρια και συγκεκριμένα για πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, ευπαθείς ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και οικογένειες με παιδιά, πολύτεκνους ή τρίτεκνους;

3.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προστατευθούν και να μην ξαναπληρώσουν όσοι ήδη έχουν καταβάλει τίμημα ή όσοι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες οριστικής διευθέτησης με αποφάσεις  Δημοτικού Συμβουλίου

4.Προτίθεστε για τις ανάγκες σύνταξης του κτηματολογίου να προβλέψετε να ισχύει και για τα κληροτεμάχια η διαδικασία που ισχύει για τα απλά οικόπεδα, αγροτεμάχια κλπ. χωρίς συμβόλαιο, δεδομένου ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες;».

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.