Στη Βουλή η επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης για την ένταξη του Εμπορίου στα προγράμματα επανεκκίνησης


0
(0)

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στα αρμόδια Υπουργεία, την επιστολή της Ομοσπονδίας  Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης για την ένταξη του Εμπορίου στα προγράμματα επανεκκίνησης.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ο αποκλεισμός του λιανεμπορίου από τα προγράμματα επανεκκίνησης της αγοράς, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και ένα αβέβαιο μέλλον, που αν δεν ληφθούν άμεσα και στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση του εμπορίου, δυστυχώς στο τέλος της πανδημίας θα μετράμε χιλιάδες λουκέτα και ένα κλάδο να αφανίζεται με συνέπειες οικονομικές και κοινωνικές.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι το λιανεμπόριο εξαιρείται από την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και δεν χρήζει της ανάλογης στήριξης με τους άλλους κλάδους   και αυτό δημιουργεί όχι μόνο αίσθημα αδικίας αλλά και δεν του αφήνει περιθώρια να εισέλθει  σε μια σχετική κανονικότητα ενώ η στήριξη που έχει λάβει ως τώρα δεν καλύπτει τα ιδιαίτερα προβλήματα και χαρακτηριστικά του με συνέπεια να βρίσκονται σε αδιέξοδο με πολλά χρέη.

Καταλήγοντας ζητούν από την Κυβέρνηση:

– να δοθεί οικονομική ενίσχυση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις,  ώστε να υπάρξει ισόρροπη και βιώσιμη επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

– να υπάρξει άμεσα ένα Πρόγραμμα Επανεκκίνησης του Λιανεμπορίου, στο οποίο να προβλέπεται και η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, με στοχευμένα μέτρα για την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση στην ομηρία των εργαζομένων με κοινωφελή εργασία και στην κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών

Με αφορμή τις σημερινές αποφάσεις της δικαιοσύνης στο Ηράκλειο για  αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής των εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων που εργάζονται,  αναδεικνύεται για πολλοστή φορά το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί με τις κενές θέσεις εργασίας στους οργανισμούς των φορέων από τη μια και τη μη κάλυψη τους από την άλλη.

Την ίδια ώρα καταβάλλεται υπερπροσπάθεια από εργαζόμενους ελαστικών μορφών εργασίας όπως αυτή της κοινωφελής που πλέον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και με περιορισμό στη διάρκεια της εργασίας τους , πράγμα που τους ωθεί στη δικαστική οδό προκειμένου να τους αναγνωριστεί η αναγκαιότητα της εργασίας τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μια οριστική λύση στο θέμα της κάλυψης των αναγκών υπηρεσιών και φορέων μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους με αξιοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ε-760/18/11-02-2021 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και προκηρύσσοντας όλες τις κενές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην μαζική εστίαση και τις κοινωνικές εκδηλώσεις – Επιβεβλημένα επιπλέον και άμεσα μέτρα στήριξης τους

«Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και  οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην μαζική εστίαση και τις κοινωνικές εκδηλώσεις – Επιβεβλημένα επιπλέον και άμεσα μέτρα στήριξης τους».

Με ερώτηση του προς τα αρμόδια Υπουργεία, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει ότι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην μαζική εστίαση και τις κοινωνικές εκδηλώσεις και ζητά επιπλέον και άμεσα μέτρα στήριξης τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι στα κέντρα διασκέδασης και μαζικής εστίασης και σε οίκους νυφικών, βαπτιστικών, φωτογράφοι, μουσικοί, ανθοπώλες, εικονολήπτες κλπ κατά κοινή ομολογία επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλλε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊου.

Πολλοί από αυτούς, εκφράζουν τους φόβους και την αγωνία τους, όχι μόνο για το φετινό καλοκαίρι που έχουν προγραμματιστεί ελάχιστες εκδηλώσεις, αφού ο περιορισμένος ελάχιστος αριθμός  καλεσμένων, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, δεν επιτρέπει την διενέργεια τους ενώ  για το επόμενο καλοκαίρι, εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργείται, πάρα πολλές ακυρώνονται ή δεν προγραμματίζονται καν.

Ιδιαίτερα, όπως γνωρίζετε για την Κρήτη, ο αριθμός των  100 ατόμων  ή ακόμη και των  300 ατόμων που θα ισχύει από 1η Ιουλίου είναι ο ελάχιστος δυνατός και οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης με το πλαφόν στις εκδηλώσεις δεν έγιναν δεκτές ευμενώς από τους ενδιαφερομένους.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν σε κλειστές αίθουσες  μεγάλης χωρητικότητας που εδώ και 16 μήνες  δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ύστερα από Κυβερνητική εντολή.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι πέρυσι κέντρο διασκέδασης είχε προγραμματίσει 100 γάμους και πραγματοποιήθηκαν μόλις τρεις, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τις κοινωνικές εκδηλώσεις (οίκοι νυφικών, φωτογράφοι, μουσικοί και εικονολήπτες κλπ).

Στην Κρήτη δραστηριοποιούνται πάνω από 50 επιχειρήσεις, κέντρα διασκέδασης-μαζικής εστίασης υγειονομικού ενδιαφέροντος (εσωτερικοί χώροι) με αποκλειστική δραστηριότητα στις κοινωνικές εκδηλώσεις που έχουν περιέλθει σε απόγνωση, όχι μόνο επειδή ο κύκλος επιστρεπτέων των προκαταβολών ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, και δεν έχει γίνει γνωστό τι μέλλει γενέσθαι αλλά κυρίως επειδή οι περισσότεροι από αυτούς αδυνατούν να καλύψουν τα πάγια  έξοδα τους.

Επειδή οι εκπρόσωποι του κλάδου με αγωνία και εύλογα περιμένουν την επιπλέον στήριξη της πολιτείας, αφού από τον Απρίλη του 2021 έως  και τον Απρίλη του 2022 και μετά  δεν υπάρχουν ούτε οι εξασφαλίσεις αλλά ούτε και οι προϋποθέσεις ανοίγματος των εσωτερικών χώρων για μαζική εστίαση

Επειδή η πολιτεία οφείλει να συνδράμει στην στήριξη και συνέχιση της λειτουργίας τους , με επιπλέον και άμεσα μέτρα στήριξης τους, όπως, νέα  προγράμματα ΕΣΠΑ, νέο κύκλο επιστρεπτέων προκαταβολών και παράταση αποπληρωμής ή και μείωση της λόγω μηδενικού κύκλου εργασίας, φοροαπαλλαγές, αναστολή ρυθμίσεων δανειακών υποχρεώσεων με κρατική επιδότηση του επιτοκίου για έναν ακόμη χρόνο, επιδότηση τόκων  δανείων και  ενοικίων, επιδότηση παγίων λογαριασμών ΔΕΚΟ, αναστολή καταβολής ΕΝΦΙΑ, συνέχιση αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους σε κέντρα μαζικής εστίασης,  κλπ.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Προτίθεστε να λάβετε άμεσα και ουσιαστικά επιπλέον μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και όλους όσοι δραστηριοποιούνται με τις κοινωνικές εκδηλώσεις, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο;

-Τι συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης προτίθεστε να λάβετε και με ποιο  χρονοδιάγραμμα;».

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.