“Στη Βουλή η επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης”.

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Δεκεμβρίου 2020 by energinews (admin)

«Στη Βουλή η επιστολή διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης για την άδικη εξαίρεση πολλών  εταιρειών  και  νομικών προσώπων της Κρήτης από την ρύθμιση που προβλέπει έκπτωση από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

 Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με την  έντονη δυσαρέσκεια και την διαμαρτυρία  πολλών  εταιρειών  και  νομικών προσώπων της Κρήτης, οι οποίες αν και έχουν εξαναγκαστεί από την Κυβέρνηση να εισπράξουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια που δικαιούνταν, εξαιρούνται άδικα από την ρύθμιση που προβλέπει έκπτωση από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ποσού ίσου με το 30% των εισοδηματικών τους απωλειών.

 

 

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Σας μεταφέρομε την έντονη δυσαρέσκεια και την διαμαρτυρία  πολλών  εταιρειών  και  νομικών προσώπων της Κρήτης, που εκμισθώνουν ακίνητα ιδιοκτησίας τους σε επιχειρηματίες και εργαζομένους οι οποίοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού και, ως εκ τούτου, εξαναγκάστηκαν από το κράτος να εισπράξουν  μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια που δικαιούνταν, τέθηκαν ξαφνικά από την κυβέρνηση εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης που προβλέπει έκπτωση από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ποσού ίσου με το 30% των εισοδηματικών τους απωλειών.

Οι θιγόμενοι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για διακριτική μεταχείριση που δεν συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας, η οποία δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε πολλά νομικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων και ιδιαίτερα σε όσα εξ’ αυτών εξαναγκάστηκαν να εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για όλη την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου.

Αποτέλεσμα της ξαφνικής αυτής εκ των υστέρων εξαίρεσης, όλων των νομικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα από το ευεργέτημα της έκπτωσης φόρου ήταν, να καλούνται όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι να καταβάλουν τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. χωρίς καμία μείωση. Επίσης είναι ακίνητα με στεγαστικά δάνεια που δυστυχώς αποπληρώνονται κανονικά.

Ζητάμε το αυτονόητο, να υπαχθούν και τα νομικά πρόσωπα-εκμισθωτές στην ευεργετική ρύθμιση και στις διατάξεις των προαιρετικών μειώσεων και να αποκαταστήσετε τη βαρύτατη αυτή αδικία».

«Εν μέρει δεκτές οι τροπολογίες του Κινήματος Αλλαγής για την εκτός σχεδίου δόμηση»

Τελικά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος αποδέχθηκε μέρος των τροπολογιών του Κινήματος Αλλαγής που υπέβαλαν οι Βουλευτές, Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Αρβανιτίδης κι έτσι βελτιώθηκε το μεταβατικό άρθρο 40 του νόμου για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Συγκεκριμένα κατατέθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο 40, το οποίο πλέον εκτός από τις διατάξεις που ήδη περιλάμβανε, γι’ αυτά που θα ισχύσουν για τα δύο (2) επόμενα χρόνια  συμπληρώθηκε και με διατάξεις που αφορούν τις περιπτώσεις συνέχισης εφαρμογής όσων ισχύουν σήμερα.

Συγκεκριμένα θα συνεχίσουν να εκδίδονται με βάση τους όρους δόμησης που ισχύουν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου οικοδομικές άδειες στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) εάν έχει χορηγηθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας ή έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα,

β) εάν έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης ή άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ή παράταση ή τροποποίηση αυτής με ή χωρίς παρεκκλίσεις με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις,

γ) εάν έχει χορηγηθεί από το αρμόδιο ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ. έγκριση παρέκκλισης από τους ισχύοντες όρους δόμησης,

δ) εάν έχει υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία ή στο αρμόδιο όργανο (Σ.Α., Κ.Ε.Σ.Α., κλπ.) αίτηση με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας,

ε) εάν έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας εκσκαφής στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς,

στ) εάν έχει υποβληθεί φάκελος παρέκκλισης στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ. με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη,

ζ) εάν έχει υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία έργου ή δραστηριότητας ή έχει χορηγηθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.),

η) εάν έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για εργασίες που πρόκειται να αδειοδοτηθούν.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.