Στην «κόκκινη» λίστα της Ουαλίας η Κρήτη μετά τα κρούσματα σε τουρίστες


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 4 Σεπτεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Δεν υπήρξαν αλλαγές τελικά στις βρετανικές λίστες των χωρών, από τις οποίες οι ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να τίθενται ή όχι, σε καραντίνα, παρά τις έντονες φήμες για μετάταξη της Πορτογαλίας στην “κόκκινη λίστα”, αφού έχει ξεπεράσει το όριο των 20 κρουσμάτων,αλλά και των πιέσεων για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων από το ΗΒ.

Αντιθέτως, η Ουαλία προχώρησε σε καραντίνα για όσους φτάνουν από 6 ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη. Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στις λίστες, αλλά “ελέγχονται συνεχώς όλα τα δεδομένα και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές ανά πάσα στιγμή και χωρίς κανένα δισταγμό”. Πρόσθεσε δε ότι οι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη από την κυβέρνηση και το Κοινό Συμβούλιο Βιοασφάλειας (JBS) περιλαμβάνουν τον επιπολασμό Covid-19, το επίπεδο και το ποσοστό μεταβολών, η έκταση των τεστ εντός της χώρας, τις κυβερνητικές δράσεις και άλλες επιδημιολογικές πληροφορίες στους προορισμούς.

Για την Πορτογαλία, σύμφωνα με “τιτίβισμα” του υπουργού Υγείας, υπάρχει περίπτωση να επανεξεταστούν τα δεδομένα την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι αφού ανακοινώθηκαν οι προηγούμενες αλλαγές στις λίστες, μετά από μερικές ώρες αφαιρέθηκε από την “κόκκινη λίστα” η Πορτογαλία και προστέθηκε η Κροατία.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη αξιωματούχοι της Βρετανικής Αρχής Δημόσιας Υγείας προσπάθησαν να εντοπίσουν περισσότερους από 200 επιβάτες της Wizz Air, αφού οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν να ειδοποιήσουν την αεροπορική εταιρεία ότι οκτώ ταξιδιώτες σε μια πτήση Ηράκλειο – Λούτον, είχαν βρεθεί θετικά σε κορωνοϊό, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο, που θέτουν ξανά το ενδεχόμενο τοποθέτησης της Ελλάδας στην “κόκκινη λίστα”.

Η επαναφορά της Πορτογαλίας στην “κόκκινη λίστα”, αν και δικαιολογείται απολύτως από τα επιδημιολογικά δεδομένα, αφού έχει 23 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό στο τελευταίο 7ήμερο, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την αγγλική ταξιδιωτική βιομηχανία, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι το κλείσιμο εκ νέου της Πορτογαλίας θα σημάνει και το τέλος των προγραμμάτων της για την χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου για φέτος, οριστικά. Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει θέσει ως όριο τα 20 κρούσματα, ανά 100.000 πληθυσμού, στο τελευταίο 7ήμερο.

Αντιθέτως, οι ταξιδιώτες στην Ουαλία από την ηπειρωτική Πορτογαλία και έξι ελληνικά νησιά θα πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες από τις 04:00 την Παρασκευή. Είναι η πρώτη φορά που η Ουαλία εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες καραντίνας. Το Γιβραλτάρ και η Γαλλική Πολυνησία θα διαγραφούν επίσης από τον κατάλογο των χωρών που εξαιρούνται από τους περιορισμούς καραντίνας. Μύκονος, Ζάκυνθος, Λέσβος, Πάρος, Αντίπαρος και Κρήτη συγκαταλέγονται μεταξύ των ελληνικών νησιών που τίθενται σε καθεστώς καραντίνας και πλήττονται. Μέχρι τώρα η Ουαλία χρησιμοποιούσε τον κατάλογο εξαιρέσεων όπως ορίζεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας, Vaughan Gething, δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση “λόγω μεγάλου αριθμού περιπτώσεων κορωνοϊού, που εισήχθησαν στην Ουαλία από τουρίστες που επέστρεφαν από τα ελληνικά νησιά”. Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα προς τη Σκωτία, θα πρέπει να απομονωθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, από τις 4 π.μ. την Πέμπτη το πρωί (3 Σεπτεμβρίου), όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Σκωτίας.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.