Στην Κρήτη έχουμε τη Ρακή, στη Χίο τη Σούμα!


Reading time: 1 Minute

Τελευταία ενημέρωση 10 Δεκεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Το παραδοσιακό ποτό της Χίου και πώς γίνεται το καζάνισμα

Τα ρακοκάζανα είχαν την τιμητική τους και φέτος στην Κρήτη, αφού σε δεκάδες χωριά παρέες μαζεύτηκαν και έκαναν απόσταξη του αγαπημένου ποτού των Κρητικών, αλλά και των επισκεπτών.

Στην Κρήτη, λοιπόν, έχουμε τη ρακή… σε ένα άλλο νησί έχουν ένα άλλο ποτό που παράγεται περίπου με τον ίδιο τρόπο και το αγαπούν οι κάτοικοι. Πρόκειται για τη Σούμα, ένα άχρωμο οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται από την απόσταξη σύκων στη Χίο.

Η περιεκτικότητά της σε οινόπνευμα διαφέρει ανάλογα με τα γούστα του κάθε παραγωγού, αλλά συνήθως κυμαίνεται στους 45-50° βαθμούς.

Η μέθοδος είναι πανάρχαια με τον χάλκινο άμβυκα, που θερμαινόμενος με ξύλα μετατρέπει τα σάκχαρα των σύκων σε οινόπνευμα. Η συλλογή των Σύκων ξεκινάει τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια απλώνουμε τα σύκα στον ήλιο για να ξεραθούν και τα τοποθετούμε μέσα σε μεγάλα βαρέλια με νερό για να γίνει η ζύμωση.

Η ζύμωση διαρκεί 30-40 ημέρες ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος που βρίσκονται τα σύκα. Αν θέλουμε να γίνει συντομότερα χρησιμοποιούμε μαγιά (έτοιμους μύκητες) και έτσι η ζύμωση διαρκεί 7-10 ημέρες, ανάλογα πάλι με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Όταν τελειώσει η ζύμωση των Σύκων όπου τα σάκχαρα έχουν μετατραπεί σε οινόπνευμα τα τοποθετούμε στο καζάνι, βάζοντας προαιρετικά γλυκάνισο και διάφορα φρούτα και ανάβουμε τη φωτιά. Όταν το καζάνι έρθει στη σωστή θερμοκρασία, εξατμίζεται πρώτα το οινόπνευμα, οδηγείται μέσω του τόξου προς το ψυγείο, όπου οι ατμοί ψύχονται και τρέχει η Σούμα.

Μόλις αρχίσει να τρέχει η Σούμα, αρχικά παίρνουμε το «κεφάλι» περίπου 2-3 λίτρα, το οποίο είναι ακατάλληλο για να το πιούμε γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, στη συνέχεια παίρνουμε το «σώμα», δηλαδή τη Σούμα που πίνουμε και στο τέλος παίρνουμε την «ουρά» την οποία ξαναρίχνουμε πάλι στο καζάνι γιατί δεν είναι κατάλληλη για να την πιούμε.

Μήπως να κάνουμε ένα ταξίδι στη Χίο;

(Με πληροφορίες από chiosphotos.gr)
πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.