
Στην ανατολική Κρήτη ο καταρροϊκός πυρετός στα πρόβατα – Δε μεταδίδεται στον άνθρωπο
Τελευταία ενημέρωση 27 Νοεμβρίου 2020 by energinews (admin)
Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος κτηνοτρόφων Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος σχετικά με τη μη μετάδοση του καταρροϊκού πυρετού από τα ζώα στον άνθρωπο.
Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε αιγοπρόβατο στη Σητεία και ήδη στην διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης Λασιθίου έχει σημάνει συναγερμός καθώς ερευνώνται κι άλλα δείγματα από την ευρύτερη περιοχή του Μεραμπέλου. Η ασθένεια αυτή στα ζώα είχε εξαφανιστεί την τελευταία εξαετία, βγάζοντας το συμπέρασμα πως για να επανέλθει ξανά από κάποιο άλλο σημείο της χώρας, μεταφέρθηκε με τη βοήθεια της σκνίπας που είναι και ο κύριος φορέας μετάδοσης. Γι αυτό ο πρόεδρος επισήμανε πως πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να κάνουν συχνούς ψεκασμούς και να κρατάνε καθαρά τα κοπάδια τους.
Όσο για τις επιπτώσεις είναι απόλυτα οικονομικές μιας και ο ιός προκαλεί απώλειες των ζώων καθώς και μείωση στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Ακολουθεί η συνέντευξη:(εδώ)