“Στα όρια της εξαθλίωσης, χωρίς κανένα εισόδημα, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό, χρειάζονται άμεση οικονομική ενίσχυση. Να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας εποχιακών εργαζομένων στο επισιτισμό – τουρισμό”.

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 16 Μαρτίου 2022 by manos (seo)-admin

Mε ερώτηση που κατέθεσε προς τα Υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, επισημαίνει ότι βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, χωρίς κανένα εισόδημα, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό, οι οποίοι χρειάζονται άμεση οικονομική ενίσχυση και ζητά, μεταξύ άλλων, την έκτακτη οικονομική στήριξη τους αλλά και να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας τους.

Αναλυτικά το κείμενο της  ερώτησης έχει ως εξής:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ) με επιστολή της, για άλλη μια φορά επισημαίνει ότι έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό.

Από την μια, οι  εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό, οι οποίοι κατάφεραν να πάρουν το ταμείο ανεργίας, αυτό έληξε τον Ιανουάριο με συνέπεια σήμερα και μέχρι τον Ιούνιο να καλούνται, χωρίς εισόδημα, να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά από  προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και από την άλλη, οι εποχικά εργαζόμενοι στην εστίαση είναι σε ακόμη δυσμενέστερη θέση καθώς δεν έχουν λάβει ούτε επίδομα ανεργίας για φέτος.

Την ίδια ώρα, το κύμα της ακρίβειας και μια σειρά από ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά μαστίζουν την χώρα και πλήττουν ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό.

Ταυτόχρονα, τα τμήματα μετεκπαίδευσης, σύμφωνα με τις Κυβερνητικές ανακοινώσεις θα ξεκινήσουν 21 Μαρτίου και θα τελειώσουν Ιούνιο, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτόν τον μήνα τα προγράμματα μετεκπαίδευσης ολοκληρώνονταν.

Επειδή, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό βρίσκονται σε δυσμενή θέση αλλά και σε μεγάλη ανασφάλεια και

επειδή η Πολιτεία οφείλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να ενεργήσει, ώστε να μη μείνει απροστάτευτος κανένας εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού,

επειδή η ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση για το επίδομα ανεργίας εποχιακών που έγινε το 2013 για να μην μείνουν χωρίς επίδομα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εποχικοί εργαζόμενοι του επισιτισμού χρήζει βελτίωσης σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1.Προτίθεστε να καταβάλλεται έκτακτη οικονομική στήριξη στους εργαζόμενους του κλάδου επισιτισμού-τουρισμού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενόψει μάλιστα των εορτών του Πάσχα;

2.Προτίθεστε να αυξήσετε τους τρεις (3) μήνες επιδότησης ανεργίας σε τέσσερις (4);

3.Τι άλλα πρόσθετα μέτρα και πρωτοβουλίες προτίθεστε να λάβετε, για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση των τμημάτων μετεκπαίδευσης αλλά και την επικρατούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας και την εξαθλίωση των εν λόγω εργαζομένων;».

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε Βασίλη Κεγκέρογλου: «2 τρόποι για την επίλυση του προβλήματος της κτηματογράφησης των κληροτεμαχίων».

Ύστερα από αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου  για να αρθεί η δυσμενής μεταχείριση των αγροτεμαχίων που προέρχονται από κληροτεμάχια στη διαδικασία του κτηματολογίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με απάντηση της στην υπ’ αριθμό πρωτ. 2066/04-01-22 τελευταία ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής για το εν λόγω θέμα, επισημαίνει ότι δίνονται δύο τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος και συγκεκριμένα:

Α) Με δικαστική απόφαση που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο, η οποία συνιστά τίτλο κτήσης κυριότητας για το τμήμα του κληροτεμαχίου στο οποίο αφορά, και, συνεπώς, μπορεί να δηλωθεί, πλέον, στο κτηματολόγιο με την υποβολή σχετικής δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος του άρθρου 2 ν. 2308/1995. Η διαδικασία κατά την οποία εκδικάζονται οι σχετικές αιτήσεις (εκούσια δικαιοδοσία) είναι ευέλικτη και δεν απαιτεί σημαντικά έξοδα για την ολοκλήρωσή της, ενώ δεν υπάρχει αντιδικία των εμπλεκομένων, οπότε η δίκη εξελίσσεται ομαλά και ταχύτατα και

Β) Οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν τίτλο, αξιοποιώντας τις διατάξεις του ν. 4640/2019, περί διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες λύνουν συναινετικά, γρήγορα και ανέξοδα τις υποθέσεις τους, προσφεύγοντας σε έναν εκπαιδευμένο διαμεσολαβητή. Το πρακτικό που εκδίδει αυτός συνιστά τίτλο μεταγραπτέο κατά την κείμενη νομοθεσία, ιδίως όταν αφορά διορθώσεις ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών.

Οι παραπάνω τρόποι επίλυσης, μπορούν να αξιοποιηθούν σύμφωνα με το άρθρο 39§3 ν. 4673/2020 για πέντε έτη  και συγκεκριμένα έως 22-3-2024 και συστήνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στους πολίτες, να επιλέξουν κάποιον από τους 2 προβλεπόμενους στο νόμο τρόπους και να δηλώσουν τα δικαιώματά τους κατά την κτηματογράφηση που είναι σε εξέλιξη.

Download (PDF, 80KB)

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.