Στα… μαχαίρια για την πιστοποίηση του «Ανωγειανού οφτού» – Ζητούν διαφορετική ονομασία


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 10 Δεκεμβρίου 2018 by energinews (admin)

Να πιστοποιηθεί ως ΕΠΙΠ με άλλη ονομασία ζητούν 32 Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Κρήτης

Ένας ιδιότυπος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει, όπως όλα δείχνουν, μετά την απόφαση του αντιδημάρχου Ανωγείων κ. Βασίλη Σμπώκου για την πιστοποίηση του «ανωγειανού οφτού» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε επιστολή προς την Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα προς το Σταύρο Αρναουτάκη, την οποία συνυπογράφουν, όχι ένας και δύο, αλλά 32 Πολιτιστικοί Σύλλογοι χωριών της Κρήτης, «Για όλους εμάς που ζούμε ή καταγόμαστε από τα χωριά που βρίσκονται γύρω από τους πρόποδες του Ψηλορείτη, το «αντικριστό» ή «οφτό» κατά άλλους αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά.».

Σύμφωνα με την εν λόγω επιστολή το «αντικρυστό» αποτελεί τμήμα της πολιτιστικής κουλτούρας, αλλά και έθιμο όλων των χωριών που βρίσκονται γύρω από τον Ψηλορείτη και όχι μόνο των Ανωγείων, ώστε να πιστοποιηθεί με την ονομασία «Ανωγειανό οφτό».

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι που συνυπογράφουν την επιστολή – μεταξύ αυτών ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών,  Αξού, Λειβαδίων, Κρουσώνα, Γέργερης, Πύργου Τυλίσου, Λειβαδίων, ο Σύλλογςο Μυλοποταμιτών και άλλοι – αντιπροτείνουν την πιστοποίηση του «οφτού» με την ονομασία «Κρητικό Οφτό» ή «Κρητικό Αντικριστό», προκειμένου «(σ.σ. η ονομασία) να καλύψει όλες τις περιοχές που μετέχουν σε αυτό το γαστρονομικό, πολιτιστικό χαρακτηριστικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η επιστολή προς την Περιφέρεια Κρήτης:

 «Κύριε Περιφερειάρχα,

Η είδηση έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση αλλά και γέλωτα, αφού φαίνεται ότι για κάποιους η γραφικότητα δεν έχει όρια.

Πριν από μερικές μέρες πληροφορηθήκαμε από τοπική ιστοσελίδα τις προθέσεις τών Ανωγείων, δια μέσου του αντιδημάρχου κ. Βασίλη Σμπώκου, να προβούν σε ενέργειες για την κατοχύρωση του Αντικριστού Κρήτης ως «Ανωγεινού οφτού» με την μέθοδο ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) προκειμένου να διασφαλιστεί ή γεωγραφική ένδειξη του προϊόντος ως πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για όλους εμάς που ζούμε ή καταγόμαστε από τα χωριά που βρίσκονται γύρω από τους πρόποδες του Ψηλορείτη, το «αντικριστό» ή «οφτό» κατά άλλους αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

Το Αντικριστό είναι μέρος της γαστρονομικής μας κουλτούρας και σύμφωνα με την βιβλιογραφία η ιστορική του ρίζα ξεκινά αιώνες πριν ανοίξει οι όρεξη κάποιων για την ιδιοποίηση του. Αποτελεί πατροπαράδοτο έθιμο που πέρασε από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας, και σήμερα είναι κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τον Ψηλορείτη και όχι μόνο.

Το πιο μελανό σημείο της ανακοίνωσης όμως είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια καπήλευσης και παραχάραξης της ιστορίας, αρωγός είναι η Περιφέρεια Κρήτης – κατά τον κ. Σμπώκο- προκειμένου να καταρτιστεί φάκελος, να κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εν συνεχεία να περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση. Όλοι οι σύλλογοι που υπογράφουμε την επιστολή διαμαρτυρίας σας καλούμε να πάρετε θέση εγγράφως, ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο για το θέμα, και σας γνωστοποιούμε ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε το κοινό πολιτισμικό μας κεκτημένο.

Τέλος προτείνουμε η περιφέρεια να αναλάβει δράσεις για την κατοχύρωση με την μέθοδο ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) προκειμένου να διασφαλιστεί ή γεωγραφική ένδειξη του προϊόντος ως πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον τίτλο «Κρητικό Οφτό» ή «Κρητικό Αντικριστό», ούτως ώστε να καλύψει όλες τις περιοχές που μετέχουν σε αυτό το γαστρονομικό, πολιτιστικό χαρακτηριστικό.

Αναμένουμε την απάντηση και τις ενέργειες σας

Με εκτίμηση,

Οι σύλλογοί:

 1. Ζωνιανά
 2. Αξός
 3. Βενί
 4. Σύλλογος Μυλοποταμιτών
 5. Λειβαδίων
 6. Κράνα
 7. Γέργερη
 8. Νίβριτος
 9. Ζαρός
 10. Κρουσώνας
 11. Αγ.Βαρβάρας
 12. Πλατάνια Αμάρίου
 13. Μέρωνας
 14. Βορίζα
 15. Γερακάρι
 16. Πανασός
 17. Μαστραχιανά
 18. Καρδιαμανά
 19. Καμάρες
 20. Αποδούλου
 21. Χελιαν
 22. Άνω Ασιτώς
 23. Κάτω Ασίτες
 24. Απομαρμά
 25. Πυργού
 26. Πετροκεφάλι
 27. Μονίσκια
 28. Αγ.Ιωάννης
 29. Μοναστηράκι
 30. Γερακάρι
 31. Τύλισος
 32. Λουτράκι»

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.