Στήνουν μπλόκα και στην Κρήτη οι αγρότες

Τελευταία ενημέρωση 21 Ιανουαρίου 2019 by energinews (admin)

Τα τρακτέρ ξαναβγαίνουν στους δρόμους

Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο των αγροτοκτηνοτρόφων που ανήκουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προχωρούν σε μαζικές συσκέψεις, περιοδείες και ενημερώσεις στα χωριά, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή στα μπλόκα που θα στηθούν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

Ήδη μαζικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στην Ελασσόνα, στα Φάρσαλα και στον Πλατύκαμπο στα γραφεία του Συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ, «στις συσκέψεις εκφράστηκε προβληματισμός για τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, την καταγεγραμμένη απώλεια εισοδήματος κατά 4,9% για το 2018, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ρεύμα και εφόδια, τις ανοιχτές και χαμηλές τιμές που δίνουν βιομηχανίες γάλατος, εκκοκκιστές, έμποροι κυρίως σε βαμβάκι και γάλα, το αίσχος με τον ΕΛΓΑ, που είτε δεν αποζημιώνει με διάφορες προφάσεις τις ζημιές στην παραγωγή, είτε δίνει ψίχουλα για αποζημιώσεις και αυτά με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Εκφράστηκε όμως πάνω απ’ όλα αγωνιστική διάθεση για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που προβάλλουμε, να ανακόψουμε τα χειρότερα μέτρα της κυβέρνησης, η συμφωνία με την απόφαση-κατεύθυνση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για μαζικά και μαχητικά δυναμικά μπλόκα σε όλη τη χώρα.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δε δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που με την πολιτική της μας οδηγεί στη φτώχια και τον αφανισμό, συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή σε λιγότερα χέρια. Μια κυβέρνηση που έχει διαλέξει στρατόπεδο και στέκεται εχθρική απέναντι στα συμφέροντά μας. Μοιράζει απλόχερα 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ για αφορολόγητο, πετρέλαιο ή επιστροφή φόρου καυσίμων σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, ιδιωτικές κλινικές, μεγάλα ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες, ενώ εμείς, που ασχολούμαστε στον πρωτογενή τομέα και παράγουμε, αγοράζουμε το πετρέλαιο σε τιμές 1,40-1,50 ευρώ/λίτρο, την ίδια στιγμή που στις χώρες της Ε.Ε. η μέση τιμή είναι στα 0,60 λεπτά/λίτρο.

Με τις πλάτες της κυβέρνησης, οι εκκοκκιστές αγοράζουν το βαμβάκι σε τιμές τουλάχιστον 10 λεπτά χαμηλότερες από τη χρηματιστηριακή τιμή, αλλά και με βάση τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει το προϊόν. Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, έμποροι και βιομηχανίες πουλάνε τα προϊόντα μας 5-6 φορές ακριβότερα απ’ όσο τα αγοράζουν, κερδοσκοπώντας σε βάρος παραγωγών και λαϊκής κατανάλωσης.

Η απόφαση των συσκέψεων και οι αγωνιστικές διαθέσεις στα χωριά εκφράζονται με τη θέληση να στηθεί ένα μεγάλο δυναμικό μπλόκο με εκατοντάδες τρακτέρ στην εθνική οδό, που θα σηματοδοτήσει την αντίσταση και την αντεπίθεση του αγροτικού κινήματος, διεκδικώντας το αυτονόητο: το δικαίωμά μας να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να επιβιώνουμε.

Τις επόμενες ημέρες θα πυκνώσουμε τις επαφές με αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος και σε όλους είχαμε κατακτήσεις, είτε αποτρέψαμε χειρότερα μέτρα, να πιστέψουν στη δύναμη του αγώνα μας και στο δίκιο των αιτημάτων μας.

Από την Τετάρτη θα βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ευρεία πανθεσσαλική σύσκεψη Ομοσπονδιών, αγροτικών και κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, ώστε να αποφασιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη μαζική έξοδο των τρακτέρ και το στήσιμο του δυναμικού μπλόκου στη Θεσσαλία.

Δεν περισσεύει κανείς! Όλοι στους δρόμους! Με τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.