«Στέγνωσε» από ρευστότητα η αγορά ελαιόλαδου – Οι ΗΠΑ σκέφτονται δασμούς


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 16 Δεκεμβρίου 2019 by energinews (admin)

Υποτονική η αγορά – Εξετάζεται η υποβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ελαιόλαδο και ελιές

Υποτονική φαίνεται πως είναι η ελληνική αγορά ελαιόλαδου, παρά τις χαµηλές τιµές στον παραγωγό, ενώ παράλληλα το ενδεχόµενο επιβολής δασµών και στο ελληνικό ελαιόλαδο εξετάζουν τώρα οι ΗΠΑ.

Δεν είναι µόνο οι χαµηλές τιµές που προβληµατίζουν το τελευταίο διάστηµα την αγορά ελαιολάδου, αλλά και η υποτονική ζήτηση που δεν αφήνει περιθώρια για κινητικότητα και ρευστότητα στους συντελεστές. Μάλιστα το πλαίσιο αυτό είναι που δίνει το πλεονέκτηµα στο εµπόριο ώστε να εκµεταλλευτεί και στη συνέχεια τον συσσωρευµένο όγκο προϊόντος διατηρώντας την πίεση των τιµών καθ’ όλη τη διάρκεια της εµπορικής περιόδου.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη γειτονική Ιταλία, µε τους παραγωγούς και τους συνεταιρισµούς να κάνουν λόγο για µια «κρίση τιµών», αφού από την αρχή της ελαιοκοµικής περιόδου µέχρι σήµερα η τιµή έχει υποχωρήσει κατά 40,32% ως προς τα υψηλότερα επίπεδα. Στην αγορά του Μπάρι, έξτρα παρθένα ελαιόλαδα µε οξύτητα µέχρι 0,4% πωλούνται από 3,30 ευρώ το κιλό µε ταβάνι τα 3,70 ευρώ.

Στη Λακωνία η τιµή µετά βίας κρατάει τα 3 ευρώ το κιλό και αυτό συµβαίνει σε περιορισµένες ποσότητες, σύµφωνα µε τον Παναγιώτη Ντανάκα από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Μολάων Πακίων.

Την ίδια στιγµή, σε διαδικασία επανεξέτασης της λίστας µε δασµούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αγροδιατροφής βρίσκεται το υπουργείο Εµπορίου των ΗΠΑ (USTR), καλώντας σε δηµόσια διαβούλευση τα ενδιαφερόµενα µέλη, επί µιας ανανεωµένης λίστας προϊόντων υποψήφιων για επιβολή δασµού, στην οποία συµπεριλαµβάνονται το ελληνικό ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές και το κρασί.

Στη νέα λίστα συµπεριλαµβάνονται τόσο τα τυποποιηµένα όσο και τα χύµα ισπανικά ελαιόλαδα, καθώς και οι αντίστοιχες συσκευασίες ελαιολάδων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Μετά τις 13 Ιανουαρίου το υπουργείο Εµπορίου των ΗΠΑ αναµένεται να αποφασίσει σε ποια προϊόντα της λίστας, που ήδη βρίσκεται σε ισχύ, θα αφαιρεθούν από αυτήν ή θα µειωθεί ο συντελεστής φορολόγησής τους και ποια νέα προϊόντα θα προστεθούν µε δασµό που µπορεί να φτάσει και το 100%.

Να σηµειωθεί λοιπόν πως τίποτα ακόµα δεν είναι βέβαιο. Οι τελικοί δασµοί ενδέχεται να είναι µικρότεροι σε αξία και να µην αφορούν όλα τα κράτη-µέλη. Ωστόσο σε ένα αρνητικό σενάριο αυτό που προβληµατίζει είναι το µεγάλο πλεονέκτηµα που θα αποκτήσουν τα ελαιόλαδα Τρίτων χωρών στην αµερικανική αγορά.

Πηγή: agronews.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.