Σοβαρές καταγγελίες από την Υπηρεσία Αποχέτευσης Ιεράπετρας για «τραγική» και επικίνδυνη κατάσταση στις εγκαταστάσεις

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 30 Ιανουαρίου 2020 by energinews (admin)

Μια εικόνα «τραγική» και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, με βλάβες, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό περιγράφεται από την Διεύθυνση της Υπηρεσίας Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Ιεράπετρας του Μύρτους και όλων των ανάλογων εγκαταστάσεων του Δήμου.

Αυτά αποκαλύπτονται από έγγραφο που απέστειλε προς τον Δήμαρχο Ιεράπετρας ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Γ. Μαράκης, το οποίο ζήτησε να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε όλοι να είναι ενήμεροι για την κατάσταση, κάτι που έγινε στην χθεσινή συνεδρίαση από την παράταξη του κ. Πετρά ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για όσα περιγράφονται.

Η διαρροή που προέκυψε στις 6 Δεκεμβρίου την οποία είχαμε παρουσιάσει στο Ράδιο Λασίθι, ένα θέμα το οποίο πήρε μεγάλη έκταση και ασχολήθηκαν πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ (διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα), και η οποία οδήγησε στο αυτόφωρο αρμόδια άτομα της υπηρεσίας στο πλαισίου του ελέγχου της υπόθεσης (όπου αποδείχθηκε ότι όντως υπήρξε διαρροή), φαίνεται πως ήταν απλά η αφορμή για την δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων που ακολουθούν.

Να σημειώσουμε πως στη χθεσινή συνεδρίαση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Μαστοράκης, ανέφερε πως πολλά από όσα περιγράφονται στο έγγραφο της 19ης Δεκεμβρίου που ακολουθεί έχουν επιλυθεί.

Αναλυτικά τα δύο έγγραφα στις 19 και 30 Δεκεμβρίου 2019

«Ιεράπετρα  19 – 12 – 2019

Σχετικά με το θέμα και μετά από τα ανωτέρω σχετικά  σας ενημερώνομε τα ακόλουθα όσον αφορά την κατάσταση:

 1. Οι δεξαμενές  αερισμού στο ΒΚ  μετά και το συμβάν της 06-12-2019   για το οποίο πολύ καλά γνωρίζετε ότι κατηγορούμαστε δεν καθαριστήκαν  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγκατασταθεί ο εξοπλισμός που προμηθεύτηκε ο Δήμος .
 2. Η αποκομιδή των εσχαρισμάτων ΑΣΑ  του ΒΚ (αστικά στερεά απορρίμματα) εξακολουθεί  να μην γίνεται από την υπηρεσία καθαριότητας όπως έχει υποχρέωση. Η ΔΥΑΑ δεν διαθέτει απορριμματοφόρα  οχήματα.
 3. Τα οχήματα της ΔΥΑΑ εξακολουθούν να παραμένουν ασυντήρητα και με πολλά προβλήματα όπως αποτυπώνονται  στο 1 σχετ . Από χθες εμείναμε με ένα ημιφορτηγό για να καλύψαμε όλο το Δήμο .
 4. Τελευταία ο κεντρικός  Η/Υ που ελέγχει την λειτουργία  του ΒΚ (SCADA ) κολάει προφανώς λόγο παλαιότητας  με αποτέλεσμα να σταματά η λειτουργία του ΒΚ ή να μεταφέρεται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση . Σχετική είναι η αρ26.  αναφορά υπευθ. Λειτουργίας Χημικού Μηχανικού.
 5. Δεν υπάρχουν υλικά  καθαριότητας σαπούνι απολυμαντικά χαρτιά υγείας , ειδη ατομικής καθαριότητας   και τα γάντια μιας χρήσεως τελειώνουν . Επίσης δεν υπάρχουν αναλώσιμα μυοκτονίας  με αποτέλεσμα να έχομε συχνές βλάβες λόγο καταστροφών στα καλώδια απο τρωκτικά .Η δ/νση ΤΥ -το τμήμα πρασίνου  δεν μας βοηθά πλέον σ αυτόν το τομέα αν και απολαμβάνει ανεξέλεγκτα άφθονο νερό ύδρευσης (για την άρδευση παρτεριών)  χωρίς αντίτιμο . Επίσης απολαμβάνει τις υδραυλικές υπηρεσίες χωρίς επιβάρυνση .
 6. Τα τελευταία ηλεκτρονικά ανταλλακτικά   PLC στο ΒΚ τοποθετηθήκαν και δεν υπάρχουν άλλες εφεδρείες .
 7. Το σύστημα ασύρματης επικοινωνία  Δεξ/νης – α/σιου της Νέας Ανατολής  έχει βλάβη εδώ και καιρό και τέθηκε χειροκίνητος χρονικός προγραμματισμός  γιατί δεν υπάρχει εφεδρικό. Αποτέλεσμα να χάνεται νερό σε κρίσιμες περιόδους από ξεχείλισμα  δεξαμενής ενώ παράλληλα η Ιεράπετρα δεν έχει νερό .
 8. Το αντλιοστάσιο  λυμάτων στη θέση Αγ. Πνεύμα μετά την ανακατασκευή του πρώην Αντιδημάρχου κ Κορνάρου  βάσει και του από 455/17-1-17 έγγραφου της υπηρεσίας, Παραμένει κρίσιμη κατάσταση ( η μια αντλία  ανεβάζει συνεχώς αμπέρ και άλλη δεν ανασύρεται γιατί έσπασε ο μηχανισμός ανάσυρσης και επειδή καταστράφηκε το μπαλόνι εμφράξεως που θα βοηθούσε στην  ανάσυρση της δεν είναι δυνατόν να ανασυρθεί) . Απαιτείται η άμεση αντικατάσταση του μπαλονιού.
 9. Το αντλιοστάσιο λυμάτων στην  Βαινια εξακολουθεί από το συμβάν του Αυγούστου 2019  για το όποιο επίσης κατηγορηθήκαμε να λειτούργει με μια μόνο εφεδρική αντλία  και δεν υπάρχει άλλη να υποστηρίξει την λειτουργία σε περίπτωση βλάβης της .
 10. Το α/σιο λυμάτων των Καλογέρων   παρά του ότι τοποθετηθήκαν οι αντλίες  δεν λειτουργεί γιατί το φρεάτιο του αντλιοστασίου  είναι τρύπιο και τα λύματα οδεύουν στο ποτάμι . Η Δ/νση ΤΥ στην οποία δώσατε ( Δήμαρχος  ) εντολή επισκευής την προηγούμενη τετραετία ουδέποτε το επισκεύασε παρά του ότι πραγματοποίησε καθαρισμό για να το κάνει . Αν αυτά καταλήγουν στη θάλασσα σίγουρα δεν φέρουμε  ευθύνη για αυτό .
 11. Τα διυλιστήρια  του Περιστερά λειτουργούν με δανεικό κομπρεσέρ αέρος. ( που προς τιμήν το παραχώρησε προσωρινά  ο κος αντιδήμαρχος μας ) διαφορετικά η Ιεράπετρα σε περιπτώσεις βλαβών θα μένει από νερό .
 12. Ουδεμία  πρόταση για πρόσληψη υδραυλικών  έχει γίνει ενώ πέντε υδραυλικοί  είναι για άμεση σύνταξη . Ούτε αίτηση για κινητικότητα.
 13. Ουδεμία  θέση για μηχανοτεχνίτη – μηχανουργό έχει προβλεφθεί. Ούτε αίτηση για κινητικότητα. Όταν θα έρθουν οι 6 νέοι ΒΚ  και του ΜΓ τι θα γίνει κανείς δεν ξέρει .
 14. Πυρασφάλεια δεν υφίσταται σε όλους τους ΒΚ και α/σια ( έχουμε δυο γεγονότα  πυρκαγιάς σε ΒΚ Καβουσίου και κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων της πόλης )
 15. Στέγαστρα και θερμική  προστασία των γεωτρήσεων Σαρακίνας δεν υπάρχουν   ούτε και τοποθετηθήκαν ομαλοί εκκινητές στις αντλίες  με αποτέλεσμα τα τεραστία πλήγματα που δημιουργούνται να θέτουν σε  κίνδυνο καταστροφής τις γεωτρήσεις. Οι μεγάλες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται λόγο ανυπαρξίας  στεγάστρων έχουν καταστρέψει επανηλειμένως τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό . Η ανυπαρξία πλευρικής-πλημυρικης  προστασίας θετει επίσης σε κίνδυνο όλο των εξοπλισμό των γεωτρήσεων πράγμα που το ζήσαμε φέτος τον Απρίλη που η πλημύρα κατέστρεψε το ημιτελές  περιτοίχισμα από κισυροτουβλα της μιας γεωτρήσεως στη Σαρακίνα και μερικώς τον ηλ/κο πίνακά της .
 16. Από την ημέρα της κλοπής των κουφωμάτων του ΒΚ Κάτω  χωρίου ουδέποτε επανανατοποθετηθήκαν νέα .
 17. Η Δεξαμενή εξάτμισης  (Χαβούζα) του ΧΑΔΑ γεμίζει και  χρειάζεται υποστήριξη γιατί θα καταρρεύσει και απαιτείται  δημιουργία νέας . Ο ΧΥΤΑ Αγ. Νικολάου εξακολουθεί να μην απαντάει  στο γραπτό ερώτημα της δ/νσης ΤΥ για αποδοχή της αφυδατωμένης λάσπης και άμμου  των ΒΚ του Δήμου Ιεράπετρας αν και σύμφωνα με τους Περιβ Όρους που την διέπουν έχει την υποχρέωση . Ούτε έχει προβλεφτεί η δαπάνη για την μεταφορά της αφυδατωμένης ιλύος από ιδιώτη η τον Δήμο καθώς η ΔΥΑΑ αδυνατεί .

Μετά τα όσα προαναφέραμε η κατάσταση όπως αντιλαμβάνεστε όχι απλά είναι  κρίσιμη είναι τραγική. Και αυτό παρά τις οποίες φιλότιμες ομολογουμένως προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση που  υπήρχε. Εξαιτίας της παραπάνω κατάστασης υπάρχει ανά πάσα στιγμή η πιθανότητα ενός νέου γεγονότος αστοχίας που θα οδηγήσει ξανά την υπηρεσία κατηγορούμενη όπως την ημέρα του Άγιου Νικόλαου  06-12-2019 .

Η μη σωστή λειτουργία του Η/Υ όπου είναι εγκατεστημένο το σύστημα τηλεμετρίας και ελέγχου του ΒΚ SCADA έχει ως αποτέλεσμα την  ανεξέλεγκτη λειτουργία των μηχανημάτων του ΒΚ με συνέπεια να παρουσιάζεται αλυσιδωτή δημιουργία δυσεπίλυτων προβλημάτων προγραμματισμού της λειτουργίας του πανάκριβου μηχανολογικού εξοπλισμού και   τελικά κάνεις δεν θα εγγυάται ότι η λάσπη από τις δεξαμενές που έμειναν ακαθάριστες δεν θα να καταλήξει στη θάλασσα και απειληθεί με οικολογική καταστροφή το περιβάλλον . Μέχρι στιγμής το φαινόμενο έχει αποφθεχθεί  λόγο της φιλότιμης προσπάθειας των υπευθύνων της λειτουργίας που επαναφέρουν το σύστημα μέρα ή νύχτα όποτε χρειάστηκε. Απαιτείται άμεσα η διενέργεια μετεγκατάστασης του συστήματος σε νέο υπολογιστή μεγαλύτερης ισχύος  διαφορετικά ο Β.Κ θα αποτελέσει επικίνδυνο περιβαλλοντικό πρόβλημα . Αν δεν γίνει κάτι σας ενημερώνουμε ότι δεν μπορούμε από τώρα και στο εξής να έχουμε την ευθύνη λειτουργίας και της καταστροφής αυτού του εξοπλισμού μετά το πέρας της συμβατικής εργασίας του 8ωρου .

Η ΔΥΑΑ  έχει κάνει  τα πάντα για να μην καταρρεύσει  το σύστημα ύδρευσης αποχέτευσης και γενικά για την σωστή λειτουργία της υπηρεσίας  καταθέτοντας εγκαίρως τις αναγκαίες μελέτες και τον σωστό προϋπολογισμό προκειμένου να λειτουργήσει .  Εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια από 1.100.000 € προϋπολογισμένες δαπάνες λειτουργίας τελικώς εγκρίνονται από την ΔΟΥ για χρηματοδότηση  λόγο της μη ανταποδοτικότητας μόνο 360.000€ . Βεβαίως η υπακοή στην ανταποδοτικότητα θα πρέπει να συνεπάγεται αναγκαίες περικοπές που είναι δυνατόν να γίνουν  όμως σε καμία  περίπτωση δεν είναι δυνατόν  να περικόπτονται δαπάνες που αφορούν την  διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Σωστότερο είναι να περιοριστούν και να εξαλειφτούν οι  δαπάνες άτυπων έργων αυτεπιστασίας επεκτάσεων δικτύων τα οποία εντέλλονται να γίνουν μέ τα υλικά των  συντηρήσεων και επειδή οι εντολές δίδονται κατά το δοκούν ατύπως  και χωρίς μελέτη ,απόφαση κλπ δεν αποτυπώνονται πουθενά αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα  των διαθέσιμων υλικών αποθήκης κλπ. ενώ παράλληλα δεν αποτυπώνουν τη λογιστική πραγματικότητα όπως θα έπρεπε και επηρεάζουν αρνητικά την ανταποδοτικότητα  .

Παρά την έλλειψη του προσωπικού  συνεχώς επιβαρυνόμαστε  με αλλότρια καθήκοντα  που δεν έχουν σχέση με βάση τον ΟΕΥ με τη λειτουργία  της ΔΥΑΑ πχ. Σχολεία , Λιμενικές – Αθλητικές εγκαταστάσεις  άλλα Δημοτικά κτίρια ,αποκαταστάσεις ζημιών από εργολάβους και γενικά νομικά πρόσωπα  με δικό τους προϋπολογισμό που θα μπορούσαν να αναθέτουν σε τρίτους και με τα οποία μάλιστα δεν υπάρχει σύμβαση προγραμματική  με αποτέλεσμα τα δημιουργούμενα έξοδα και δαπάνες να βαρύνουν αρνητικά την ανταποδοτικότητα η οποία και πάλι δεν αποτυπώνεται  πουθενά . Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η παρουσιαζομενη μη ανταποδοτικότητα επειδή ακριβώς στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο μπορεί να καλύπτεται από ενίσχυση άλλων πόρων και περικοπές άλλων δαπανών πχ εκδηλώσεων , η εξορθολογισμό τιμολογίων,η από   ΣΑΤΑ κλπ .

Όπως γνωρίζετε  στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η υπηρεσία   αν και έχει χάσει πλέον του 50% των αποδοχών της με την περικοπή των επιδομάτων της μισθοδοσίας της ,  και αύξηση του ωραρίου της προσφέρει  καθημερινά από δικού της χωρίς καμία αποζημίωση για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου  ( κιν. τηλέφωνα , υλικά , οχήματα κλπ. )  Τελευταία λόγο του μη ενδιαφέροντος της Δημοτικής αρχής να  εγκαταστήσει τις προβλεπόμενες πινακίδες απαγορεύσεως κολύμβησης , αλιείας και αγκυροβολίου κάτω από το ΒΚ  τι οποίες μάλιστα είχε υποσχεθεί ( η σχετική μελέτη κατατέθηκε προ τριετίας στο γραφείο Δήμαρχου ) ,αναγκαστήκαμε   να επιβαρυνθούμε οι ίδιοι προκειμένου να γλυτώσουμε τα χειρότερα από τους ελεγκτές όμως ακόμα εκκρεμεί η αντίστοιχη τοποθέτηση σε άλλη ακτή και στο λιμάνι της Ιεράπετρας .

Το 2019 ολοκληρώθηκαν  πλήρως οι στόχοι των προϋπολογισθέντων δαπανών χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης  επί πλέον κονδυλίων που όμως είναι αναγκαία .

Αν και από την ΔΥΑΑ προωθήθηκαν εγκαίρως όλες οι  μελέτες –προμηθειών που έχουν να κάνουν με την συντήρηση- λειτουργία και ασφάλεια αυτές  δεν προχωρούν για διάφορους λόγους που δεν μπορεί να βοηθήσει η υπηρεσία ΔΥΑΑ . Από τον ΙΟΥΝΙΟ μήνα του 2019  είχαμε  προτρέξει με επείγουσα διαδικασία  να αντικαταστήσουμε εξοπλισμό των δεξαμενών αντλίες αναδευτήρες κλπ. στο Β.Κ Ιεράπετρας  με την διαδικασία του κατεπείγοντος αρ 32 του ν. 4412/16  την οποία περάσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ    εξαιτίας τις πεισματικής άρνησης των οικονομικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα  να συμβεί το πρόσφατο γεγονός  με το οποίο βρεθήκαμε κατηγορούμενοι  και εντελώς ξεκρέμαστοι αφού αυτές εν τέλει  έφτασαν μια ημέρα πριν να καταφθάσουν οι ελεγκτές στον Β.Κ  όπως επίσης και η 5η αντλία του κεντρικού α/σιου  που είχε αποσταλεί για επισκευή εδώ και δυο χρόνια (από τη θητεία του προ προηγούμενου αντ/δχου )και δεν αποστέλλονταν αν και επισκευασμένη λόγο μη πληρωμής του προμηθευτή  . Η μονή φορά εφαρμογής του κατεπειγόντως ήταν προσφάτως όταν «καήκανε» οι ηλεκτρονικές κάρτες του λογικού ηλεκτρονικού ελεγκτή και ενημερώσαμε  ότι ο ΒΚ θα βάλει λουκέτο οπότε όταν ο κόμπος έφτασε στο κτένι  αμέσως  μετά από  έντονες αντιδράσεις μας εξευρέθηκαν ως δια μαγείας αμέσως  με την διαδικασία κατεπείγοντος 3.000€ και παραγγέλθηκαν την επομένη  αλλά και πάλι αυτά χορηγηθήκαν από την δήθεν ανταποδοτικότητα ….

Δεν τιμούν την συνέπεια του Δήμου πράγματα που συμβαίνουν όπως το να αρνείται πεισματικά μέσω των οικονομικών υπηρεσιών την πληρωμή βασικού και αξιόπιστου προμηθευτή εξοπλισμού που έχει ήδη παραληφτεί αν και έχει σύμβαση και πρωτόκολλο παραλαβής  και ο προμηθευτής για δαπάνη 1.000 € να τρέχει στα δικαστήρια . Βεβαίως μετά είναι προφανές και αναμενόμενο ότι όταν τους απλήρωτους προμηθευτές θα τους καλεί κατ εντολή της Δημ. αρχής η υπηρεσία θα αδιαφορούν και δεν θα σηκώνουν ούτε το τηλέφωνο όπως πάμπολλες φορές έχει συμβεί .

Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι υπάλληλοι της ΔΥΑΑ να δίνουν εντολές στους προμηθευτές χωρίς παραστατικά  χωρίς απόφαση ανάθεσης για να φέρουν επείγοντα υλικά με την απλή υποσχετική ότι «θα πληρωθούν αργότερα γιατί τώρα ο Δήμος δεν έχει λεφτά…» όταν επιλεκτικά στα άτυπα έργα αυτεπιστασίας που προαναφέραμε  οι ίδιοι παίρνουν απ ευθείας τους προμηθευτές και παραγγέλλουν πανάκριβο εξοπλισμό.

Δεν είναι δυνατόν  οι άλλες υπηρεσίες του Δήμου να  απαιτούν εξυπηρετήσεις από την ΔΥΑΑ ενώ  δεσμευουν και κατακρατούν καθημερινά τον εξοπλισμό της (JCB ) και μετά την εγκαλούν  γιατί δεν καθάρισε τα φρεάτια και τις δεξαμενές η γιατί δεν έβαλε πυροσβεστικούς κρουνούς κλπ.

Δεν είναι δυνατόν τρία χρόνια τώρα να μην καθαρίζονται οι κλίνες ξήρανσης  των ΒΚ (χρειάζονται JCB η φορτωτής και φορτηγό όλα ανήκουν στις άλλες υπηρεσίες ) που έχουν φουλάρει από ξηραμένη υλη  και τα στελέχη της ΔΥΑΑ να εγκαλούνται . Στον ένα μάλιστα δεν υπάρχει προσβάσιμη οδός (Καλαμαυκα ) . Όλα αυτά τα έχουμε  αναφέρει πάμπολλες φορές μα τίποτα δεν έγινε ακόμα (εκτός από τον κλάδεμα των ευκαλύπτων στο Μύρτος ) .

Δεν είναι δυνατόν  να ζητηθούν εναλλακτικοί  τρόποι χειρισμού καθαρισμών δεξαμενών όταν 2-3 μήνες  πριν από την λήξη του οικονομικού έτους ακυρώνονται οι  συμβάσεις με τους προμηθευτές χωματουργούς λόγο και πάλι λαθών των οικονομικών υπηρεσιών  και παράλληλα οι άλλες υπηρεσίες συνεχίζουν όπως προαναφέραμε την δικής του τακτική της συνεχούς αδιαφορίας .

Δεν είναι δυνατόν σε περίπτωση βλάβης του κεντρικού  υδρευτικού δικτύου όπου χρειάζεται ηλεκτροσυγκόλληση να αναζητούνται  εναλλακτικοί τρόποι καλύψεως των αναγκών προσωπικού που λείπει σε άδεια από άλλο τμήμα  και Δ/νση και παρά του ότι πέραν από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας δίνει εντολή ο ίδιος ο Δήμαρχος  τελικά ο κατώτερος υπάλληλος να περνάει την δική άποψη και μην ενεργεί για την επισκευή βλάβης με δικαιολογία ότι «αυτός έχει παιδιά  » ενώ ο συνάδελφος του που ανακλήθηκε από την άδεια έχει «αποπαίδια ….» και ενώ γνωρίζαν οι πάντες ότι η Ιεράπετρα είχε μείνει από νερό δεν ίδρωσε κανενός τα αυτί  να του κάμει έστω σύσταση η την παρατήρηση .

Δεν είναι δυνατόν να μην γίνεται αποκομιδή στα εσχαρίσματα του Β.Κ που θεωρούνται αστικά  στερεά απορρίμματα και να αρνούνται πεισματικά την αποκομιδή όλοι οι οδηγοί πλην δυο φιλότιμων συνάδελφων τους  επειδή αυτοί είναι μάλλον παιδιά ενός κατωτέρου θεού .

Δεν είναι δυνατόν το τεράστιας αξίας αποφρακτικό όχημα (σχεδόν 1/2 εκατομμύριο  €) το οποίο σημειωτέον μάθαμε ότι ουδέποτε έχει περάσει από ΚΤΕΟ να κινείται εδώ και τρία χρόνια  με μισοκατεστραμμένο σύστημα διεύθυνσης των πίσω τροχών που του καταστρέφει συνεχώς από την τριβή τα πίσω λάστιχα και τώρα μην έχοντας  άλλα να του φοράτε δανεικά από τα αλλαγμένα (τα πεταμένα) ενός τράκτορα με 3 εκ μεγαλύτερο τακούνι αλλάζοντας την γεωμετρία του οχήματος.

Αναρωτιόμαστε  όταν και εδώ ( όπως συνέβηκε  και αλλού… ) μας διαβεβαιώνετε ότι το όχημα αυτό  κινείται με τη δική σας ευθύνη τι θα γίνει όταν συμβεί ο μη γένοιτω το κακό  . Άραγε θα μας οδηγήσετε ξανά εσείς οι ίδιοι στις διωκτικές αρχές (Σώμα επιθεώρηση εργασίας , Λιμενικό,  Αστυνομία ) με την υποσχετική ότι «μη φοβάστε 20 λεπτά υπόθεση είναι…. η απολογία σας και πάμε παρακάτω……   » ?.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι δυνατόν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες  για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Είμαστε   σίγουροι ότι κάναμε ως υπηρεσία  πάντα το καλύτερο δυνατόν  παρά την τεράστια πραγματικά έλλειψη προσωπικού  και τις νέες αρμοδιότητες που απλά προστέθηκαν ( επέκταση ορίων -άρδευση – καταγραφές σημείων υδροληψίας πολιτική προστασία  επιβλέψεις άλλων έργων με παράλληλα καθήκοντα κλπ. ) για να αντιμετωπίσουμε όλες τις βλάβες ,την ηλεκτρομηχανολογική λειτουργία και όλα τα προβλήματα χωρίς παράλληλα να ενισχυθούμε με  μέσα ,προσωπικό, κονδύλια κλπ..

Θέλουμε και  επιδιώκουμε τη συνεργασία  των αιρετών και αναμένουμε να βοηθήσουν στο έργο της υπηρεσίας   να καλύπτουν τυχόν αδυναμίες τους και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν  κάθε φορά και όχι να τις μεταβιβάζουν στους εργαζόμενους και να μην ενδιαφέρονται ούτε και για την νομική τους προστασία  .

Πρέπει να ξέρετε ότι την  επομένη φορά δεν θα πάμε ως πρόβατα επί σφαγή .

Φροντίσετε λοιπόν να είστε πραγματικά και όχι κατ επίφαση συμπαραστάτες στο έργο που εσείς αναθέσατε στην ΔΥΑΑ  και να ενισχύσετε τον ρόλο της επενδύοντας πραγματικά χρηματοδοτώντας την δήθεν μη ανταποδοτικότητα της , και να φέρετε τα κατάλληλα μέσα και το προσωπικό που χρειάζεται γιατί διαφορετικά  μετά τα παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι σεβόμενοι την πολυετή υπηρεσία μας και τον αγώνα μας εάν συνεχίσει αυτή η κατάσταση εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε όπως μας υπέδειξαν και οι έλεγχοι είναι να τα αναφέρουμε όλα σε εσάς  αλλά ταυτόχρονα  και σε αυτούς και βέβαια αν διαπιστώνουμε κίνδυνο γιατί όχι και στις εισαγγελικές αρχές .

Υπευθ. λειτ συντ Β.Κ
Νικόλαος Σεκαδάκης  Μηχ Μηχκος ΤΕ

Ο αν πρ/νος τμημ. Λειτ συντ .Υδρ/σης Αρδ/σης Αποχ/σης
Γ. Μαράκης

 

Για Μύρτος

«Ιεράπετρα  30 – 12 – 2019

Αναφορά της ΔΥΑΑ για υπερχείλιση λυμάτων   στο ΒΚ Μύρτους .

Σχετ. :  

Σχετικά με το θέμα  σας ενημερώνομε τα ακόλουθα:

 1. Ο Βιολογικός Καθαρισμός ( Β.Κ)  του οικισμού Μύρτους και το αντλιοστάσιο λυμάτων του οικισμού τέθηκαν την 27-12-2019  εκτός λειτουργίας κατόπιν διακοπής του ηλ/κου ρεύματος από την ΔΕΔΔΗΕ . Αυτό προκλήθηκε ύστερα από αναπάντεχη καταστροφή των παροχικών καλωδιώσεων της ΔΕΔΔΗΕ τα όποια αποκαταστάθηκαν την ιδία  ημέρα από την ΔΕΔΔΗΕ .
 2. Αποτέλεσμα του παραπάνω ήταν η πολύωρη ανεξέλεγκτη υπερχείλιση λυμάτων από το φρεάτιο αρχής του κεντρικού αγωγού λυμάτων του οικισμού .

Ύστερα από το παραπάνω γεγονός και επειδή πολύ καλά γνωρίζετε ότι η υπηρεσία  κατηγορείται ήδη για υποτιθέμενη ρύπανση περιβάλλοντος για το γεγονός της 6-12-2019 στο Β.Κ Ιεράπετρας είμαστε υποχρεωμένοι  να σας ενημερώσουμε τα παρακάτω :

Στην περίπτωση μεγάλων διακοπών ηλ. ρεύματος εκεί όπου το σύστημα (ΒΚ – αποχέτευση) δεν είναι δυνατόν  να κρατήσει από μόνο του τον διαρκώς αυξανόμενο όγκο λυμάτων ο Δήμος πιθανόν να κατηγορηθεί ότι υποχρεούται να ενεργήσει με βυτιοφόρα  οχήματα τα όποια όμως δεν διαθέτει ούτε και μπορεί να μισθώσει εκ των πρότερων με αόριστες συμβάσεις του τύπου αν συμβεί μοιραίο ξεχείλισμα. Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει  ότι θα σταματήσει η διαρροή αν δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τα διατιθέμενα μέσα αριθμό και χωρητικότητα βυτίων τις διαδρομές προς τους αποδέκτες κλπ.

Εκτός από το παραπάνω  η πιθανότερη και πρωταρχική κατηγορία για τον Δήμο θα είναι ότι δεν φρόντισε εναλλακτικά να διαθέσει  γεννήτρια κατάλληλη για τέτοιες περιπτώσεις ( τριφασική με αυτόματο πινάκα μεταγωγής ) η να έχει έστω μια δυο εφεδρικές μεταφερόμενες  (standby)για να καλύπτει τις ανάγκες του. Αυτό προβλέπεται από τους Π.Ο για τα περιφερικά α/σια του ΒΚ Ιεράπετρας στα οποία επίσης δεν υπάρχουν εγκατεστημένες γεννήτριες σε περίπτωση διακοπής ηλ. ρεύματος .

Όπως ήδη ενημερώσαμε με το αρ . 19545/19-12-2019 έγγραφο μας για  όλα τα παραπάνω προτείναμε να υπάρξει η πρόνοια και προετοιμασία για την διενέργεια των προμηθειών μέσα από τους προϋπολογισμούς που καταθέσαμε την προηγούμενη διετία που όμως  όλοι όπως και ο φετινός περικόπηκαν από τις οικονομικές υπηρεσίες για χάρη της δήθεν μη ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών .

Σημειώσετε δε ότι στις περιπτώσεις αυτές  δεν είναι σίγουρο ότι ο Δήμος θα διαθέτει και το απαιτούμενο προσωπικό . Όπως γνωρίζετε   εδώ δεν βγαίνει η καθημερινότητα ποσό μάλλον θα είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουμε στα έκτακτα περιστατικά  και στις κρίσιμες καταστάσεις . Φανταστείτε δε , ότι αυτά μπορούν να συμβούν σε ώρες μη εργάσιμες νύκτα και το προσωπικό να είναι σε άδεια  η όταν θα συμβεί να υπάρχουν ταυτόχρονα άλλα γεγονότα εξίσου σημαντικά . Θα πρέπει λοιπόν να φροντίσετε ούτως ώστε ο Δήμος να διαθέτει όχι μόνο το προσωπικό της καθημερινότητας που όπως καλά γνωρίζετε δεν το διαθέτει  άλλα και τις απαιτούμενες εφεδρείες προσωπικού .

Προτείνουμε έστω και τώρα την τελευταία στιγμή να προγραμματιστούν τα κονδύλια για όλα τα παραπάνω η έστω  όσων απ αυτά κρίνετε απαραίτητα ώστε να μην συντρέχει κίνδυνος για το περιβάλλον .

Όπως  ήδη σας ενημερώσαμε ο Δήμος  είναι υποχρεωμένος να τηρεί απαρέγκλιτα τους ΠΟ των εγκαταστάσεων που είναι υπεύθυνος να λειτουργεί και να συντηρεί  και να ενημερώνει τις αρχές σε περιπτώσεις ατυχημάτων που είναι δυνατόν να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Μετά τα ανωτέρω παρακαλούμε για τις δίκες σας ενέργειες.»

πηγη:radiolasithi.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.